Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

EnamelDial

Regulateur Penta - zegarek pięciu.

Rekomendowane odpowiedzi

3603 chyba ma dodatkowo mechanizm antywstrząsowy.

A tak w ogóle to ilu zostsło nas w projekcie? Jeśli Jimmy sie wycofał to może do pięciu warto dobrać kolegę, który kiedyś chciał dołączyć.

Sanik niech zostanie tak jak jest. Może Jimmy kiedyś będzie chciał to mu się dorobi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się rozglądałem też na allegro :)

Bez pasów moskiewskich da radę kupić poniżej 100 zł. Z pasami może być drożej, ale piękniej.

Mogę dać na CW ogłoszenie, tylko zdecydujmy czy chcemy z pasami czy bez.

Ja wolałbym z pasami.

Z pasami będą ładniejsze i nie dużo droższe. Blase wie najlepiej który mu będzie lepiej przerabiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Blase. Jak zrobić to wiem nie wiem jakim materiałem szlifować. :-)

Perełkowanie i szlify na kołach robię kołkiem i kremem nivea z emalią ale te pasy to chyba jakiś frez.

Na tym filmie akurat jest frezowane choć widziałem tez gdzieś w necie , że tak powiem drobniejszym narzędziem takie szlifowanie właściwie...

kiedyś spróbuję swoich sił w tej dziedzinie a na chwilę obecną to domniemam, że obroty i precyzja są tu najistotniejsze - materiału na narzędzie tudzież ścierniwa trzeba szukać w literaturze internetowej lub doświadczalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pasami będą ładniejsze i nie dużo droższe. Blase wie najlepiej który mu będzie lepiej przerabiać.

Akurat miałem do doświadczeń tego z paskami ale to chyba wsio to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym filmie akurat jest frezowane choć widziałem tez gdzieś w necie , że tak powiem drobniejszym narzędziem takie szlifowanie właściwie...

kiedyś spróbuję swoich sił w tej dziedzinie a na chwilę obecną to domniemam, że obroty i precyzja są tu najistotniejsze - materiału na narzędzie tudzież ścierniwa trzeba szukać w literaturze internetowej lub doświadczalnie.

Można zrobić frezowanie. Na filmie widać że gościu robi ręcznie . Tylko jaki frez zastosować ?

Tutaj jest temat z forum : http://zegarkiclub.pl/forum/topic/132722-zakup-grupowy-grat%C3%B3w-z-aukro/?do=findComment&comment=1707814

osobiście najbardziej zainteresowała mnie koperta http://aukro.ua/rant-bezel-dlya-chasov-vostok-amfibiya-chasy-vostok-i6057990145.html ale może i mechanizmy mają

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, patrzyłem na tą aukcję...mechanizmów nie ma:( albo ja nie widziałem...

Coś widzę, że temat nam się lekko rozjeżdża, to postanowiłem coś jeszcze skrobnąć odnośnie tego, jak ja widzę ten PROJEKT:

1. Koperta - taka co już została, ta na której blase robił wirtuale.

2. Tarcza - barwiona na niebiesko (będzie drożej, ale lepiej i fajniej), blase'owa wersja mojego:

post-87540-0-79750500-1459366369.png

3. Logo takie jak proponował blase, czyli PR (wersja modern :)  ), tylko żeby podnieść do góry blaszkę (żeby było widać wszystkie minuty)

->  http://zegarkiclub.pl/forum/uploads/monthly_03_2016/post-27986-0-90896900-1459012099.jpg

4. Mechanizm - z tym jak wiemy, jest problem. Można szukać Molniji z pasami (ciężka sprawa), można kupić bez pasów i albo dorobić, albo przyozdobić inaczej (rękami naszego Mistrza :)  )

5. Jest nas pięciu, ale jeden jest tylko duchowo...no i ok. Jak tak ma być niech tak zostanie. Wierzę, że Jimmy tu zagląda i w trudnych chwilach nas wesprze:)

6. Wskazówki - może jeszcze na to nie czas, ale patrzyłem, szukałem, ale znaleźć nie mogłem... Myślałem nad czymś może bardziej nowoczesnym, jak np. z Omegi...no nie wiem.

e x p a n d     y o u r     t i m e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też jestem za niebieską tarczą.

Jutro jak zdążę to zrobię wirtuala i innymi wskazówkami i podniesionym logo/napisami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jakiej omegi wskazówki?

Tarcza niebieska to jest to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, patrzyłem na tą aukcję...mechanizmów nie ma:( albo ja nie widziałem...

Coś widzę, że temat nam się lekko rozjeżdża, to postanowiłem coś jeszcze skrobnąć odnośnie tego, jak ja widzę ten PROJEKT:

1. Koperta - taka co już została, ta na której blase robił wirtuale.

2. Tarcza - barwiona na niebiesko (będzie drożej, ale lepiej i fajniej), blase'owa wersja mojego:

attachicon.giftarcza_blase.png

3. Logo takie jak proponował blase, czyli PR (wersja modern :)  ), tylko żeby podnieść do góry blaszkę (żeby było widać wszystkie minuty)

->  http://zegarkiclub.pl/forum/uploads/monthly_03_2016/post-27986-0-90896900-1459012099.jpg

4. Mechanizm - z tym jak wiemy, jest problem. Można szukać Molniji z pasami (ciężka sprawa), można kupić bez pasów i albo dorobić, albo przyozdobić inaczej (rękami naszego Mistrza :)  )

5. Jest nas pięciu, ale jeden jest tylko duchowo...no i ok. Jak tak ma być niech tak zostanie. Wierzę, że Jimmy tu zagląda i w trudnych chwilach nas wesprze:)

6. Wskazówki - może jeszcze na to nie czas, ale patrzyłem, szukałem, ale znaleźć nie mogłem... Myślałem nad czymś może bardziej nowoczesnym, jak np. z Omegi...no nie wiem.

1. Koperta jest koszmarna ale ujdzie. Przerobimy tylko koronkę.

2. Tarcza barwiona na niebiesko - z jakiego materiału ma być bo mosiądzu na niebiesko nie zrobimy.

Wzór jest koszmarny ale nie upieram się jak Wam się podoba to mi też.

3. Logo nie zwracam uwagi. Ważne dla mnie jak je zrobimy - nadruk czy zlecimy grawerowanie ?

4. Mechanizm z pasami jak nie będzie damy prosty.

Jak chcecie gilosz to musicie narysować wzór i zwolnić mnie z kosztów i dalszego projektowania bo juz będę miał wystarczająco dużo pracy.

5. Jimmy jest piąty.

6. wskazówki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jakiej omegi wskazówki?

Tarcza niebieska to jest to.

Jaki materiał na niebieską ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też jestem za niebieską tarczą.

Jutro jak zdążę to zrobię wirtuala i innymi wskazówkami i podniesionym logo/napisami

Blase niebieska z jakiego materiału ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blase niebieska z jakiego materiału ?

Stal nierdzewną da radę zabarwić termicznie przed giloszem ? ... lub po giloszowaniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

f23d938ada0ea65a9eb553c9ba7ee211.jpg

Ale to będzie taki kolor jak na barwionych wskazówkach.

b2ef01e92f97b4f6099e78c59842313b.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Koperta jest koszmarna ale ujdzie. Przerobimy tylko koronkę.

Leszku, nie sądzę, że koperta jest koszmarna (nie jest także makabryczna, odpychająca, okropna, przeraźliwa, straszna, szkaradna czy upiorna ;) ).

Lepszą do tego projektu ciężko znaleźć, a sami nie zrobimy, bo za drogo. Jeżeli masz propozycję to napisz proszę.

2. Tarcza barwiona na niebiesko - z jakiego materiału ma być bo mosiądzu na niebiesko nie zrobimy.

Wzór jest koszmarny ale nie upieram się jak Wam się podoba to mi też.

Leszku, to ty wiesz co można zabarwić na niebiesko, żeby wyszło. Jeśli możesz, podaj propozycję materiału (domyślam się, że stal i srebro, tytan? ) To wtedy wybierzemy opcję najbardziej pasującą...

3. Logo nie zwracam uwagi. Ważne dla mnie jak je zrobimy - nadruk czy zlecimy grawerowanie ?

Tu można się zastanowić, co będzie lepiej współgrało z całą koncepcją zegarka. Myślę, że grawerowane będzie ładniejsze...

4. Mechanizm z pasami jak nie będzie damy prosty.

Jak chcecie gilosz to musicie narysować wzór i zwolnić mnie z kosztów i dalszego projektowania bo juz będę miał wystarczająco dużo pracy.

Tu mamy zgodę. Jeżeli nie znajdziemy z pasami, trzeba by dać prosty.

Zdaję sobie, że Ty i blase będziecie mieli najwięcej pracy. Ja ze swojej strony gotów jestem pokryć większy % kosztów zegarka właśnie z tego względu, że nie mam zdolności manualnych, warsztatu etc. Tu się zawsze jakoś wszyscy dogadamy:)

5. Jimmy jest piąty.

Jak najbardziej. Jimmy jest piąty, nikogo nie bierzemy do projektu, zgoda.

6. wskazówki ?

Myślałem o czymś w tym stylu:

02-130-12.jpg

lub może nawet bardziej o takich...tak nowocześniej....

013-115-006.jpg

e x p a n d     y o u r     t i m e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za zdjęcia wskazówek... jak jutro się wyrobię bo mam trochę zaległej roboty to pod wieczór trzasnę jakieś zmiany w projekcie frontu/wskazówek

Jeśli chodzi o materiał na tarcze to myślę że stal nierdz. byłaby dobra - kolor , który pokazał Leszek mi odpowiada.

Chociaż po zastanowieniu myślę , że tarcza przecież musi być jasnoniebieska a wskazówki ciemno niebieskie. Ale z tym to Leszek sobie poradzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę postępy, kibicuję.

szkoda,że Jimmy odłączył; dobrze wrzucał...

To jak, macie już wybrany model koperty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę postępy, kibicuję.

Koperta ta co na projekcie wyżej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszku, nie sądzę, że koperta jest koszmarna (nie jest także makabryczna, odpychająca, okropna, przeraźliwa, straszna, szkaradna czy upiorna ;) ).

Lepszą do tego projektu ciężko znaleźć, a sami nie zrobimy, bo za drogo. Jeżeli masz propozycję to napisz proszę.

Leszku, to ty wiesz co można zabarwić na niebiesko, żeby wyszło. Jeśli możesz, podaj propozycję materiału (domyślam się, że stal i srebro, tytan? ) To wtedy wybierzemy opcję najbardziej pasującą...

Tu można się zastanowić, co będzie lepiej współgrało z całą koncepcją zegarka. Myślę, że grawerowane będzie ładniejsze...

Tu mamy zgodę. Jeżeli nie znajdziemy z pasami, trzeba by dać prosty.

Zdaję sobie, że Ty i blase będziecie mieli najwięcej pracy. Ja ze swojej strony gotów jestem pokryć większy % kosztów zegarka właśnie z tego względu, że nie mam zdolności manualnych, warsztatu etc. Tu się zawsze jakoś wszyscy dogadamy:)

Jak najbardziej. Jimmy jest piąty, nikogo nie bierzemy do projektu, zgoda.

Myślałem o czymś w tym stylu:

lub może nawet bardziej o takich...tak nowocześniej....

1. Adam koperta jest ustalona a 30 dolców + koszty do zjedzenia

2. Adam ja nie koloruję tarcz więc jak chcecie kolor to proszę mi podać materiał który mam zabarwić.

3. Aby giloszować mechanizm muszę mieć projekt jak na tarczę chyba  ze jedziemy według mojego.

977c929d34fd4066103f29f7213012f0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za zdjęcia wskazówek... jak jutro się wyrobię bo mam trochę zaległej roboty to pod wieczór trzasnę jakieś zmiany w projekcie frontu/wskazówek

Jeśli chodzi o materiał na tarcze to myślę że stal nierdz. byłaby dobra - kolor , który pokazał Leszek mi odpowiada.

Chociaż po zastanowieniu myślę , że tarcza przecież musi być jasnoniebieska a wskazówki ciemno niebieskie. Ale z tym to Leszek sobie poradzi :)

Panowie czy Wy widzieliście na żywo zegarki z takimi tarczami ? Może macie jakieś fotki bym wiedział co i jak ?

Blase jestem emalierem nie czarodziejem :-) 

Widzieliście kiedyś wskazówki barwione na żywo - nie na zdjęciach ?

Pewno że dam radę najwyżej zrobię farbą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę postępy, kibicuję.

Dziękuję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie czy Wy widzieliście na żywo zegarki z takimi tarczami ? Może macie jakieś fotki bym wiedział co i jak ?

Blase jestem emalierem nie czarodziejem :-) 

Widzieliście kiedyś wskazówki barwione na żywo - nie na zdjęciach ?

Pewno że dam radę najwyżej zrobię farbą.

Dasz radę... a farba odpada. Nie wiem czy masz w piecu termostat czy coś na ten kształt?

Jesli chodzi o wskazówki takie to widziałem i nawet sam barwiłem :)

Dostaniesz projekt Leszku- troszkę cierpliwości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dasz radę... a farba odpada. Nie wiem czy masz w piecu termostat czy coś na ten kształt?

Jesli chodzi o wskazówki takie to widziałem i nawet sam barwiłem :)

Dostaniesz projekt Leszku- troszkę cierpliwości

Nie mam termostatu w żadnym z pieców , emalii nie da się wypalić dobrze na czas.

Barwienie

4c05b50436950d9eff26a5268334f710.jpg

bdaa6f3bc88eb9b0b9ee0ea284dd99e6.jpg

2833d5ddbfe13923474da14b0e27c78a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobię myślę że:

Koperta jest wybrana

Mechanizm też

Tarcza w końcowym etapie projektowania

Wskazówki lada dzień też wybierzemy lub zaprojektujemy

Jak powyższe będą zaakceptowane przez wszystkich to włączymy 2 punkt programu czyli ułożenie planu realizacji/testów.

Przy etapie projektowania i dyskusji traciliśmy tylko czas teraz będziemy tracić także pieniądze więc niech każdy stara się kontrolować sprawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam termostatu w żadnym z pieców , emalii nie da się wypalić dobrze na czas.

Barwienie

To najwyżej będziemy barwić u podwykonawcy ale na razie nie ma co się martwić, spokojnie... Dopnijmy projekt wizualny do końca bo nam się zaczyna groch z kapustą robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To najwyżej będziemy barwić u podwykonawcy

To ja odpadam z projektu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.