zasadas 5084 #101 Napisano 2 Października 2020 Mam następny, model ten sam ale tarcza inna. jutro składam. Mam pytanie, czy macie inne, jeśli tak proszę pokażcie. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #102 Napisano 4 Października 2020 Mechanizm z 1979 roku, bez kryształu. Wysłane przy użyciu Tapatalka 2 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sand 58 #103 Napisano 5 Października 2020 Wiem , że Pan pokazywał , ale to były tanie i popularne chodziki w CCCP . Były także Wiesny na bardzo prostych werkach również z przystawką balansową ,lecz ustawianie godzin i nakręcanie na kluczyk kwadrat. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #104 Napisano 10 Października 2020 (edytowane) Cała dotychczasowa rodzinka. Daleka droga do końca. Edytowane 10 Października 2020 przez zasadas 2 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #105 Napisano 10 Października 2020 Super gromada 😀👍 Dorobiłam się tylko jednego 😋 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrewone 36 #106 Napisano 30 Listopada 2020 Właśnie kupiłem takowy „kryształowy” Majak! Co prawda nie posiada pokrętła wskazówek - ale działa! Pytanie: ile obrotów nakręcania kluczykiem sprężyny „od zera do max”?! Co prawda - nie liczyłem, ale wydaje się mi, że było to pomiędzy 2 a 3 pełne obroty! Pozdrawiam! Andrzej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #107 Napisano 30 Listopada 2020 (edytowane) Nie pamiętam ile, ale na pewno o wiele więcej. Sądzę, że mechanizm mógł być bardzo dawno temu serwisowany ( jeśli w ogóle był) i zatrzymuje się przy napiętej sprężynie. Po serwisie powinien chodzić tydzień. Pokaż jaki model.😀 Edytowane 30 Listopada 2020 przez zasadas 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrewone 36 #108 Napisano 30 Listopada 2020 Dziękuję za szybką odpowiedź - mimo że mnie troszke „zasmuciła”. Jutro wykonam stosowne foto! O ile pamiętam - to ^79 rok produkcji. PS. Tak - nigdy nie widział zegarmistrza i praktycznie wcale nie był nakręcanym! Stał poprostu pomiędzy kryształowymi wazonami i innymi naczyniami. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #109 Napisano 30 Listopada 2020 3 godziny temu, andrewone napisał: Dziękuję za szybką odpowiedź - mimo że mnie troszke „zasmuciła”. Jutro wykonam stosowne foto! O ile pamiętam - to ^79 rok produkcji. PS. Tak - nigdy nie widział zegarmistrza i praktycznie wcale nie był nakręcanym! Stał poprostu pomiędzy kryształowymi wazonami i innymi naczyniami. Jeśli stał , jako dekoracja , to dobrze , bo mechanizm jak ,,nówka" , ale wszelakie oleje , dawno już odpłynęły i odparowały . Ta pozostała resztka mazi , nie ma już właściwości smarujących . Obecnie zachowuje się , jak jakiś lepik i stąd taki mały ruch kluczem i krótkie chodzenie. Konieczne mycie i smarowanie , bo nie ma co męczyć mechanizmu , a i posklejana sprężyna może trzasnąć. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrewone 36 #110 Napisano 30 Listopada 2020 Dziękuję za odpowiedź! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrewone 36 #111 Napisano 1 Grudnia 2020 Witam ponownie! Może ktoś z Forumowiczów posiada zbędne pokrętło ustawiania wskazówek Majak „kryształ”? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrewone 36 #112 Napisano 1 Grudnia 2020 „Dorobiłem”🤣! 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #113 Napisano 1 Grudnia 2020 Super pomysł 😄 Aż czego to dorobione ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #114 Napisano 1 Grudnia 2020 W dniu 10.10.2020 o 19:51, zasadas napisał: Cała dotychczasowa rodzinka. Daleka droga do końca. Teraz już wiem co to znaczy majaczyć Pozdrawiam. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #115 Napisano 1 Grudnia 2020 Przyspawać blaszkę , opiłować i będzie pokrętło 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrewone 36 #116 Napisano 2 Grudnia 2020 Witam! Dla Yodek, i nie tylko: 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6066 #117 Napisano 2 Grudnia 2020 Toczyłeś specjalnie ten wichajster z gwintem? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrewone 36 #118 Napisano 2 Grudnia 2020 (edytowane) „Elementy składowe” to: koszulka termokurczliwa, typowe standardowe pokrętło od budzika Slava, oraz - nazwę to - śrubo-tulejka (z demontażu z szafy sterowniczej). Oczywiście w miejsce tej śrubo-tulejki to spoko można dać jakąś zwykłą śrubę o odpowiedniej średnicy (średnica ważna z uwagi na otwór w tln metalowej ścianki zegara). Równie dobrze, można wykorzystać np fragment wkładu do długopisu czy samego długopisu (oczywiście o odpowiedniej średnicy wzgl otworu owej tln metalowej ścianki zegara, jak i wiele innych elementów! Oczywiście - przy demontażu tln ścianki - „mój patent” pozostaje niewyjętym z trzpienia (bo pozostawiłem koronkę pokrętła Slava)! Wypiąć owe pokrętło można dop po zdemontowaniu tej tln metalowej ścianki zegara! Dlatemu to - nie dospawam doń blaszki - tworzącej pokrętło - jak mi doradzał PM1122. Kwestia pozyskania przeze mnie original pokrętła - pozostaje wciąż aktualną! Pozdrawiam! Andrzej mkl1 - nic nie toczyłem! Po prostu - dopasowałem średnicowo. Edytowane 2 Grudnia 2020 przez andrewone 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6066 #119 Napisano 2 Grudnia 2020 (edytowane) To ja bym nawiercił ( jezeli juz nie robił od zera) to coś do szafy i załozył bezpośrednio na oś.. Edytowane 2 Grudnia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrewone 36 #120 Napisano 2 Grudnia 2020 (edytowane) ... no i aby palcyma łatwiej mi było chwytać „moje pokrętło” - na część wystającą „nagrzałem” ową koszulkę termokurczliwą. Teraz to „pokrętło moje” jest również, no że tak powiem ... miłe w dotyku... mkl1 - mieszkam „na obczyźnie” i nie mam tu takiej możliwości 😁 Edytowane 2 Grudnia 2020 przez andrewone 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #121 Napisano 2 Grudnia 2020 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6066 #122 Napisano 2 Grudnia 2020 35 minut temu, andrewone napisał: Teraz to „pokrętło moje” jest również, no że tak powiem ... miłe w dotyku... OK nie masz możliwosci... to by było łatwo i miło w dotyku- zrobiłbym drewniane łatwo o patyczek, który można w palcach nawiercic i nałożyc na stara oś.. A potem szukałbym orygianlnego pokretła, 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrewone 36 #123 Napisano 11 Grudnia 2020 Drodzy Forumowicze! Kupiłem Majak „kryształ” na części za 35zł, aby pozyskać oryginał pokrętło, i żal zrobiło się mi cykadła... Może ma ktoś z Was na zbyciu: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrewone 36 #124 Napisano 11 Grudnia 2020 ... dlaczego - porównując - jak mi Kolega z forum podpowiedział - przystawki balansowe - ich koła wychwytowe - są inne?! Które „lepsze” a które „gorsze” rozwiązanie? Czy oba warianty mają takie same kotwice?! Czy obie przystawki balansowe w tych zegarach są zamienne? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrewone 36 #125 Napisano 17 Grudnia 2020 Nie mogąc doczekać się tu na forum brakujących części ... kupiłem kolejnego „dawcę” Majak w krysztale... „Dawca” ten posiadał - i pokrętło wskazówek, i „zdrowy” balans, i całe szkła, i... uruchomiłem go znowu... Kolejny już (trzeci) „kryształ w Rodzinie”... Zły sam na siebie (po tym zakupie), od razu poszedłem do Zegarmistrza i odkupiłem od niego brakujące mi pokrętło wskazówek zegara + kotwiczke + ta ładna zębatka bezpośrednio współpracująca z kotwiczką. Także mam 3 sprawne „kryształy” Majak! Drodzy Forumowicze! Zobowiązuje Was do tego, że jeśli jeszcze raz napiszę na forum: „kupiłem kolejny Majak do kolekcji!” - zgłoście to administratorowi portalu! Niechaj ten weźmie i mnie wykreśli z forum! i wincy nie zapisuje! Nie chcę wpaść w obsesję Majakową! Pozdrawiam! Andrzej 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach