Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
sawcio68

Kieszonki i kieszonkowcy, czyli wszystko co na dewizce wisi.....

Rekomendowane odpowiedzi

Precyzując - masz werk Zenitha (dokładniej Georgesa Favre-Jacota) w kopercie pasówki.

Tak też przypuszczałem , lecz jako laik w temacie kieszonkowych wolałem otrzymać potwierdzenie od znawców tematu kieszonkowych czasoodmierzaczy :)

I oprócz koperty pasówki jest i tarcza jakaś tam

post-48480-0-23218500-1470837787_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie ,bardzo proszę o pomoc co to za zegarek ?(pamiątka rodzinna )

Popularny zegarek z początku XX w, w srebrnrj kopercie mechanizm o wychwycie cylindrowym, od jednego z producentów surowych mechanizmów (Ebauches), prawdopodobnie FHF. Około 1925 roku mechanizmy z wychwytem cylindrowym zaczęły ustępować miejsca mechanizmom o wychwycie kotwicznym, które były zdecydowanie lepsze. Ze względu na dużą awaryjność, kłopotliwą naprawę i trudności ze znalezieniem chętnego do naprawy zegarmistrza, zegarki z takimi mechanizmami nie są poszukiwane przez kolekcjonerów.

Po wpisaniu w forumową wyszukiwarkę wyrazu "cylinder", "cylindrowy" pewnie będzie można jeszcze uzupełnić swoją wiedzę, bo to zegarki o które często się tu na forum pyta.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za wyczerpującą wypowiedź :)niestety balans jest w nim uszkodzony i podzukuje ,bardzo zalezy mi żeby dać nowe życie pamiątce rodzinnej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za wyczerpującą wypowiedź :)niestety balans jest w nim uszkodzony i podzukuje ,bardzo zalezy mi żeby dać nowe życie pamiątce rodzinnej .

Nie będzie łatwo znaleźć fachowca, który ma części zamienne i wiedzę, ale niemożliwe to nie jest.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jest ktoś na forum kto naprawi ma części koszty nie grają roli ,tak jak pisałem pamiątka rodzinna jest bezcenna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze ma ktos pomysl co to za zegarek i z jakiego okresu?

Nie jestem fanem kieszonek i kupilem ja w ciemno i ciekawosci bo nie byla zbyt droga.

Pozniej o niej zapomnialem a jak przyjechala paczka to po wadze pomyslalem ze ktos wyslal mi mlotek.

Zegarek ma cztery wskazowki- miedzy minutowa a godzinowa jest jakas czarna wskazowka nie wiem po co.

czy w ogole da sie stwierdzic czy w zegarku bylo cos kombinowane?

post-29996-0-08078500-1471641648_thumb.jpg

post-29996-0-76761900-1471641704_thumb.jpg

post-29996-0-44426400-1471641744_thumb.jpg

Edytowane przez CIESLUT

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wrażenie,że o regulatorach już kiedyś pisano tutaj...

To bardzo popularny we Francji (i nie tylko) zegarek - generalnie służył jako główny czasomierz, wg którego ustawiano (regulowano) inne - i w domach i na stacjach np. tramwajowych - miały specjalne podstawki lub skrzynki.

Wielkości były różne - ja spotkałem najczęściej rozmiary od 52mm do 69mm.

Koperta jest prawdopodobnie z argentanu. Było jeszcze jedno szkiełko, osłaniające werk - ramka jest, więc warto takie dorobić.

Mechanizm ładny, często spotykany w takich zegarkach - 15j, ankrowy, niklowany - antymagnetyczny.

Produkt z przełomu XIX i XX w.

Bardzo ładne wskazówki - gdzie jest jednak ta tajemnicza czarna?

Edytowane przez Grigoris1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zrobie konserwacje to pokaze dokladniejsze zdjecia bo zegarek stoi i nie moge ustawic wskazowek a sa prawie w jednej linii a czarna jest pomiedzy.

Szklo oslaniajace mechanizm jest a zegarek wyglada na kompletny.

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie przede wszystkim brakuje tutaj jednego z bardziej  istotnych przy rozpoznawaniu zegarków parametru, czyli średnicy zegarka (normalne).

Moim zdaniem jest to jeden z zegarków zwanych Goliath, o których już tu na forum faktycznie sporo powiedziano (wyszukiwarka), mechanizm firmy FHF sygnowany najczesciej pod płytą główną.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zrobie konserwacje to pokaze dokladniejsze zdjecia bo zegarek stoi i nie moge ustawic wskazowek a sa prawie w jednej linii a czarna jest pomiedzy.

Szklo oslaniajace mechanizm jest a zegarek wyglada na kompletny.

Wskazówki ustawiasz naciskając przycisk przy koronce i kręcąc koronką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Srednica zegarka 67mm

Na zdjeciu widac dodatkowa wskazowke pod monutowa

post-29996-0-51824900-1471704952_thumb.jpg

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Srednica zegarka 67mm

Na zdjeciu widac dodatkowa wskazowke pod monutowa

Czyli Goliath.

Rozwiązanie ze wskazówka znajdująca się między wskazówką minutową a godzinową nie jest mi znane z żadnego innego zegarka, na dodatek jest to wskazówka, która nie ma co wskazywać na tarczy. Według mnie jest to amatorskie wzmocnienie "zwichniętej" wskazówki minutowej lub coś podobnego.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś mi się trafił, Jan Zegrze vel Zenith

8ac5de52bd5b5f6408129e7dca15f5a4.jpg

fd5710988fd3b324a40093b2d9b5f19c.jpg

ASUS wytapa...coś...tam!

Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za pomoc.

Sprobuje go odratowac i pochwale sie po wszystkim.

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@CIESLUT - na nowym zdjeciu widać tę czarną wskazówkę - być może to tylko prosty sposób na umocowanie złotej minutowej? Pod tarczą tkwi odpowiedź.

@RTK-WGM - fajna sztuka - zazdraszczam zdecydowanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie wszytkich potrzebuje pomocy przy czyszczeniu koperty od zegarka kieszonkowego zgubiłem przycisk który umożliwia nastawianie godziny (zdjęcie w załączniku )

Proszę o pomoc może ktoś ma nie potrzebny lub chce sprzedać

Naprawdę będe bardzo wdzięczny

post-89652-0-10668700-1471888526_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a u mnie coś co szukałem dobrych parę lat...Zenith Extra Prima 21 rubis

etmxYB.jpg
HT73cj.jpg
dSVezQ.jpg
sRLZK5.jpg
VmXUhd.jpg

Edytowane przez sneer

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Absolutnie to ozdoba tego Forum i unikat - relikt lat 60-tych o wysokiej jakości - takich nie było nawet w Pewexach :D;)

Bardzo rzadko spotkać można Extra-Primę, chyba nawet rzadziej niż RR. 56 - także zasłużone gratulacje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakich 60-tych?  Oni tak to długo tłukli? :blink:  ładniusi, ale swoje uczynił... ;)

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Chcialem sie dowiedziec jaki to mechanizm jest wtym zegarku?

Zegarek jest na chodzie ale czasami po nakreceniu trzeba nim poruszyc (potrzasnac) aby zaskoczyl.

Jeste ciekaw ile kosztuje przeglad oraz czy jest dobry fachowiec w Swinoujsciu.

Z gory  dziekuje za wszystkie informacje.

edward_1

post-92113-0-08609600-1472206644_thumb.jpg

post-92113-0-52567500-1472206652_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi