rafalczapa 15 #1051 Napisano 18 Lipca 2018 (edytowane) WitajcieMam prośbę do Kolegów, mam możliwość zakupu zegarka kieszonkowego, który podobno ma 23 kamienie i taki werk jak na foto, nie mam możliwości zobaczenia go na żywo niestety, czy ktoś z Was rozpoznaje markę, werk ? Czy liczba kamieni nie jest naciągana ?Warto sobie tym głowę zawracać ?Pozdrawiam Rafał Edytowane 18 Lipca 2018 przez rafalczapa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1052 Napisano 18 Lipca 2018 Być może gdzieś te kamienie są ukryte (podklejone pod tarczą) Ja widzę 16-17... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalczapa 15 #1053 Napisano 18 Lipca 2018 Być może gdzieś te kamienie są ukryte (podklejone pod tarczą) Ja widzę 16-17... No właśnie to mi nie pasuje ! A w ogóle były kieszonki z tak licznymi kamieniami ?PozdR 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1054 Napisano 18 Lipca 2018 Tak, np. amerykańskie kolejowe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalczapa 15 #1055 Napisano 18 Lipca 2018 Tak, np. amerykańskie kolejowe.dzięki ! PozdR 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1056 Napisano 18 Lipca 2018 Wyśrupany kamień półmostka koła wychwytowego...16 kamieni... Były takie z nakrywkami, ale wtedy dociągano do 20 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalczapa 15 #1057 Napisano 18 Lipca 2018 Wyśrupany kamień półmostka koła wychwytowego...16 kamieni... Były takie z nakrywkami, ale wtedy dociągano do 20faktycznie nie ma kamienia, dzięki za uwagi, odpuszczę go sobie bo wychodzi, że składak, napisy na kopercie nie odpowiadają temu co w niej siedzi, pozdrawiam ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rk7000 3324 #1058 Napisano 21 Lipca 2018 Taki przybył 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9029 #1059 Napisano 21 Lipca 2018 Piękny !!! 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1060 Napisano 21 Lipca 2018 Chciałbym taki zegarek... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rk7000 3324 #1061 Napisano 21 Lipca 2018 Dzięki. Rodzina się powiększa 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalczapa 15 #1062 Napisano 24 Lipca 2018 WitajcieSwego czasu pytałem Kolegów o kieszonkę Tarnan, padło stwierdzenie, że mikroregulacja jest wtórna, dziś odebrałem kolejnego Skandynawa i okazuje się, że w środku jest ten sam werk także z mikro, przypadek ? Czy jednak zamawiali u Szwajcarów wersje z mikro ? Druga sprawa to różna liczba kamieni podana na deklach w takich samych (na oko) werkach, jak sądzicie, o co chodzi ?Pozdrawiam Rafał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #1063 Napisano 25 Lipca 2018 WitajcieSwego czasu pytałem Kolegów o kieszonkę Tarnan, padło stwierdzenie, że mikroregulacja jest wtórna, dziś odebrałem kolejnego Skandynawa i okazuje się, że w środku jest ten sam werk także z mikro, przypadek ? Czy jednak zamawiali u Szwajcarów wersje z mikro ? Druga sprawa to różna liczba kamieni podana na deklach w takich samych (na oko) werkach, jak sądzicie, o co chodzi ?ozdrawiam RafałWersja mkro, jest w każdym przypadku tutaj co nieco inna, co sugeruje, że najprawdopodobniej nie wykonał jej producent mechanizmu (kupowanego jako surowy), a niejako dokładała to ta firma co składała zegarek. Ilość kamei... hmm... przy mechanizmach surowych często zależało to od zamawiającego. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalczapa 15 #1064 Napisano 25 Lipca 2018 Wersja mkro, jest w każdym przypadku tutaj co nieco inna, co sugeruje, że najprawdopodobniej nie wykonał jej producent mechanizmu (kupowanego jako surowy), a niejako dokładała to ta firma co składała zegarek. Ilość kamei... hmm... przy mechanizmach surowych często zależało to od zamawiającego.bardzo dziękuję za rozwianie wątpliwości !Pozdrawiam Rafał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1065 Napisano 26 Lipca 2018 No ale gdzie ten 17-ty kamień jest? Jedyne miejsce to pod ćwiertnikiem na osi minutowej... Tam jest strasznie mało miejsca... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #1066 Napisano 26 Lipca 2018 No ale gdzie ten 17-ty kamień jest? Jedyne miejsce to pod ćwiertnikiem na osi minutowej... Tam jest strasznie mało miejsca...Nie mam pojęcia, ale wystarczy dodać jakaś nakrywkę i sztuka jest. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1067 Napisano 27 Lipca 2018 Nie mam pojęcia, ale wystarczy dodać jakaś nakrywkę i sztuka jest. No właśnie, też jej na zdjęciu szukałem... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1068 Napisano 3 Sierpnia 2018 (edytowane) Chyba tutaj jest najlepsze miejsce dla tej informacji - Longines poszukuje najstarszego zegarka tej marki w Polsce: https://www.longines.pl/swiat-longines/wiadomosci/szukamy-najstarszego-zegarka-longines-w-polsce Ja niestety po wyprzedażach mam tylko historyczne cmentarzysko... Przy okazji przypomniałem sobie o innej manufakturze z St Imier - Longitude, Ernesta Degoumoisa - ciekawe czy istnieje jakieś pokrewieństwo... Edytowane 3 Sierpnia 2018 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalczapa 15 #1069 Napisano 10 Sierpnia 2018 (edytowane) Witam wieczornieKupiłem trzy mechanizmy wraz z tarczami, sprawne, wałki na godz 3 z myślą o zrobieniu pasówki. Na moje amatora oko są fajne / ciekawe , ale prawdę powiedziawszy nie mam pojęcia co to za werki (kojarzyły mi się z Patkiem) więc wziąłem.I tu prośba do Wiedzących by się tą wiedzą podzielili, z góry dziękuję i pozdrawiam Edytowane 10 Sierpnia 2018 przez rafalczapa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mawis 537 #1070 Napisano 11 Sierpnia 2018 Pierwsze doswiadczenie z Tissotem i taka kieszonka wpadła do kolekcji styl tarczy jest swietny Pomożecie określić rok produkcji? Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1071 Napisano 11 Sierpnia 2018 (edytowane) Pierwsze doswiadczenie z Tissotem i taka kieszonka wpadła do kolekcji styl tarczy jest swietny Pomożecie określić rok produkcji? Okolice 1938 roku. Dobry początek kolekcji --- Co do werków to widać dalekie skojarzenie z PP, ładne, ale do najwyższej klasy trochę im brakuje Pasówki powinny cieszyć oko - zwłaszcza te z szatonami (pierwszy to prawdopodobnie Fontainemelon). Edytowane 11 Sierpnia 2018 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalczapa 15 #1072 Napisano 11 Sierpnia 2018 (edytowane) Dzięki Kolego ! Jakiś trop jest, jak dojdą będę mógł poszukać może jakiś oznaczeń ! Pozdrawiam ! Edytowane 11 Sierpnia 2018 przez rafalczapa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1073 Napisano 20 Września 2018 Omegowcy nie zwrócili na nie uwagi, więc chyba tutaj ich miejsce... Podróż ponad 100 lat wstecz - trzy kalibry z początku marki Omega. Kalibry 19, Labrador i Regina. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rk7000 3324 #1074 Napisano 23 Września 2018 Piękne i do tego świetny stan 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1075 Napisano 23 Września 2018 Dzięki, ale na świetny stan jeszcze chwilkę trzeba poczekać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach