Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

EnamelDial

Regulateur Penta - zegarek pięciu.

Rekomendowane odpowiedzi

Adam te krążki w środku wytnij by było widać gilosz.

Te krążki godzinowy i sekundowy? Zostały pełne, bo nie wiem jak myślicie, czy tam nie dać innego giloszu...to rysowane było tak na szybko, nawet teraz widzę, że srebrne krążki nie są jednakowe...

Chciałem tak na szybko zobrazować, czy w tym kierunku idziemy...

Tak jak napisał sanik, można też dać logo zamiast w kółku, to na półokręgu (myślę, że od godziny 3 do 5 minuty 15 do 25 :) ) na srebrnej blaszce...jutro postaram się narysować...

e x p a n d     y o u r     t i m e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-27986-0-54125000-1458773208_thumb.jpg

Dodany brąz i lekko poprawione barwy dlatego że zazwyczaj to co wystające jest jaśniejsze , także teraz jest bliższe realowi. Choć jak ten gilosz  zacznie się mienić w świetle to będzie magia.

Jeśli chodzi o wskazówki to akurat takie miałem wyrysowane wcześniej ale proponowałbym coś bardziej słowiańskiego czyt naszego tak, żeby nie było, że zerżnięte bo takich to pełno , co drugi zegarek takie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

attachicon.gifpenta jpg 2.JPG

Dodany brąz i lekko poprawione barwy dlatego że zazwyczaj to co wystające jest jaśniejsze , także teraz jest bliższe realowi. Choć jak ten gilosz  zacznie się mienić w świetle to będzie magia.

Jeśli chodzi o wskazówki to akurat takie miałem wyrysowane wcześniej ale proponowałbym coś bardziej słowiańskiego czyt naszego tak, żeby nie było, że zerżnięte bo takich to pełno , co drugi zegarek takie ma.

Barwy brązowej emalii na giloszu nie da się opisać.

96c086a8333700a25b9c320c54adc8cb.jpg

tutaj znalazłem jak wypalałem jasna ładną

77a1e417d79ef6f2890b93c84e5bf3bb.jpg

543b2baaafe29b63caedb73e94f84132.jpg

Te tarcze gdyby zrobić na tytanie i przybarwić będą wygladać jak chronos

Tutaj wyciskane wzory, dajcie mi zdjęcie maszyny do wskazówek lub firmy która robi te matryce

1f3b919dc24cf1b6ebe2ea7b0e13619b.jpg

Moje poprawki do projektów :D :D :D . Materiałowo jestem za NR1 tylko srebro na srebrze

76fc15f72f432c8ded2ecbc19036e818.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te krążki godzinowy i sekundowy? Zostały pełne, bo nie wiem jak myślicie, czy tam nie dać innego giloszu...to rysowane było tak na szybko, nawet teraz widzę, że srebrne krążki nie są jednakowe...

Chciałem tak na szybko zobrazować, czy w tym kierunku idziemy...

Tak jak napisał sanik, można też dać logo zamiast w kółku, to na półokręgu (myślę, że od godziny 3 do 5 minuty 15 do 25 :) ) na srebrnej blaszce...jutro postaram się narysować...

Adam słuchaj cały Twój wzór to jakiś motyw nie niszczmy już dodatkowymi wzorkami w małych tarczkach.

Wytnij środki, zrób różne grubości okręgów i może ponakładaj na siebie . W prawej dolnej ćwiatce możesz wyrysować cienką linią wzór loga i zrobimy go na złoto.

Proszę :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek, niezły zap............mam w pracy i lekko mówiąc........a może lepiej nie. Plener to dopiero w lipcu/sierpniu.

Blase, niebieska wersja bez napisu. Podziałka minutowa jako oddzielny ring, nakładany.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam słuchaj cały Twój wzór to jakiś motyw nie niszczmy już dodatkowymi wzorkami w małych tarczkach.

Wytnij środki, zrób różne grubości okręgów i może ponakładaj na siebie . W prawej dolnej ćwiatce możesz wyrysować cienką linią wzór loga i zrobimy go na złoto.

Proszę :-)

Jak tylko znajdę czas, to wszystko porobię...Teraz jestem w pracy i muszę zarobić na ten zegarek:)

Ale wiem o co chodzi...chyba masz rację, będzie za pstrokato... ja bym na złoto nic nie robił...A logo umieścił na srebrnej blaszce tak jak Chronoswiss (tylko, że na półokręgu)

Ale już wszystko czaję:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w wolnej chwili  :ph34r:

..............................................

..............................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszku Ty masz dostęp do tych kopert?

post-27986-0-85909700-1458810487.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj wyciskane wzory, dajcie mi zdjęcie maszyny do wskazówek lub firmy która robi te matryce

Teraz nie mogę znaleźć ale gdzieś w necie kiedyś natrafiłem na taką matrycę a właściwie całą maszynę podczas pracy. W skrócie to jest prasa do blachy z tym, że matryce małe. Każda matryca składa się z co najmniej 2 części (nazwijmy męskiej i żeńskiej). Ta żeńska z tego co widziałem była dzielona - po ciachnięciu  ropoławiała się i gotowa wskazówka wypadała. Te tuleje montażowe czasami powstaja na tym etapie ale czasami wychodzi tylko płaska wycinka a tuleje się dopiero osadza.

Można też wyciąć wskazówki laserem z blaszki ale też zostaje osadzenie tulei.

W obydwu przypadkach na końcu obróbka termiczna w celu hartowania i barwienia.

Materiał stal sprężynowa zapewne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszku, nawet jeśli to żart, to w stu procentach trafiony.

Kompletnie nie czuję tego projektu i dobrze, że wyszło to teraz, a nie później. Usuwam się.  

Powodzenia..............będę zaglądał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek, niezły zap............mam w pracy i lekko mówiąc........a może lepiej nie. Plener to dopiero w lipcu/sierpniu.

Blase, niebieska wersja bez napisu. Podziałka minutowa jako oddzielny ring, nakładany.  

Rozumiem Cię Jimmy.

Jak tylko znajdę czas, to wszystko porobię...Teraz jestem w pracy i muszę zarobić na ten zegarek:)

Ale wiem o co chodzi...chyba masz rację, będzie za pstrokato... ja bym na złoto nic nie robił...A logo umieścił na srebrnej blaszce tak jak Chronoswiss (tylko, że na półokręgu)

Tak drogo to nie będzie kosztował :lol:  ( mam nadzieję )

Na blaszce to dobry pomysł - tylko jak zamocujemy ? na klej czy kołki ?

Leszku Ty masz dostęp do tych kopert?

attachicon.gife546db9b8db08ff15801c0be31739e0a.jpg

Blaze nie mam. Ten co mam kupiłem na allegro a na ebay nigdy nic nie kupiłem bo nie znam się na tym.

Leszku, nawet jeśli to żart, to w stu procentach trafiony.

Kompletnie nie czuję tego projektu i dobrze, że wyszło to teraz, a nie później. Usuwam się.  

Powodzenia..............będę zaglądał. 

To był żart !! ale rozumiem Cię - to nie Twój klimat. 

Zaglądaj non stop, przecież ten piąty zegarek i tak będzie czekał na Ciebie :D:)

Panowie dzisiaj przedstawiam swój projekt. W sumie to połączenie Waszych projektów tylko ja uprościłem wzory.

Wzór jest mój nie wzorowałem na żadnej firmie więc to wzór "Leszka" :D :D

510bc2cb47de4cd8b1e0acee545a435b.jpg

2f50e897555576d75f7ec29d89e0a616.jpg

2b1fdc0e188d4d10d02087ca3ff84bb2.jpg

próbowałem na żółtej z mosiądzu ale lepiej wygląda srebro a te małe tarczki i wskazówka przyciemnione na czarno np. oksyda.

26165fc8587e6132efbcf42bb7586d66.jpg

kółka zrobiłem stopniowane - sekunda niższa od godzinowej ale to Blaze musi określić te wysokości.

Miejsce na napis PENTa zostawiłem za dole a po powiększeniu miejsca wejdzie jeszcze Regulateur.

Zagospodarujcie jeszcze logiem miejsce od 3  do  6

f2eb38531b777f05de44e03871035678.jpg

widok na ręce

89a173c9d86f9c97931e238faa9731e7.jpg

b1f3a7b548ab9fbfd8c41f377517db57.jpg

Mojemu pomocnikowi bardzo się podoba ta Penta :D :D :D :D

1a6a1d732a020cf50b9658cf60bad3f9.jpg

Mi też :wub:

Pozdrowionka 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie OK . Jedyne do czego mógłbym i chce się doczepić to żeby podziałki były cieńsze , tak żeby było jak najwięcej giloszowania widać.

I teraz ostateczny test: Zapytaj Kota czy odczytał w końcu godzinę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blaze to już Wy doszlifujecie wielkości bo mam mało doświadczenia w projektowaniu. Chciałem tylko pokazać jak pięknie będzie wyglądała tego typu tarcza jak projektujecie.

Kot tak jak ja nie nosi zegarka :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK... Leszku widzę ogródek - też zaniedbujesz tak jak ja? Po świętach muszę się wziąć za trawnik bo nawet wróble na nim nie siadają :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ogródku to ja tylko dbam o wodę w basenie. Wszystko resztę robi żona.

Odnośnie tych krążków. Blaze jak je zamontujemy - klej czy kołki ?

Wydaje mi się że chyba tampodruk na nich to za trudny będzie, może tylko otworki wiertłem.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dajcie mi chwilkę...właśnie z pracy wróciłem, szybka kawka i już zasiadam do zegarka :)

Mam parę pomysłów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dajcie mi chwilkę...właśnie z pracy wróciłem, szybka kawka i już zasiadam do zegarka :)

Mam parę pomysłów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do założeń to o to właśnie mi chodzi, z tym, że te krążki muszą być bardziej subtelne, cieńsze i węższe. A zamiast indeksów nawiercanych może nacięcia.

Tarcza z tym giloszem jest świetna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam parę pomysłów...

Kawka mniam mniam :lol:

Co do założeń to o to właśnie mi chodzi, z tym, że te krążki muszą być bardziej subtelne, cieńsze i węższe. A zamiast indeksów nawiercanych może nacięcia.

Tarcza z tym giloszem jest świetna.

Krążki zrobimy jakie zaprojektujecie. Mogę zrobić nacięcia, po to 8 miesięcy budowałem giloszarkę liniową :P

d02373ba2265a13b80378109918cd611.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blaze jak je zamontujemy - klej czy kołki ?

Klej to trochę nie po mojemu wolałbym kołki. Żeby to zrobić powtarzalnie na wszystkich 5szt. Potrzebny byłby szablon pomocniczy do przetrasowania wszystkich otworów. Paradoksalnie czas na jego wykonanie zwróci się przy montażu tych tarczek bo policz Sobie %szt zegarków po 3 krążki dla każdego = 15szt krążków do montażu. A weź to rób na jakieś tam kleje to dziękuję bardzo.

Wydaje mi się że chyba tampodruk na nich to za trudny będzie, może tylko otworki wiertłem.?

Wiesz dla kogoś kto nigdy tapodruku nie robił to wydaje się to trudne... Tu bardziej martwi mnie koszt bo i farbę na metal trzeba by kupić , nie wspomnę o czasie na drukowaniu tych wszystkich krążków. Też potrzebowałbym ten sam szablon żeby to zrobić idealnie zgrane z resztą ... a samo drukowanie to przyjemność :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym abyście na moment cofnęli się do koperty i określili , którą w końcu wybieramy... To nam ułatwi dopięcie wszelkich wymiarów poszczególnych elementów tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jestem :) Kawka pyszna - pobudzające espresso z kawiarki :) No ale nie o tym...

Takie koncepcje przygotowałem:

1. Brązowa tarcza + srebrne kręgi i wskazówki

eahopwml.png

hh38U0Jl.png

Ji4lutVl.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.