Grigoris1 437 #326 Napisano 21 Stycznia 2016 Tak, ta akurat odmiana występowała we francuskich Alpach, w Bezansonie - ale to ruchliwe stworzenie, że przyszło do Bielska 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #327 Napisano 21 Stycznia 2016 Do zakładu Pana I. Klipsteina. Ciekawe, czy zachowały się jakieś informacje po tym zegarmistrzu. PS. Żona kuzyna mojej babci była z domu Klipstein... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #328 Napisano 24 Stycznia 2016 (edytowane) A miałem nie kupować kieszonek....ale jak tu sie oprzeć..Spotkał ktos wcześniej cos takiego? Edytowane 24 Stycznia 2016 przez sneer 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #329 Napisano 24 Stycznia 2016 (edytowane) Czyli jednak go wygrałeś. Gratuluję, pierwszy raz się z takim rozwiązaniem spotykam. A jaki ma przód? Edytowane 24 Stycznia 2016 przez OmegaDeVille 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #330 Napisano 24 Stycznia 2016 A miałem nie kupować kieszonek....ale jak tu sie oprzeć..Spotkał ktos wcześniej cos takiego?Bardzo ciekawy patent i niespotykany zazwyczaj. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #331 Napisano 24 Stycznia 2016 (edytowane) I wyglada na to ze bardzo rzadki http://forums.watchuseek.com/f11/charles-rosat-detent-chronometer-2008746.html#/forumsite/20758/userprofile/17973 http://mb.nawcc.org/showthread.php?110149-Zenith-Prima Edytowane 24 Stycznia 2016 przez sneer 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #332 Napisano 24 Stycznia 2016 (edytowane) Świetna rzecz - pozazdrościć Skromnie pokażę (choć przy takiej Primie nie zrobi to większego wrażenia ) nowy nabytek - Zenitha - egzemplarz ciekawy ze względu na tarczę, która raz jest czarno-grafitowa, a raz granatowo-niebieska - a zegarek wyprodukowano ok. 1941 r. Edytowane 27 Stycznia 2016 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #333 Napisano 27 Stycznia 2016 ... a do tego taką Omegę Reginę - zrobiona dla kanadyjskich linii kolejowych - przyznaje (bez bicia), że takiej tarczy nigdy jeszcze nie widziałem w Reginie: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #334 Napisano 27 Stycznia 2016 Regina ślicznie zdobiona 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #335 Napisano 27 Stycznia 2016 Świetna Regina.Zegarek z lat 1917/1918 czyli prawie stuletni.,Co do kolejowego przeznaczenia to bez zdjęcia dekla trudno to potwierdzić., Punca "skrzydlate koło" wewnątrz dekla to logo firmy Fortune z Toronto ,która była filią American Watch Case Company.,Jeżeli zegarek ma rozmiar 12S to całkowicie wyklucza kolejowe przeznaczenie.,Canadian "Railroad-Approved Standart" dopuszczał do użytku tylko zegarki w rozmiarach 16S i 18S., 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #336 Napisano 27 Stycznia 2016 Dzięki To 16-stka. Amerykańskie produkty "kolejowe" nie miały nic na deklu - czy tutaj coś specjalnego powinno się pojawić? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #337 Napisano 27 Stycznia 2016 Każda linia kolejowa publikowała listę zegarków oraz minimalne wymagania jakie zegarki "railroad-approved" musiały spełnić.W tych latach wymagano minimum 21 lub 23 kamieni i dodatkowo "adjusted to six positions" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #338 Napisano 27 Stycznia 2016 Ale gdzie szukać takich informacji? O amerykańskich standardach wiem, ale o kanadyjskich mało - przyznam,że zasugerował mnie głównie rodzaj tarczy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #339 Napisano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Zegarki dla kanadyjskich kolei miały wygrawerowany na werku napis: "Made for Canadian Railway Time Service ".,A przed nacjonalizacją kolei na werkach można znaleźć logo poszczególnych linii kolejowych np Canadian Pacific.edit/dwa przykłady http://www.ebay.com/itm/WALTHAM-16-SIZE-CANADIAN-PACIFIC-RAILWAY-POCKET-WATCH-/191774853613?hash=item2ca6ac09ed:g:uJYAAOSwT~9WiqL0 http://www.ebay.com/itm/A-W-C-COMPANY-CANADIAN-RAILROAD-POCKET-WATCH-WALTHAM-LEVER-SET-/321361443513?hash=item4ad2a27ab9:g:dAMAAOSwpdpVZMA5 Edytowane 27 Stycznia 2016 przez mayor 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #340 Napisano 27 Stycznia 2016 Zdecydowanie to prawda - jak więc traktować moją Reginkę? Frapuje mnie bardzo ten rodzaj tarczy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #341 Napisano 27 Stycznia 2016 Od 1899 do 1910 Reginy nie ma w spisie Canadian Railroad,a wzór tarczy często stosowany przez szwajcarów w celu podniesienia wartości zegarka na rynku amerykańskim 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #342 Napisano 27 Stycznia 2016 Dzięki za sprawdzenie - muszę jednak zrezygnować ze swojej koncepcji "kanadyjskiej kolejowości" tego egzemplarza. Niezmiennie jednak jestem pod jego urokiem Zastanawia mnie od dłuższego czasu jeszcze jedna sprawa - dlaczego Omega chwaliła się adjustowaniem w 2 pozycjach, opisując to na mechanizmie - przecież nawet w produktach szwajcarskich określenie adjustacji zaczynało się od 3 lub 4 pozycji (np. Movado, Marvin, Wyler i wiele innych) o 5 i wyżej nie wspominając. Skąd te 2 pozycje? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #343 Napisano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Większość firm nie adjustowała wogóle ,więc 2 pozycje i tak świadczę o lepszej jakości mechanizmu Edytowane 27 Stycznia 2016 przez mechanik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #344 Napisano 30 Stycznia 2016 Ciekawostka - francuska patriotyczna Omega z Marianne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hagedorn 36 #345 Napisano 30 Stycznia 2016 Ciekawostka - francuska patriotyczna Omega z Marianne Nie wiem, gdzie widzisz Mariannę, bo ja widzę charakterystyczną, "uskrzydloną" głowę boga Merkurego... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #346 Napisano 30 Stycznia 2016 Nie wiem, gdzie widzisz Mariannę, bo ja widzę charakterystyczną, "uskrzydloną" głowę boga Merkurego... Mercury.JPGNa tej monecie nie jest przedstawiona głowa Merkurego.,Jedynie potoczna nazwa tych 10-centówek to "Mercury dime" .,W rzeczywistości obverse tych monet przedstawia "Winged Liberty Head".,Moneta została zaprojektowana przez rzeźbiarza Adolpha Weinmana a modelka to Elsie Stevens., 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksawery 16 #347 Napisano 30 Stycznia 2016 Może to MARIANna ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #348 Napisano 31 Stycznia 2016 No, Marianne nie ma skrzydełek... na głowie 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #349 Napisano 31 Stycznia 2016 A ja widzę Hermesa każdy co innego Hermes (gr. Ἑρμῆς Hermḗs, łac. Mercurius) – w mitologii greckiej bóg dróg, podróżnych, kupców, pasterzy, złodziei, posłaniec bogów i psychopomp. Hermes jako bóg handlu musiał mieć opanowane techniki dobijania targu, uznano go więc za boga "przekonującej wymowy". A ponieważ stąd już tylko krok od oszustw, Hermes został także opiekunem złodziei, co przypisywano mu raczej żartem niż naprawdę. Jeden z 12 bogów olimpijskich.Uchodził za syna boga Zeusa i Plejady Mai. Był bratem Dionizosa, Hefajstosa, Ateny, Apolla, Artemidy i Aresa. Urodził się w górach Kyllene w Arkadii, gdzie były główne ośrodki jego kultu. Hymn homerowy do Hermesa opowiada, że jako niemowlę ukradł Apollinowi stado krów, sprytnie myląc ślady. Następnie podarował bratu lirę z jelit cielęcych i skorupy żółwia, czym złagodził gniew Apollina. W zamian otrzymał jako oznakę władzy laskę herolda, zwaną kaduceuszem (kerykejonem), oplecioną dwoma wężami, (które zaprzyjaźniły się kiedy Hermes rzucił między nie kerykejonem) uśmierzającą spory i kłótnie.Na początku swojego pobytu na Olimpie okradł większość bogów. Został stamtąd wypędzony, ale bogom zaczęło go brakować, ponieważ miał w sobie tyle młodości i wdzięku, że Olimp zdawał się bez niego pusty i smutny. Dzięki decyzji Zeusa powrócił na Olimp.Odprowadzał zmarłych do Hadesu, zsyłał ludziom marzenia senne. Był wysłańcem i ambasadorem Zeusa, posłańcem i gońcem bogów z Olimpu.Atrybutami Hermesa są: kaduceusz, podróżny kapelusz ze skrzydłami – petasos. Jego atrybutem były też sandały ze skrzydłami, dzięki którym przemieszczał się z miejsca na miejsce.Z Afrodytą miał dziecko o imieniu Hermafrodyta.Z inną kobietą – nimfą rzeczną, spłodził Pana – dziwne stworzenie, o owłosionej skórze, koźlich nogach i rogach, capiej bródce i szpiczastych uszach. Jednak według niektórych podań ojcem Pana był Zeus.Hermesowi przypisywano także wynalezienie pisma i liczb, ćwiczeń gimnastycznych (był więc również bóstwem opiekuńczym palestry). Jako że był patronem podróżnych, stawiano mu przy drogach pomniki zwane hermami, tj. słupy zwieńczone rzeźbą przedstawiającą głowę Hermesa.Rzymianie utożsamiali go z Merkurym. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sawcio68 101 #350 Napisano 31 Stycznia 2016 GEB. EPPNER Berlin 1 Pecunia non olet Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach