Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Wasyl

Jaki zegarek vintage masz dziś na ręku?

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem kolekcjonerów wciąż przybywa Frantz70, tylko jest to co raz młodsze pokolenie i niestety fora pomału odchodzą w zapomnienie. Jeszcze to potrwa jakiś czas bo wielu z nas jeszcze tu zagląda, jest bazarek i sporo zbieraczy w średnim wieku :D tak jak ja. Ale bardzo duży odsetek ludzi przesiada się na portale społeczne. Tam nie jesteśmy tak anonimowi jak tutaj, tutaj ukrywamy się pod nikami tam mamy zdjęcia profilowe, pełne dane kontaktowe generalnie łatwiejszy kontakt. Facebook pomału pęka w grupach zegarkowych: czasoholicy, czasofile, vintage watch, stare zegarki, kolekcjonerzy zegarków, chronograph watches, only vintage omega watches. Ja tak naprawdę sam nie wiem w ilu już uczestniczę, są też grupa dla szyjących i produkujących paski na własne potrzeby czy na zamówienie. Ale i tak większość posiada bazarki gdzie można dokonać wymiany czy odsprzedaży lub zakupu. Sa organizowane spotkania weekendowe przy piwku czy choćby targi zegarkowe o których było głośno ostatnio. Kursy dla początkujących zegarmajstrów ;) . Oj dzieje się sporo trzeba czasami wyjść po za ramy i spojrzeć dalej. Moim zdaniem kolekcjonerów raczej przybywa niż ubywa. Ceny wciąż rosną co może nie zachęca początkujących ale tak już jest.  

Wiesz, na razie może odpływ lub brak przypływu, ale jeśli tylko tym młodszym zachce się czegoś nauczyć, to może wejdą na forum, bo to jest spora kopalnia wiedzy, tyle, że biorąc pod uwagę niechęć młodszego pokolenia do nauki oraz czytania - jest to zdarzenie przyszłe niepewne...

Pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Młodzież na forum radzieckim, np. jeden kolega rocznik 2002 :) na kolekcjonowanie szwajcarów mało którego młodego stać.

Co do Facebooka, ja jestem z młodszego (przed 40) pokolenia a nie korzystam.

No i ostatnia słynna sprawa z zakupem Omegi speedmaster zamiast której przyszedł ziemniak miała miejsce właśnie na grupie facebook.

Czy była taka sytuacja kiedyś tu na forum?

To własne tu moim zdaniem jesteśmy mniej anonimowi, mimo braku nazwisk. Każdy z nas ma historię postów, widać gdzie się udziela, jakie ma zegarki, co pisze, od razu widać kto pasjonata a kto handlarz czy sezonowiec ;)

Edytowane przez dopeman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z przedmówcą ludzie wartościowi i ukierunkowani są tutaj.Mi tam FB jest nie potrzebny bo to tylko zawracanie gitary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z przedmówcą ludzie wartościowi i ukierunkowani są tutaj.Mi tam FB jest nie potrzebny bo to tylko zawracanie gitary.

Myślę, że się mylisz, spora grupa forumowiczów przeniosła się na FB, nie tylko zegarkowych laików  :), to że nie używasz FB to Twoja sprawa, ale w przeciwieństwie do forum, grupy zegarkowe na FB żyją, a forum niestety umiera...

Edytowane przez Gregory_70

Only vintage ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mechanizm raczej nic ciekawego jednokamieniowy, kto robił nie wiem ;)

I to właśnie jest bardzo ciekawe.

Jeden kamyczek i "super delux" ;)

Ciekawe co reprezentowały sobą wersje podstawowe...? Korbą pędzone...?

:P

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że się mylisz, spora grupa forumowiczów przeniosła się na FB, nie tylko zegarkowych laików :), to że nie używasz FB to Twoja sprawa, ale w przeciwieństwie do forum, grupy zegarkowe na FB żyją, a forum niestety umiera...

Jestem w dwóch grupach, czasocholicy i kolekcjonerzy zegarków - przed chwilą przejrzałem, 95% to ogłoszenia sprzedaży.

I to właśnie jest bardzo ciekawe.

Jeden kamyczek i "super delux" ;)

Ciekawe co reprezentowały sobą wersje podstawowe...? Korbą pędzone...?

:P

Podstawowe to bezkamieniowe. Jeden rubin to już majątek :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem w dwóch grupach, czasocholicy i kolekcjonerzy zegarków - przed chwilą przejrzałem, 95% to ogłoszenia sprzedaży.

To jakoś dziwnie Ci się wyświetla. U mnie na 20 ostatnich postów 4 dotyczyły sprzedaży, ale ogólnie z fb  jest jakiś problem, bo bardzo wybiórczo pojawiają się posty. Dawaj do grup z radzieckimi :)

Żeby mnie moderatorzy nie pogonili wrzucam mojego ulubieńca :)

post-86227-0-38942800-1516274868_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

To jakoś dziwnie Ci się wyświetla. U mnie na 20 ostatnich postów 4 dotyczyły sprzedaży, ale ogólnie z fb  jest jakiś problem, bo bardzo wybiórczo pojawiają się posty. Dawaj do grup z radzieckimi :)

Żeby mnie moderatorzy nie pogonili wrzucam mojego ulubieńca :)

Miałem identycznego (może nawet Ty go kupiłeś ode mnie) trochę żałuję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już mnie kiedyś o niego pytałeś w wątku na ruskim podforum. Znajomy kupił go na OLX z rok temu, a ja od niego :) Ale możliwe, że to ten Twój :)

Edyta: Ortografia się kłania :)

Edytowane przez EdwardNygma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korzystam zarówno z fejcebookowych grup zegarkowych, jak i forum. Muszę przyznać, że na fejsie jest duży przyrost użytkowników, jednakże Ilość nie idzie w parze z jakością. Pojawia się tam i powtarza mnóstwo prostych pytań. Myślę, że taki user po tygodniu na forum KMZiZ sam znalazłby odpowiedź (przez tydzień można tylko czytać lub witać się). Na forum jest wszystko poukładane, posegregowane, fora, subfora, inne. Ruskie, szwajcarskie, japońskie, polskie, vintage, warsztat itp. Na fb jedna wielka ściana do przeczytania nie wspominając o wyszukiwarce. [uważam, że tak jak kiedyś fb nie potrafiło zastąpić grona (które było tylko dla zabawy), tak teraz w pełni nie zastąpi tego forum.]

Na forum czuję się bezpieczniej. Dużo internautów zna się, przychodzi na coroczne spotkania, warsztaty i inne imprezy. Na fb każdy jest anonimowy, mimo swoich kont i może wysłać Ci buraka zamiast zegarka. Ponadto myślę, że więcej ekspertów udzielających się jest tutaj i niemających fb.

post-82877-0-96470500-1516274992_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lejdipik

Na kolorach się nie znam ale Atlantic bardzo ładny.

a dziękować  :)  Atlantic to bardzo wdzięczny zegarek przyjmujący rożne wariacje kolorystyczne. Inspirował mnie głównie MasterMind ze swoim Longines'em którego aktualnie posadził na czarnym pasku. 

Edytowane przez lejdipik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na takie zmęczone zegarki z charakterem moja żona mówi "czuć je potem, tytoniem i testosteronem" :D

post-225-0-39144500-1516369392_thumb.jpg

pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Młodzież na forum radzieckim, np. jeden kolega rocznik 2002 :)

To ja sie moze ujawnie :)

Wołny, ałmazy, WP, mołnie precyzyjne itd.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś na ręku coś zupełnie innego, współczesnego więc nie pokażę co na nadgarstku. Kolega poprosił więcej Enicar'ów, wcześniej była mowa o rzadszym pokazywaniu naszych kolekcji - proszę bardzo pudełko prawie pełne, prawie ponieważ jeden Guide jest w trakcie SPA i następnie czeka go serwis.

post-62679-0-30070300-1516863720_thumb.jpg

Zdjęcie kiepskie, ale robione telefonem. Jak będzie pełna skrzynka to zrobię lustrzanką.

Edytowane przez RTK-WGM

Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi