Długi 0 #4976 Napisano 15 Marca 2018 Czy w waszych egzemplarzach kalibrowaliście wskazania barometru, termometru i wysokościomierza? U mnie po kilku godzinach na ręku pokazywał 37”C w domu przy 23 faktycznych, 990 hPa przy 1015 i 270 mnp przy 140 wynikających z przekroju terenu, risemana kiedyś też kalibrowałem i teraz były wskazania ok (tak chodziłem po domu z oboma jeden lewa drugi prawa, żona miała ubaw ) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cam3ridge 35 #4977 Napisano 15 Marca 2018 Poczytaj na temat zegarka , kilka stron jest do ogarnięcia. Tapniete z Mi5 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #4978 Napisano 15 Marca 2018 (edytowane) Może nie napiszę nic odkrywczego, ale o ile kalibracja powinna pomóc na wskazania barometru, o tyle wysokość będzie Ci się zmieniała za każdym razem jak zmieni się ciśnienie atmosferyczne, bo to na jego podstawie jest ustalana wysokość. Zatem wysokościomierz jest w zasadzie nie do wskazywania rzeczywistej wysokości, a do rejestrowania jej zmian w określonym przedziale czasu, w którym ciśnienie atmosferyczne jest stałe. A termometr... cóż, nie bez przyczyny producent podaje, że trzeba zegarek zdjąć i odłożyć na kilkanaście minut, aby temperatura na czujniku się ustabilizowała. Na ręku zawsze będzie mierzył wypadkową temperaturę pomiędzy temperaturą ciała a temperaturą otoczenia. Za każdym razem, gdy temperatura otoczenia się zmieni, wypadkowa podawana przez zegarek będzie inna. To nieprawda, że kalibrując zegarek na ręku, będzie on podawał zawsze prawidłową temperaturę otoczenia. Owszem będzie, pod warunkiem, że temperatura ciała i otoczenia będzie taka sama jak podczas kalibracji Edytowane 15 Marca 2018 przez clusca 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23153 #4979 Napisano 15 Marca 2018 (edytowane) To już jak po raz tysięczny trzeba to powtarzać na temat czujników bo nikomu nie chcę się użyć szukajki ... dopowiem jeszcze że barometr w zegarku pokazuję ciśnienie bezwzględne a nie względne jak podają w TV, niech Kolega poczyta a dopiero potem kalibruje, żeby wiedział co robi i po co Edytowane 15 Marca 2018 przez tomaliusz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Długi 0 #4980 Napisano 15 Marca 2018 Może nie napiszę nic odkrywczego, ale o ile kalibracja powinna pomóc na wskazania barometru, o tyle wysokość będzie Ci się zmieniała za każdym razem jak zmieni się ciśnienie atmosferyczne, bo to na jego podstawie jest ustalana wysokość. Zatem wysokościomierz jest w zasadzie nie do wskazywania rzeczywistej wysokości, a do rejestrowania jej zmian w określonym przedziale czasu, w którym ciśnienie atmosferyczne jest stałe. A termometr... cóż, nie bez przyczyny producent podaje, że trzeba zegarek zdjąć i odłożyć na kilkanaście minut, aby temperatura na czujniku się ustabilizowała. Na ręku zawsze będzie mierzył wypadkową temperaturę pomiędzy temperaturą ciała a temperaturą otoczenia. Za każdym razem, gdy temperatura otoczenia się zmieni, wypadkowa podawana przez zegarek będzie inna. To nieprawda, że kalibrując zegarek na ręku, będzie on podawał zawsze prawidłową temperaturę otoczenia. Owszem będzie, pod warunkiem, że temperatura ciała i otoczenia będzie taka sama, jak podczas kalibracji Co do wysokości się zgodzę ale jeśli chodzi o temp to risemana kalibrowałem przez 6 lat jak go posiadam chyba 2 razy zawsze po dłuższej obecności na nadgarstku i pokazywał temperaturę zgodną z otoczeniem, dodam że nawet temperaturę podczas pływania w basenie pokazywał +- 1’C jak podaną przez obsługę Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkTo już jak po raz tysięczny trzeba to powtarzać na temat czujników bo nikomu nie chcę się użyć szukajki ... dopowiem jeszcze że barometr w zegarku pokazuję ciśnienie bezwzględne a nie względne jak podają w TV, niech Kolega poczyta a dopiero potem kalibruje, żeby wiedział co robi i po co Barometr kalibrowałem względem wskazań stacji meteo 1015 hPa która jest 145 mnp i w tym miejscu skalibrowałem również wysokościomierz na 145mnp, zdaję sobie sprawę że jeśli pojadę kilkaset km od domu gdzie ciśnienie będzie akurat 990 hPa a faktyczna wysokość 100 mnp to wskazanie wysokościomierza będzie bzdurą. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #4981 Napisano 15 Marca 2018 (edytowane) Nie twierdzę, że różnice będą duże, więc ta wartość +/-1st.C jest jak najbardziej możliwa. Załóżmy, że kalibrujesz na ręku i temp. ciała się nie zmienia, standardowo ok. 36,6st.C, a temp. otoczenia 20st.C. Zegarek bez kalibracji pokaże Ci jakieś 28st.C (nie zakryty ciuchami, tylko odkryty). Kalibrujesz wg. termometru, który pokazuje 20st.C. Teraz będzie przy 20 stopniach pokazywał 20. Ale jak zmieni Ci się temperatura otoczenia na 25, to zegarek pokaże Ci np. 23 stopnie. Jeśli wyjdziesz na zewnątrz, gdzie jest -10, to zegarek pokaże Ci coś w okolicach od -5 do 5 stopni Celsjusza. Edytowane 15 Marca 2018 przez clusca 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Długi 0 #4982 Napisano 15 Marca 2018 Nie twierdzę, że różnice będą duże, więc ta wartość +/-1st.C jest jak najbardziej możliwa. Załóżmy, że kalibrujesz na ręku i temp. ciała się nie zmienia, standardowo ok. 36,6st.C, a temp. otoczenia 20st.C. Zegarek bez kalibracji pokaże Ci jakieś 28st.C (nie zakryty ciuchami, tylko odkryty). Kalibrujesz wg. termometru, który pokazuje 20st.C. Teraz będzie przy 20 stopniach pokazywał 20. Ale jak zmieni Ci się temperatura otoczenia na 25, to zegarek pokaże Ci np. 23 stopnie. Jeśli wyjdziesz na zewnątrz, gdzie jest -10, to zegarek pokaże Ci coś w okolicach od -5 do 5 stopni Celsjusza.Moim zdaniem lepsze to niż odkładanie zegarka na 20 min żeby się dowiedzieć jaka jest temp. Bo bez kalibracji na ręku pokazuje rozrzut sporo większy, temat rzeka, tnijmy już to o tych czujnikach bo napiszemy z 20 postów o wszystkim i niczym z wywodami o bilansie cieplnym Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23153 #4983 Napisano 15 Marca 2018 (edytowane) Racja, nie ma co w kółko o tym pisać, wszystko na temat czujników było już poruszone i wytłumaczone szczegółowo.I to nie było 20 postów a kilkaset w tematach Risemana i Rangemana, proponuję przeczytać tę tematy sumiennie a zainteresowany wszystkiego się dowie a nawet pracę magisterską z tego tematu napiszę Edytowane 15 Marca 2018 przez tomaliusz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Długi 0 #4984 Napisano 16 Marca 2018 Dobra koniec głaskana, do roboty !!! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilspider 70 #4985 Napisano 16 Marca 2018 Co to za rozrząd? 0 "Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HolidayHomeles 0 #4986 Napisano 16 Marca 2018 Mam i ja. Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piowa 265 #4987 Napisano 16 Marca 2018 100 !!! 1. Jacek_25_25 - żółty2. Piowa - czarny3. Myszor - czarny4. Wąski88 - zielony5. Elixir - czarny6. Ziko739 - zielony7. Cinekr - żółty8. Floyd - czarny9. Davidofx - zielony10. Bujman - zielony11. Frommert - żółty 12. Kapral172 - żółty13. Login - zielony 14. Marcin128gb - zielony15. Bakus80 - czarny 16. Sebastian1 - żółty17. Majkk - żółty18. Romseyman - zielony19. Zetrov - zielony20. Kjawor - żółty21. Rangy67 - zielony22. Piszczo122 - zielony23. memOK - żółty24. Romseyman - złoty25. Jasny - zielony26. Emuezo - zielony27. Rado S - zielony28. Arcoss - żółty29. Wacha56ks - zielony30. Grzesiek 8111 - zielony31. Ponurykosiarz - czarny32. Artek90 - czarny33. Diodes - czarny34. Lisek - zielony35. _jendraz - zielony36. Szyra - zielony37. Heckler - zielony38. Szubekkrzys - zielony39. Melkor1410 - zielony40. Wlochaty - zielony41. Insane_infinity - żółty42. Argentorat - żółty43. Raphael - zielony44. Bazyliszek - żółty45. Igorro - czerwony46. Bocian11 - Maharishi47. Swajur - żółty48. Roberto18 - zielony49. Makrys - czarny50. bb203 - żółty51. lobuz1 - zielony52. KaoG-Shock - zielony53. Host - czarny54. Snoopy_1 - zielony55. Yacek66 - piaskowy camo56. Michał60sek - żółty57. Kyo - Maharishi58. Tommly - zielony59. Mber - złoty60. Daito - zielony61. 19Damian83 - zielony62. G-Mario - zielony63. Arthoor - piaskowy camo64: Arthoor - zielony65. Mistrz17 - zielony66. Śmiały 84 - zielony67. Dominiqo - zielony68. Fazik - zielony69. Zygal - zielony70. Robalish - zielony71. Murcins - zielony72. K0L0 - zielony73. Snowdesk - żółty74. Szuwar1978 - zielony75. TomG80 - zielony76. Solomita - zielony77. Artek90 - czarny78. Tomaliusz - zielony79. Waldzior - czarny80. Pawelsamotyha - czarny81. Elixir - zielony82. Capri - Maharishi83. Ecipeci - zielony84. Dzidu79 - czarny85. Guziec---czarny86. Capri - czarny87. Kniusz - czarny88. Matej - zielony89. JobForACowboy - zielony90. Vander - Maharishi91. Cam3ridge - zielony92. Master of G - czarny93. Dziadyga - czarny94. Mmariusz_2004 - zielony95. Bohush - zielony96. Pmdela - zielony97. Artsky - zielony98. Rico1973 - zielony99. Długi - czarny100. HolidayHomeles -czarny 54 zielone21 czarnych16 żółtych4 Maharishi2 piaskowe camo2 złote1 czerwony Masters of Mudness - Romseyman, Arthoor, Elixir, Capri pozdrawiam, Piowa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Długi 0 #4988 Napisano 16 Marca 2018 Co to za rozrząd? BMW N47 2.0d 177KM Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #4989 Napisano 16 Marca 2018 No.100 gratulacje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adamku111 0 #4990 Napisano 17 Marca 2018 Mam....Czekales zeby byc nr 100? p.s. nie mowiles, ze Ci chlupia guziki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HolidayHomeles 0 #4991 Napisano 17 Marca 2018 Czekales zeby byc nr 100? p.s. nie mowiles, ze Ci chlupia guziki Tak, lubię okrągłe liczby Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adamku111 0 #4992 Napisano 19 Marca 2018 (edytowane) Nieszczescie mnie spotkalo ogromne. Wlasnie odpakowalem Mundka z eglobala i okazalo sie, ze zegarek byl uzywany. Czas europejski, na bezelu wgniotka, brak folii na szlufce i sama szlufka mocno porysowana. Ktos mial podobna sytuacje z tym sklepem? Edytowane 19 Marca 2018 przez adamku111 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23153 #4993 Napisano 19 Marca 2018 Żartujesz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adamku111 0 #4994 Napisano 19 Marca 2018 (edytowane) Chcialbym, Nasmarowalem im maila, fotki wyslalem, czekam na reakcje, ale niesmak jest. Tym bardziej ze to trzeci zegar kupiony u nich, a drugi Mudmaster. Edytowane 19 Marca 2018 przez adamku111 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GeRmAnOs 215 #4995 Napisano 19 Marca 2018 Ale jaja, a paczka nienaruszona albo nie przepakowana czasem?? 0 Mistrz edycji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JobForACowboy 5 #4996 Napisano 19 Marca 2018 U mnie też czasem się zdarza, że na magazynie chłopaki kładą z reklamacji sprzęty, do nowych, bo pudełko jest idealne. Moim zdaniem wymienią bez pierdnięcia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adamku111 0 #4997 Napisano 19 Marca 2018 Szary foliak nieruszony, naklejka tez ok, sparawdzam zawsze.Pewnie ktos sie pobawil kilka dni, ze dwa razy przydzwonil w futryne i odeslal.Placilem PP wiec jakos nie mam stresa, raczej informacyjnie Wam o tym pisze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter 13 2 #4998 Napisano 19 Marca 2018 (edytowane) Nieszczescie mnie spotkalo ogromne. Wlasnie odpakowalem Mundka z eglobala i okazalo sie, ze zegarek byl uzywany. Czas europejski, na bezelu wgniotka, brak folii na szlufce i sama szlufka mocno porysowana. Ktos mial podobna sytuacje z tym sklepem? Ale akcja mam nadzieje że eglobal wymieni zegar na nowy.Daj znać jak się sprawa skończyła. Edytowane 19 Marca 2018 przez piter 13 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adamku111 0 #4999 Napisano 19 Marca 2018 Sam jestem ciekawy co eglobal odpowie. Bede Was informowal. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11557 #5000 Napisano 19 Marca 2018 To już któryś tam sygnał, że coś niedobrego zaczyna się dziać na EG, chyba za duży ruch maja w interesie. Komuś na FB nie przysłali w ogóle zegarka, innej osobie nie odpowiadają na maile ... 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach