Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
TabaQ

Nasze nowe chińskie nabytki

Rekomendowane odpowiedzi

58 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Rozczarowanie nowym nabytkiem to niefajna sprawa. Nie przejmuj się, kupisz sobie inny :) A tego odeślij chińczykowi. Oni lubią kłamać w tych ofertach. Obiecują cuda a dostajesz g*wno w papierku. Taki urok chińszczyzny. Do tego to ciężkie nakręcanie nie wróży dobrze. Zegarek nie powinien potrzebować użycia znacznej siły do czegokolwiek a tym bardziej do pracy na koronce.

Obiektywnie to on brzydki nie jest, nakręcanie w automacie to dodatek, Świecić świeci. Faz księżyca rwczej nje znienia.

Pytanie jak w dotyku, czy śmierdzi tandetą czy nie jest taki zły jak go malują?

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Burns napisał(-a):

Obiektywnie to on brzydki nie jest, nakręcanie w automacie to dodatek, Świecić świeci. Faz księżyca rwczej nje znienia.

Pytanie jak w dotyku, czy śmierdzi tandetą czy nie jest taki zły jak go malują?

Prawie 3k to trochę drogo jak za takie eksperymenty :P

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze mnie intrygował, a że trafiła się okazja to czemu nie😃

IMG_20260304_140117982_HDR.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

Prawie 3k to trochę drogo jak za takie eksperymenty :P

a to przepraszam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.03.2026 o 21:13, Euryk napisał(-a):

Mam trzy zegarki Agelocer, ale tego twojego modelu  w ogóle nie brałem pod uwagę, nie wierzyłem w to świecenie, poza tym nie lubię zegarków "astronomicznych". Czy opinie użytkowników nie wskazywały,  że to świecenie jest takie sobie? Na plus zegarka, ma  świetnie  wykonany i efektownie  wykończony  mechanizm (A4610) z mostkiem balansowym (regulacja dwiema śrubami),   tak jak  w nowoczesnych  mechanizmach, np. Rolex 4130.  Patrząc na ten mechanizm, jego wykończenie, wykonanie koperty  ma się wrażenie, że to zegarek za 8-10 tys. PLN. Mam ten mechanizm w modelu Budapest, pełna rezerwa mocy wynosi, jak zmierzyłem,  nie 80 tylko  86 godzin. Zegarek jest dokładny, przyszedł wyregulowany   - 3 s./24.  Ale faktycznie, ten mechanizm  nie za wygodnie się nakręca, ale w końcu ma dużą rezerwę chodu, a automatyczny  naciąg jest  efektywny. Cóż,  istnieją świetne mechanizmy które też  źle się nakręcają, np. słynny ETA 2824 i  jego kolony.  

Powszechnie ceniona firma Beijing należy już do koncernu zegarkowego Fiyta. 

Ooo, tego nie wiedziałem! Fyita nigdy mnie specjalnie nie interesowała, żaden z ich modeli nie byl wystarczająco ciekawy, a gdy byl, to ceny byly niezjadliwe.

Co do Agelocera, to mam tez Codex i jest ok, wcale nie ma ciężkiego naciągu, ale ten chyba nie ma 80 h rezerwy. 

W sieci zas cała dyskusja toczyła sie glownie o precyzji "moon-phase", bo Agelocer twierdzi, że mają 29,5 dnia. Wczoraj u mnie byla pełnia i .. wygląda na to, ze trafili :)

IMG_20260304_213258.jpg

Dark Side is a pathway to many abilities, sometimes considered unnatural...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Darth_Gem napisał(-a):

IMG_20260304_213258.jpg

mam tez Codex i jest ok, wcale nie ma ciężkiego naciągu, ale ten chyba nie ma 80 h rezerwy. 

Codex   (też go mam) ma inny mechanizm (A3350) i faktycznie bardzo dobrze się nakręca, nie ma jednak stop-sekundy. Ale niektóre Patki też tego nie mają.  🙂   Ma 40 godzinną rezerwę chodu, częstotliwość 21 600. No i  jest, jak przyznasz, fantastycznie  wykończony, to dyskretnie elegancki zegarek.   Caliber A3350 jest ulepszoną wersją ST17, który z kolei jest rozwiniętą wersją ST16, a to mechanizm  wzorowany na Miyota 8200. Genealogię zatem ten mechanizm ma przyzwoitą. A wykonanie to już super klasa.  A cena szokująca, 270 USD.  

W sieci zaś cała dyskusja toczyła się głownie o precyzji "moon-phase", bo Agelocer twierdzi, że mają 29,5 dnia. Wczoraj u mnie była pełnia i .. wygląda na to, ze trafili.

Trafili, z pewnością był pełnia, tak że spać nie mogłem. Może jestem lunatykiem? 😃

Edytowane przez Euryk
dopisek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za kilka PLN. Bransoleta na końcu zakresu regulacji 🙂

20260305_144030.jpg

20260305_144116.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny z nabytków, którego też leciutko żałuję, ale tylko i wyłącznie z powodu, ze bylem zbyt zachowawczy, i wybrałem mnije rzucający sie w oczy kolor. Po założeniu zegarka, stwierdzam, ze definitywnie powinienem kupić wersję z "szampańską" tarczą, bo wyglądałby jeszcze bardziej elegancko. Oczywiście to tylko osobista preferencja. Zegarek sam w sobie jest naprawdę fajny i nie moge dociec , jaki inny on kopiuje, i chyba też z tego powodu uznałem, że mogę go nosić, bo oryginał pewnie ginie w pomrokach historii..😜 Niemniej jednak, jest to zdecydowanie "coś innego" w natłoku innych "homarów"

IMG_20260301_221911.jpg

IMG_20260301_221920.jpg

IMG_20260301_221944.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to czarne na werku to jakaś plastikowa nakładka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Darth_Gem napisał(-a):

IMG_20260301_221944.jpg

" ... i nie mogę dociec, jaki inny on kopiuje, i chyba też z tego powodu uznałem, że mogę go nosić, bo oryginał pewnie ginie w pomrokach historii".

Bez obaw. Niektórzy będą spekulować, że kształt koperty przypomina Cartiera Tanka, ale tak rozumując każdy zegarek w  okrągłej - dla odmiany  - kopercie przypominać będzie  jakiś wcześniejszy model. Sięgając mocniej  w głąb dojedziemy do pierwszych okrągłych  zegarów na wieżach kościelnych w średniowieczu. Drugi "zarzut": tor minutowy (minute track). Jest  charakterystyczny dla setek zegarków narzędziowych, wojskowych,  kolejowych sprzed pierwszej i drugiej wojny światowej.   Nie ma jednej i pierwszej firmy, która to wymyśliła,  ów element tarczy wprowadzany był  ewolucyjne - od XVIII wieku, dziś  przeżywa pewien renesans.  Inni powiedzą, no homar,  bezdyskusyjnie,  bo ma dwa  rzymskie indeksy ... i czy Rzymianie się na to zgodzili? 😄

Ja też bym wybrał jaśniejszą wersję, ale ten jak najbardziej może być. Wielkość  koperty trafiona w punkt - nadgarstka, co nie zawsze jest łatwe, bo oceniając wielkość kwadratowego lub prostokątnego zegarka musimy operować nie  jego średnicą tylko przekątną, co nie jest takie intuicyjne, zwłaszcza przy zakupie przez sieć.   

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Darth_Gem napisał(-a):

...nie moge dociec , jaki inny on kopiuje, i chyba też z tego powodu uznałem, że mogę go nosić, bo oryginał pewnie ginie w pomrokach historii..😜 Niemniej jednak, jest to zdecydowanie "coś innego" w natłoku innych "homarów"

IMG_20260301_221911.jpg

Kopiuje Cartier Tank MC.

Screenshot_20260306_133934_Chrome.thumb.jpg.d39c8e3c073f97b7a9bd65a53a954c29.jpg

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem o co chodzi z @Euryk czy to jakiś chiński poeta, pieśniarz niosący chińska wieś gminną bo czasem nie wierzę w to co czytam i jak czytam... Możliwe, że ktoś z kraju środka go opłaca 🤣

A co do zegarka, rzeczywiście tył wygląda bardziej na nakładkę z plastiku niż czerniony metal.

Co do kopii, raczej to nie będzie głęboka inspieracja C. Tank, prędzej Revero, albo coś w ten deseń, później poszukam, kluczowe mogą być boczne wystające trójkąty z koperty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

Kopiuje Cartier Tank MC.

Screenshot_20260306_133934_Chrome.thumb.jpg.d39c8e3c073f97b7a9bd65a53a954c29.jpg

No jak bracia bliźniacy. Tyle że od innego ojca. ;) 

W dniu 5.03.2026 o 15:35, Darth_Gem napisał(-a):

Kolejny z nabytków, którego też leciutko żałuję, ale tylko i wyłącznie z powodu, ze bylem zbyt zachowawczy, i wybrałem mnije rzucający sie w oczy kolor. Po założeniu zegarka, stwierdzam, ze definitywnie powinienem kupić wersję z "szampańską" tarczą, bo wyglądałby jeszcze bardziej elegancko. Oczywiście to tylko osobista preferencja. Zegarek sam w sobie jest naprawdę fajny i nie moge dociec , jaki inny on kopiuje, i chyba też z tego powodu uznałem, że mogę go nosić, bo oryginał pewnie ginie w pomrokach historii..😜 Niemniej jednak, jest to zdecydowanie "coś innego" w natłoku innych "homarów"

IMG_20260301_221911.jpg

IMG_20260301_221920.jpg

IMG_20260301_221944.jpg

Farasute robi fajne modele. Mam coś w planie, ale to jak zakończę okres niekupowania. Jak oceniasz jakość zegarka? Pasek dobrej jakości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Burns napisał(-a):

Nie wiem o co chodzi z @Euryk czy to jakiś chiński poeta, pieśniarz niosący chińska wieś gminną bo czasem nie wierzę w to co czytam i jak czytam... Możliwe, że ktoś z kraju środka go opłaca 🤣

A co do zegarka, rzeczywiście tył wygląda bardziej na nakładkę z plastiku niż czerniony metal.

Co do kopii, raczej to nie będzie głęboka inspieracja C. Tank, prędzej Revero, albo coś w ten deseń, później poszukam, kluczowe mogą być boczne wystające trójkąty z koperty...

Zegarmistrz teoretyk, który nie otworzył żadnego zegarka ale wie o nich więcej niż chat gtp. Szkoda czasu na dyskusje. Od dawna mam go w ignorowanych, bo nie chciało mi się czytać tych jego przydługich pseudo mądrych wywodów. 

A omawiane zegarki kosztują 350 EUR z tego co widzę. Osobiście wybrałbym coś od "tradycyjnych" producentów. I jeszcze ten plastik widoczny przez dekiel. Brrr.

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Funky_Koval napisał(-a):

Fanatyk chińszczyzny oraz zegarmistrz ekspert, który nie otworzył żadnego zegarka ale wie o nich więcej niż chat gtp. Szkoda czasu na dyskusje. Od dawna mam go w ignorowanych, bo nie chciało mi się czytać tych jego przydługich pseudo mądrych wywodów. 

A omawiane zegarki kosztują 350 EUR z tego co widzę. Osobiście wybrałbym coś od "tradycyjnych" producentów. I jeszcze ten plastik widoczny przez dekiel. Brrr.

heheh, a myślałem, że porównanie tego cudaka Farasuta z tankiem zrobiłeś dla Euryka :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

No jak bracia bliźniacy. Tyle że od innego ojca. ;) 

Farasute robi fajne modele. Mam coś w planie, ale to jak zakończę okres niekupowania. Jak oceniasz jakość zegarka? Pasek dobrej jakości?

Nie mogę się za bardzo na temat paska wypowiedzieć, bo mam go dosłownie tydzień, wiec, nic mu sie jeszcze nie zadzialo. Faktem jest, ze "góra" ma taki lekko "gumowaty" feel część spodnia jest zdecydowanie skórzana. W kwestii ceny: nie zapłaciłem 350 Euro, to by było zbyt dużo, wyszlo mi 257 Euro z dostawą. A co do "homarowania" to chyba te dwa poniżej, skombinowane, byłyby bardzo na miejscu, jeden z powodu koperty, drugi z powodu tarczy. Zaś co do tej czarnej części na tyle mechanizmu, to może być i plastik ale tez i jakis metal

Bez rozkręcania, nie umiem stwierdzić.

Screenshot_2026-03-06-20-19-39-381_com.opera.browser-edit.jpg

Screenshot_2026-03-06-20-52-27-197_com.opera.browser-edit.jpg

IMG_20260306_210157.jpg

IMG_20260306_210207.jpg

IMG_20260306_210253.jpg

Edytowane przez Darth_Gem
Tekst i zdjęcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Darth_Gem napisał(-a):

Nie mogę się za bardzo na temat paska wypowiedzieć, bo mam go dosłownie tydzień, wiec, nic mu sie jeszcze nie zadzialo. Faktem jest, ze "góra" ma taki lekko "gumowaty" feel część spodnia jest zdecydowanie skórzana. W kwestii ceny: nie zapłaciłem 350 Euro, to by było zbyt dużo, wyszlo mi 257 Euro z dostawą. A co do "homarowania" to chyba te dwa poniżej, skombinowane, byłyby bardzo na miejscu, jeden z powodu koperty, drugi z powodu tarczy. Zaś co do tej czarnej części na tyle mechanizmu, to może być i plastik ale tez i jakis metal

IMG_20260306_210157.jpg

IMG_20260306_210207.jpg

IMG_20260306_210253.jpg

Nie zwracaj uwagi na moje narzekania. Ważne, że zegarek Tobie się podoba, Ty go będziesz nosił :) Ilu ludzi tyle gustów. Rzeczywiście, bardziej tego Patka przypomina

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz trochę curiosum, bo wybrałem chyba najbardziej dziwną wersję nowego Dongfenga, i to tylko dlatego, ze miał promocję na oficjalnej stronie SeaGull.  Trudno mi zrozumieć do czego jest ten zegarek, ani diver, ani military, ani nic innego. 100 m WR, matowa stal, dziwaczna tarcza, po prostu "chinski freak".

Nie noszę go za często, zastanawiam się do czego go właściwie użyć, ale cóż, kupiłem.

Oczywiście są inne, droższe wersje, już z wyraźną dedykacją, ale ceny (lub kolor) jakos mnie odstraszały. Na duży plus: luma. Aż bije po oczach!

IMG_20260301_221323.jpg

IMG_20260301_221342.jpg

IMG_20260301_221409.jpg

IMG_20260301_221512.jpg

IMG_20260301_221537.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba wersja dla poszukiwaczy skarbów i złotych pociągów😉, ale luma zacna, fakt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.03.2026 o 15:54, Burns napisał(-a):

Nie wiem o co chodzi z @Euryk 

Możliwe, że ktoś z kraju środka go opłaca ...

Całkiem zgrabna teoria spiskowa. 😁

Tu masz coś  więcej na ten temat:

https://www.youtube.com/watch?v=LUW0C1IzI3Y

"Co do kopii, raczej to nie będzie głęboka inspiracja C. Tank, prędzej Reverso, albo coś w ten deseń, później poszukam ...".

Nie szukaj, odwaliłem tę robotę za ciebie: bardzo głębokie inspiracje, w jednym przypadku  swiss made (Frédérique Constant). 

Frédérique Constant.jpg

Festina.jpg

Herbelin.jpg

Casio.jpg

W dniu 6.03.2026 o 20:59, Darth_Gem napisał(-a):

A co do "homarowania" to chyba te dwa poniżej, skombinowane, byłyby bardzo na miejscu, jeden z powodu koperty, drugi z powodu tarczy. Zaś co do tej czarnej części na tyle mechanizmu, to może być i plastik ale tez i jakis metal

IMG_20260306_210157.jpg

IMG_20260306_210207.jpg

IMG_20260306_210253.jpg

Czyli i Patek poszedł w homary  żerując  na Tanku. Co to się porobiło? Łoboże ...  No i gdzie jest ten plastikowy element przez niektórych widziany tak wyraźnie? 😃

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Darth_Gem a co tobą kieruje, jaki masz cel w kupowaniu stosunkowo drogich chińskich zegarków ? Szczególnie, że później sam lub wspólnie z nami zachidzisz w głowę co poszlo nie tak (np. czy to czarny olastik w mechanizmie czy jednak metal, itp.)

Mamy tu jednego usera, który kupuje najtańsze z możliwych.

Ja kupuję / kupowałem z przedziału średnio 700zł bo po prostu spodobało mi się jak zegarek za taką kwotę pogania JP za 2k. Są też oczywiście mniejszej wtopy jak jakieś druciarstwo schowane pod maskownicami, żeby pasowały. ale wtedy to albo zwrot, albo olane, mówi się trudno i żyje dalej...

Z reguły te chińskie zegarki są pod wieloma względami bezstresowe, szczególnie w kontekście futryn ;)

Ktoś powie, kupisz 3-10x za 700 to już masz jedno Seiko za 2k lub 7k, ok, tylko, że ja mam takie zegarki, więc do chińszczyzny podszedłem czysto zabawowo, że wszystkiego w życiu trzeba spróbować.

U mnie na razie koniec zakupów, ale chętnie poznam twój punkt widzenia jaki może siedzieć w innej półce cenowej Chińczyków.

1 godzinę temu, Euryk napisał(-a):

Możliwe, że ktoś z kraju środka go opłaca ...

Całkiem zgrabna teoria spiskowa. 😁

Tu masz coś  więcej na ten temat:

https://www.youtube.com/watch?v=LUW0C1IzI3Y

"Co do kopii, raczej to nie będzie głęboka inspiracja C. Tank, prędzej Reverso, albo coś w ten deseń, później poszukam ...".

Nie szukaj, odwaliłem tę robotę za ciebie: bardzo głębokie inspiracje, w jednym przypadku  swiss made (Frédérique Constant). 

Frédérique Constant.jpg

Festina.jpg

Herbelin.jpg

Casio.jpg

Czyli i Patek poszedł w homary  żerując  na Tanku. Co to się porobiło? Łoboże ...  No i gdzie jest ten plastikowy element przez niektórych widziany tak wyraźnie? 😃

To jakoś słabo ci to poszło,

Bo trójkątne wypustki boków koperty to odbicie z Patka np. Patek Philippe Rare 'Manta Ray' Ref. 2554 Archive Manual 18k Rose Gold 1958

Jak widać po roku inspiracji, wszystkie patenty prawdopodobnie wygasły o ile w ogóle były.

Nie wiem po co na siłę wpieprzacie, każdy zegarek, który jest kostką / toneau bo Cartier a dokładnie w tym wypadku Tank nie ma z chińczykiem nic wspólnego.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, Burns napisał(-a):

@Darth_Gem a co tobą kieruje, jaki masz cel w kupowaniu stosunkowo drogich chińskich zegarków ? Szczególnie, że później sam lub wspólnie z nami zachidzisz w głowę co poszlo nie tak (np. czy to czarny olastik w mechanizmie czy jednak metal, itp.)

Mamy tu jednego usera, który kupuje najtańsze z możliwych.

Ja kupuję / kupowałem z przedziału średnio 700zł bo po prostu spodobało mi się jak zegarek za taką kwotę pogania JP za 2k. Są też oczywiście mniejszej wtopy jak jakieś druciarstwo schowane pod maskownicami, żeby pasowały. ale wtedy to albo zwrot, albo olane, mówi się trudno i żyje dalej...

Z reguły te chińskie zegarki są pod wieloma względami bezstresowe, szczególnie w kontekście futryn ;)

Ktoś powie, kupisz 3-10x za 700 to już masz jedno Seiko za 2k lub 7k, ok, tylko, że ja mam takie zegarki, więc do chińszczyzny podszedłem czysto zabawowo, że wszystkiego w życiu trzeba spróbować.

U mnie na razie koniec zakupów, ale chętnie poznam twój punkt widzenia jaki może siedzieć w innej półce cenowej Chińczyków.

To jakoś słabo ci to poszło,

Bo trójkątne wypustki boków koperty to odbicie z Patka np. Patek Philippe Rare 'Manta Ray' Ref. 2554 Archive Manual 18k Rose Gold 1958

Jak widać po roku inspiracji, wszystkie patenty prawdopodobnie wygasły o ile w ogóle były.

Nie wiem po co na siłę wpieprzacie, każdy zegarek, który jest kostką / toneau bo Cartier a dokładnie w tym wypadku Tank nie ma z chińczykiem nic wspólnego.

Szczerze mówiąc, są to dwa aspekty. Po pierwsze, widzę/czuję, ze Chińczycy gonią Europę w kwestii jakości zegarmistrzowskiej, i nie żądają za to walizki pieniędzy. Skupiam sie jednak na ( w moim mniemaniu) na produktach firm, które starają się "trochę bardziej" i próbują jakiś wlasny design zaproponować. Cokolwiek by to nie było. Omijam szerokim łukiem wszelkie Pagani Design, Ixdao , Addiesdive i tym podobne firmy produkujące zwykle, bezczelne klony zachodnich zegarków. Próbuję w tym chaosie znaleźć odrobinę oryginalności, a przy tym nie nadwyrężać domowego budżetu. 

Drugą kwestią jest to, ze zwyczajnie fascynuje mnie Azja i jej historia oraz kultura (znacznie starsza niz nasza), więc poszukuję tez takich zegarków, które sie do tego odnoszą.... jakoś. Mam kilka, na których nie ma cienia alfabetu łacińskiego ani cyfr arabskich, wyłącznie chińskie znaczki. Odróżnia to dany model od wszystkiego innego co Europa proponuje. 

Przeczytalem ileś tam ksiazek o historii Chin, Japonii, Azji w ogóle, mam kilkoro znajomych Chinek (z pracy - bez dziwnych konotacji proszę ;) ) I UWIELBIAM azjatycką kuchnię. Sam tez gotuję, i nieudolnie próbuję uzyskać poziom "babci azjatki", ale to raczej beznadziejne próby. 

Gdybym tylko wiedział JAKA jest Azja zanim wybylem do NL, to chyba zmieniłbym kierunek emigracji, ale cóż, miłość jest ślepa (i głupia) 🤪😜.

Trzecim powodem dla którego kupuje takie a nie inne zegarki, jest zwyczajna bezczelność producentow ze Szwajcarii, Niemiec i UK. Nawet nie to, ze nie chcę płacić za logo. Ale to co oni wyprawiają, jak strasznie sciemniaja i jak traktują potencjalnych klientów (Rolex) wola o pomstę, wiec po prostu, olewam moczem cieplym całe to "heritage", bo ono bylo dobre 50 lat temu, teraz, to nic innego jak słupki w excelu financial controllers i oczekiwań shareholdersow. W d*pie to mam. Nienawidzę calej tej finasowej otoczki, gdybym byl jak Bruce Almighty, to skasowalbym jakikolwiek giełdy, obstawianie,  gry na spadki/ wzrosty i inne takie. To zwykły hazard i szulernia. Dla mnie jest to szarganie ludzkiej pracy, wysiłku i starań. Nie jestem żadnym socjalistą, ale to co sie wyprawia ostatnio, to jak bardzo wielki, scentralizowany kapitał wpływa na losy miliardów ludzi, jest absurdem i skończy sie niestety kolejna rewolucją francuską, tyle, że globalną, i tym razem wygraja Chiny. Bo te zachlanne palanty z korporacji nie umieją dostrzec, ze wkurwili zbyt wielką populację. I sami dali im ten przyslowiowy "sznurek" w postaci "social media". Ale to tylko dygresja.

Mam tez kilka szwajcarskich zegarków. Oris, Vulcain, Certina. Zadne tam "wielkie-mi-co". I okazuje się, ze ich jakość nie odbiega od tego co mogą obecnie zaoferować chińscy producenci (I mean the serious ones) , wiec po co przepłacać?

Na koniec dodam swoj głos to argumentu, ze ten moj Farasute nie ma NIC wspólnego z Cartier tank, to są totalnie dwie różne sprawy, nie wiem gdzie trzeba mieć oczy,zeby nie widzieć różnic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi