Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

LESKOS

Miniatura

Rekomendowane odpowiedzi

Pięknie dziękuję !

Jesteś prawdziwą skarbnicą wiedzy !!!

Pozdrawiam  :rolleyes:

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś dotarła do mnie , włąściwie przypadkiem kupiona prawie miniatura wiedeńska ( za niewielkie pieniądze). Zegar nie sygnowany , tarcza 16 cm czyli miniatura to raczej chyba nie jest. Zawisła obok Germanii i jakoś tak się wpasowała. Trzy godziny pracy i ruszyła , jak na wiedeńczyka przystało z minimalnym wychyłem i bardzo cichym chodem ... 

post-92919-0-12089300-1497990032_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś dotarła do mnie , włąściwie przypadkiem kupiona prawie miniatura wiedeńska ( za niewielkie pieniądze). Zegar nie sygnowany , tarcza 16 cm czyli miniatura to raczej chyba nie jest. Zawisła obok Germanii i jakoś tak się wpasowała. Trzy godziny pracy i ruszyła , jak na wiedeńczyka przystało z minimalnym wychyłem i bardzo cichym chodem ... 

Witam posiadam dwa kwadransowe linkowe jeden beker 2gi wiedenczyk z wiedenczykiem mam ciagle problemy z tym chodem minimalnie przesuniecie skrzyni i zatrzymuje sie a bekerem tego niem czy te wiedenczyki tak maja 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogę tego na 100% potwierdzić twardymi dowodami, ale też mam wrażenie że wszystkie wiedeńczyki mają bardzo "lekki" chód i są czułe na właściwe ustawienie. Dużo bardziej wrażliwe od GB czy innych "masowo" produkowanych zegarów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogę tego na 100% potwierdzić twardymi dowodami, ale też mam wrażenie że wszystkie wiedeńczyki mają bardzo "lekki" chód i są czułe na właściwe ustawienie. Dużo bardziej wrażliwe od GB czy innych "masowo" produkowanych zegarów.

...mysle ze jest w tym duzo racji ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pochwalę się zakupem ...

W zasadzie to wiedeńczyk , ale miniatura i sporo dziś wejść do CK tematu, więc  odświeżę temat miniatur...

Trafiłem ostatnio coś ciekawego . Miniaturę jednowagową sygnowaną. Ta sama sygnatura na mechanizmie, zawieszce, wahadle i tarczy. Najprawdopodobniej RESCHa. Stan bardzo dobry, wszystko w oryginale , drobne ubytki w toczeniach i brak zwieńczenia brody oraz ozdoby na koronie. 

Załączam zdjęcia , w tym pleców  ;)

Czy można prosić ekspertów od RESCHa o potwierdzenie i datowanie , lub ewentualne wykluczenie, że to RESCH ... ?

:rolleyes:

post-92919-0-90735300-1504453364_thumb.jpg

post-92919-0-59559000-1504453375_thumb.jpg

post-92919-0-11578200-1504453387_thumb.jpg

post-92919-0-34440500-1504453402_thumb.jpg

post-92919-0-09424600-1504453416_thumb.jpg

post-92919-0-56352300-1504453472.jpg

post-92919-0-67368800-1504453605_thumb.jpg

post-92919-0-95273700-1504453614.jpg

post-92919-0-00915300-1504453635_thumb.jpg

post-92919-0-10837900-1504453649_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że to Resch.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat ten model mamy dosyć dobrze udokumentowany, wiec z ew. uzupełnieniem nie będzie kłopotów  :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reschyk...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądnąłem zapiski o zegarach Rescha i wyszło mi, że to rocznik 1870 - ostatni rok produkcji we Wiedniu ... 

Nie wiem czy czegoś nie pomyliłem ... :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyliłeś ...

Koniec  Wiednia to  rok 1883.

Napisałeś, że sygnowany... tak nie bardzo ;)

Podpisany na tarczy jest - owszem.

Chyba nieuważnie przeglądałeś  zapiski, a może nie trafiłeś na  temat podsumowania  ? :rolleyes:

Ten wątek przeglądałeś  ?

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/129434-gebr%C3%BCder-resch-remember/

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację, nie doszedłem do tego wątku :unsure: , zacząłem od :

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/94552-vienna-regulators-remember/

i jestem w okolicach 37 strony. To co napisałem odnośnie datowania wzięło się z pierwszych stron ...

Czyli tak jak napisałeś nie dotarłem do podsumowania, nawet do końca pierwszego wątku zawierającego (na początku) chyba nieaktualne już dane.

Co do sygnowania , oczywiście , wyraziłem się nie precyzyjnie, chodziło o numerowanie poszczególnych elementów zegara. 

Sygnatura to faktycznie co innego... ;)

Dziękuję za podpowiedź ;) .

Na szybko przeglądnąłem Twój wątek i muszę powiedzieć, że "szacun" za wkład pracy w zebranie i usystematyzowania danych. Przestudiuję bardzo uważnie w kontekście miniatury  :ph34r: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wątku podsumowań " się dochodzi" przez ten Piotrowy : http://zegarkiclub.pl/forum/topic/104647-firmy-producenci-zegar%C3%B3w/ 

Najdłuższy wątek Rescha -  to nie jest dobre rozwiązanie w celach edukacyjnych (chyba, że socjologicznych ;)  )

Dosyć rozwleczone w czasie i mnóstwo  przypuszczeń/rozważań się pojawia, które  mają szansę okazać się błędne, lub już dawno takimi się okazały.

Podsumowanie nie jest moim wątkiem, a naszym - osób wymienionych na jego na początku, ale też po trosze wszystkich z forum, którzy się tematem interesowali.

Na dzień dzisiejszy  dwie osoby go redagują - jak widać bezkonfliktowo.

Nie jest to cała wiedza o Reschach - staramy się unikać domysłów.

No i nie ma co ukrywać - są spore zaległości.

By to wszystko robić na bieżąco brakuje czasu - jest dużo zdjęć, ale z ich publikacją są kłopoty.

Jak napisał Piotr - akurat tego, którego  masz, mamy dobrze opisanego - pytania raczej pod stołem, bo  zapewne bez przykładów/zdjęć raczej się nie obejdzie .

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za informacje. Zegar wpadł do mnie w zeszłym tygodniu, przyglądam mu się i zastanawiam co dalej z nim zrobić. Ubytki niewielkie, mogę uzupełnić, wzory są, tu ok myślę że dobrze by było wyczyścić. Drewno w zasadzie nie ma na sobie politury, zmatowiało. Sporo brudu na nim.

Brak jednej szybki bocznej, która była mocno popękana i rozsypała się. Na szczęście mam parę starych szyb, spróbuję, może dotnę...

Mechanizm koniecznie doczyszczę, tarczę też. Z wahadła i wagi usunę brud i plamy a pozostawię patynkę.

Przerzuciłem się na podsumowanie/kompendium wiedzy RESCHa. Pytania już się rodzą... :rolleyes:  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przerwach lektury pracuję nad kupionym zegarem. Wyczyściłem mechanizm, tarczę ...

Zostawiłem jej dwie "zmarszczki" ... ;)  

Teraz zajmiemy się skrzynią ...

post-92919-0-76122900-1504879143_thumb.jpg

post-92919-0-22168500-1504879161_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czego użyłeś do czyszczenia mosiądzu?

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myjki ultradźwiękowej i płynu K3 (detergent - bez amoniakowy) do myjek UD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ten co nie cuchnie? Nie ma frajdy z ciężkiej pracy :(

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej pachnie ... takie czasy 

post-92919-0-90375600-1504891899_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O... nie znam, może dlatego, że nie używam myjki ultradźwiękowej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz, a to postęp ...  ;)

Polecam, pięknie czyści stal i elementy oksydowane (wskazówki- nie usuwa oksydowania), o mosiądzu srebrze i złocie nie wspomnę.

Nie używaj tylko Gronala w myjkach, bo skutek niekontrolowany.

I nie wolno czyściś w myjkach sprężyn ...

Ps litr starcza mi na rok 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozostanę przy moich specyfikach. Nie podoba mi się efekt błyszczących ...cohones... :rolleyes:  Wolę z lekką patynką... polecam Akrę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolę z lekką patynką... polecam Akrę...

A to już zależy z czyjego punktu widzenia...

post-6402-0-36276400-1504902706_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widzisz tu jesteś w błędzie. Jak zastosujesz odpowiednią procedurę i temperaturę, nie usuwasz warstwy patyny, a jedynie efekt brudu, zaczernienia, rdzę ze stali. Poza tym oczyszczenie k3 powoduje że nie powstaje korozja punktowa ani wżerowa. Akra (znam) to generacja K2 , a to new generation czyli K3 -taki specyfik niestety trochę droższy...  ;)

Poza tym nie przesadzaj z tą patyną i tak po pół roku nawet wyczyszczone na "glanc", obojętnie co, ciemnieje i pokrywa się patyną przy naszym czystym powietrzu. Ale purystą zawsze można być  :D (robię se cojones... oczywiście)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.