Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MWATCH

Odtłuszczanie włosa zespołu balansu , czyszczenie kamieni łożyskowych .

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was serdecznie . Chciałem podzielić się z wami małym odkryciem . W sieci można znaleźć różne sposoby i środki ,którymi można raz z lepszym, raz z gorszym skutkiem odtłuścić wyczyścić włos w zegarku który np. skleił się z brudu i zegarek nam dostał obrotów :) . Używane środki to benzyna apteczna , rozpuszczalniki , eter , itd itd ,

Zacząłem zgłębiać temat chcąc kupić gotowy środek marki Bergeon o No. 2552 ONE DIP SOLUTION

img-1455911071460221831.png

Środek markowy , więc powinien być skuteczny , dobry, koszt to 40$ + przesyłka , no powiedzmy kilka $ więcej może mniej .

Przy obecnym kursie Dolara to średnio 150zł- 160 zł za 60 ml.

Ściągnąłem kartę charakterystyki chemicznej żeby sprawdzić co w słoiczku jest wlane , w końcu to tanie nie jest :) , może jakiś cudowny środek rozlewany w szwajcarskich górach. Bergeon pisze że środek jest bezpieczny dla szelaku- nie rozpuszcza, zabezpiecza części przeciwko korozji ,itd itd.

W środku słoiczka znajduje się środek o nazwie :

TETRACHLORETHYLENE 99,4% czyli CZTEROCHLOROETYLEN

Hazardous substances: TETRACHLORETHYLENE XN - N

Number CAS: 127-18-4

Component: No.-index-CE : 602-028-00-4 Number CEE: 204-825-9 Number EINECS: 204-825-9

Jest to środek używany między innymi w pralniach chemicznych , do czyszczenia stali , odtłuszczania , czy nawet w garbiarniach skór.

Zacząłem szukać w sieci gdzie mógłbym kupić i się zdziwiłem :) , jest na znanym portalu aukcyjnym w cenie 6 zł za 100ml, czysty jescze lepszy niż ten oferowany przez szwajcarskiego potentata . .No chyba że ktoś woli w pojemnikach 30 l, to starczy na kilka mln zegarków.

Morał jest taki że czasami opłaca się bardziej zgłębić temat, kilka złotych zaoszczędzić, środek działa ,sprawdziłem osobiście . Wystarczy na 30 sec zanurzyć w płynie , instrukcja do Bergona 2552 w sieci , znajdziecie napewno .

Myślę że pomogłem :)

Wystaczy wpisać TETRACHLOROETYLEN na znanym portalu aukcyjnym .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He He dobre - często powtarzam że niewiedza kosztuje  :)

Za opakowanie i renomę firmy sobie pewnie liczą - większość kupuje bo nie wnika co tam w środku jest - nazwy trudne nawet w wymowie 

Ja nie skorzystam ale pewnie wielu początkujących tak - bo stare wyjadacze swoje źródła mają 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, dam Ci za to plusa.

Edit. Czyli stare mechanizmy zabezpieczone szelakiem można też spokojne umyć.

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, dam Ci za to plusa.

Dziękuję 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin ,wielki plus  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Swiss od dziś to nie tylko kraj z najdroższą skórą, stalą i parcianym materiałem :D

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plusik i ode mnie, bo trzeba było zgłębić temat. Myślę, że wielu osobom to pomoże na forum :).

Kupię: ---.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MWATCH

a nie korcilo Cie sprawdzic  Rust remover N° 30496  buteleczka jeszcze mniejsza bo tylko 50gr. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam czysty aceton, jest równie dobry, a oprócz odtłuszczania jeszcze odwadnia i zdecydowanie tańszy.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mkuka

Czy to aby nie jest znane dawniej TRI , świetny rozpuszczalnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to aby nie jest znane dawniej TRI , świetny rozpuszczalnik.

Nie.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tetrachloroetylen ( czterochloroetylen )  - C2Cl4

Trichloroetylen ( trojchloroetylen ) - C2HCl3 - to jest chyba dawny popularny TRI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrze ja tylko opisałem co odkryłem i co tak naprawdę znajduje się w buteleczce Bergeona,a to co inni używają to każdego indywidualna sprawa .Można używać eteru tez szybko odparowuje . Myślę że TETRACHLOROETYLEN szybciej odparowuje niż aceton .

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrze ja tylko opisałem co odkryłem i co tak naprawdę znajduje się w buteleczce Bergeona,a to co inni używają to każdego indywidualna sprawa .Można używać eteru tez szybko odparowuje . Myślę że TETRACHLOROETYLEN szybciej odparowuje niż aceton .

Ale ja nie mam nic przeciwko temu, wyraziłem tylko swoje zdanie. :) 

Co znaczy szybciej odparowuje, liczą się jakieś ułamki sekundy? Wkładam odtłuszczaną rzecz do acetonu, płuczę, wyjmuje i chwila moment jest czysta i sucha. A do tego aceton w porównaniu jest nieszkodliwy i nie trujący.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MWATCH

a nie korcilo Cie sprawdzic Rust remover N° 30496 buteleczka jeszcze mniejsza bo tylko 50gr. ?

Sprawdziłem w tym przypadku to kwas ortofosforowy H3PO4 kiedyś fosforowy w stężeniu 85% stosowany popularnie jako odrdzewiacz odkamieniacz itp- np fosol w stężeniu ok 40-50% tez można kupić za dużo mniejsze pieniądze 25 zł za.litr skład rust remover :

@MWATCH

a nie korcilo Cie sprawdzic Rust remover N° 30496 buteleczka jeszcze mniejsza bo tylko 50gr. ?

Sprawdziłem w tym przypadku to kwas ortofosforowy H3PO4 kiedyś fosforowy w stężeniu 85% stosowany popularnie jako odrdzewiacz odkamieniacz itp- np fosol w stężeniu ok 40-50% tez można kupić za dużo mniejsze pieniądze 25 zł za.litr skład rust remover :

uploadfromtaptalk1455981899154.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aceton szelaku nie rusa?

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa informacja. Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aceton szelaku nie rusa?

Szelak zawiera, oprócz żywicy szelakowej (ok.75%) i pewnej ilości zanieczyszczeń, wosk szelakowy (ok.6%) oraz barwniki. Topi się w temp. 110-125°C. Rozpuszcza się w spirytusie metylowym, etylowym i acetonie, a na gorąco - w wodzie, zawierającej pewien procent zasad.  Tu przewaga Tetrachloroetylenu , czyścić acetonem możesz , pytanie jaki efekt z tego będzie .Piotr czyści ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aceton szelaku nie rusa?

Przy płukaniu nie ruszył... jakby zamoczyć, pewnie by rozpuścił.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szelak zawiera, oprócz żywicy szelakowej (ok.75%) i pewnej ilości zanieczyszczeń, wosk szelakowy (ok.6%) oraz barwniki. Topi się w temp. 110-125°C. Rozpuszcza się w spirytusie metylowym, etylowym i acetonie, a na gorąco - w wodzie, zawierającej pewien procent zasad.  Tu przewaga Tetrachloroetylenu , czyścić acetonem możesz , pytanie jaki efekt z tego będzie .Piotr czyści ....

Właśnie takie opinie czytałem, stąd moje pytanie.

Przy płukaniu nie ruszył... jakby zamoczyć, pewnie by rozpuścił.

Dzięki za informacje.

Pozdrawiam

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie takie opinie czytałem, stąd moje pytanie.

Dzięki za informacje.

Włożyłem wczoraj płatek szelaku do acetonu, po jednym dniu moczenia jest nierozpuszczony.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włożyłem wczoraj płatek szelaku do acetonu, po jednym dniu moczenia jest nierozpuszczony.

Dziękuję bardzo za informacje.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.