Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

EnamelDial

Tarcze grawerowane i giloszowane ( LK )

Rekomendowane odpowiedzi

Super , dobry kierunek ...oj fajnie taka tarczka z regulatorem z sub sekundą będzie wyglądać :)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję. Każdy następny detal ( subsekunda) to dodatkowa praca :-(

Dzisiaj za dnia :

8afa2fd0377f9d719485a8f7616bb15d.jpg

9067baabbbf39338fb1245c99a3d6c7c.jpg

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ni kurde, idziesz do przodu, pięknie to wygląda,

jeszcze trochę i będzie profesionalna tarcza do włożenia w kopertę .

A później pewnie będzie profesjonalna koperta do włożenia profesjonalnej tarczy i będzie malina   :rolleyes:  :D

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek.....................jest DOBRZE  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malina :) jeszcze tylko w kolejnych produkcjach subtarczki godziny i sekundy, zagłębione i że szlifem słonecznym bądź promienistym i nikt ci nie dorówna. :D

Świetna robota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malina :) jeszcze tylko w kolejnych produkcjach subtarczki godziny i sekundy, zagłębione i że szlifem słonecznym bądź promienistym i nikt ci nie dorówna. :D

Świetna robota.

Zagłębienia uzyskuje się tocząc tudzież frezując (ewentualnie na prasie). Szlify, o których wspominasz  w sub sekundowych polach  nie spotkałem.

Najnowsza tarcza Leszka ma już tą specyficzną moc :)  jak będą dwie sub tarcze (sekunda i godzina to już w ogóle wypas) - gratuluję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zagłębienia uzyskuje się tocząc tudzież frezując (ewentualnie na prasie). Szlify, o których wspominasz w sub sekundowych polach nie spotkałem.

Najnowsza tarcza Leszka ma już tą specyficzną moc :) jak będą dwie sub tarcze (sekunda i godzina to już w ogóle wypas) - gratuluję

Miałem na myśli coś takiego, na subtarczce widać rozchodzące się ze środka promienie, srebrne tarcze też takie są.

1b649012148da7f03d7451fbfe719168.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ni kurde, idziesz do przodu, pięknie to wygląda,

Dziękuję i zapraszam do oglądania moich galerii

Leszek.....................jest DOBRZE  

To się nagadałeś :D :D :D :D  ;) dziękuję

Świetna robota.

Dziękuję za pomysł z zagłębieniem bo nie wiedziałem jak tą sekundę wstawić.

Zagłębienia uzyskuje się tocząc tudzież frezując (ewentualnie na prasie). Szlify, o których wspominasz  w sub sekundowych polach  nie spotkałem.

Spróbowałem ciąć na giloszarce, co prawda wolno bo napęd ręczny ale można wyciąć to zagłębienie. Dla mnie to lepiej bo nie muszę przenosić na inną maszynę i tracić godzin na centrowanie.

207fc8c91fad974c096f7717001587d4.jpg

Spróbowałem też promienisty gilosz jak sugerował Enkil.

Nawet przy połowie możliwości mojej podzielnicy wygląda super :-) Dzięki Enkil !!!

73943b1c19c31e37de6853a53c3e0681.jpg

robiłem to na breloczku mosiężnym

77cf05871615b29c53add7798894b6c3.jpg

70169386113c923bef7ea79926f1cb5f.jpg

ogólnie to zagłębienie bardzo ułatwia pracę.

Idę dalej ciąć :-) pozdrawiam i dziękuję za uwagi bo każdą od razu wprowadzam w życie ;-) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D :D :D

I o TYM właśnie myślałem. Wyszło naprawdę bardzo dobrze. To dopiero będzie tarcza. Nie mogę się doczekać efektu końcowego. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To super przy najbliższej okazji zrobię z tym wzorem tarczę bo ta co pokazałem to breloczek.

Dzisiaj jeszcze próbowałem regulatora z subskundą.,

acdf8215f709767a387048da219f0558.jpg

4bd5e2cf03abe7dbf8dd125410c318de.jpg

0c716c3dd778805cf7c407e096c55a15.jpg

5f55f4a22a62dcc475c08c3506c2d568.jpg

0b1ab2d564a106341b3137ccab465515.jpg

7a9153ecc810559b00b13aefd3d0d6c8.jpg

e1d80ba50a328b21d4bf3adaa4e32c5a.jpg

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cuda skrobiesz na tych tarczach, oj cuda.

MarCin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem na myśli coś takiego, na subtarczce widać rozchodzące się ze środka promienie, srebrne tarcze też takie są.

I o tym właśnie pisałem - takie coś to nie jest szlif promienisty a tym bardziej słoneczny. Efekt optyczny podobny ale im bliżej byś na to patrzył to zauważyłbyś , że to są okręgi a nie promienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszku spróbuj "frezować" te sub tarczki już po zejściu tych kilka dziesiątek poniżej głównej tarczy a będzie jeszcze znacznie lepiej...

Powoli nabieram ochoty na jakiegoś regulatora, i nawet wiem kto będzie frezował blachę na front :).

P.S. Kiedyś gdzieś w necie widziałem jak jakiś szwajcar trzaskał gilosz na takiej wielkiej maszynie, na oko z 2 tony masy. Czy o takiej maszynie pisałeś mi na PW?

Z tego co pamiętam robił na niej jakąż szachownicę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I nareszcie bez tygryska i orzełka :P ... Przyroda nie lubi pustki... Brawo, kibicuję... :)

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwoliłem sobie zrobić rysunek ze standardowym układem powierzchni w tarczach, który moim zdaniem obowiązkowo trzeba opanować.

post-27986-0-57251000-1457593377_thumb.jpg

Musiałbyś jednak do tej giloszarki zamontować plans szajbę. 

Poza tym, jeśli dobrze rozumiem to co widzę na Twoich zdjęciach Leszku, to wydaje mi się, że dzięki temu mógłbyś także "drapać" te powierzchnie sub tarczy niezależnie :).

Sorry, teraz dopiero zauważyłem, na ostatnich zdjęciach widać, że już obrabiałeś , że tak powiem niezależnie te powierzchnie... super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cuda skrobiesz na tych tarczach, oj cuda.

Super to nazwałeś - to jest skrobanie :-))))   Dziękuję i zapraszam :-)

Leszku spróbuj "frezować" te sub tarczki już po zejściu tych kilka dziesiątek poniżej głównej tarczy a będzie jeszcze znacznie lepiej...

Powoli nabieram ochoty na jakiegoś regulatora, i nawet wiem kto będzie frezował blachę na front

P.S. Kiedyś gdzieś w necie widziałem jak jakiś szwajcar trzaskał gilosz na takiej wielkiej maszynie, na oko z 2 tony masy. Czy o takiej maszynie pisałeś mi na PW?

Z tego co pamiętam robił na niej jakąż szachownicę...

Spróbuję dzisiaj.

Można by zrobić własnego regulatora na swojej kopercie i jakimś zmodowanym mechanizmie. Dla mnie to bez znaczenia ale podobają mi się tarcze regulatora.

Sirius_regulateur_beauty.jpg

Tak pisałem o giloszarce. Podejrzewam a raczej jestem już na 100% pewny że będę szukał do kupienia. Mając taka maszynę mógłbym zrobić każdy typ tarczy w ok. 24 godziny.

To jest moja którą zbudowałem :

2286514d1e9a2a8eeb22d38a1ad7e07e.jpg

a szukam takiej

davidrose.jpg?w=700&h=&crop=1

Pozdrawiam

No proszę, co chwila to piękniejsze dzieła. :)

:lol: :lol:   co 12 godzin :D :D  szybciej nie dam rady a i tak to jest bez polerowania i wykańczania. A gdzie jeszcze emalia :wub:   Dziękuję

I nareszcie bez tygryska i orzełka :P ... Przyroda nie lubi pustki... Brawo, kibicuję...

:D  :D  dziękuję

Pozwoliłem sobie zrobić rysunek ze standardowym układem powierzchni w tarczach, który moim zdaniem obowiązkowo trzeba opanować.

attachicon.gifimages.jpg

Musiałbyś jednak do tej giloszarki zamontować plans szajbę. 

Poza tym, jeśli dobrze rozumiem to co widzę na Twoich zdjęciach Leszku, to wydaje mi się, że dzięki temu mógłbyś także "drapać" te powierzchnie sub tarczy niezależnie :).

I to mi się bardzo podoba. To strasznie ułatwi mi pracę bo kółka będę mógł robić na końcu idealnie trafiając we wzory.  Ale na pewno tak można robić ?.

Playszajbę dzisiaj sobie zrobię i spróbuję.

Super te gniazdka bo wskazówka będzie niżej. DZIĘKUJĘ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek, przejrzałem podesłane koperty. Jak dla mnie idealnie pasują do powyższych tarcz. Najważniejsze, że są w normalnych rozmiarach (40mm) i świetnej jakości/ ocenia ze zdjęć.

Regulator to dobry pomysł. Nie mam takowego w pudełku  :D

Pozdrawiam

............komercyjnie trzeba szukać większych, bo zaraz będą piski, że DAMKA  :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
I to mi się bardzo podoba. To strasznie ułatwi mi pracę bo kółka będę mógł robić na końcu idealnie trafiając we wzory.  Ale na pewno tak można robić ?.

Playszajbę dzisiaj sobie zrobię i spróbuję.

Super te gniazdka bo wskazówka będzie niżej. DZIĘKUJĘ.

Na tym rysunku co zamieściłem jest taki powiedzmy program obowiązkowy, klasyka - tak tarcze były robione już w zamierzchłych czasach, także porcelanowe i emaliowane, choć akurat w tych ostatnich proces produkcji, rzecz jasna był całkowicie inny.  Dzisiaj firmy stosują także inne wygibasy ale , moim zdaniem , jeśli chcesz działać w tym temacie to takie coś trzeba też mieć w swojej ofercie.

Na plans szajbie na pewno to się uda ale są też uchwyty tokarskie z niezależnie ustawianymi szczękami. Musisz sam zdecydować co będzie dla Ciebie lepsze.

Wydaje mi się, że najważniejsze są:  szybkość ustawienia takiego uchwytu i to żeby nie kaleczył tarczy przy jednoczesnym pewnym chwycie. Być może trzeba rozważyć zastosowanie jakiegoś pierścienia (takiego jak stosuje się np.: przy toczeniu przedmiotów o przekroju kwadratu) lub przyklejania tarczy  na czas roboty do czegoś w rodzaju tarczy lakowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek, przejrzałem podesłane koperty. Jak dla mnie idealnie pasują do powyższych tarcz. Najważniejsze, że są w normalnych rozmiarach (40mm) i świetnej jakości/ ocenia ze zdjęć.

Pozdrawiam

............komercyjnie trzeba szukać większych, bo zaraz będą piski, że DAMKA  :ph34r:

O jakich kopertach mówicie? :ph34r:

te 40 nawet do 42 byłyby w sam raz , plus jakiś automatic i zestaw naprawdę na każdą okazję :)  Tak sobie myślę , że jakby zarysować też rotor to byłoby na co popatrzeć , nie tylko z przodu :)... Ale spokojnie, dajmy Leszkowi popracować trochę bo łatwo się to wszystko mówi ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

Wiedziałem że Ci się spodobają :) i do tego zmodowany regulator :wub: .

To te koperty proponowałem Krystianowi na zegarek forumowy PC

Na tym rysunku co zamieściłem jest taki powiedzmy program obowiązkowy, klasyka - tak tarcze były robione już w zamierzchłych czasach, także porcelanowe i emaliowane, choć akurat w tych ostatnich proces produkcji, rzecz jasna był całkowicie inny.  Dzisiaj firmy stosują także inne wygibasy ale , moim zdaniem , jeśli chcesz działać w tym temacie to takie coś trzeba też mieć w swojej ofercie.

Na plans szajbie na pewno to się uda ale są też uchwyty tokarskie z niezależnie ustawianymi szczękami. Musisz sam zdecydować co będzie dla Ciebie lepsze.

Wydaje mi się, że najważniejsze są:  szybkość ustawienia takiego uchwytu i to żeby nie kaleczył tarczy przy jednoczesnym pewnym chwycie. Być może trzeba rozważyć zastosowanie jakiegoś pierścienia (takiego jak stosuje się np.: przy toczeniu przedmiotów o przekroju kwadratu) lub przyklejania tarczy  na czas roboty do czegoś w rodzaju tarczy lakowej.

Kurcze Kolego dzięki Tobie zaoszczędziłem sobie co najmniej miesiac pracy. Faktycznie zobaczyłem dzisiaj że Benzinger robi wielo-poziomowo. Gwarantuję Ci że robią to dla wygody.

Zrobiłem już wgłębienie na np sekundę :

34c14729f9d05f1b8b11ae6274c07761.jpg

i zrobiłem piękny gilosz w stylu Faberge na giloszarce liniowej :

629ffd2118e629cb96dbfbfdc9d5508d.jpg

Teraz wszystko jest o wiele prostsze. Tylko oś godzinówki lekko skrócę i będzie ideał.

zastanawiam się teraz czy u góry tez nie zrobić w stylu Faberge pod emalię.

Idę ciąć resztę wieczorem

ps giloszować wachnik to nie problem

7aa3fe3ff5c44b82180d6a54c3eb1597.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blase, wspomiałem o kopertach podesłanych /link, przez Leszka. Głupio z mojej strony, że nie wstawiłem żadnej fotki, ale wolę aby zrobił to sam autor.

Leszek, Koperta ma potencjał, bo prócz regulatora, idealnie pasuje do lotnika.

Glisz+emalia i pozamiatasz na rodzinnym podwórku.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blase, wspomiałem o kopertach podesłanych /link, przez Leszka. Głupio z mojej strony, że nie wstawiłem żadnej fotki, ale wolę aby zrobił to sam autor.

OK, nie ma problemu, pewnie i tak prędzej czy później będą jakieś przecieki...:)

Faktycznie zobaczyłem dzisiaj że Benzinger robi wielo-poziomowo. Gwarantuję Ci że robią to dla wygody.

Dla wygody? No nie wiem... według mnie to wypadkowa wielu lat doświadczeń i trendów ... Takie rozwiązanie ma wiele zalet , zarówno estetycznych jak i technicznych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Leszku, bo tak się należy zwracać po tym co widzę...jestem zachwycony i naprawdę bardzo mocno kibicuję...

W sumie to efekty prac już widać i muszę przyznać, że dla mnie te tarcze wyglądają baaaardzo profesjonalnie.

Patrząc na to co tam Pan skrobie, giloszuje i wyczynia z tarczami, wachnikami to aż serce mocniej bije. Na 100% będę chętny na zegar od Pana!!!

To jest SZTUKA, a Pan jest mistrzem i powinien dostać taki papier z cechu! ;)

Niestety nic mądrego do dyskusji nie wniosę, bo się na tym w ogóle nie znam... :/

e x p a n d     y o u r     t i m e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jimmy wstawiaj to żadna tajemnica :D :D , sam jestem ciekawy które Ci się spodobały i daj znać jak zapatrujesz się projektowo - tzn. czy wchodzisz w to :-)

OK, nie ma problemu, pewnie i tak prędzej czy później będą jakieś przecieki... :)

Dla wygody? No nie wiem... według mnie to wypadkowa wielu lat doświadczeń i trendów ... Takie rozwiązanie ma wiele zalet , zarówno estetycznych jak i technicznych

Blase to to firma Inkler : http://www.ickler.de/en/watch-cases/

Ale i tak Ci bardzo dziękuję. Teraz nie boję się już tym małych tarczek. A miałem z nimi kłopot.

Muszę tylko kupić drobniejszy nóż to tych tarczek

534fbd2e5e316ed535f75350450e87c7.jpg

1ae78bddc963c1eff9d870ed3b7b661d.jpg

f59c16af1f3430f242e8a78f261e5576.jpg

8dbd117b67817505aace45cad2cdf4c1.jpg

Panie Leszku, bo tak się należy zwracać po tym co widzę...jestem zachwycony i naprawdę bardzo mocno kibicuję...

W sumie to efekty prac już widać i muszę przyznać, że dla mnie te tarcze wyglądają baaaardzo profesjonalnie.

Patrząc na to co tam Pan skrobie, giloszuje i wyczynia z tarczami, wachnikami to aż serce mocniej bije. Na 100% będę chętny na zegar od Pana!!!

To jest SZTUKA, a Pan jest mistrzem i powinien dostać taki papier z cechu! ;)

Niestety nic mądrego do dyskusji nie wniosę, bo się na tym w ogóle nie znam... :/

Panie :P:lol: :lol: :lol:

Tarcze to tak na zdjęciach fajnie wyglądają a normalnie jeszcze dużo błędów. Ale myślę że dam radę się z tym uporać.

Mam papier mistrzowski z cechu rzemiosł ale specjalność brukarz. Zawodowo buduję drogi i mosty a z zamiłowania układałem mozaiki z kostki granitowej .

Dziękuję i zapraszam do oglądania moich galerii.

Leszek :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez malbaengraver
      Pozdrawiam wszystkich miłośników zegarków!
      Zawodowo zajmuję się ręcznym grawerowaniem metali. W moim portfolio oprócz broni białej, znajduja się również dwa wygrawerowane zegarki. Z przyjemnościa dołączam więc do tego forum jako grawer zegarków.  Mam nadzieję, że będę mógł podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem w dziedzinie grawerowania oraz dowiedzieć się czy tego typu ozdabianie zegarków i zegarów podoba się Państwu (bo wiem, że jest to sprawa dość dyskusyjna i bardzo indywidualna).  Zapraszam do obejrzenia załaczonych zdjęć dwóch moich prac. Zachęcam też do odwiedzenia profili mojej pracowni na (1) Facebook i  Instagram (można mnie tam znaleźć wpisujac @malbaengraver w wyszukiwarce). Czas na nowe znajomości i inspirujące rozmowy!  Dobrej nocy! 

• Przez Vahardan
      Witam forumowiczów, co sądzicie o grawerowaniu napisów na deklu lub kopercie? Jest to coś niepożądanego w świecie zegaromaniaków?
    • Przez leskias
      Nie wiem czy dobry dział ale tak mi doradził administrator.

Moim hobby są tarcze z porcelany i emalii i o tym temat napisałem : http://zegarkiclub.pl/forum/topic/152629-tarcze-porcelanowe-z-emalii-grawerowane-lk/?st=0

Od miesiąca mam nowe hobby = tarcze grawerowane kwasem = akwaforta, akwavinta, miedzioryt, itp.

Pierwsza praca która pokazuję to Wiking na stali 304 którą można polerować ale trudno barwić termicznie.

Zapraszam do odwiedzin, polubienia, obserwowania i komentowania.

Leszek Kralka. 

Wiking ( już ma innego Pana )

Zapraszam pasjonatów do pokazania podobnych realizacji.
    • Przez leskias
      Tak sobie kiedyś postanowiłem zrobić tarczę do zegarka i dzisiaj dzięki uprzejmości moderatorów tego forum mogę to pokazać.

Dzisiaj po roku przerwy zaczynam pracę nad nowymi projektami.
      Ale za nim zrobimy taką tarczę musimy kupić kilka podstawowych narzędzi. W tym wątku przedstawię wszystkie etapy powstawania tarcz z emalii, porcelany, giloszowanych i grawerowanych.

Zaczynam od pokazania podstawowego sprzętu emaliera :

piec + podstawowe akcesoria emaliera

palnik do przygotowania materiału :

emalie spakowane do pojemniczków :

dzisiaj podejmę pierwsze próby wypalania wzorników z emalii. Wszelkie próby pokarzę na forum.

Celem są piękne tarcze ręcznie robione :

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.