Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
gcze

Casio-dział techniczny

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj się zabawiłem DW-6900MF :)

post-78564-0-59162000-1455737524_thumb.jpg

post-78564-0-87534600-1455737529_thumb.jpg

post-78564-0-48731200-1455737534_thumb.jpg

post-78564-0-03865300-1455737539_thumb.jpg

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast CR2016 udało się założyć CR2025 :) wcisnął by i CR2032, ale trzeba by poczynić lekkie modyfikacje, które by były nieodwracalne, jednak jest to możliwe niewielkim trudem.

Hydro mod oczywiście też :D jutro będę musiał poprawić bo już mikro bąbelek wielkości łepka od szpilki się pojawił, ale to normalne i myślę, że za 1 podejściem nie da się tego uniknąć.

Niestety słabe te fotki i nie widać różnicy zbyt dobrze przed i po, ale jest na +, nawet pikawka jest głośna.

Edytowane przez kamilspider

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się uniknąć babla od pierwszego razu tylko trzeba trochę cierpliwości :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bąblowałem z godzinę na gorąco i na zimno i dupka :) tak właściwie to nawet nie wiem czy go nie zostawić :D

post-78564-0-23312600-1455738365_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Mały bąbel dodaje uroku. No i widać, że hydromod. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym zdjęciu nie widać bo było zrobione zanim się pojawił :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wrzuć jak wygląda z bąblem  :D

Edytowane przez tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na chwilę obecną są w fazie podziału i ich liczba rośnie :D :D :D

post-78564-0-34999300-1455739705_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Zostaw to, fajne to je :)

Wyglądają jak krople deszczu na szybce :)

+1 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, muszę to przemyśleć ;)

Bąble czasami są fajne bo jak zegar nagrzeje się od ręki lub słońca to robią się bardzo małe, albo nawet całkiem stają się niewidoczne, a gdy temperatura spada to rosną :) Wszystko zależy w jakiej temp zegar został złożony i ile powietrza w nim siedzi.

Myślę, że w moim do rana pojawi się jeszcze trochę, albo te urosną zbyt bardzo i będę musiał poprawić, ale to dobrze bo będzie frajda z rozbierania :D

Ciekawe i ile dłużej pociągnie na tej grubszej baterii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Zawsze możesz wyznaczyć średnicę bąbla w funkcji temperatury i będziesz miał termometr. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to jest świetny pomysł. Tylko odczyt może być trudny chyba, że naklei się podziałke na szybce. :D

<p>amw-705d db-35h db-v300 g-2300 g-8900sc[mod] ga-110hc[mod] dw-6930a[mod] gb-x6900[mod] gw-6900b[mod] grx-5600ge gwx-5600c gwx-5600c[mod] gwx-8900b[mod] gw-9230[mod] g-9300[mod] gw-9430 gw-3000b[mod] gw-4000 gwn-1000b[mod] gwn-q1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarne na białe - GW7900

Czarny nie był aż taki zły ale dla mnie trochę mało czytelny dlatego postanowiłem odmienić mu facjatę  :)

Do pracy wykorzystałem narzędzia jak na załączonym obrazku.

2453061700_1455738332.jpg

Polaryzatory zakupiłem na znanym portalu jako zestaw do testów. Kołowa lewoskrętna i prawoskrętna - te dwie z lewej

oraz liniowa - ta trzecia, nadgryziona.

Liczyłem że nie trzeba będzie rozpoławiać modułu, jednak wyświetlacz osadzony jest poniżej krawędzi i nie było możliwości

podejścia do niego tak aby nie robić niekontrolowanych naprężeń podczas odklejania oryginalnego polaryzatora

No to do dzieła: 

otwieramy

2030624400_1455738328.jpg

3070775300_1455738328.jpg

3607847100_1455738329.jpg

Trzeba rozłożyć wszystkie elementy tak aby w ręce mieć sam wyświetlacz.

Teraz sedno sprawy. Odklejamy oryginalny polaryzator. Niestety znowu w najważniejszym momencie

zapomniałem o fotkach  :(

Do rozdzielenia trzeba użyć czegoś bardzo ostrego i bardzo cienkiego. Nie miałem skalpela. Żyletka - dwa sklepy 

do których miałem najbliżej - zapomnij. Wyjąłem jedno ostrze z jednorazówki do golenia.

Cierpliwość, cierpliwość i brak pośpiechu - inaczej kruchy wyświetlacz trzaśnie w drobny mak. Brak trzeciej ręki.

Trzeba  jedną ręką trzymać szkło i podnosić folię a drugą rozcinać klej który jest między nimi, uważając

jednocześnie żeby nie podziarać ostrzem szkła. U mnie klej trzymał bardzo mocno. Nie udało mi się odkleić polaryzatora w jednym kawałku.

W pewnym momencie ostrze "wyrwało" się spod kontroli i ciach, widać to na zdjęciu (kawałki na górze):

8654025400_1455738329.jpg u

Wyrywało się tak kilkakrotnie i za każdym razem myślałem że albo "rysa na szkle" albo pęknięty. ale uffff, udało się.

Na wyświetlaczu widać sporo kleju, który został po rozdzieleniu. Bałem się, że przy jego zmywaniu zejdzie też grafika ale okazało się że nie jest wymalowana na tym szkle na zewnątrz  :blink:

Za zmywacz robił izopropanol 

4396022000_1455738329.jpg

Mycie to pikuś ale po, okazało się że żyleta nie narobiła szkód.

Nowy polaryzator dociąłem po odrysowaniu wzoru od wyświetlacza. Wcześniej trzeba sprawdzić jak ma być ustawiona folia (polaryzator) względem wyświetlacza żeby otrzymać zamierzony efekt :) 

1658374500_1455747726.jpg

8892423000_1455747726.jpg

Musi być też dosyć dokładnie docięty bo inaczej będzie wypadał z ramki i nie będzie się trzymał. I tu okazało się, że najlepszy byłby taki z klejem coś jak folia na ekrany do komórek. To by zapewniło najpewniejsze przyleganie do wyświetlacza. Mój kleju nie posiadł.

6457250700_1455738331.jpg

No to teraz pozostało wszystko poskładać. No i wszystko szło sprawnie do czasu kiedy okazało się, że w tak zwanym międzyczasie wcięło gdzieś sprężynko - konektor od podświetlenia. No nie. I to takie małe g...o   :o

3391176800_1455738331.jpg

Wyjąłem więc z szafy takiego co to go na 18 urodziny dostałem i w akcie desperacji upierdzieliłem mu sprężynkę głośniczka jako dawcę. No i prawie w tej samej chwili dostrzegłem zgubę. Gapiła się na mnie z pudełka z końcówkami do śrubokręta :rolleyes: 

Dokończyłem składanie i już :) 

5821255800_1455738332.jpg

Podsumowując. Skalpel, żyletka czy coś podobnego, trochę cierpliwości, nowy polaryzator samoprzylepny i jest to do zrobienia na spokojnie myślę w dwie godzinki. Tyle. Już nie nudzę.

Pozdrawiam  :)

:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pięknie.

Dzięki za poradę.

Teraz pozostaje tylko kupić jakiegoś negatywa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie :)

A mówiłem, że najlepiej zaopatrzyć się w nóż do tapet, który jest nawet dość sztywny. Wyobrażam sobie jak się musiałeś namęczyć ostrzem z maszynki :/ Palce całe? :D

Powiedz jeszcze, że musiałeś złożyć zegar bez folii i wtedy odpowiednio ustawić tą nową i dociąć, a potem znów rozebrać wszystko i złożyć jeszcze raz :P

Miałem folię z klejem, ale niestety był po złej stronie i nic mi to nie dało :( Później żałowałem, że nie kupiłem właśnie tego zestawu co Ty bez kleju, ale z różnymi typami folii. Jaką folię założyłeś z tych wszystkich typów?

Też mam problem z robieniem fotek przy rozbiórce bo zapominam, albo ręce całe w oleju i trzeba by co chwilę wycierać i marnować olej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zibson dobra robota, szkoda tylko, że nie udało Ci się cyknąć fotek z odklejania folii. Ale wiem jak to jest jak człowiek w nerwach i jeszcze jakieś "głupie" zdjęcie musi w tym czasie zrobić ;)

"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."

Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Dingo

Przed odklejaniem folii proponuję podgrzać wyświetlacz suszarką do włosów, tak do 35 stopni. Osłabia to klej

Wysłane z nikąd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

zibson, dzięki za relację i zdjęcia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamil możesz zapodać link do foli którą konkretnie kupiłeś?

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/folia-polaryzacyjna-apple-iphone-4-4g-4s-i5743725977.html

Na jednym foto zegar wzięty prosto zza okna (duży bąbel), a na drugim z grzejnika :)

post-78564-0-92358100-1455789374_thumb.jpg

post-78564-0-30904800-1455789377_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie :)

A mówiłem, że najlepiej zaopatrzyć się w nóż do tapet, który jest nawet dość sztywny. Wyobrażam sobie jak się musiałeś namęczyć ostrzem z maszynki :/ Palce całe? :D

Powiedz jeszcze, że musiałeś złożyć zegar bez folii i wtedy odpowiednio ustawić tą nową i dociąć, a potem znów rozebrać wszystko i złożyć jeszcze raz :P

Miałem folię z klejem, ale niestety był po złej stronie i nic mi to nie dało :( Później żałowałem, że nie kupiłem właśnie tego zestawu co Ty bez kleju, ale z różnymi typami folii. Jaką folię założyłeś z tych wszystkich typów?

Też mam problem z robieniem fotek przy rozbiórce bo zapominam, albo ręce całe w oleju i trzeba by co chwilę wycierać i marnować olej :D

Miałem nóż do tapet, nawet pod ręką ale nie wiem dlaczego go nie użyłem  :) Ale , palce całe .

Poskładałem go bez  folii aby poprzymierzać te 3 różne które miałem na spokojnie. Ostatecznie wziąłem liniową bo tamte dwie wymagały bardzo precyzyjnego ustawienia, przesunięcie nawet niewielkie zmieniało obraz. Bałem się że się rozjedzie wszystko .  Ta liniowa już po docięciu nie ma znaczenia czy normalnie czy "do góry nogami" jest ok, także jak spadnie gdzieś czy coś to nie trzeba się zastanawiać jak ma być. Ja żałowałem że nie kupiłem innej bo te co dostałem to naprawdę ćwiczebne sample. Całe porysowane, także powtórka pewnie będzie  :mellow:

.... szkoda tylko, że nie udało Ci się cyknąć fotek z odklejania folii......

Wiem, wiem ale taki byłem przejęty żeby nie rozpierniczyć czegoś, że zapomniałem  ;)

Przed odklejaniem folii proponuję podgrzać wyświetlacz suszarką do włosów, tak do 35 stopni. Osłabia to klej

I to jest bardzo dobra rada  :)

Edytowane przez zibson

:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi