Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tomek11

Chronograph automatic do garnituru i nie tylko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich,

Jestem nowy na tym forum, więc z góry przepraszam ze wszelkie faux pas z mojej strony...

Do tej pory uzywałem i wciąż używam Tissota PR100

post-78285-0-99202000-1442167533_thumb.jpg

Wydaję mi się nie do zdarcia, wiele przeszedł i nadal mi dobrze służy.

Ale stylistycznie już mi się opatrzył, mam go chyba z 15 lat, poza tym jest na branslolecie, więc zachciało mi się czegoś na pasku.

Do luźniejszego stroju już kupiłem sobie coś takiego Tissot Quickster T095.417.17.037.01

post-78285-0-40746500-1442167910_thumb.jpg

Teraz szukam czegoś, co mógłbym założyć do garnituru, ale też do casualowej marynarki czy po prostu do luźniejszej koszuli. Pomyślałem więc o chronografie w automacie, na skórzanym pasku.

Od razu proszę o Wasze sugoestie, czy założenie takiego zegarka do garnituru nie będzie stylistyczną porażką.

Cyferblat biały/srebrny lub czarny/antracytowy, tutaj trudno mi się zecydować.

Mam kilka propozycji, wiem, że rozrzut cenowy jest duży, ale ogólnie nie chciałbym wydać więcej niż 8000 zł, a jak wydam 4000 zł to będzie dobrze:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do garnituru chrono to niezbyt dobry wybór wg jakiś tam kanonów ale w obecnych czasach tak się wszystko pomieszało, że niektórzy noszą g'shocki a  agent 007 divera     ;), więc.....

Oczywiście to trochę żartobliwie. Nie kieruj się tym co wypada a co nie, albo co sądzą inni użytkownicy bo dostaniesz tak skrajne  opinie, że i tak nic Ci to nie da   :)  Kupuj i noś tak jak Ci wygodnie i co się podoba, to wg mnie najlepsza rada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj skończyłem testować taki model Lonżina który do garniaka od biedy by się nadał.

002.jpg

013.jpg

A tak poważnie - idealne chrono do garnituru to tylko Max Bill. Resztę da się od biedy założyć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chronograf od Orienta stara. Ciężko zdobyć ( w Polsce w ogule)

Ale są super http://global.rakuten.com/en/store/quelleheure/item/wz0011dy/http://global.rakuten.com/en/store/tokeikan/item/wz0011ds/

Górna granica budżetu albo nawet lekko nad.

http://global.rakuten.com/en/store/quelleheure/item/wz0011dy/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście zdarzyło mi się również do garniaka założyć takie dwa ze swojej kolekcji:

013.jpg

oraz

014.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myślicie o czymś takim?

Tissot Chemin Des Tourelles Automatic Chronograph T099.427.16.058.00

Cena ok. 4000 zł.

post-78285-0-66333900-1442201948_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Edox też wpadł mi w oko. Tyle, że tu już cena szybuje pod 9000 zł...

post-78285-0-90093800-1442202292_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tissot wydaje mi się bardziej subtelny od Edoxa, chyba byłby lepszy do garniaka a jednocześnie do bardziej luźnych strojów.

Nie jest też do bólu klasyczny, jak zazwyczaj większość zegarków proponowanych do formalnego stroju. Takiego zegarka po prostu nie chcę.

Przepraszam za tyle postów, dopiero teraz zauważylem opcję edycji:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edoxa z góry skresl z listy, cena z kosmosu, nie jest tyle warty. Tissot o ile sie orientuję jest na tym ich nowym werku z plastikowymi elementami ETA C01.211. Nie dałbym tyle za ten zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jslanina, jak się nazywa ten longines z Twojego postu na górze?

Fajny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jslanina, jak się nazywa ten longines z Twojego postu na górze?

Fajny :)

No właśnie chciałem o to samo zapytać.

I jeszcze jedno, czy warto rozważyć coś z Maurice Lacroix? Gdzieś czytałem, że ich cena jest zazwyczaj mocno przesacowana.

I jeżeli coś brać z tej marki, to które kolekcje są warte rozważenia w świetle tematu niniejszego wątku? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto rozważać ML. Przy budżecie, który wstępnie określiłeś masz naprawdę duże pole manewru, dlatego też szczerze proponowałbym, powtarzając radę Kolegi proki1971, abyś poszukał czegoś co Tobie się będzie podobać. Cena? W przypadku zegarków mocno względna kwestia, bo to zależy od przyjętych kryteriów. Uśmiech i zadowolenie właściciela jest bezcenne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem - to Longines Saint Imier L27524534. Ma klasę :)

Gdzie wyniki testu można znaleźć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To akurat Longines Conquest Classic L2.786.4.56.6 . Test jest już dostępny na portalu Zegarki i Pasja dla którego go przeprowadzałem. U mnie na blogu publikacja dopiero w weekend. :)

ML to świetnie wykonane zegarki. Zresztą jednego w kolekcji mam. (pokazany na zdjęciu wcześniej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie,

"Przetrawiłem" temat i chyba jednak odpuszczę sobie chrono do garnituru czy nawet do dość luźnego stroju. Kupiłem już pokazany w pierwszym wpisie chrono do luźniejszego outfitu, więc lepiej będzie poszukać czegoś "nie chrono" na skórzanym pasku. Od razu mówię, że "bardzo klasyczne propozycje dla starszych Panów" mnie nie interesują. Lubię, jak oprócz dwóch-trzech wskazówek i 12 punktów wyznaczających kolejne godziny, coś więcej dzieje się na tarczy. Ale nie szukam też "choinki". Ostatnio wpadły mi w oko dwa modele ML:

1) Maurice Lacroix Pontos Decentrique PT6318SS001330 - bardzo ładny i jak dla mnie bardzo drogi, może macie jakieś podobne propozycje?

post-78285-0-01670900-1442519653_thumb.jpg

2)  Maurice Lacroix Pontos Reserve de Marche PT6168SS001330 - może nie powala mnie tak, jak poprzednia propozycja, ale wciąż bardzo mi się podoba

post-78285-0-65447100-1442519274_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę proponował Japończyka , ale mnie korci....

Wybrał bym pozycję 2. Rezerwa chodu się ładnie komponuje z resztą i wskazówki są centralnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A coś takiego za 5800 zł? 

Warto rozważyć?

Davosa Business Pilot 161.006.55

post-78285-0-79549300-1443012571_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,  mam przepiękną Eternę na której tarczy sporo się dzieje :)

84e0dd7d00c3ed49.jpg

df80f9efdaed49f9med.jpg

.. i takiego ML

11256921856_5371715c95_b.jpg

(fotka podkradziona z neta  )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

H32816531_7.png

H35756755_7.png

img58003305.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za sugestie.

Po okresie krótkich lub dłuższych zachwytów różnymi modelami, wyłania mi się obraz poniższych kandydatów.

Przypominam, że szukam zegarka z czarną tarczą (albo dominującym czarnym kolorem), na pasku, średnica przynajmniej 42 mm, max myślę 44 lub 45 mm.

Poniżej proponowana Eterna jest na bransolecie, ale to chyba nie problem zmienić ją później na jakiś dobry pasek (tylko dodatkowy koszt).

1) Davosa Business Pilot Chronograph

Wiem, że to chrono, ale bardzo mi się podoba, do garniaka chyba nie będzie za "wulgarna"?

post-78285-0-85637300-1443584376_thumb.jpg

2) Eterna KonTiki Four Hands XXL 1595.41.41.1172

post-78285-0-29129700-1443584465_thumb.jpg

3) Eterna KonTiki Four Hands 1592.41.41.0217

Jak już pisałem znalazłem go tylko na bransolecie, ale najwyżej dokupię pasek.

post-78285-0-26229400-1443584872_thumb.jpg

I co wybrać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.