Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ledr

Klub Miłośników Zegarków Christopher Ward

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, PKS napisał(-a):

Gdzie tu jest sztywne ogniwo? Ogniwo jest połączone z tym przesuwnym dzyndzlem za pomocą teleskopu, a sam dzyndzel nie wyjdzie poza obręb zapięcia. Sztywna to jest blacha w sinnie. Zapięcie warda wygląda rewelacyjnie, przynajmniej na tle Niemca. 

Tak wygląda wysunięte na maksa. To zaznaczone się nie zgina z tego co zdążyłem zobaczyć. Więc jest efekt sztaby tyle, że wygląda lepiej niż sinnowe.

Screenshot_20251006_070942_YouTube.thumb.jpg.921c56d1a4beb398fc0a7752c9ed73e6.jpg

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam to zapięcie w Pro 300. Nic tam niewygodnego nie znalazłem. Zobaczę wieczorem, czy się zgina, czy nie. Ale nawet jeżeli się nie zgina, to żaden problem. Noszę i nie czuję tam żadnego dyskomfortu. To najwygodniejsza bransoleta jaką nosiłem. Co do przycisku w regulacji, to mam mieszane uczucia, bo ten wcześniejszy (mam w Sealanderze) wydawał mi się na początku nawet praktyczniejszy. Może sprawa przyzwyczajenia. W sumie to chyba w tym punkcie jest remis. Sama bransoleta jest teraz węższa i mniejsza. Bardzo komfortowa w połączeniu z kopertą zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Mam to zapięcie w Pro 300. Nic tam niewygodnego nie znalazłem. Zobaczę wieczorem, czy się zgina, czy nie. Ale nawet jeżeli się nie zgina, to żaden problem. Noszę i nie czuję tam żadnego dyskomfortu. To najwygodniejsza bransoleta jaką nosiłem. Co do przycisku w regulacji, to mam mieszane uczucia, bo ten wcześniejszy (mam w Sealanderze) wydawał mi się na początku nawet praktyczniejszy. Może sprawa przyzwyczajenia. W sumie to chyba w tym punkcie jest remis. Sama bransoleta jest teraz węższa i mniejsza. Bardzo komfortowa w połączeniu z kopertą zegarka.

O to zerknij i daj nam znac no może ja coś źle na filmach popatrzyłem. W poprzedniej generacji (te mam) się nie zgina. :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wątpliwość jaka długość pasków od CW będzie lepsza dla nadgarstka ok. 17cm - wersja standard (206mm) czy jednak XS (180mm)?

Pasek z przeznaczeniem do zegarka C63 Sealander, czyli lug-to-lug: 45.8mm

Wydaje mi się, że jestem gdzieś na granicy między XS a standardowym, ze wskazaniem na XS.

Ale najlepiej gdyby wypowiedział się ktoś, kto ma podobny nadgarstek i próbował już obu rozmiarów pasków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to dziwnie to zrobili, że tam nie ma swobodnego ruchu ogniwa po teleskopie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wyżej to poprzednia generacja (brak przycisku "push" tylko jest dynks do przesunięcia). W tej nowej (która wkleiłem powyżej" właśnie to wysuniete ogniwo także zostaje sztywne

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Sprawdzone. Ostatnie ogniwo siedzi na sztywno i się nie zgina:

41fdf98688352baa256fce13f9664fc9.jpg

Natomiast nie ma to wpływu na wygodę noszenia bo w tym miejscu nadgarstek i tak jest jeszcze płaski:

Zdjęcie na maksymalnym wysunięciu półogniwa (bransoleta luźna):

cc60d310f82b65d17fd2b8311c36f9e3.jpg

i przy środkowym położeniu mikroregulacji:

9793143126291fe41868e9aaf10b187d.jpg

A teraz jeszcze jedno ćwiczenie umysłowe z zakresu wzornictwa użytkowego. Na poniższym zdjęciu, wyobraźcie sobie, że to ostatnie ogniwo załamuje się swobodnie. Wtedy na małym nadgarstku bransoleta załamywałaby się jeszcze przed końcem zapięcia i ta końcówka zapięcia wystawałaby w okropny sposób zahaczając o mankiety i o wszystko dookoła. Dlatego właśnie specjalnie jest na sztywno.

4e06cc04f160345784b29ebfec84a2d7.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam są jeszcze półogniwa, więc pewnie i bez tej regulacji można fajnie dopasować zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

To wyżej to poprzednia generacja (brak przycisku "push" tylko jest dynks do przesunięcia). W tej nowej (która wkleiłem powyżej" właśnie to wysuniete ogniwo także zostaje sztywne

1:45 tak jest sztywne. Tylko, że chyba krótsze. 

Nie szukacie dziury w całym. Tak wygląda u mnie. Widać po bransolecie, że ja mam wsunięte ale nawet w tej pozycji pod nadgarstkiem jest wygodnie. 

GHqWJap.jpeg

Edytowane przez kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tam są jeszcze półogniwa, więc pewnie i bez tej regulacji można fajnie dopasować zegarek.

Tak jest. Półogniwa plus mikroregulacja. Nie da się nie trafić z komfortowym ustawieniem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, PKS napisał(-a):

Dokładnie Robert fajnie to pokazał. Robert zmierz ile mm ma zapięcie samo?? Wygląda na krótsze niż w moim starszym. 

Edycja. Blaszka w sinn ezm 3 ma 42 mm a w Cw 43mm.

W CW @Funky_Koval nic by nie dało jakby ogniwo nie było sztywne bo blokuje je motylek więc nic by to nie zmieniło. Natomiast mnie wkurza sztywna część od strony przycisku. Trochę mi spadł nadgarstek i tutaj jakby lekko się zginąło byłoby lepiej. Myślę, że widzicie o co chodzi. Jutro skrócę od tej strony półogniwo może będzie lepiej bo teraz zegarek mi niestety lata. 

b5jnQi2.jpeg

ryOyQq5.jpeg

Edytowane przez kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Dokładnie Robert fajnie to pokazał. Robert zmierz ile mm ma zapięcie samo?? Wygląda na krótsze niż w moim starszym. 

Jest sporo krótsze. Nowe ma 32 mm a stare 39 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Jest sporo krótsze. Nowe ma 32 mm a stare 39 mm.

No u mnie 43 mm przy kopercie 42 mma kilka mm robi swoje. Natomiast te Sinna jak pisałem ma 42mm ale układa się lepiej. Motylek jest krótszy i ręka przechodzi ciężej za to jest wygodniej. Nie ma jeszcze Dominika w temacie 😀Można marudzić ale CW fajnie to poprawił. Ja lubię bardzo swoją 300 chociaż ostatnio i tak wygrywa Sinn i bronię go naprawdę uważam, że mimo wszystko to zapięcie się broni. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 hours ago, vesper77 said:

Mam wątpliwość jaka długość pasków od CW będzie lepsza dla nadgarstka ok. 17cm - wersja standard (206mm) czy jednak XS (180mm)?

Pasek z przeznaczeniem do zegarka C63 Sealander, czyli lug-to-lug: 45.8mm

Wydaje mi się, że jestem gdzieś na granicy między XS a standardowym, ze wskazaniem na XS.

Ale najlepiej gdyby wypowiedział się ktoś, kto ma podobny nadgarstek i próbował już obu rozmiarów pasków.

Chętne bym pomógł, ale do Tridenta póki co noszę XL (?) i momentami mam wrażenie, że jednak brakuje jednej dziurki. Od innych producentów zwykle zamawiam standard i na moim 17-17,5cm nadgarstku nieźle to leży. 

Zapominam dodać, że kiedyś robiłem takie ćwiczenie przy zamawianiu pasków CWL i wychodziło mi na to, że standard powinien gdzieś w okolicy środka się zapinać, a XS na ostatnią dziurkę. 

Edytowane przez tts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, odnośnie do mikroregulacji, to u mnie na końcu dnia i tak wychodzi na to, że PO czy Spidek z dobrze dobraną długością bransy, zjada C60, z mikroregulacją czy to jest kajdan MkII czy MkIII. 🤪

Edytowane przez tts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy dobrze dobranej bransolecie wolę małe zapięcie bez mikro niż duże z :) I zupełnie szczerze jeśli mam 2-3 dziurki do regulacji w klamrze a klamra jest dzięki temu mniejsza - to jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, cordi7 said:

Przy dobrze dobranej bransolecie wolę małe zapięcie bez mikro niż duże z :) I zupełnie szczerze jeśli mam 2-3 dziurki do regulacji w klamrze a klamra jest dzięki temu mniejsza - to jest ok.

Jak zauważyłem, wtedy też "cioranie" zapięciem o przypadkowe przedmioty/powierzchnie, staje się raczej bardzo rzadkim incydentem niż normą, jak to ma miejsce w "zapięciach na sterydach".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi