Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kchrapek

DYSKUSJE O WSZYSTKIM

Rekomendowane odpowiedzi

To jedno z wielu zdjęć - jest zegarmistrz, działał chyba od 1901 roku. :D

No i teraz wiem, że jesteś z Lublina

Zaintrygowały mnie te paski rupturowe powyżej i znalazłem tą fotografię w Bibliotece Narodowej

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mieszkam w części Polski gdzie kartek z okolicy jest mnóstwo - niedawno widziałem zbiorek miejscowego kolekcjonera patrioty i lekko mówiąc zaczadziłem się tym tematem - chłopaki rozglądają się dla mnie za kartkami z moich okolic zobaczymy może coś się z tego wykluje.

Temat jest mega ciekawy tym bardziej że można taką kartkę wziąć i pójść na miejsce skąd fotografia została zrobiona i porównać sobie jak zmieniła się okolica, jak żyli ludzie itp... wspaniałe hobby  

Kiedyś Marek "Yoda" robił fotki Lublina w tych samych miejscach które znalazł w sieci 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawel takie „kartki” mozna tez zbierac w wersji cyfrowej. Trzeba popytac takich kolekcjonerow, czy nie maja swoich zbiorow zeskanowanych. Ja, gdy mieszkalem jeszcze w Polsce zebralem kilkaset takich kartek miasta i okolic, w ktorym wowczas mieszkalem.

Edit.

W komputerze latwo to policzyc. Nie kilkaset, a 2051 kartek i starych zdjec.

Gdyby ktos byl zainteresowany zdjeciami z okolic Elblaga, Krynicy Morskiej, Prabut, Pasleka ... to zapraszam na priv :)

Edytowane przez 70'

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i teraz wiem, że jesteś z Lublina

Zaintrygowały mnie te paski rupturowe powyżej i znalazłem tą fotografię w Bibliotece Narodowej

Dobry jesteś, przez Bibliotekę Narodową dojść do miejsca. :)

A co to są paski rapturowe?

Kiedyś Marek "Yoda" robił fotki Lublina w tych samych miejscach które znalazł w sieci 

A jak to znaleźć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawel takie „kartki” mozna tez zbierac w wersji cyfrowej. Trzeba popytac takich kolekcjonerow, czy nie maja swoich zbiorow zeskanowanych. Ja, gdy mieszkalem jeszcze w Polsce zebralem kilkaset takich kartek miasta i okolic, w ktorym wowczas mieszkalem.

Wiem, ale to nie to co papier w ręce to zupełnie inaczej się odbiera  

A jak to znaleźć ?

Jak znajdę dam linka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak to znaleźć ?

Przejrzyj ten temat - swoją drogą to brakuje trochę Marka :)

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/112209-z-pami%C4%99tnika-rosyjskiego-%C5%BCo%C5%82nierza-rona/page-4?p=1827682&do=findComment&comment=1827682

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wielu informacji o których pisał pisał, sam doszedłem, ale jak zawsze można się dowiedzieć czegoś nowego.

Szkoda, że nie jest na forum, bo kiedyś w podobny sposób, poznawałem to miasto.

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jedno z wielu zdjęć - jest zegarmistrz, działał chyba od 1901 roku. :D

Zauważyliście że na zdjęciach takich ulic, są ludzie którzy po prostu sobie stoją, nie na jakimś tam przystanku ale tak po prostu na chodniku od czapy. Kto dziś tak sobie stoi, wszyscy gdzieś tylko zapieprzają.

Art 69 wklej proszę jeszcze jakąś fotkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak to znaleźć ?

Takie na przepuklinę

Edit, więcej fotek, napisałem Narodowa? Coś mi się pomerdało.

http://biblioteka.teatrnn.pl/dlibra/dlibra/sresults?action=SearchSimilarAction&eid=30825

Edytowane przez cecon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyliście że na zdjęciach takich ulic, są ludzie którzy po prostu sobie stoją, nie na jakimś tam przystanku ale tak po prostu na chodniku od czapy. Kto dziś tak sobie stoi, wszyscy gdzieś tylko zapieprzają.

Art 69 wklej proszę jeszcze jakąś fotkę.

Autor to Stefan Kiełsznia tu jest link i ciekawy artykuł oraz dostęp do wielu zdjęć.

http://teatrnn.pl/leksykon/artykuly/stefan-kielsznia-19111987-dokumentalista-lublina/

Najzabawniejsze jest to, że przez przypadek sfotografował jedną z najstarszych ulic w Lublinie,słynną żydowską ulicę - Szeroką, która została wyburzona przez Niemców, (mało osób wie, że w przedwojennych planach, tez miała być wyburzona). Jest bardzo mało fotografii tej ulic i chyba nie ma ani jednej pocztówki.

Natomiast zdjęcia są niesamowite, z postaciami ludzi zastygłych w czasie i kolorytem tych miejsc.

post-102926-0-13440000-1536784166_thumb.jpg

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś się spotkał z takim efektem czernienia koperty pozłacanej? Jak wziąłem go do ręki, to pomyślałem że jest oksydowana, ale okazuje się, że pod tą czarną warstwą jest pięknie zachowane złocenie:

post-81333-0-67366600-1536871865_thumb.jpg

post-81333-0-37572700-1536871876_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

W worku pewnie... częste zjawisko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wojtku, wyjaśnisz?

EDIT: internet zaskakuje... złoto czarnieje u osób, które mają poważne problemy zdrowotne. A sprzedający wspominał, że właścicielowi juz nie bedzie potrzebny...  :unsure:

Edytowane przez Mawis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złoto czernieje też jak jest niska próba złota 333 czyli stop zawiera tylko  33 % złota. W stopie ze złotem najprawdopodobniej jakiś inny metal czernieje.

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś się spotkał z takim efektem czernienia koperty pozłacanej? Jak wziąłem go do ręki, to pomyślałem że jest oksydowana, ale okazuje się, że pod tą czarną warstwą jest pięknie zachowane złocenie:

attachicon.gifpoljot czarny.jpg

attachicon.gifpoljot czarny 2.jpg

Wiele razy takie koperty widziałem i miałem i zawsze te zegarki były NOSy - podejrzewam że czymś były jeszcze w fabryce przecierane, może czymś konserwującym i jeśli zegarek swoje lata przeleżał to tak ta powłoka czerniała - co ciekawe wcale łatwo to nie schodzi, trudno usunąć pomiędzy uszami. Zawsze po zmyciu a raczej spolerowaniu pastą ręcznie pod spodem koperta igiełka 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest możliwe, że wskazówki w dużym Starcie są wypełnione masą świecącą z radioaktywnym radem? Rok produkcji 58.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoją Kamę sprzedałem, bo mi się nie podobała. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za link, tamat juz wczesniej przeczytałam. Pytanie moje dotyczy dokładnie tego, czy Starty duże miały oryginalnie świecące wskazówki, w moich są mocno zabrudzone i nie wiem czy świecą czy nie.

Jak natomiast miały świecące to najpewniej będą z radem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do sprzających na allegro w dziale kolekcja/sztuka. Jak liczona jest prowizja? Standardowo 10% czy przy wyższych kwotach jest jakaś maksymalna stawka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Dzięki o to mi chodziło. Jest 10% Ale nie więcej niż 50zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi