p.r.p. 13123 #3476 Napisano 6 Lipca 2021 Grzesiek, petarda ten BA!! Na twoich fotach wygląda bosko! 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eddi87 31277 #3477 Napisano 6 Lipca 2021 12 minut temu, p.r.p. napisał(-a): Grzesiek, petarda ten BA!! Na twoich fotach wygląda bosko! Eeee tam z tela foty 😅. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #3478 Napisano 8 Lipca 2021 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #3479 Napisano 8 Lipca 2021 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan57 48068 #3480 Napisano 8 Lipca 2021 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kowalsulik 22 #3481 Napisano 8 Lipca 2021 Podrzucisz rev ?Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #3482 Napisano 8 Lipca 2021 Pewnie Citizen bn0147-57e 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #3483 Napisano 8 Lipca 2021 21 minut temu, clusca napisał(-a): Pewnie Citizen bn0147-57e ... na zdjęciu wygląda na pół Citizena - na raty brałeś - resztę doślą z drugą spłatą ? hihihihihihi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #3484 Napisano 8 Lipca 2021 (edytowane) To nie Citizen, to HalfCitWithNoCrown * zapis fonetyczny hafcitłifnołkrałn Edytowane 8 Lipca 2021 przez clusca 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eddi87 31277 #3485 Napisano 8 Lipca 2021 3 godziny temu, clusca napisał(-a): 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p.r.p. 13123 #3486 Napisano 9 Lipca 2021 BeNek i Siggy mają nowego kompana. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eddi87 31277 #3487 Napisano 9 Lipca 2021 Godzinę temu, p.r.p. napisał(-a): BeNek i Siggy mają nowego kompana. Przystojnego kompana 😎 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Topaz 3100 #3488 Napisano 9 Lipca 2021 U mnie pojawił się Citizen BF2011-51EE. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #3489 Napisano 9 Lipca 2021 23 minuty temu, Topaz napisał(-a): U mnie pojawił się Citizen BF2011-51EE. tez się nad nim zastanawiałem ale ...cos mi nie pasuje - to WR50, brak Eco-Drive no i bransoletka z blaszek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eddi87 31277 #3490 Napisano 9 Lipca 2021 15 minut temu, unadarek napisał(-a): tez się nad nim zastanawiałem ale ...cos mi nie pasuje - to WR50, brak Eco-Drive no i bransoletka z blaszek Troche byś uszanował wybory innych. @Topaz dostał zegar w prezencie od małżonki. Nic tylko krytykujesz jak ktoś coś wstawi nie po Twojej myśli. I skoro według Ciebie ma tyle wad to raczej się nad nim nie zastanawiałeś a ten wpis to zwykłe ********. Ps. @Topaz sikor ekstra 😎. Citizen team strong 💪 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #3491 Napisano 9 Lipca 2021 (edytowane) Godzinę temu, eddi87 napisał(-a): Troche byś uszanował wybory innych. @Topaz dostał zegar w prezencie od małżonki. Nic tylko krytykujesz jak ktoś coś wstawi nie po Twojej myśli. I skoro według Ciebie ma tyle wad to raczej się nad nim nie zastanawiałeś a ten wpis to zwykłe ********. Ps. @Topaz sikor ekstra 😎. Citizen team strong 💪 ja opisałem dlaczego Ja go nie kupiłem - przecież nie zabraniam nikomu kupować tego zegarka - z wygląda jest ładny i mi się podoba - ok roku już na niego patrzę ale z tych powodów nie kupiłem i nie ma tu żadnej krytyki Nikogo - a pisze co Mi nie pasuje w tym zegarku co nie znaczy że Komuś to może przeszkadzać - a to nie są poważne wady - jeśli coś ma jakieś małe wady niedociągnięcia według Mnie to co mam siedzieć cicho i przytakiwać - założeniem tego forum chyba jest także dyskusja nad wadami a może nie są to wady po to jest dyskusja nad zegarkami - bo moze się mylę i nie jest to wada i dobrze żeby ktoś to wyprostował wtedy czegoś nowego się uczę o zegarkach - więcej powinno być opisów zegarków - a nie same zdjęcia i przytakiwanie że ładny, zdjęcie i przytakiwanie że ładny - każdy jest użytkownikiem danego zegarka i dlaczego nie napisać o każdym modelu np jakie ma odchyłki dobowe, miesięczne, coś o mechanizmie - wady, zalety, o bransolecie itd... i każdy opisuje w paru słowach swój zegarek i mam pogląd o całej serii - bo zegarek czasem z tej samej serii zegarkowi nie równy a tak mam pogląd z paru zegarków czy mi pasuje jego zakup czy nie oprócz wyglądu. Dam przykład - od ok roku obserwuje mechanizm - w zegarku Skyhawk Titanium jest C651 i powiem dwie rzeczy - elegancko trafia w indeksy oraz miesięczna odchyłka wynosi ok 3-4s co jest super wynikiem i dlatego na tym mechanizmie mogę śmiało polecać zegarki - na drugim Blackhawk jest mechanizm C650 i tam jest ok 4-5 s wiec również mogę go polecać i o takie rzeczy też mi tu chodzi aby podać takie dane - ktoś może ma takiego samego i można byłoby sprawdzić czy ma to samo lub zbliżone, przydatna wiedza o dokładności danego zegarka. Miałem model zegarka na module H500 - to są chronography i napisze że tam miałem odchyłkę 34s na miesiąc - bardzo dużo i nie wiem czy mi się taki model trafił czy wszystkie tak maja - a na tym module jest bardzo dużo zegarków i teraz nie wiem czy kupować/polecać następny na tym module zegarek czy nie, bo dobrze byłoby aby ktoś jeszcze to sprawdził - właśnie o takie rzeczy mi chodzi, po troszeczku informacji o każdym zegarku, dostrzeżone wady (może to nie wada) i na podstawie obserwacji przez użytkowników danego modelu wyłania się obraz zegarka. Edytowane 9 Lipca 2021 przez unadarek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Topaz 3100 #3492 Napisano 9 Lipca 2021 9 godzin temu, unadarek napisał(-a): tez się nad nim zastanawiałem ale ...cos mi nie pasuje - to WR50, brak Eco-Drive no i bransoletka z blaszek @eddi87, @unadarek, wszyscy na FORUM mamy rację. To nie reaktor atomowy, to miejsce relaksu i odpoczynku oczywiście opartego o wymianę wiedzy i radości. Żeby nie przedłużać opowiem trochę o tym Citizenie i dlaczego taki prezent dostałem. Po pierwsze zakazałem żonie kupować mi zegarki (i inne elementy innych hobby też). Sam sobie kupuję, bo czerpie z tego przyjemność. Ale... ona i tak od czasu do czas coś mi kupi w prezencie. A kierowała się takimi (przepytałem na okoliczność otrzymania przedwczoraj prezentu) założeniami: "miał być eco-drive ale już kilka masz i są droższe niż kwarce, sorry to nie Gwizdka"; "wiem, że musi mieć minimum 50 metrów (w domyśle WR)"; "musi mieć ochronę pokrętła (w domyśle koronki)"; musi świecić (w domyśle mieć lumę chociaż na wskazówkach)"; "wiem, że bransoletka nie jest cała jak lubisz, ale przecież to do marynarki i tak zaraz pasek założysz"; "widziałam, że ostatnie wszystkie z czarnymi tarczami kupujesz, to też taki wzięłam". To w zasadzie wszystkie jej ale i moje, jak się przed sobą przyznam, argumenty (szafiru nie wymagajmy w tej cenie ). Zegarek mnie cieszy, bardziej jest na jesień, ale i teraz założę kilka razy, luma obłędnie graficznie zaprojektowana (pokażę jak aparat znajdę lepszy), w zasadzie jest fajny. Polecam. 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #3493 Napisano 9 Lipca 2021 24 minuty temu, Topaz napisał(-a): @eddi87, @unadarek, wszyscy na FORUM mamy rację. To nie reaktor atomowy, to miejsce relaksu i odpoczynku oczywiście opartego o wymianę wiedzy i radości. Żeby nie przedłużać opowiem trochę o tym Citizenie i dlaczego taki prezent dostałem. Po pierwsze zakazałem żonie kupować mi zegarki (i inne elementy innych hobby też). Sam sobie kupuję, bo czerpie z tego przyjemność. Ale... ona i tak od czasu do czas coś mi kupi w prezencie. A kierowała się takimi (przepytałem na okoliczność otrzymania przedwczoraj prezentu) założeniami: "miał być eco-drive ale już kilka masz i są droższe niż kwarce, sorry to nie Gwizdka"; "wiem, że musi mieć minimum 50 metrów (w domyśle WR)"; "musi mieć ochronę pokrętła (w domyśle koronki)"; musi świecić (w domyśle mieć lumę chociaż na wskazówkach)"; "wiem, że bransoletka nie jest cała jak lubisz, ale przecież to do marynarki i tak zaraz pasek założysz"; "widziałam, że ostatnie wszystkie z czarnymi tarczami kupujesz, to też taki wzięłam". To w zasadzie wszystkie jej ale i moje, jak się przed sobą przyznam, argumenty (szafiru nie wymagajmy w tej cenie ). Zegarek mnie cieszy, bardziej jest na jesień, ale i teraz założę kilka razy, luma obłędnie graficznie zaprojektowana (pokażę jak aparat znajdę lepszy), w zasadzie jest fajny. Polecam. ..nie wiedziałem że to prezent - a to i wartość wzrasta - ja tylko napisałem dlaczego zrezygnowałem z jego zakupu chodź mi się podoba - właśnie takiego nie mam i tak przymierzałem się do niego ze względu na wygląd i adekwatną cenę - bardziej nie chodziło nawet o tą bransoletę i te wr50 tylko o baterie - porostu nie chce mi się już rozkręcać zegarków i wymieniać baterii co dwa - trzy lata - a co najśmieszniejsze w mojej mieścinie nie ma zegarmistrza żadnego i trzeba zegarek transportować dalej aby za 30zł baterie wymieniać , chodź bez problemu to robię sam od 35 lat w różnych zegarkach, jeszcze Casio z tymi swoimi śrubkami to ułatwia sprawę, w takich bardziej klasycznych też nie ma problemu jak ma wcięcia na przyrząd ale gorzej jak trzeba piłeczki gumowej używać aby dekiel odkręcić czasem stawia opór - dlatego rozwiązanie eco-driva uważam za super sprawę nie trzeba leźć do wnętrza - zdarzyło mi się że kurz się dostał podczas wymiany i był problem - paproch na tarczy - dlatego im mniej rozkręcania tym lepiej - fakt że te zegareczki z eco-drive są droższe - w citizenie od ok 550zł w górę - a do tej kwoty to zwykłe. Citizen już powoli schodzi z zwykłych jak widzę baterii na rzecz ekologi i eco-drivera. Jakbyś mógł zrobić zdjęcie lumi w nocy - to byłoby super - bo moze jeszcze zrewiduję pogląd - on mi się podoba - a powód rezygnacji wyżej opisałem . Niech się dobrze nosi !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomking 47 #3494 Napisano 9 Lipca 2021 Panowie znawcy od Citków wiem że macie tu ważne sprawy i spory tematyczne, ale ja mam do Was pytanie. O ile coś tam poczytałem, ale w sieci nie zawsze znajduje się prawdę... to nie każdy Eco-drive jest taki sam. Powiedzcie mi proszę czy wymienione modele mają taki sam "mechanizm" czy różnią się od siebie? Jeśli tak to czym? Citizen BM8560-11XE (tu podobno: E101) Citizen BN0118-55E Wszystkim z góry dziękuję za merytoryczna pomoc 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #3495 Napisano 9 Lipca 2021 (edytowane) 59 minut temu, tomking napisał(-a): Panowie znawcy od Citków wiem że macie tu ważne sprawy i spory tematyczne, ale ja mam do Was pytanie. O ile coś tam poczytałem, ale w sieci nie zawsze znajduje się prawdę... to nie każdy Eco-drive jest taki sam. Powiedzcie mi proszę czy wymienione modele mają taki sam "mechanizm" czy różnią się od siebie? Jeśli tak to czym? Citizen BM8560-11XE (tu podobno: E101) Citizen BN0118-55E Wszystkim z góry dziękuję za merytoryczna pomoc pierwszy jak piszesz jest na E101 i zaliczany do sportowych - tańsza zwykła linia ten konkretnie w kopercie tytanowej co podnosi cenę z WR100 http://www.citizen.pl/kolekcja/military/BM8560-11XE/ tutaj masz instrukcje http://www.citizen.pl/uploads/media/product/5e39443a6623d195042f2e13d95b1fbc.pdf Drugi linia Promaster w kopercie tytanowej - lepsze wykonanie i lepsze jakościowo podzespoły oraz zdaje się nowszy mechanizm E168, -jest zegarkiem diver WR300 nurkowy - ale nie jestem pewny czy ma normę iso 6425 (brak obrotowego bezela z podziałką oraz niema wskaźnika naładowani baterii) instrukcja http://www.citizen.pl/uploads/media/product/0fba980f4c3370d1e76ed63afb8df1ed.pdf Ogólnie to ja wolałbym wziąć tego drugiego z linii Promaster BN ale to moja zdanie - co do komplikacji to sam widzisz co mają - czyli niewiele - resztę masz w instrukcji - są prawie identyczne co do komplikacji ten konkretnie BN nie ma dnia tygodnia ale ma dokładność miesięczna na poziomie + - 15 sekund - w drugim nie wiem- E101 ale moze mieć większą do 25s - instrukcja nie podaje - tym moze się różnić - oraz na pewno jakością wykonani - seria Promaster jest wyżej. Jeden i drugi szkiełka szafirowe co jest na plus ! Dużo kolegów z Forum go ma bardzo go chwalą - za wygodę w noszeniu. Może któryś z posiadaczy też doda coś od siebie. Edytowane 9 Lipca 2021 przez unadarek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Topaz 3100 #3496 Napisano 10 Lipca 2021 Tutaj w ciemności Citizen BF2011-51EE, prezentacja lumy. Tu porównanie z Citizen Eco-drive Marinaut E111. Przy nim wypada blado, ale realnie w nocy po naświetleniu świeci czytelnie do 1 godziny. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomking 47 #3497 Napisano 10 Lipca 2021 13 godzin temu, unadarek napisał(-a): pierwszy jak piszesz jest na E101 i zaliczany do sportowych - tańsza zwykła linia ten konkretnie w kopercie tytanowej co podnosi cenę z WR100 http://www.citizen.pl/kolekcja/military/BM8560-11XE/ tutaj masz instrukcje http://www.citizen.pl/uploads/media/product/5e39443a6623d195042f2e13d95b1fbc.pdf Drugi linia Promaster w kopercie tytanowej - lepsze wykonanie i lepsze jakościowo podzespoły oraz zdaje się nowszy mechanizm E168, -jest zegarkiem diver WR300 nurkowy - ale nie jestem pewny czy ma normę iso 6425 (brak obrotowego bezela z podziałką oraz niema wskaźnika naładowani baterii) instrukcja http://www.citizen.pl/uploads/media/product/0fba980f4c3370d1e76ed63afb8df1ed.pdf Ogólnie to ja wolałbym wziąć tego drugiego z linii Promaster BN ale to moja zdanie - co do komplikacji to sam widzisz co mają - czyli niewiele - resztę masz w instrukcji - są prawie identyczne co do komplikacji ten konkretnie BN nie ma dnia tygodnia ale ma dokładność miesięczna na poziomie + - 15 sekund - w drugim nie wiem- E101 ale moze mieć większą do 25s - instrukcja nie podaje - tym moze się różnić - oraz na pewno jakością wykonani - seria Promaster jest wyżej. Jeden i drugi szkiełka szafirowe co jest na plus ! Dużo kolegów z Forum go ma bardzo go chwalą - za wygodę w noszeniu. Może któryś z posiadaczy też doda coś od siebie. Bardzo dziękuje za wyjaśnienie. Mam już Citizen BN0118-55E i jest to bardzo pancerny sprzęt. Nie dziwne że Ray Mears na wiele swoich wypraw wybrał właśnie ten zegarek. Ten BM8560-11XE po prostu mi się spodobał i liczyłem że to taki sam werk jak BN. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 5739 #3498 Napisano 10 Lipca 2021 17 godzin temu, Topaz napisał(-a): Po pierwsze zakazałem żonie kupować mi zegarki (i inne elementy innych hobby też). [...]. Ale... ona i tak od czasu do czas coś mi kupi w prezencie Kurcze - teraz już takich żon nie produkują jedyne co to można z drugiej ręki coś upolować ... Patrząc na to jaka jest cena tego zegarka, jak przy tym wygląda i że to Citizen to muszę przyznać że Szanowna Waści Małżonka się zna na rzeczy i trafiła w punkt... moja Szanowna ma zakaz kupowania zegarków bo ona zawsze coś "ze złotem" wybierze a ja nie poważam tego koloru... muszę jeszcze zainwestować trochę w szkolenie... Reasumując fajny sikor. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #3499 Napisano 10 Lipca 2021 2 godziny temu, tomking napisał(-a): Bardzo dziękuje za wyjaśnienie. Mam już Citizen BN0118-55E i jest to bardzo pancerny sprzęt. Nie dziwne że Ray Mears na wiele swoich wypraw wybrał właśnie ten zegarek. Ten BM8560-11XE po prostu mi się spodobał i liczyłem że to taki sam werk jak BN. tańsze są BM7450-81L - bez szafiru i tytanu do 600zł i bardzo ładne na E111 (miałem na tym werku citizenika i spoko - trochę większą miał właśnie miesięczne odchyłkę do 25s - ale to takie tam głupota ogólnie i tak trzeba od czasu do czasu robić korektę ) bardzo ładny zegareczek w cenie 586zł - może i taniej da się znaleźć https://zegarownia.pl/zegarek-meski-citizen-sports-eco-drive-bm7450-81l oraz jego odmiany 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23167 #3500 Napisano 10 Lipca 2021 Z tym indeksem na 12 Ktoś nieźle odleciał 🤦🤭 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach