Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Patek Philippe

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Może Mariusz właśnie chce Patka, bo jeszcze go nie miał emoji6.png

Nie szukam adwokata! 😃

Godzinę temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Przytoczony wcześniej przykład, że Lange chrono jest fajniejszy od Patka ma się nijak do sytuacji, bo Mariusz Lange jednego już ma i pewnie czas na coś innego emoji106.png Łosoś fajny a jak się znudzi, to się sprzeda i kupi coś innego emoji6.png

Chrono od Lange to takie przaśne grubaski, niczym tyłek Jennifer Lopez. 

8 godzin temu, machlo napisał(-a):

To chrono od Patka jest tak skrajnie nudne i niczym nie wyróżniające się, że nie rozumiem w ogóle rozważania tego modelu. Czy chodzi tylko o to, żeby mieć Patka chrono?
Rozumiem, kiedy kogoś zegarki nie kręcą szczególnie i zwyczajnie kupuje zegarek jako element garderoby i tyle - taki typowy ignorant zegarkowy z niezbyt rozwiniętym gustem. ;) Ale jak ktoś podchodzi nieco poważniej do tematu, jak większość tu na forum, to logika za wyborem tego Patka jest dla mnie kompletnie niezrozumiała.

W zdecydowanie lepszym guście byłyby chociażby te:

image.thumb.png.df1c79ff4ac02a5e1747f1fec7fb1859.pngimage.thumb.png.5534fa6bbb18f03e0b828c2262c3146c.png

image.thumb.png.3ea763acc3b4fad7a0707ae9d8dceb3c.pngimage.thumb.png.5dd0ffd13d7ad8a973430a161cb1f192.png

i po "taniości" za drobne PAM231:

image.thumb.png.b7173aa1252dc05b0332d35c7a7167e0.png

LF całkiem ciekawe.

6 godzin temu, beniowski napisał(-a):

F.P. Journe? Co prawda droższe, ale o wiele ciekawsze. A może Bulgari Octo Finissimo Tourbillon?
image.thumb.jpeg.f283a3a433fc04759ed508af3e65a3c7.jpegimage.thumb.jpeg.9131d2d7b15156ffce437a3a94a05805.jpegimage.thumb.jpeg.bb5381621911cbdf4f40427e8b27bc37.jpeg

F.P.Journe, nie miałem jeszcze z tą marka styczności. Bvlgari - zdecydowanie na nie. 

6 godzin temu, pisar napisał(-a):

Kolejny walec, który Patka rozjeżdża w 100%

Tak jak Moser... 😉

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Tak jak Moser... 😉

image.png.cb93eadf4899c333b467f654255dfe03.png

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Od dłuższego czasu obserwuję także tego ancymonka. 

Vacheron_Constantin_Historiques_Cornes_De_Vache_1955_Chronograph_platinum_watch_at_A_Collected_Man_London3.jpg

Edytowane przez mario1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, KrysH napisał(-a):

Oba moim zdaniem za mocno się starają. Kolor, luma, wskazówki, koperta, rozmiar. Wszystkiego jest za dużo. Ty tego nie widzisz? Jak chrono to 5170G lub Lange 1815. Lange 1815 to król chronografów. Bije wszystko.

Bitny ten Twój Adolf. Strach nosić taki zegarek. Czy "Mein Kampf" dorzucają w prezencie do zegarka czy trzeba dopłacić? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Nie szukam adwokata! 😃

Oj tam adwokat od razu. Ja też chce PP 5168G i ktoś mi powie, że w tych pieniądzach szukaj Lange, bo ładniej wykonany a ja chcę Patka 😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Oj tam adwokat od razu. Ja też chce PP 5168G i ktoś mi powie, że w tych pieniądzach szukaj Lange, bo ładniej wykonany a ja chcę Patka 😛

Będzie dla Ciebie za duży! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vacheron_Constantin_Historiques_Cornes_De_Vache_1955_Chronograph_platinum_watch_at_A_Collected_Man_London3.jpg

Noo i tu czuć piniądz. Pomijam kwestie technikaliów dot. mechanizmu, ale wizualnie jest zdecydowanie lepiej od Patka.

Choć na nadgarstku >18 cm może wyglądać na dość mały, a Ty chyba nie lubisz małych zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, machlo napisał(-a):

Noo i tu czuć piniądz. Pomijam kwestie technikaliów dot. mechanizmu, ale wizualnie jest zdecydowanie lepiej od Patka.

Choć na nadgarstku >18 cm może wyglądać na dość mały, a Ty chyba nie lubisz małych zegarków.

Kilka lat temu recenzowałem ten zegarek i do Patka nie ma startu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Kilka lat temu recenzowałem ten zegarek i do Patka nie ma startu.

Ale nie powiesz chyba, że chrono Patka jest ładniejsze od tego VC? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowa oferta się pojawiła na bazarku i aż nie wierzę, więc poproszę, żebyście potwierdzili: serio mamy obecnie tak, że są ludzie, którzy są w stanie płacić 2,5 x retail za stalowego trójwskazówkowca na gumie, wykonanego - powiedzmy - tak se? W dodatku będącego cały czas w ofercie? Jeśli tak, to grubo 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, rafi napisał(-a):

Nowa oferta się pojawiła na bazarku i aż nie wierzę, więc poproszę, żebyście potwierdzili: serio mamy obecnie tak, że są ludzie, którzy są w stanie płacić 2,5 x retail za stalowego trójwskazówkowca na gumie, wykonanego - powiedzmy - tak se? W dodatku będącego cały czas w ofercie? Jeśli tak, to grubo 😆

Ale za to jest "jakiś". ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, machlo napisał(-a):

Pomimo że rozumiem zasadność historyczną i celowość działań Vacherona, to te "krowie rogi" zupełnie nie są w moim guście. Design Patka bardziej mi odpowiada aczkolwiek stoper w obu zegarkach to taka trochę "biżuteria". Nie ma to jak TAG Heuer jeżeli chcesz mieć topowy stoper w zegarku mechanicznym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, McIntosh napisał(-a):

Pomimo że rozumiem zasadność historyczną i celowość działań Vacherona, to te "krowie rogi" zupełnie nie są w moim guście. Design Patka bardziej mi odpowiada aczkolwiek stoper w obu zegarkach to taka trochę "biżuteria". Nie ma to jak TAG Heuer jeżeli chcesz mieć topowy stoper w zegarku mechanicznym.

Ok, czyli krabik nie jest w Twoim guście. Kiedyś dość powszechny typ koperty, teraz znacznie rzadziej spotykany. Można nie przepadać za tego typu wzornictwem, ale wykonanie przyzwoite, proporcje dobrze zachowane (choć mógłby być nieco cieńszy profil koperty), dobra kompozycja tarczy, godzinowa i minutowa wskazówka atrakcyjnie wykonana (wyoblenia, wykończenie krawędzi), nieco gorzej wyglądają niebieskie wskazówki, bo nie mam pewności, czy barwione termicznie. Kwestia stopera to rzeczywiście nic extra - mi najbardziej razi to, że podziałka na tarczy jest co 0,2s, a sekundowa skacze co 1/6s (3Hz) - w tym budżecie zasadne jest czepianie się takich "szczegółów". Lepiej byłoby zmienić podziałkę na tarczy albo zastosować mechanizm hi-beat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, machlo napisał(-a):

Ok, czyli krabik nie jest w Twoim guście. Kiedyś dość powszechny typ koperty, teraz znacznie rzadziej spotykany. Można nie przepadać za tego typu wzornictwem, ale wykonanie przyzwoite, proporcje dobrze zachowane (choć mógłby być nieco cieńszy profil koperty), dobra kompozycja tarczy, godzinowa i minutowa wskazówka atrakcyjnie wykonana (wyoblenia, wykończenie krawędzi), nieco gorzej wyglądają niebieskie wskazówki, bo nie mam pewności, czy barwione termicznie. Kwestia stopera to rzeczywiście nic extra - mi najbardziej razi to, że podziałka na tarczy jest co 0,2s, a sekundowa skacze co 1/6s (3Hz) - w tym budżecie zasadne jest czepianie się takich "szczegółów". Lepiej byłoby zmienić podziałkę na tarczy albo zastosować mechanizm hi-beat.

Oto prawdziwy pokaz siły w kontekście stoperów.

spacer.png

No ale wróćmy już może do Patek Philippe, bo tej firmie poświęcony jest ten temat. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Jak dla mnie ta tarcza mocno zezuje. Subtarczki są skupione bardzo blisko środka. Może tylko ja to widzę? Ucha - hmm..., co kto lubi. Tylko kolory tutaj są dla mnie OK.

9 godzin temu, machlo napisał(-a):

Tu proporcje są znacznie lepsze.

01fd30ce39dee98ff5c09d63ca3f0e678e5d9ae3-1600x1600.thumb.jpg.68f216eca32279ba927c00b77d92a512.jpg

Edytowane przez facecik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Tak jak Moser... 😉

Nikt nie wspominał Mosera

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są jeszcze dwa inne fajne Patki. 

175693-51884.jpeg

5396G_017_1@2x.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba są spoko i nudziarstwa im zarzucić nie można🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, mario1971 napisał(-a):

175693-51884.jpeg

5396G_017_1@2x.jpg

Może to kwestia zdjęcia, ale ten na górze wygląda znacznie lepiej, jest bardziej proporcjonalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

175693-51884.jpeg

5396G_017_1@2x.jpg

Dlaczego uważasz, że są fajne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, machlo napisał(-a):

Dlaczego uważasz, że są fajne?

Proste - bo mi się podobają. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

fajne Patki

Moze i fajny ale łapie odblaski niesamowicie, zdjecie koszmarne

IMG_20241109_123535.thumb.jpg.2f2b506513ee369e785528bf9e3b49c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Proste - bo mi się podobają. :)

To załapałem, ale pytam o to, co Ci się w nich podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, Jan napisał(-a):

Moze i fajny ale łapie odblaski niesamowicie, zdjecie koszmarne

IMG_20241109_123535.thumb.jpg.2f2b506513ee369e785528bf9e3b49c0.jpg

O kurde, dopiero zauważyłem, że ten ma kamienie (?). Czyli jednak ten pierwszy fajniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi