Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
tomaliusz

Casio do kwadratu

Rekomendowane odpowiedzi

W omawianym przypadku nie ma oryginalnego odpowiednika zatem "chinole" wypełniają brakującą luke.Gdzie ? Daj namiar na oryginał do 5600/5610 a od ręki kupuje a te obecne wysyłam nieodpłatnie dla pierwszego lepszego potrzebującego (lub utylizuję).

Chłopie o czym Ty do mnie rozmawiasz? Modele na które się powołujesz nie przewidują takiego upgrade przez producenta. To tak jakbyś na forum samochodowym napisał że po zakupie chińskich kół Audi A7 zmienia się w Q7. No proszę Cię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Jeśli na oryginały są chore ceny, to chinole przychodzą z pomocą. I słusznie! :-)

Oryginalne metalowe bezele i bransolety akurat nie pasują do innych kostek niż GMW-B5000. Ale gdyby były kompatybilne, to wcale takie działania nie byłyby słuszne i powinny być piętnowane. Wyobraź sobie, że wymyśliłeś jakiś produkt, coś zupełnie nowego, zakładasz firmę, ponosisz koszty badań i rozwoju, poświęcasz czas swój i zatrudnionych ludzi, którym też płacisz. W końcu wprowadzasz swój wyrób na rynek w pewnej określonej cenie, która pozwoli Ci pokryć poniesione koszty rozwoju i produkcji i zarobić, aby mieć na życie i rozwój kolejnych projektów. A tu po 2 miesiącach od premiery Twojego wyrobu, Chińczycy wprowadzają kopię Twojego produktu, z logotypem Twojej marki w cenie 2 razy niższej. Mogą sobie na to pozwolić, bo nie ponieśli tych wszystkich kosztów, które Ty poniosłeś. Po prostu kupili Twój finalny produkt i go skopiowali. Fajnie?

"Jeśli ktoś Kalemu zabrać krowy to jest zły uczynek.

Dobry, to jak Kali zabrać komuś krowy"

W pustyni i w puszczy - H. Sienkiewicz

Edytowane przez Jogi

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopie o czym Ty do mnie rozmawiasz? Modele na które się powołujesz nie przewidują takiego upgrade przez producenta. To tak jakbyś na forum samochodowym napisał że po zakupie chińskich kół Audi A7 zmienia się w Q7. No proszę Cię

Ale burza powstała w oparciu o ciuchy do modeli o których wspomniałem a nie o ewentualne podróby do GMW . Producent do nich metalu nie przewidział to "sprytny chińczyk" zrobił produkt dedykowany (bez fabrycznego odpowiednika) czy to jest podróbka ?

Kwestie umieszczania logo to jedyne nie do końca jasne kwestie o które można się sprzeczać choć jak jest tego nikt nie wie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Forum zegarkowe, czy forum moralności...?

Może przestańmy przestrzegać zasad ortografii pisząc posty? W końcu to nie jest forum filologiczne. :mellow:

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oryginalne metalowe bezele i bransolety akurat nie pasują do innych kostek niż GMW-B5000. Ale gdyby były kompatybilne, to wcale takie działania nie byłyby słuszne i powinny być piętnowane.

Czyli według ciebie przebranie zegarka w inne (nawet oryginale) ciuchy niż te dedykowane do konkretnego modelu jest naganne ?

Kurcze mam same "podróbki" bo większość moich kostek jest przebrana (w oryginalne ale nie dedykowane łachy) ;):)

Edytowane przez GTB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli według ciebie przebranie zegarka w inne (nawet oryginale) ciuchy niż te dedykowane do konkretnego modelu jest naganne ?

Kurcze mam same "podróbki" bo większość moich kostek jest przebrana (w oryginalne ale nie dedykowane łachy) ;)

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem i nie przypisuj mi słów, których nie napisałem. Tłumaczyłem Negatywowi, że postępowanie Chińczyków kopiujących wyrób innej firmy, łącznie z logotypem należącym do tej firmy (w tym wypadku G-SHOCK) nie jest słuszne.

Edytowane przez Jogi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale burza powstała w oparciu o ciuchy do modeli o których wspomniałem a nie o ewentualne podróby do GMW . Producent do nich metalu nie przewidział to "sprytny chińczyk" zrobił produkt dedykowany (bez fabrycznego odpowiednika) czy to jest podróbka ?

Kwestie umieszczania logo to jedyne nie do końca jasne kwestie o które można się sprzeczać choć jak jest tego nikt nie wie.

Tak nazywajmy rzeczy po imieniu to nadal jest PODRÓBKA i będzie cały czas jak istnieje tam zastrzeżony znak towarowy do którego Casio nigdy nie sprzedało i nie sprzeda praw. Powiem więcej. Casio mając znak towarowy może zrobić identyczny produkt jak zrobili Chińczycy mimo, że byli pierwsi dla modelu 5610. Chinczyk już na zawsze zostanie podróbkarzem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... czy to jest podróbka ?

Jest podróbką.

Ignorantia legis non excusat ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż , niech wam będzie - mam ochydna podróbkę ... ale mnie cieszy i dobrze mi z tym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Znane marki, takie jak „G-SHOCK”, często są przeznaczone do naśladowania.

W przeszłości na rynkach pojawiła się ogromna liczba podrobionych produktów „G-SHOCK”, w tym takich, które mają znak taki jak „A-SHOCK”.

Casio posiada 26 rejestracji znaków towarowych z „A-SHOCK” na „Z-SHOCK” jako środek zaradczy do naśladowania."

Czyli nawet S-Shock już też odpada, zostaje może sam Shock :P

Pewnie to tylko prawnicy Timexa doczytali :D

http://www.zen-ip.biz/2017/06/23/g-shock-experiences-a-resurgence-in-popularity/

Edytowane przez tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko upałem mogę wytłumaczyć dzisiejszą "twórczość" w tym wątku...

Oczywiście umieszczenie znaku towarowego na łudząco podobnym modelu to podróbka. Tak samo jak podobnego znaku towarowego, typu: Adids, Abibas, A-Shock itp. Jednak o co chodzi w tym:

Idź kolego do działu modowania seikowych diverów i powiedz im, że wszyscy grzeszą, bo producent nie przewidział takiego upgrade'u tych modeli, a robienie z np. SKX007 żółwia zmianą tarczy i wskazówek to jest już grzech śmiertelny.

No nie przesadzajmy, naprawdę. G-shocki są z definicji stworzone do przebieranek i to wykorzystuje zarówno Casio jak i producenci zewnętrzni. To taki sam model jak w przypadku diverów Seiko: Seiko nie ma pretensji o modowanie, bo to po prostu nakręca mu koniunkturę. Casio robi tak samo. Co więcej: Casio jest znane z kooperacji z firmami zewnętrznymi.

Owszem, aliexpress to najczęściej szary i czarny rynek (przykładowo na zdjęciach nie ma logo, a dokładniej to jest wykadrowane, a na rzeczywistym przedmiocie jest)  i wielokrotnie go potępiałem, sam bym tam niczego do Casio nie kupił, ale nie ma co udawać, że to nie jest ten sam schemat co wianuszek firemek dorabiających tarcze, wskazówki, bezele czy szkła do Seiko.

Edytowane przez AndrzejMick

Screwback.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko upałem mogę wytłumaczyć dzisiejszą "twórczość" w tym wątku...

Oczywiście umieszczenie znaku towarowego na łudząco podobnym modelu to podróbka. Tak samo jak podobnego znaku towarowego, typu: Adids, Abibas, A-Shock itp. Jednak o co chodzi w tym:

Idź kolego do działu modowania seikowych diverów i powiedz im, że wszyscy grzeszą, bo producent nie przewidział takiego upgrade'u tych modeli, a robienie z np. SKX007 żółwia zmianą tarczy i wskazówek to jest już grzech śmiertelny.

No nie przesadzajmy, naprawdę. G-shocki są z definicji stworzone do przebieranek i to wykorzystuje zarówno Casio jak i producenci zewnętrzni. To taki sam model jak w przypadku diverów Seiko: Seiko nie ma pretensji o modowanie, bo to po prostu nakręca mu koniunkturę. Casio robi tak samo. Co więcej: Casio jest znane z kooperacji z firmami zewnętrznymi.

Owszem, aliexpress to najczęściej szary i czarny rynek (przykładowo na zdjęciach nie ma logo, a dokładniej to jest wykadrowane, a na rzeczywistym przedmiocie jest)  i wielokrotnie go potępiałem, sam bym tam niczego do Casio nie kupił, ale nie ma co udawać, że to nie jest ten sam schemat co wianuszek firemek dorabiających tarcze, wskazówki, bezele czy szkła do Seiko.

No to upał Ci zaszkodził bo jakieś banialuki piszesz bez ładu i składu, raz zaprzeczając, żeby w kolejnym akapicie usprawiedliwiać. Sam se idź do działu Seiko. Mnie wysyłasz bo niby mnie znasz z tej marki ? Ja mam zarówno Casio jak i Seiko jak i każdy zegarek w oryginale. Widziałeś, żebym w jakimś wątku (Seiko) zajmował jakieś (pozytywne) stanowisko na temat zegarków zmodowanych szczególnie na nieoryginalnych częściach ? 

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak te customy są takie mocne w obrabiarkach i innych formach do odlewania żywicy to niech se zrobią własny zegarek od A do Z a nie tylko podróby klepią.

Jakoś Chińska Firma Huawei jest dobrym przykładem jak nie mieć problemów z własnym znakiem towarowym, fazą projektową po końcowy funkcjonalny produkt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście jak zwykle nic nie zrozumiałeś, ale to było do przewidzenia. Nie dam się wciągnąć w lubiane przez ciebie gównoburze, więc tylko powtórzę: nigdzie nie pochwalałem podrób, tylko apelowałem, głównie do ciebie, żebyś odróżnił podróby i modowanie. A Hujweja nie dawałbym w życiu jako dobry przykład czegokolwiek. Chyba że lubisz gdy chiński rząd instaluje ci w domu tylne wejście. :D

Screwback.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylne wejście masz już dawno zainstalowane - kolonoskopia to się nazywa  :D  :lol:  

internetów się naczytałeś przez nikogo niestety nie potwierdzonych namacalnie, 

jeśli już to każda firma ma tylne wejście, nawet jeżeli nazywa to serwisowym....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to upał Ci zaszkodził bo jakieś banialuki piszesz bez ładu i składu, raz zaprzeczając, żeby w kolejnym akapicie usprawiedliwiać. Sam se idź do działu Seiko. Mnie wysyłasz bo niby mnie znasz z tej marki ? Ja mam zarówno Casio jak i Seiko jak i każdy zegarek w oryginale. Widziałeś, żebym w jakimś wątku (Seiko) zajmował jakieś (pozytywne) stanowisko na temat zegarków zmodowanych szczególnie na nieoryginalnych częściach ? 

za 100 pkt pytanie:

Podróbka czy dopuszczalne zmiany (tarcza robiona na zlecenie użytkowników tego forum):

DSC01414.jpg

I kolejne pytanie - podróbki czy oryginały? (takich ciuchów Casio nie robi):

36147879-823771074499399-187007937686798

Moim skromnym zdaniem bezel i pasek, ewentualnie bezel i bransoletę należy traktować tak jak pasek w "normalnym zegarku", na ebay'u bez trudu można znaleźć paski robione ręcznie ze znakiem marki do której pasek jest zadedykowany - kruszenie kopii tutaj nie ma sensu.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrek, dla mnie to podróby i tyle.

A dla mnie personalizacja, względnie dopuszczalna modyfikacja - nie zgodzę się ze zdaniem kolegi Negatyw który kilka postów temu pisał że skoro oryginał jest dostępny w wysokiej cenie to chińska produkcja zastępcza jest dopuszczalna - takie twierdzenie jest słabe i godne potępienia, ale jeśłi ktos chce sobie zmodyfikować zegarek, na własne potrzeby i stworzyć model który jest wyjątkowy to, moim zdaniem nie ma w tym niczego złego - zwłaszcza że te ciuchy typu Kermit z reguły są droższe niż oryginalne produkty Casio

Tomku dobrze że nie masz Harley'a bo jazda na 100% fabrycznej maszynie tej marki, nie spersonalizowanej i pozbawionej zmian  to wyjątkowy obciach i "wiocha" ;):D

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem bezel i pasek, ewentualnie bezel i bransoletę należy traktować tak jak pasek w "normalnym zegarku", na ebay'u bez trudu można znaleźć paski robione ręcznie ze znakiem marki do której pasek jest zadedykowany - kruszenie kopii tutaj nie ma sensu.

post-109016-0-47277700-1560417508.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi