Wasyl 730 #2101 Napisano 17 Stycznia 2018 Moim zdaniem kolekcjonerów wciąż przybywa Frantz70, tylko jest to co raz młodsze pokolenie i niestety fora pomału odchodzą w zapomnienie. Jeszcze to potrwa jakiś czas bo wielu z nas jeszcze tu zagląda, jest bazarek i sporo zbieraczy w średnim wieku tak jak ja. Ale bardzo duży odsetek ludzi przesiada się na portale społeczne. Tam nie jesteśmy tak anonimowi jak tutaj, tutaj ukrywamy się pod nikami tam mamy zdjęcia profilowe, pełne dane kontaktowe generalnie łatwiejszy kontakt. Facebook pomału pęka w grupach zegarkowych: czasoholicy, czasofile, vintage watch, stare zegarki, kolekcjonerzy zegarków, chronograph watches, only vintage omega watches. Ja tak naprawdę sam nie wiem w ilu już uczestniczę, są też grupa dla szyjących i produkujących paski na własne potrzeby czy na zamówienie. Ale i tak większość posiada bazarki gdzie można dokonać wymiany czy odsprzedaży lub zakupu. Sa organizowane spotkania weekendowe przy piwku czy choćby targi zegarkowe o których było głośno ostatnio. Kursy dla początkujących zegarmajstrów . Oj dzieje się sporo trzeba czasami wyjść po za ramy i spojrzeć dalej. Moim zdaniem kolekcjonerów raczej przybywa niż ubywa. Ceny wciąż rosną co może nie zachęca początkujących ale tak już jest. Wiesz, na razie może odpływ lub brak przypływu, ale jeśli tylko tym młodszym zachce się czegoś nauczyć, to może wejdą na forum, bo to jest spora kopalnia wiedzy, tyle, że biorąc pod uwagę niechęć młodszego pokolenia do nauki oraz czytania - jest to zdarzenie przyszłe niepewne...Pozdrawiam, 0 WasylMam różne zegarki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dopeman 179 #2102 Napisano 17 Stycznia 2018 (edytowane) Młodzież na forum radzieckim, np. jeden kolega rocznik 2002 na kolekcjonowanie szwajcarów mało którego młodego stać.Co do Facebooka, ja jestem z młodszego (przed 40) pokolenia a nie korzystam.No i ostatnia słynna sprawa z zakupem Omegi speedmaster zamiast której przyszedł ziemniak miała miejsce właśnie na grupie facebook.Czy była taka sytuacja kiedyś tu na forum?To własne tu moim zdaniem jesteśmy mniej anonimowi, mimo braku nazwisk. Każdy z nas ma historię postów, widać gdzie się udziela, jakie ma zegarki, co pisze, od razu widać kto pasjonata a kto handlarz czy sezonowiec Edytowane 17 Stycznia 2018 przez dopeman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
50 CENT 184 #2103 Napisano 17 Stycznia 2018 Zgadzam się z przedmówcą ludzie wartościowi i ukierunkowani są tutaj.Mi tam FB jest nie potrzebny bo to tylko zawracanie gitary. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dopeman 179 #2104 Napisano 17 Stycznia 2018 Mój jedyny stary szwajcar a to zdaje się podforum Niemcy/Szwajcaria? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
50 CENT 184 #2105 Napisano 17 Stycznia 2018 Co to mechanizm Bulowy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dopeman 179 #2106 Napisano 17 Stycznia 2018 To Ferel, mechanizm raczej nic ciekawego jednokamieniowy, kto robił nie wiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory_70 512 #2107 Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Zgadzam się z przedmówcą ludzie wartościowi i ukierunkowani są tutaj.Mi tam FB jest nie potrzebny bo to tylko zawracanie gitary. Myślę, że się mylisz, spora grupa forumowiczów przeniosła się na FB, nie tylko zegarkowych laików , to że nie używasz FB to Twoja sprawa, ale w przeciwieństwie do forum, grupy zegarkowe na FB żyją, a forum niestety umiera... Edytowane 18 Stycznia 2018 przez Gregory_70 0 Only vintage .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 289 #2108 Napisano 18 Stycznia 2018 mechanizm raczej nic ciekawego jednokamieniowy, kto robił nie wiem I to właśnie jest bardzo ciekawe. Jeden kamyczek i "super delux" Ciekawe co reprezentowały sobą wersje podstawowe...? Korbą pędzone...? 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lejdipik 24283 #2109 Napisano 18 Stycznia 2018 dzisiaj w brązach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Frantz70 3829 #2110 Napisano 18 Stycznia 2018 @LejdipikNa kolorach się nie znam ale Atlantic bardzo ładny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dopeman 179 #2111 Napisano 18 Stycznia 2018 Myślę, że się mylisz, spora grupa forumowiczów przeniosła się na FB, nie tylko zegarkowych laików , to że nie używasz FB to Twoja sprawa, ale w przeciwieństwie do forum, grupy zegarkowe na FB żyją, a forum niestety umiera...Jestem w dwóch grupach, czasocholicy i kolekcjonerzy zegarków - przed chwilą przejrzałem, 95% to ogłoszenia sprzedaży. I to właśnie jest bardzo ciekawe. Jeden kamyczek i "super delux" Ciekawe co reprezentowały sobą wersje podstawowe...? Korbą pędzone...?Podstawowe to bezkamieniowe. Jeden rubin to już majątek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EdwardNygma 199 #2112 Napisano 18 Stycznia 2018 Jestem w dwóch grupach, czasocholicy i kolekcjonerzy zegarków - przed chwilą przejrzałem, 95% to ogłoszenia sprzedaży. To jakoś dziwnie Ci się wyświetla. U mnie na 20 ostatnich postów 4 dotyczyły sprzedaży, ale ogólnie z fb jest jakiś problem, bo bardzo wybiórczo pojawiają się posty. Dawaj do grup z radzieckimi Żeby mnie moderatorzy nie pogonili wrzucam mojego ulubieńca 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek #2113 Napisano 18 Stycznia 2018 To jakoś dziwnie Ci się wyświetla. U mnie na 20 ostatnich postów 4 dotyczyły sprzedaży, ale ogólnie z fb jest jakiś problem, bo bardzo wybiórczo pojawiają się posty. Dawaj do grup z radzieckimi Żeby mnie moderatorzy nie pogonili wrzucam mojego ulubieńca Miałem identycznego (może nawet Ty go kupiłeś ode mnie) trochę żałuję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EdwardNygma 199 #2114 Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Już mnie kiedyś o niego pytałeś w wątku na ruskim podforum. Znajomy kupił go na OLX z rok temu, a ja od niego Ale możliwe, że to ten Twój Edyta: Ortografia się kłania Edytowane 18 Stycznia 2018 przez EdwardNygma 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pływak_wodnik 119 #2115 Napisano 18 Stycznia 2018 Korzystam zarówno z fejcebookowych grup zegarkowych, jak i forum. Muszę przyznać, że na fejsie jest duży przyrost użytkowników, jednakże Ilość nie idzie w parze z jakością. Pojawia się tam i powtarza mnóstwo prostych pytań. Myślę, że taki user po tygodniu na forum KMZiZ sam znalazłby odpowiedź (przez tydzień można tylko czytać lub witać się). Na forum jest wszystko poukładane, posegregowane, fora, subfora, inne. Ruskie, szwajcarskie, japońskie, polskie, vintage, warsztat itp. Na fb jedna wielka ściana do przeczytania nie wspominając o wyszukiwarce. [uważam, że tak jak kiedyś fb nie potrafiło zastąpić grona (które było tylko dla zabawy), tak teraz w pełni nie zastąpi tego forum.] Na forum czuję się bezpieczniej. Dużo internautów zna się, przychodzi na coroczne spotkania, warsztaty i inne imprezy. Na fb każdy jest anonimowy, mimo swoich kont i może wysłać Ci buraka zamiast zegarka. Ponadto myślę, że więcej ekspertów udzielających się jest tutaj i niemających fb. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lejdipik 24283 #2116 Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) @LejdipikNa kolorach się nie znam ale Atlantic bardzo ładny.a dziękować Atlantic to bardzo wdzięczny zegarek przyjmujący rożne wariacje kolorystyczne. Inspirował mnie głównie MasterMind ze swoim Longines'em którego aktualnie posadził na czarnym pasku. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez lejdipik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl 730 #2117 Napisano 19 Stycznia 2018 Na takie zmęczone zegarki z charakterem moja żona mówi "czuć je potem, tytoniem i testosteronem" pozdrawiam, 0 WasylMam różne zegarki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kossutiusz99 52 #2118 Napisano 22 Stycznia 2018 Młodzież na forum radzieckim, np. jeden kolega rocznik 2002 To ja sie moze ujawnie 0 Wołny, ałmazy, WP, mołnie precyzyjne itd..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dopeman 179 #2119 Napisano 22 Stycznia 2018 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
primabaleron 1175 #2120 Napisano 23 Stycznia 2018 0 https://www.instagram.com/primabaleron/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Misz 32 #2121 Napisano 24 Stycznia 2018 Piękna Sherpa - mam nadzieje na więcej Enicarów 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RTK-WGM 221 #2122 Napisano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Dziś na ręku coś zupełnie innego, współczesnego więc nie pokażę co na nadgarstku. Kolega poprosił więcej Enicar'ów, wcześniej była mowa o rzadszym pokazywaniu naszych kolekcji - proszę bardzo pudełko prawie pełne, prawie ponieważ jeden Guide jest w trakcie SPA i następnie czeka go serwis. Zdjęcie kiepskie, ale robione telefonem. Jak będzie pełna skrzynka to zrobię lustrzanką. Edytowane 25 Stycznia 2018 przez RTK-WGM 0 Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony.m 2129 #2123 Napisano 25 Stycznia 2018 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #2124 Napisano 25 Stycznia 2018 Fajny - sekundniczek dopasować tylko i będzie miodzio 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 6274 #2125 Napisano 26 Stycznia 2018 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach