Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

perpetual

Warto mieć Rolexa?

Rekomendowane odpowiedzi

Widać to jeden z tych nielicznych którzy kupili Rolexa wyłącznie dla siebie z sobie tylko znanych powodów, a nie dla otoczenia :)

To fajne zegarki ale MZ bardzo przewartościowane, i to właśnie z przyczyn o których pisano - często służą do demonstrowania statusu ( rzeczywistego lub pożądanego ) a ze względu na rozpoznawalność najlepiej ze wszystkich marek się do tego nadają.

Trudno mi znaleźć racjonalne - znaczy czysto zegarkowe -  przyczyny dla których miałbym zapłacić np. za Submarinera 2x tyle co za w pełni porównywalną Omegę SMP 300. Z punktu widzenia rzeczywistej użyteczności oba są kompletnym nieporozumieniem cenowym - za ułamek kwoty można kupić równie solidne, dokładne, wodoszczelne itp itd. Do pływania takie rzeczy były w latach 50, teraz są zegarki dedykowane do sportu, komputery nurkowe itp. które się do tego dużo lepiej nadają.

Niezawodność? Mam kilka 40-letnich Seiko, chodzą bez zarzutu do dziś. Patrząc na ruchy na bazarku to długowieczność zegarka raczej nie jest cechą która ma większe znaczenie :)

Więc czy kupić Rolexa? Może trzeba po prostu odpowiedzieć sobie uczciwie, po co:

- potrzebuję po prostu solidnego zegarka ( nie )

- potrzebuję zegarka do pływania czy jakichkolwiek innych zastosowań ( nie )

- w moim środowisku wypada mieć drogi zegarek ( tak/nie )

- lubię jak ludzie mnie podziwiają ( tak )

- podoba mi się taki gadżet i stać mnie, mam gdzieś co ludzie pomyślą ( tak )

Trochę się dziwię temu wątkowi bo albo chcesz albo nie, a czy warto mieć? Do czego?

No ale idąc tym tokiem rozumowania to i kupno Omegi , Taga czy jakiegokolwiek zegarka powyżej dajmy na to 1000 złotych nie ma sensu , chyba że do podnoszenia statusu /podziwiania..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale idąc tym tokiem rozumowania to i kupno Omegi , Taga czy jakiegokolwiek zegarka powyżej dajmy na to 1000 złotych nie ma sensu , chyba że do podnoszenia statusu /podziwiania..

Nie chciałem tego wprost pisać ale w zasadzie się z tym zgadzam, może nie za 1000zł ale już w 10tys można mieć wszystko co tylko z punktu użytkowego w zegarku da się zrobić z najwyższej klasy materiałami włącznie.

Przykładowo Oceanusy - niezniszczalna, nieuczulająca tytanowa koperta i bransoleta, niezniszczalne szafirowe szkiełko z doskonałym AR, jakość wykonania detali doskonała nawet pod lupą, wskazówki trafiające zawsze idealnie w indeksy, najdokładniejszy możliwy mechanizm ( radiokwarc ),  wszelkie potrzebne normalnie do życia komplikacje, kompletna bezobsługowość włącznie z przestawianiem 30/31/1 i 28/29 luty, w najnowszych automatyczny wybór strefy czasowej na podstawie danych z GPS, wodoszczelność WR100 czyli można pływać i nurkować - co więcej potrzeba w zegarku? I to wszystko za 6-8 tysięcy.

Brakuje im dwóch rzeczy - mechanicznej duszy i odpowiedniego napisu na tarczy, no bo przyznasz że prezes z Casio na ręce nie wygląda. Ja akurat miałbym dużo większy szacunek do prezesa z Oceanusem niż  błyskającego złotym Rolkiem bo wiedziałbym że gość wie za co płaci, zna własną wartość i ma w zlewie co ludzie pomyślą. W to że prezesi hurtowo są miłośnikami i znawcami zegarków i z tego powodu noszą Rolki, Tagi, Omegi czy droższe jakoś nie wierzę :)

Na pewno jest mała grupa miłośników których kręci unikalna konstrukcja, nietypowe wykonania, jakieś szczególne materiały, wyjątkowe funkcje jak na mechanizm zegarka naręcznego - ale akurat ani TAG, ani Omega, ani Rolex czy wiele podobnych nic takiego nie mają. Większość kupuje je właśnie dla podnoszenia statusu/podziwiania, co boleśnie udowodniła "afera" z PAMem 318.

Żeby nie było - też mam Omegę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezniszczalna koperta i szkło...? Chyba trochę Cię poniosło.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cała dyskusja zmierza w kierunku żle zatytułowanego tematu..... :)  ;)

Czy warto mieć Rolexa-odpowiedz brzmi,warto, decyzja jaki model i czy, należy do Ciebie.

Pobudek skłaniających do kupna jest tyle ilu kupujących.

Mieliśmy oceniać zegarek, a nie kupujących.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezniszczalna koperta i szkło...? Chyba trochę Cię poniosło.

Niezniszczalne przy normalnym używaniu. Młotkiem da się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak samo niezniszczalne jak każdy szafir i każda koperta w innym zegarku..

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Gustaw von Sztalinger

Cała dyskusja zmierza w kierunku żle zatytułowanego tematu..... :)  ;)

Dokładnie, sami określamy wartość wszystkiego z czym spotykamy się w życiu, kierując się w 90% emocjami.

Jeśli widok Rolexa sprawia, że się ślinimy i nie musimy brać na niego kredytu, to warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak samo niezniszczalne jak każdy szafir i każda koperta w innym zegarku..

Dokładnie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość kupuje je właśnie dla podnoszenia statusu/podziwiania, co boleśnie udowodniła "afera" z PAMem 318.

O co chodziło, bo nie pamiętam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.