Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość safix

Metron-poszukiwania

Rekomendowane odpowiedzi

No cóż , podkręć jeszcze trochę i zobacz za następne trzy dni , jak wyszło .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W poniedziałek go ustawiłem i dziś rano póżnił się 20 sekund a wieczorem prawie do 1 min przyśpieszył.Niech ktoś się wypowie  kto ma taki zegar jaka tolerancja jest w nim + - na tydzień ,dobe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem sprawdź, czy nie masz przeciągów. Jak już pisałem, zegary z wahadłem "na wierzchu" i jeszcze na dodatek z prętem z blaszanego płaskownika (tu rzecz w wahaniach temperatury - zmianach długości) "tak mają".

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe spostrzeżenie z przeciągami wpływającymi na chód zegara. :)

Mam nadzieję, że mechanicznie zegar jest sprawny. To są bardzo duże różnice. Na pewno nie jest normalne spieszenie i późnienie w ciągu 1 doby. Jeszcze jedna uwaga niby oczywista - trzeba odczytywać odchyłkę ciągle o tej samej godzinie i minucie, bo mogą być błędy odczytu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sprawdzić przeciąg

Świeczką ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ja mówiłem zegarmistrz powiedział że wszystko z mechanizmem było ok  tylko trzeba było przeczyścić zrobić konserwacje i poprawić kilka rzeczy po innym zegarmistrzu , lecz nie powiedział co było bo to tajemnica co według mnie nie jest prawdą i na dodatek powiedział że mi się wydaje bo zegar nie ma podziałki a sprawdzałem według zegara elektronicznego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wrażenie, ze w ogóle nie czytasz tego, co piszemy...

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wiele wyjaśnia. Musi to być prawda bo moja żona też się nakręca co 5 dni - średnio  ;) , a swoje lata ma. 

:rolleyes:

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawości zapytam. :) 

Ile zapłaciłeś za tą naprawę i konserwację?

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, to wiele wyjaśnia .

:rolleyes:

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko czemu o drazu nie powiedział żeby wymienić

Żonę Leskosa?  :wacko:​ 

Miłoszu, masz bardzo fajny zegar, który pewnie możesz jeszcze troszkę sam doregulować. Jednak nie jest to konstrukcyjnie i z założenia chronometr morski. Suma wszelkich luzów i sprężyny zmęczonej życiem daje odchyłki, na które nie ma rady, za wyjątkiem polubienia. To tak, jakby mieć pretensję do własnego dziadka, że chodzi wolno po ogrodzie, zamiast biegać sprinty na boisku, bo w młodości przecież był sportowcem. 

Wymiana sprężyny... hmm, jasne. Nie wiem ile to kosztuje w PL, w UK sprężyna +- 25 funtów, z szipem 30. Plus wymiana drugie tyle. I tak konstrukcja po wymianie nie pozwoli na uzyskanie znaczących dokładności, zapewni jedynie stabilny napęd. 

Pozostaje Ci polubić staruszka z jego niedoskonałościami, lub kupić coś baaaardzo dokładnego:

post-39092-0-35612200-1536919259_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ot i całe clou starych zegarów, nic dodać.

W dzisiejszych czasach smartfonów, zegarków kwarcowych, komputerów i wyświetlanego czasu na większości kanałów w TV, perfekcyjną dokładność wskazań naszych podopiecznych nie jest taka doskwierająca. Moje "staruchy" chodzą plus/minus kilka minut ma tydzień i mi nie przeszkadza. Najważniejsze że są i tykają.

Miłoszu - Twój stary zegar "żyje", tyka i wskazuje czas choć nie perfekcyjnie. Sam w sobie jest wartością i pamiątką. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zastanawiałem się nad wymianą sprężyny za 120zł ale dzięki fibo za odpowiedż,dodam że mam metrona kominkowego i była wymieniana sprężyna nie na nową i dorabiany włos i wymienione bębny i działa dokładnie.Jeden zegarmistrz powiedział że Metrony to szajsz,nie wiem jaka w tym prawda bo inny powiedział że są dobre.Akurat to nie jest pamiątka bo go dostałem 11 lat temu od znajomego,jeden powiedział mi zegarmistrz by.go sprzedał i kupił niemiecki jakiś bo lepszy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooo 11 lat jest w Twoim posiadaniu, to już sporo czasu.

Czy Metrony sa słabe czy dobre to jedno, a drugie to są nasze, swoje i niepowtarzalne.

Syrenki też były kiepskie samochody a jaką teraz mają wartość kolekcjonerską. Chciała bym taką Syreno mieć ale niestety nie stać mnie ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miłosz - i to jest najmilsza informacja. Mam nadzieję, że za kolejne 11 lat nie będziesz żałować i będziesz opowiadać tę historyjkę znajomym - wszakże Twój Metron to zegar z "charakterkiem" jakby na to nie spojrzeć :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzwoniłem do zegarmistrza do Warszawy i kazał przesunąć wskazówke o 5 min do przodu i cofnąć na godżine jaka była i w piątek ma dać znać jak codzi kazał nie ruszać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm..

Wskazówkę minutową cofnąć?

Myślałam, że nie wolno jej cofać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj odebrałem od zegarmistrza bo dałem do sprawdzenia bo po nakręceniu w tydzień zrobił +6 min i wieszam na ścianie i jak wisi prosto nie chciał chodzić kotwica sie blokowała ,dosłownie chwile pochodził a jak przekrzywiłem to działa co jest nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po każdym niemal transporcie wychwyt się rozregulowuje. Powieś na ścianie, jeżeli np po przekrzywieniu w prawo zegar chodzi prawidłowo delikatnie przesuń na ciasno spasowanej tulejce drążek wychwytu (czyli ten element połączony z osią kotwicy) w tę samą stronę, wróć do pionu i zobacz, czy dobrze chodzi. I tak aż do skutku.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.