ro4ti 444 #8876 Napisano 16 Października 2025 (edytowane) kupowałem kilkanaście rożnych pasków i ten wyżej okazał się całkiem fajny. pasuje do wielu zegarów. tyle że duża klamra, z małymi typu 36mm zegarkami nie komponuje się najlepiej ale trochę szperania w szufladzie i znalazłem mniejszą. 6 godzin temu, Euryk napisał(-a): Jak się sprawuje werk? nie narzekam. a tak wygląda: Edytowane 16 Października 2025 przez ro4ti 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkoch 885 #8877 Napisano 17 Października 2025 9 godzin temu, oszolom napisał(-a): no przecież wiem tłuką to dalej, w ładnej wersji. i tyle. jeśli dbają o QC, to powinno być spoko. ale pisanie o tym, jako o własnym mechanizmie, to jest niezła beka. No przecież wiem że wiesz 😂😂😂 1 TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)MARIANEK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 297 #8878 Napisano 17 Października 2025 15 godzin temu, ro4ti napisał(-a): kupowałem kilkanaście rożnych pasków i ten wyżej okazał się całkiem fajny. pasuje do wielu zegarów. tyle że duża klamra, z małymi typu 36mm zegarkami nie komponuje się najlepiej ale trochę szperania w szufladzie i znalazłem mniejszą. Według powszechnej opinii "nowy" mechanizm Merkura to w zasadzie standardowy chiński mechanizm Tongji sprzed pół wieku. Mam trzy tanie Szanghaje i wszystkie wyglądają tak od środka. https://watch-movements-archive.com/watch-movement/chinese-standard-movement-tongji/ 20 godzin temu, oszolom napisał(-a): ale pisanie o tym, jako o własnym mechanizmie, to jest niezła beka. Polemizujesz ze mną, czy z Merkurem? Merkur pisze, że to ich własny mechanizm, ja napisałem, że Merkur pisze, że to ich własny mechanizm. To się określa jako relata refero. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 30779 #8879 Napisano 17 Października 2025 22 minuty temu, Euryk napisał(-a): Według powszechnej opinii "nowy" mechanizm Merkura to w zasadzie standardowy chiński mechanizm Tongji sprzed pół wieku. Mam trzy tanie Szanghaje i wszystkie wyglądają tak od środka. https://watch-movements-archive.com/watch-movement/chinese-standard-movement-tongji/ Polemizujesz ze mną, czy z Merkurem? Merkur pisze, że to ich własny mechanizm, ja napisałem, że Merkur pisze, że to ich własny mechanizm. To się określa jako relata refero. Z tym że to Merkur z ich własnym mechanizmem Więc skoro tak, piszesz, to ja nie wiem, czy Ty cytujesz zapewnienia merkura, czy może w nie wierzysz. Widzę, że nie wierzysz. I spoko. Bo robią sobie żarty... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawelus 703 #8880 Napisano 18 Października 2025 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoffhoffski 2726 #8881 Napisano 18 Października 2025 W dniu 11.10.2025 o 21:15, Hoffhoffski napisał(-a): Addiesdive AD2089 Następny, który swoje odleżał, zanim trafił na nadgarstek Addiesdive AD2510 W sumie to niemalże to samo, co wcześniej pokazany AD2089 - ta sama koperta, bransoleta i zapięcie, inny odcień zieleni, a także wskazówki oraz indeksy. Podoba mi się połączenie oliwkowego ze złotymi akcentami. 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 297 #8882 Napisano 18 Października 2025 W dniu 17.10.2025 o 17:01, oszolom napisał(-a): Z tym że to Merkur z ich własnym mechanizmem Więc skoro tak, piszesz, to ja nie wiem, czy Ty cytujesz zapewnienia merkura, czy może w nie wierzysz. Widzę, że nie wierzysz. I spoko. Bo robią sobie żarty... Nigdzie nie napisałem, że "moim zdaniem" to ich własny mechanizm. 3 godziny temu, Hoffhoffski napisał(-a): Addiesdive AD2510 Podoba mi się połączenie oliwkowego ze złotymi akcentami. Seiko ćwiczyło to w Alpiniście. W klasycznej wersji, późniejsze to lipa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 30779 #8883 Napisano 18 Października 2025 16 minut temu, Euryk napisał(-a): Nigdzie nie napisałem, że "moim zdaniem" to ich własny mechanizm. Seiko ćwiczyło to w Alpiniście. W klasycznej wersji, późniejsze to lipa. Dobrze, nie napisałeś... Niech i tak będzie. Tak czy inaczej to nie jest ich własny mechanizm. Skończmy na tym temat. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ro4ti 444 #8884 Napisano 20 Października 2025 pierwsze w rodzinie tandorio (na pt5000) 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ro4ti 444 #8885 Napisano 21 Października 2025 (edytowane) oryginalny skx007 jest ze mną od 15 lat. teraz przyszła mała waria(n)cja (przepraszam za brudną klapę laptopa ale to wina kota) Edytowane 21 Października 2025 przez ro4ti 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Callahan 6461 #8886 Napisano 22 Października 2025 Oficjalnie Szwajcar, ale pewnie składany przez małe żółte rączki 😁 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9729 #8887 Napisano 23 Października 2025 (edytowane) Wyświetliło mi się na Ali za pół ceny... ...automat za taką kasę, żal było nie brać, bo ładne. Oczywiście ładne dlatego, że to Reine de Naples. Jakkolwiek ordynarność tej zrzynki trochę mnie odpychała, to... za taką kasę... No żal było nie brać 🤣 Jakość super. Stal i cyrkonie, ale zrobione super. Wygląda dobrze, żona zadowolona. Edytowane 23 Października 2025 przez pmwas 2 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adamss68 2547 #8888 Napisano 24 Października 2025 A pół,to ile? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9729 #8889 Napisano 24 Października 2025 5 godzin temu, Adamss68 napisał(-a): A pół,to ile? Niecałe 250 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tofiks_th 15531 #8890 Napisano 27 Października 2025 (edytowane) Takiego maluszka w manualu se klikłem. Fotki w sztucznym świetle, tarcza jest czarna. Wskazówki prawidłowo osadzone, choć zdobywam już doświadczenia w tej materii jakby co. A takiego werku to jeszcze nie widziałem🤔 Edytowane 27 Października 2025 przez tofiks_th 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkoch 885 #8891 Napisano 28 Października 2025 8 godzin temu, tofiks_th napisał(-a): A takiego werku to jeszcze nie widziałem🤔 Shanghai standard movement w szkielecie. Nawet tutaj w wikipedii masz go na zdjęciu https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_standard_movement 2 TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)MARIANEK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tofiks_th 15531 #8892 Napisano 28 Października 2025 2 godziny temu, mkoch napisał(-a): Shanghai standard movement w szkielecie. Nawet tutaj w wikipedii masz go na zdjęciu https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_standard_movement Tak właśnie przypuszczalem, że to jakas szkieletorowa wersja. Dokładność wg apki nienajlepsza na wczoraj po pierwszym nakreceniu, od strony tarczy spieszy 30-35 sekund, od dupki strony nadal spieszy 15-16 sekund. Wizualnie bardzo fajnie wyglada, a że nie kosztował dużo monet to pewnie zostanie🤔 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ro4ti 444 #8893 Napisano 28 Października 2025 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eM_ 44314 #8894 Napisano 2 Listopada 2025 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoffhoffski 2726 #8895 Napisano 2 Listopada 2025 @eM_, jaką to ma średnicę koperty? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eM_ 44314 #8896 Napisano 2 Listopada 2025 25 minut temu, Hoffhoffski napisał(-a): @eM_, jaką to ma średnicę koperty? 30 mm. To nadgarstek 8-letniej córki:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoffhoffski 2726 #8897 Napisano 2 Listopada 2025 @eM_, dzięki za pomiar. Oczywiście domyśliłem się, że to nadgarstek dziewczynki, ale doprecyzowanie wieku przy okazji było pomocne - będzie jak znalazł 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr84 119 #8898 Napisano 2 Listopada 2025 Gdzie ten zegarek ze Sticzem kupiłeś. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoffhoffski 2726 #8899 Napisano 2 Listopada 2025 @Piotr84, pełno ich na aliexpress - wyszukaj "stitch watch" albo "stitch zegarek" i powinno wyskoczyć tego trochę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 30779 #8900 Napisano 2 Listopada 2025 To szajsmetal czy stal? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach