Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
igory76

Klub Miłośników Zegarków Jaeger-LeCoultre

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Butik napisał(-a):

Przekozak:

Świetny ten JLC ! Mnie się chyba najbardziej podoba najprostszy tj. tylko z datownikiem. 

P.S.

Muzyczkę w tym filmie mógłbyś zmienić 😉

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, meinard napisał(-a):

Jak Geophysic był dopiero na moim radarze, to miałem wizję, że zastąpi mi garniturowca - bo prosta tarcza, bez daty, umiarkowanie cienki. Po założeniu zrozumiałem, że to nie ten typ zegarka, ale i tak widziałem go głównie na skórzanych paskach, jako klasycznego koszulowca. Ale w miarę noszenia coraz bardziej go "ucasualowiałem", aż w końcu trafił na canvasa i powiem Wam - siedzi perfekcyjnie, jak rasowy toolwatch. 

DSCF4066.thumb.jpg.9f07bb2435af1c27d20d01b7e9861d4c.jpg

W przypadku znudzenia, pisz do mnie. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pełnia 🌕

IMG_9911.thumb.jpeg.c9515bdfd426a44d27294e270a2c1f2b.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czasem w tym wątku i na forum wrzucam zdjęcia mojego Reverso którym w 2016 roku Jaeger LeCoultre uczciło 85 rocznicę linii Reverso. Był to jeden z najbardziej kompaktowych modeli Duoface, jakie kiedykolwiek wyprodukowano (42,9 × 25,5 × 9,16 mm), mający zaledwie 0,7 mm grubości wiecej niż niektóre współczesne referencje Monoface.

Ta wersja wprowadzała również nowy sposób regulacji drugiej strefy czasowej (na odwrotnej tarczy). Wcześniejsze rozwiązania, takie jak przyciski typu pusher (znane z chronografów) czy korektory/guziki (stosowane np. w zegarkach z wiecznym kalendarzem) zastąpiono dyskretnym suwakiem umieszczonym na górnej krawędzi koperty.

To rozwiązanie, dziś standardowe we wszystkich modelach Duoface, pozwoliło zachować czystą, elegancką linię koperty.

Mimo dostępności wersji rocznicowej przez blisko 2 lata (produkcja była zapewne krótsza) JLC nie bazowało nowszych modeli na tej platformie i następne Duoface były wytwarzane w większych i grubszych kopertach

Teraz, DEKADĘ po premierze z 2016 roku, JLC po cichu wraca do tamtej koncepcji, prezentując nowy Reverso Tribute Duoface o numerze referencyjnym Q3908410. Tegoroczny model jest w tym samym rozmiarze i z takimż samym mechanizmem natomiast różni sie wykończeniem tarcz oraz paskami:

W 2016 front to ziarnista tarcza z nowego srebra (German silver) i ciemnoniebieski, giloszowany tył a w 2026 główna tarcza jest opisana jest jako "white opaline", i ma nakladane logo JL. Z tylu natomiast postawiono na niebieską tarczę ze szlifem slonecznym. Jeżeli chodzi o paski to granatowy aligator zastąpiony został czarnymi paskami: jednym ze skory i dodatkowym ze skóry i płótna.

Czy można uznać nowe Tribute Duo za model przygotowany z okazji 95 rocznicy Reverso? To pewnie nadużycie bo marka nigdzie tego nie wskazuje natomiast ciężko oprzeć się wrażeniu że jest w tym jakaś "koincydencja". Ciekawe co JLC pokaże na 100 lat Reverso.

Poniżej porownanie wersji z 2026 (góra) i z 2016 (dół)

IMG_20260722_224749.jpg

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To doskonały ruch. Kilka razy przymierzałem się do JLC i koniecznie chciałem Duoface. Jednak za każdym razem przy przymiarce wycofywałem się, bo rozmiar 47 mm, czy 49.4 mm przytłaczał mnie. Oczywiście nie wiem jak tu wyglądają proporcje, zwłaszcza 9.23 mm w stosunku do 42.9 mm, ale kierunkowo wygląda to bardzo dobrze. Oczywiście przymiarka da odpowiedzi na pojawiające się pytania.

Tak na marginesie, mam wrażenie, że wraca zapotrzebowanie na umiarkowane rozmiary. To cieszy, a jednocześnie dziwi mnie, że ten ruch JLC jest - jak napisałeś - taki cichy. Stawiam dolary przeciwko orzechom, że to może być bardzo udany komercyjnie zabieg.

Poniżej jakieś historyczne zdjęcie z przymiarki, o ile pamiętam, rozmiaru 47 mm.

IMG_1947.thumb.jpeg.5253c63ba98392da5845522f418af938.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@czervony wiele razy powtarzam że w moim odczuciu zegarki typu Reverso czy Santos powinny byc mniejsze bo nadmuchiwanie kopert im nie służy. Oczywiście komplikacje, tourbillony itp to inny temat.

Nie dziwię się że duzy rozmiar reverso Cie przytłaczał - przez swoj kształt te zegarki wydaja sie wieksze a jak są duże to staja sie ogromne i ja też mialem takie odczucia podczas przymiarek kilku wersji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie ten wątek zleciał, dajcie spokój

DSCF4778.thumb.jpg.63960f0195d277adab3c4b5736df0631.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.07.2026 o 00:41, Jan napisał(-a):

Czasem w tym wątku i na forum wrzucam zdjęcia mojego Reverso którym w 2016 roku Jaeger LeCoultre uczciło 85 rocznicę linii Reverso. Był to jeden z najbardziej kompaktowych modeli Duoface, jakie kiedykolwiek wyprodukowano (42,9 × 25,5 × 9,16 mm), mający zaledwie 0,7 mm grubości wiecej niż niektóre współczesne referencje Monoface.

Ta wersja wprowadzała również nowy sposób regulacji drugiej strefy czasowej (na odwrotnej tarczy). Wcześniejsze rozwiązania, takie jak przyciski typu pusher (znane z chronografów) czy korektory/guziki (stosowane np. w zegarkach z wiecznym kalendarzem) zastąpiono dyskretnym suwakiem umieszczonym na górnej krawędzi koperty.

To rozwiązanie, dziś standardowe we wszystkich modelach Duoface, pozwoliło zachować czystą, elegancką linię koperty.

Mimo dostępności wersji rocznicowej przez blisko 2 lata (produkcja była zapewne krótsza) JLC nie bazowało nowszych modeli na tej platformie i następne Duoface były wytwarzane w większych i grubszych kopertach

Teraz, DEKADĘ po premierze z 2016 roku, JLC po cichu wraca do tamtej koncepcji, prezentując nowy Reverso Tribute Duoface o numerze referencyjnym Q3908410. Tegoroczny model jest w tym samym rozmiarze i z takimż samym mechanizmem natomiast różni sie wykończeniem tarcz oraz paskami:

W 2016 front to ziarnista tarcza z nowego srebra (German silver) i ciemnoniebieski, giloszowany tył a w 2026 główna tarcza jest opisana jest jako "white opaline", i ma nakladane logo JL. Z tylu natomiast postawiono na niebieską tarczę ze szlifem slonecznym. Jeżeli chodzi o paski to granatowy aligator zastąpiony został czarnymi paskami: jednym ze skory i dodatkowym ze skóry i płótna.

Czy można uznać nowe Tribute Duo za model przygotowany z okazji 95 rocznicy Reverso? To pewnie nadużycie bo marka nigdzie tego nie wskazuje natomiast ciężko oprzeć się wrażeniu że jest w tym jakaś "koincydencja". Ciekawe co JLC pokaże na 100 lat Reverso.

Poniżej porownanie wersji z 2026 (góra) i z 2016 (dół)

IMG_20260722_224749.jpg

Dzięki za ten opis i info. Twoj duoface bardzo mi sie podoba. Te nowe może nawet jeszcze lepsze. Nosiłbym! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rafi dziękuję za dobre słowo - nowe faktycznie są fajne ale moim stronniczym okiem widać że coś zabrano żeby dodać inne rzeczy. Pytanie co jest ciekawsze dla odbiorcy. Pomijając własne preferencje to wydaje się że obcięto koszt produkcji dając prostsze do wykonania tarcze i zastępując aligatora skórą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi