Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Janek Sarnowski

Seiko Vintage

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, kaurismaki napisał(-a):

Taki koleżka się pojawił dzisiaj na nadgarstku

IMG_1341.thumb.JPEG.8efd9133017b1bdc4f178951c47b4348.JPEG

Niestety, chyba wtopa. Okazał się najszybszym Seiko na rynku, w godzinę robi +4minuty. Myślicie że zegarmistrz to ogarnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że bez problemu.  Pewnie standardowe czyszczenie. Ewentualnie sklejony włos balansu lub namagnesowany zegarek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie stare ale wrzucam 🙂PXL_20240228_123320969.thumb.jpg.5bab68da706640b3009f899ec881a175.jpg

Edytowane przez lobo82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie nadal cieszy rocznik 69 :)

ciężko uchwycić "len" na tarczy

P4240563.thumb.JPG.c4256a2a3501f98879615eb8e0443fa9.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.10.2024 o 18:53, kaurismaki napisał(-a):

Niestety, chyba wtopa. Okazał się najszybszym Seiko na rynku, w godzinę robi +4minuty. Myślicie że zegarmistrz to ogarnie?

Dla potomnych, kosztowało to 250 zł. Wymiana tego:

IMG_1465.thumb.JPEG.c1f61ae7015a17eb029bcde95ed2b707.JPEG

Hula aż miło, pomimo sześćdziesiątki na karku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nowości w stajni....
73 i 74 rok
Ojciec Jumbo i syn babe jumbo

Rodzinka jumbo pierwsza klasa!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny, naprawdę świetny. 

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, Panie (?), lada dzień przyleci do mnie King Seiko z 1970 r. kupiony w Japonii na zenmarket.jp.

Gdzie polecacie zrobić jego serwis/naprawę w Warszawie lub na Śląsku? Podobno chodzi z dokładnością 1 sekunda na dobę ale nie działa funkcja szybkiej zmiany daty (co zresztą jest częstą przypadłością serii 56 King Seiko i chyba nawet Grand Seiko z tamtego okresu)

image.png.11ab55e2de4f1941c3bd6d8d92f0955f.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to King Seiko 5645, to niestety jest problem z dostępnością plastikowych zębatkami do szybkiej zmiany data.

Na pocieszenie dodam że samą datą można zmieniać klasycznie kręcąc wskazówkami, a w wariancie 5646 nie da się w ten sposób zgrać dnia tygodnia i daty.

Sam mam 5601, by uniknąć wszelkich manipulacji datą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

dzięki za podpowiedź, czytałem o tym w internecie i kupiłem metalową zębatkę na zenmarket.jp i przyjdzie razem z zegarkiem. Kosztuje 75 złotych! Tylko trzeba kogoś kto wymieni nie psując zegarka, który chyba jest dość skomplikowany w obsłudze, bo jest z litego bloku metalu i otwiera się tylko przez szybkę. Mój model to 5626-7040 chronometer.

i-img640x480-1736742044vfeaut7.jpg.616c8861b3af8e841b36b29712aa962c.jpg

dla wszystkich, którzy mają problem z datą w King Seiko polecane jest zamienić plastkową zębatkę na metalową, której zdjęcie wrzuciłem powyżej:

https://zenmarket.jp/pl/auction.aspx?itemCode=m1169156943

(ta aukcja już się skończyła, ale pewnie wrzucą znowu)

Edytowane przez polishreporter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwis zrobisz w Seiko Serwis na Belgradzkiej w Wwie.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Prawie wszystkie swoje KS i KS Vanac serwisowałem u mistrza z Falenicy. Kacper jest na forum. Gwarantuje ze ma jedno z większych doświadczeń w mechanizmach 56x. Wymieniał mi gwiazdki zmiany daty, naprawiał również bardziej skomplikowane uszkodzenia. 

IMG_20250204_090626.jpg
Odezwij sie do
https://zegarkiclub.pl/forum/profile/115978-remesnek/

Edytowane przez Czolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki Czolo i eye_lip, moja sytuacja jest trochę nietypowa, mianowicie kupiłem metalową zębatkę do daty plus dwa zegarki 5626-7040 - jeden ma ładną tarczę, a drugi ma ładną kopertę i spieszy się tylko sekundę na dobę - i tych trzech rzeczy chciałbym złożyć jeden idealny zegarek

mam nadzieję że to nie będzie jakaś straszną profanacja tradycji King Seiko

imponująca kolekcja! nie jestem kolekcjonerem, po prostu chcę zegarek do codziennego użytku, mój jest chyba jeszcze inny niż Twoje wszystkie:

Untitled.jpg.08d6858e60ef4c590e98b05c677cf367.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz noszę Seiko Skyliner, żaden z niego cud techniki, ale ma specyficzny klimat futuryzmu z lat 60., kiedy wydawało się, że już niedługo będą loty pasażerskie na Księżyc i nawet ludzie kupowali bilety w przedsprzedaży

skyliner.thumb.jpg.a07ea93b9d796f91341a4f33613abb29.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Z KS seria już tak jest że trzeba się liczyć z remontem. Datę można zmienić quick setem tylko w konkretnych godzinach. Tego 7040 też mam w drugim pudełku. Może uda się odratować oba, bo to porządne mechanizmy. Jakbyś chciał sprzedać części które zostaną, to daj znać. 

Żadnej profanacji nie czynisz, zegarek będzie w oryginale po przełożeniu części.  Dla mnie liczy się dopasowanie do wzoru tarczy i koperty, fajnie by było nie zamieniać o ile są z innych modeli.  Twoj model otwierany jest przez szkiełko, trzeba wiedzieć jak wyjąć mechanizm. Dlatego polecam kogoś z doświadczeniem.

Śliczny Skyliner.

Ostatnio trafiłem takiego KS Superior.

IMG_20250204_195611.jpg

IMG_20250204_195630.jpg

Edytowane przez Czolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu te King Seiko się degenerują najczęściej na krawędziach tarczy? większość na ZenMarket ma taki objaw

a propos stalowej turbinki do zmiany daty w King Seiko - są nawet po 53 zł sztuka, też widziałem oferty "hurtowe" 5 sztuk albo 10 sztuk

https://zenmarket.jp/pl/auction.aspx?itemCode=w1171032638

własnie sprzedałem na czeskim Allegro zegarek w podobnym wieku jak King Seiko i w klimacie jak Skyliner - na aukcji za prawie 1200 zł !!! zegarmistrz mówił mi, że technicznie/koncepcyjnie to przeciętny nawet słaby zegarek - zapewne to sentyment za Czechosłowacją podnosi wartość

prim.jpg.13cc50a8a059dfbc80487192826c8fff.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mechanizm dociska tarcze do ramki w kopercie. Po 50-60 latach potrafią sie pojawić takie uszkodzenia.
Ciężko o zegarek w idealnym stanie, ale są przecież i takie sztuki.  

Edytowane przez Czolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny, ale jak dla mnie rozmiar nie do zaakceptowania. Ledwo go widzę 😀

Pójdzie na wymianę lub sprzedaż 

20250212_153247.jpg

20250212_153238.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi