Piotr Orzechowski 3621 #2551 Napisano 14 Grudnia 2021 4 godziny temu, Szpindlakfan napisał(-a): Czy to tzw. martwa sekunda (sekundnik chodzi jak w kwarcu)? Pokazałem taki zegarek na poprzedniej stronie, jeden z bębnów służy właśnie do napędu samego centralnego sekundnika. Może ta funkcja służyła do dokładnej synchronizacji czasu, ba jak wiadomo w epoce pary i mechanicznych zegarów kolej była punktualna - nie to co teraz Dźwignia zatrzymuje tylko centralny sekundnik, balans nadal pracuje regulując prace dwóch zegarów. Centralny sekundnik pracuje tak jak w zegarkach kwarcowych co wynika z przyjętego rozwiązania technicznego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #2552 Napisano 14 Grudnia 2021 14 godzin temu, Hecke napisał(-a): Nie wiem jaka jest właściwa nazwa tego rozwiązania ale trochę naciągając można to porównać do bardzo prostego "chronografu" ponieważ przy pomocy małej dźwigni w mechanizmie można duży sekundnik zatrzymywać i ponownie uruchamiać. Taka funkcja start-stop. Zegarek, był wystawiony do naprawy lub na części jako chronograf zegarek kapitański/kolejowy dwuczasowy. Poniżej jego kuzyn z nieco innym rozwiązaniem mechanizmu ale również posiadający funkcję start-stop dużego sekundnika. W tym brakowało dużego sekundnika - niestety miałem tylko taki. Mmm... Piękna rzecz...co w nim robiłeś? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3621 #2553 Napisano 14 Grudnia 2021 Tak wyglądał. Dodatkowo czyszczenie i naprawa mechanizmu "start-stop" centralnego sekundnika. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enkil 7965 #2554 Napisano 14 Grudnia 2021 Świetna robota, wskazówki dorabiane, dobierane, czy sam zrobiłeś? 0 CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3621 #2555 Napisano 15 Grudnia 2021 19 godzin temu, Enkil napisał(-a): Świetna robota, wskazówki dorabiane, dobierane, czy sam zrobiłeś? Wskazówki były dorabiane i dopasowywane. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enkil 7965 #2556 Napisano 15 Grudnia 2021 No to gratulacje, tym bardziej podziwiam, bo bardzo dobrze wygląda 0 CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3621 #2557 Napisano 15 Grudnia 2021 Mam kolegę zegarmistrza cudotwórcę. On robi rzeczy, które dla mnie są czarną magią. Mi pozostają do zrobienia raczej proste rzeczy. Tak dla pokazania jego możliwości to poniżej pasówka IWC - koperta w całości pasowana przez niego. Najtrudniejsza część to dźwignia do ustawiania wskazówek ponieważ nie ustawia się ich przez pociągnięcie koronki tylko specjalną dźwignią z boku. Ponadto w prezentowanym przeze mnie Jeznackim chronografie dorabiane były dźwignię chronografu. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mawis 537 #2558 Napisano 15 Grudnia 2021 Do mojej kolekcji wpadła bardzo ciekawa omega z 1923 roku. Ta rzeźbiona koperta robi wrażenie na żywo. Mało wiedziałem w swoim życiu ale taki mechanizm omegi widzę po raz pierwszy.Wysłane z mojego Mi 10 przy użyciu Tapatalka 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3621 #2559 Napisano 18 Grudnia 2021 (edytowane) Do mnie dotarł kolejny kolejowy zegarek. i Omega chronograf. Edytowane 18 Grudnia 2021 przez Hecke 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 440 #2560 Napisano 19 Grudnia 2021 W hołdzie zmarłemu Joelowi Duval - cząstka Jego kolekcji zegarków Zenith. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ekskalibur 933 #2561 Napisano 23 Grudnia 2021 (edytowane) Taki mój nowy nabytek.Czy mógłbym prosić o więcej informacji o nim.Czy to Niemiecki,czy Szwajcarski zegarek? Edytowane 23 Grudnia 2021 przez ekskalibur 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ekskalibur 933 #2562 Napisano 23 Grudnia 2021 (edytowane) W świetle dziennym.Wyczytałem,że DRGM oznacza,że był opatentowany w Niemczech Edytowane 23 Grudnia 2021 przez ekskalibur 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 440 #2563 Napisano 23 Grudnia 2021 Ładniutki i w dobrym stanie - na moje oko bardziej niemiecki, choć kopertę ma szwajcarską. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ekskalibur 933 #2564 Napisano 23 Grudnia 2021 Wyczytałem,że Wunderwerk to niemiecki zegarmistrz z Berlina.Koperty mógł brać ze Szwajcarii ,a czy mechanizmy sam robił?czy mogły być produkowane w Glashutte?Czy nazwa System Glashutte może oznaczać,że miał licencje z Glashutte np od Langa? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6446 #2565 Napisano 23 Grudnia 2021 (edytowane) Trzeba by odnaleźć zastrzeżenie patentowe o tym numerze napisanym przy DRGM ( w jakiś niemieckich spisach..) Edytowane 24 Grudnia 2021 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #2566 Napisano 24 Grudnia 2021 (edytowane) Chyba coś nie tak ... Wunderwerk to mechanizm specjalny... ( Wspaniałe dzieło)... Systeme Glashuette to Werki szwajcarskie, taki chwyt reklamowy, Niemcy się nie wyrabiali z dostawami mechanizmów więc naród odźwiernych i serowarów zaczął dostarczać werki opisując je SG żeby sobie prestiżu dodać... Edytowane 24 Grudnia 2021 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ekskalibur 933 #2567 Napisano 24 Grudnia 2021 Wiem,że w dosłownym tłumaczeniu Wunderwerk znaczy cud mechanizm,ale na niemieckim forum znalazłem informacjęże Wunderwerk to był niemiecki zegarmistrz z Berlina. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #2568 Napisano 24 Grudnia 2021 No to pytaj na niemieckim forum... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ekskalibur 933 #2569 Napisano 24 Grudnia 2021 (edytowane) Nie ma się co kiniol unosić.Być może jest tak jak Piszesz.Dlatego proszę o pomoc,bo każda opinia jest dla mnie cenna. https://mb.nawcc.org/threads/need-help-with-a-wunderwerk-moonphase-pocket-watch.73592/ Edytowane 24 Grudnia 2021 przez ekskalibur 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #2570 Napisano 25 Grudnia 2021 Może być, że to jakiś berliński sprzedawca... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ekskalibur 933 #2571 Napisano 25 Grudnia 2021 (edytowane) Sprzedawca sygnował by zegarek na tarczy dekielkach i mechanizmie swoim logo?.Wydaje mi się ,że to bardziej zegarmistrz wytwórca zagarka. Edytowane 25 Grudnia 2021 przez ekskalibur 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #2572 Napisano 25 Grudnia 2021 (edytowane) Nie ma szans... To jest wyrób dużej firmy... Oczywiście, że sprzedawca sygnował swoim logo wszędzie gdzie się dało... Przykładowo taki Patek, walił swoje logo na wyrobach VC... Tu masz np. Wunderwerk Tavanes'a W wyszukiwarce forum znajdziesz już raz poruszany temat Wunderwerk... Edytowane 25 Grudnia 2021 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #2573 Napisano 29 Grudnia 2021 W dniu 23.12.2021 o 09:46, ekskalibur napisał(-a): Taki mój nowy nabytek.Czy mógłbym prosić o więcej informacji o nim.Czy to Niemiecki,czy Szwajcarski zegarek? DRGM 341144 z 1908 roku ,zakreslony na Żółto 00000218.tif.pdf 1 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ekskalibur 933 #2574 Napisano 29 Grudnia 2021 Dzięki.Czyli chodzi o jakiś zaczep bagnetowy i licencję na niego? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #2575 Napisano 29 Grudnia 2021 3 minuty temu, ekskalibur napisał(-a): Dzięki.Czyli chodzi o jakiś zaczep bagnetowy i licencję na niego? Wzor uzytkowy Rzeszy Niemieckiej na zaczep ,(zamkniecie) , bagnetowy srodkowego kapsla,dekla .Tak mi sie wydaje... 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach