Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

rollo_tomasi

Omega Constellation Giełda Staroci Łódź M1

Rekomendowane odpowiedzi

WItajcie,

Co sądzicie o giełdzie staroci, takiej jak ta w Łodzi w CH M1?

Oferowane są tam zegarki "vintage", zazwyczaj przez starszych dżentelmenów, w różnym stanie zachowania (zegarków, nie dżentelmenów, choć to też), z pudełkami, bez, z papierami i bez.

Czy takie miejsca to nie apoteoza podrabiactwa?

Przykładem niech będzie Pan oferujący dwie Omegi Constellation na bransoletach, obie z lunetą złotą, jedna z half-barami ze złota, druga ogniwa i half-bary ze stali. Pan jest na giełdzie regularnie.

Obiecana jest mi karta/ certyfikat do wybranego i zadatkowanego przeze mnie zegarka z czarnym blatem, który być może jutro nabędę. Zegarki są kwarcowe, stan żużycia wskazuje, że mogą mieć kilkanaście lat (rzymskie cyfry na lunecie- nieznaczne ubytki czarnej farby, brak wytarć na elementach złotych), bransolety z zapięciami rozsuwanymi. 

Zegarki pan wycenia na 2 tys zł każdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda że fotek brak. Certyfikat oryginalności rozumiem wystawi rzeczony pan? Czyli będzie miał on wartość taką jakbyś sam sobie go napisał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma fotek, ale jest trochę czasu- choćby na ich zrobienie jutro.

Pan z giełdy oczywiście niczego nie wystawi. Należy zabrać zegarek do wykwalifikowanego człowieka.

Ekspertyzę polegającą na ocenie autentyczności i stanie technicznym mechanizmu może ocenić zegarmistrz- biegły z ul. Sienkiewicza w Łodzi lub zegarmistrz z ul. Nawrot.

W przypadku pierwszego zegarmistrza ekspertyza kończy się wystawieniem certyfikatu.

Znasz, Kolego, ten model? Potrafisz ocenić autentyczność na podstawie zdjęć?

Może mogłbym podesłać Ci je mailem, gdy jutro zrobię? Może miałbyś ochotę, za stosowną odpłatnością udać się na giełdę wespół ze mną?

Jak to widzisz?

Doradź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z doswiadczenia podpowiem ze na aktualnych giełdach to mozna kupić bez obaw....watę cukrową.

Mnostwo podróbek, skladaków, cudów niewidow :) a ceny jak z kosmosu, omijać szerokim łukiem.

P.S Sprzedawcy do perfekcji maja opanowany sposób polowania na 'jeleni'

Czas giełd z okazjami przemineły bezpowrotnie.

A wspomniane 'certyfikaty' to w 99% produkt domowy.....

Omega z constellation z czarną tarczą?- 100% malowanka garazowa, bez widoku stwierdzam.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omega z constellation z czarną tarczą?- 100% malowanka garazowa, bez widoku stwierdzam. 

Czyż nie pospieszyłeś się?

Były takie- link z oficjalnej strony Omega.

Ten, który widziałem jest z lunetą złotą z indeksami rzymskimi i czarnym cyfrem właśnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż zdjęcie tej giełowej, nie ze strony Omegi ( damski model) to zobaczymy czy sie pomyliłem ( pośpieszyłem)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeoczyłem ze mowa o zegarku kwarcowym, mea culpa :). ( czarna tarcza)

Resztę podtrzymuję.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz w Łodzi Tempusa na Zamenhofa 14. Mają autoryzację Omegi. Podejrzewam, że Arek Złotowski będzie w stanie rozwiać Twoje wątpliwości definitywnie ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posłuchaj kolegi powyzej ktory widział zegarek.

To jak pisze "wychodzony egzemplarz", pomijajac kwestie estetyczne, to zaden rarytas, nie daj Wciagnać się "magii marki' :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, posłucham.

Wcześniej postaram się zdobyć zdjęcie i wrzucić tutaj.

Dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i cena też pozostawia wiele do życzenia. Szczerze mówiąc to za dwa można by ją jakoś przełknąć (ale też szkoda by mi było na nie takich pieniędzy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobisz jak zechcesz, ja bym dołożył troszkę i kupił mechaniczną Omegę, jakiegoś klasyka w stalowej kopercie z linii Geneve, Seamaster......

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj se spokój. Te sterane omegi są na każdej giełdzie i czekają na jelenia. A panowie znają jeden liczebnik - 2000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo podobają mi się zegarki garniturowe w "bicolorze".

Ebel Wave/ Classic i Constellation są takimi zegarkami.

Zdaje sobie sprawę, ze kwarc to namiastka czasomierza. Cóż, całe dorosłe życie nosiłem tanie zegarki spoza "konkursu".

Nastał czas na realizacje marzeń.

Zdaje sobie sprawę ze stanu wizualnego tych zegareczkow. Na żywo prezentują się lepiej, choć nadal mogłyby jeszcze bardziej. Istnieje możliwość spolerowania kopert i bransolet oraz ich zaszczotkowania.

Jutro u dwóch niezależnych zegarmistrzów zasięgnę informacji o koszcie takiej usługi lub, być może, podejmę próbę wykonania tych prac samodzielnie.

Mam elementarne, w takim zakresie, zdolności manualne i cechuje mnie cierpliwość przy takich pracach- wiec kto wie.

Dziękuje Wam za komentarze i proszę o kolejne.

Naturalnie, każdy kto mógłby zaoferować mi pożądane modele, niech to czyni!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj sobie z nimi spokój i nie dlatego że stan słaby czy brzydkie

obie wymagają wizyty w serwisie z dostępem do części ponieważ prawdopodobnie dostały wody (luma na wskazówkach widać odpada i czernieje albo ja źle widzę) i co najważniejsze obie chyba miały coś kombinowane przy bransoletach/ brakuje ogniw a z tym nie będzie łatwo tym bardziej w wersji half bar

nie pisze o ogniwach od strony zapięcia tylko od strony koperty! tam są różne szerokości

ogólnie z tymi zegarkami nie jest łatwo bo nie były zbyt szczelne i łatwo łapią wodę a części są drogie

na pierwszy rzut oka do zakupu trzeba doliczyć 1/4 ceny

gdyby były w idealnym stanie to za takie pieniądze można się zastanowić ale nie za takie co widać na zdjęciach

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo podobają mi się zegarki garniturowe w "bicolorze".

Ebel Wave/ Classic i Constellation są takimi zegarkami.

Zdaje sobie sprawę, ze kwarc to namiastka czasomierza. Cóż, całe dorosłe życie nosiłem tanie zegarki spoza "konkursu".

Nastał czas na realizacje marzeń.

Zdaje sobie sprawę ze stanu wizualnego tych zegareczkow. Na żywo prezentują się lepiej, choć nadal mogłyby jeszcze bardziej. Istnieje możliwość spolerowania kopert i bransolet oraz ich zaszczotkowania.

Jutro u dwóch niezależnych zegarmistrzów zasięgnę informacji o koszcie takiej usługi lub, być może, podejmę próbę wykonania tych prac samodzielnie.

Mam elementarne, w takim zakresie, zdolności manualne i cechuje mnie cierpliwość przy takich pracach- wiec kto wie.

Dziękuje Wam za komentarze i proszę o kolejne.

Naturalnie, każdy kto mógłby zaoferować mi pożądane modele, niech to czyni!

Bądź cierpliwy.Okazje sie zdarzaja.Targuj się i nie szukaj u zegarkowych wyjadaczy.Ja za tą na alle dałem 2700

post-91155-0-07324100-1487922857_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.