Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

EnamelDial

Regulateur Penta - zegarek pięciu.

Rekomendowane odpowiedzi

Zainteresowanie jest moim zdaniem tylko czekamy na rysunki Jimmiego.

Ale Leszkuna pewno tylko  zawieszasz? Nie napiszesz nam za miesiąc lub dwa, że rezygnujesz? Musimy to wiedzieć.

Wracając do tarczy to może być też i ornament jeśli chodzi o mnie byle to było coś na kształt tego co pokazujesz (nie cnc). Przecież gilosz czy ornament to podobne? A może się mylę?

Przez te 2 miesiące moglibyśmy tutaj nadal działać i ustalić przecież szczegóły ... i zbierać kasę na zakupy.

Musimy też wiedzieć Leszku czy w ogóle Tobie zależy na zegarku skoro i tak nie masz planu go nosić? Pytam bo pisałeś , że chcesz maks na części wydać 450zł... ale nie da się zrobić czegoś fajnego za 450zł... tak jak Jimmi pisał to nawet pasówki zwykłej nie zrobisz a co tu dopiero coś z tyloma elementami dodatkowymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...

Przez te 2 miesiące moglibyśmy tutaj nadal działać i ustalić przecież szczegóły ... i zbierać kasę na zakupy.

...

Jak najbardziej. Też uważam, że należy dograć wszystkie elementy tej zawiłej układanki, pozbierać kasę, ustalić co chcemy, a czego nie chcemy, a za miesiąc czy dwa zrobimy gotowy zegarek na jeszcze lepszych maszynach :)

e x p a n d     y o u r     t i m e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainteresowanie jest moim zdaniem tylko czekamy na rysunki Jimmiego.

Ale Leszkuna pewno tylko  zawieszasz? Nie napiszesz nam za miesiąc lub dwa, że rezygnujesz? Musimy to wiedzieć.

Wracając do tarczy to może być też i ornament jeśli chodzi o mnie byle to było coś na kształt tego co pokazujesz (nie cnc). Przecież gilosz czy ornament to podobne? A może się mylę?

Musimy też wiedzieć Leszku czy w ogóle Tobie zależy na zegarku skoro i tak nie masz planu go nosić? Pytam bo pisałeś , że chcesz maks na części wydać 450zł... ale nie da się zrobić czegoś fajnego za 450zł... tak jak Jimmi pisał to nawet pasówki zwykłej nie zrobisz a co tu dopiero coś z tyloma elementami dodatkowymi.

Nic nie zmieniamy a ja się z niczego nie wycofuję.

Przebudowa dotyczy tylko ornamentów których w naszym projekcie nie ma. Podejrzewam że za 3-4 tygodnie będę już mógł ciąć nasze wzory.

Dogrywamy szczegóły i zróbmy projekt tarczy by można było zamawiać materiał i wiedział co mam robić.

Kosztorys:

Koperta 35 USD + przeróbka koronki

Mechanizm Nos 100 zł

Przeróbka mechanizmu - koszt Blase ?

Wskazówki ?

Pasek to max 100 zł

Tarcza - cenę podam jak zrobimy projekt.

Co jeszcze ?

Jak najbardziej. Też uważam, że należy dograć wszystkie elementy tej zawiłej układanki, pozbierać kasę, ustalić co chcemy, a czego nie chcemy, a za miesiąc czy dwa zrobimy gotowy zegarek na jeszcze lepszych maszynach :)

Adam jak pisałem Nasz wzór mogę zrobić na tym co mam. Ale bez wymiarów tego nie zrobię.

Po rozbiórce maszyny nie da się ciąć a złożenie i ponowna kalibracja to 2-3 dni więc skalibruję dopiero jak skończę całą przeróbkę.

Informuję tylko że 3-6 tygodni nie mogę ciąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rysunki przygotuję jak będziecie pewni co i jak.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jimmy co ty za zlecenie masz że nic się nie odzywasz ???  :lol: :lol: :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki to mechanizm NOS masz za 100zł?

Panowie jakie wymiary jaki projekt?

Jimmi pisze dobrze: Najpierw zdecydujmy co robimy,  raczej z czego bo już sam się pogubiłem i jakoś za cholerę nie mogę się odnaleźć?

Był projekt na Mołni , nawet coś tam narysowałem po czym wyszła wielka BONANZA , że zmieniamy...

Najlepiej, niech każdy się wypowie tak, bez kompleksów i szczerze co o tym wszystkim sądzi, bo jak będziemy się głaskać to nic z tego nie wyjdzie lub ktoś dostanie na końcu coś czego się nie spodziewał.

To jak ma wyglądać docelowy zegarek to już, że tak powiem wiemy- było też podsumowanie najważniejszych cech i na bazie tego będziemy budowali wizualnie nasz zegarek.

Druga stroną całej zabawy są finanse:

Projekt na Mołni tak według mnie wyjdzie około 1000-1200zł najmniej - nie ma właściwie co marzyć żeby było taniej.

Projekt na azjatyckim UNITASIE pewnie około 1500zł

Na szwajcarskim UNITASIE pewnie ze 2000zł lub więcej bo też do niego bardziej będzie pasować koperta Swiss Made itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki to mechanizm NOS masz za 100zł?

Tutaj Jimmy o nim pisał :

jimmy6, dnia 15 Marz 2016 - 15:34, napisał: snapback.png

Mój punkt widzenia :ph34r:

Będę opcjonował przy Mołni 3602 z kilku poniższych przyczyn:

-bezawaryjny wół roboczy, idealny do modyfikacji.

-tani (koszt mechanizmu w stanie NOS to około100zł). Cała Mołnia w stanie NOS- 150zł (nie popieram rozbierania dobrego zegarka dla samego mechanizmu).

made.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek, nie pisuję bo z czasem kiepsko i nie ukrywam, ze pogubiłem się w Waszym projekcie.

Napisałem o takiej kwocie mechanizmu, bo już kilka razy udało mi się tak kupić (nawet taniej). Potrzeba tylko ciupkę szczęścia, więcej czasu i cierpliwości.

Nie zapominajcie, że tak kupiony mechanizm (a raczej zegarek) potrzebować będzie serwisu (czyszczenie mechanizmu, regulacja, itd.), co podniesie koszt. Jeśli zrobicie to sami, koszt mechanizmu spadnie.  

Blase, jako obserwator zgubiłem się już dawno. Tak jak napisałem, pomogę na miarę sowich możliwości, ale muszę wiedzieć co i jak.

Wyszła mi podobna kwota co do zegarka bazujacego na Mołni................i teraz patrząc na to z boku, to chyba lepiej trochę dołożyć i zrobić na Swiss.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek, nie pisuję bo z czasem kiepsko i nie ukrywam, ze pogubiłem się w Waszym projekcie.

Wyszła mi podobna kwota co do zegarka bazujacego na Mołni................i teraz patrząc na to z boku, to chyba lepiej trochę dołożyć i zrobić na Swiss.

W czym się pogubiłeś Jimmy ?

Projekt jest taki czekamy tylko na mechaniki i projekt z wymiarami tarczy by robić testy:

post-87540-0-92891600-1459879500.jpg

Nie ma sensu wracanie do projektu na Unitasie, jak projekt na Mołni jest dobry i prawie skończony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek, wystarczy przewinąć wątek o kilka stron i przeczytać cały, ja się zgubiłem i nie wiem na czym stoik.

Z tego co zauważyłem to nie tylko moje odczucia.

Dobrze, ze jestem tylko obserwatorem...............................i

szacując, że projekt oparty o Mołnię będzie kosztował w granicach 1200zł, a ten na Unitasie 2tys. zł,  to nie widzę problemu z zaczęciem od nowa i przełożeniem ustaleń na rzecz lepszego mechanizmu (jako obserwator).

Wydaje mi się, że /w razie czego/ będzie problem ze sprzedażą pasówki na Mołni tak aby nie stracić (pomijając nawet artystyczna tarczę i własny projekt).

Z autopsji: zbudowałem homage w cenie około 850-1100zł (w ostsecznej wersji), a proponowano mi za niego 350zł.

..............teraz tylko obserwuję 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek, wystarczy przewinąć wątek o kilka stron i przeczytać cały, ja się zgubiłem i nie wiem na czym stoik.

Z tego co zauważyłem to nie tylko moje odczucia.

..............teraz tylko obserwuję 

Ja nigdzie nie widziałem czegoś innego.

Budujemy Pentę na Mołni z tarczą giloszowaną ręcznie a ja czekam na projekt tarczy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nigdzie nie widziałem czegoś innego.

Budujemy Pentę na Mołni z tarczą giloszowaną ręcznie a ja czekam na projekt tarczy :D

Czy wszyscy akceptują dotychczasowy projekt na Mołni? Jeśli tak to wysyłam do Leszka tarczę wzorcową i jedziemy z tym koksem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jedziemy!

e x p a n d     y o u r     t i m e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek podaj mi swój adres na PW to wyślę Ci tarczę wzorcową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszła dzisiaj PP...

To obtoczenie dookoła będzie pod bezelem (niewidoczne)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :-)  Właśnie siedzę nad Twoim niebem. Będzie super.

:)... Rozwiązałeś problem wycinania kropeczek czy jeszcze nie doszedłeś do tego etapu.... Może jakieś foteczki z produkcji ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wycinam w ogóle. To tester zobaczymy jak wyjdzie kolorystyka i zgranie elementów a na końcu coś się wymyśli. Jutro wstawię zdjecie bo dzisiaj już nie chce mi się schodzić do warsztatu. Od rana rozmierzałem części giloszarek i mózg mi się już "przegrzał" jak policzyłem ile te przeróbki będą kosztować. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też zacząłem wdrażać plany wiosenne i już wydaję kasę a efektów jeszcze nie widzę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty wydajesz kasę którą masz. Ja tej kasy nie mam a już planuję wydawanie :P:lol:  dlatego głowa mi pęka. :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty wydajesz kasę którą masz. Ja tej kasy nie mam a już planuję wydawanie :P:lol:  dlatego głowa mi pęka. :blink:

Taśma klejąca i....owijaj, owijaj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza dotarła :-)  Super wygląda. Zastanawia mnie tylko po co tyle dziur na niej ? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza dotarła :-)  Super wygląda. Zastanawia mnie tylko po co tyle dziur na niej ? :lol:

:) Możesz zaszpachlować to zrobimy elektronika :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.