tarant 2974 #76 Napisano 4 Kwietnia 2017 Coś mi zaczęło chrobotać w skrzynkach wiszących w zasięgu widzenia monitora. Wynoszą się, czy okopują? Żebyście nie narzekali, że ceny miniaturek idą w górę. Oferta z roku 2009. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #77 Napisano 4 Kwietnia 2017 Lesław a po co używasz altaxa przed paraloidem? Paraloid jest rozcieńczany toluenem i ŻADNE życie nie przetrwa po kontakcie z w/w. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #78 Napisano 4 Kwietnia 2017 Akurathttp://www.toon.is/huckleberry-hound-22-tough-little-termite-video_9d3465ad2.html 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #79 Napisano 4 Kwietnia 2017 Altax ma moim zdaniem lepszą penetrację , nawet optycznie znika trzy razy szybciej .Można paraloid rozcieńczać, ale śmierdzi w domu strasznie. Atlax jest na bazie terpentyny , do wytrzymania. Poza tym nie mam argumentów. Miałem kolege , który zaatakowany element drewna po oczyszczeniu zalewał w zamykanej wannie rozcieńczalnikiem NITRO. Też nic nie przetrwało , ale z tydzień trzeba było wietrzyć.Jakoś lepiej znoszę zapach terpentyny ... Akurathttp://www.toon.is/huckleberry-hound-22-tough-little-termite-video_9d3465ad2.html PAMIĘTAM !!!!!!!Tarant ....super 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #80 Napisano 4 Kwietnia 2017 Akurathttp://www.toon.is/huckleberry-hound-22-tough-little-termite-video_9d3465ad2.htmlKuźwa to był mój koszmar z dzieciństwa... strasznie się termita z bajki bałem ...Odnośnie zabijania tego świństwa, to każdy sposób jest dobry, byle był skuteczny... Są jeszcze takie środki do zastosowań profesjonalnych jak Perxil czy Xirein. Nie są tak wonne gdyż zawierają benzynę lakową bezzapachową jako medium. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #81 Napisano 4 Kwietnia 2017 Spróbuję , nie korzystałem ...Dzięki! 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #82 Napisano 6 Kwietnia 2017 Witam !Zacząłem prawdziwe polowanie na miniatury .Z pomocą znajduję kolejną . Okazja albo wtopa ... kupuję niestety prawie w ciemno. Na szczęście widziałem coś gdzieś i ręka nie zadrżała . Wiedeńczyk tarcza 8 cm, sprężynka, grube blachy, na chodzie, do lekkiej renowacji żeby nie zniszczyć patyny bo dodaje uroku. Znalazłem odpowiednika w książce Ricka Ortenburga o wiedeńskich regulatorach.Oceńcie sami czy się podoba. Mnie bardzo!Może ktoś z was ma wiedzę co to za firma z Wiednia, jak można go datować.Będę wdzięczny za pomoc w uzyskaniu informacji Jakoś smutno na forum , nikt nic nie pisze, to napisze jak idzie z tą mini miniaturą . Właśnie skończyłem odnawiać powierzchnię drzwiczek, po naprawie wszystkich ubitych liści i skrzydła skowronka. To nie ostateczna warstwa , całość pójdzie pod wosku , ale jutro . Dziś musi okrzepnąć ... dla informacji, powiem że wszystkie liście oprócz tego w górze na lewo miały większe lun mniejsze ubytki no i wspomniany skowronek. A wyszło tak jak widać na zdjęciu...Chyba uzupełnianie się udało...ps. nie będzie blasku tylko matowy raczej satyn 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #83 Napisano 6 Kwietnia 2017 Może byś napisał jakiś reportażyk z takiej naprawy? Przed- po. Jakie materiały, użyte drewno, sposobiki na te sztukówki, zaprawki? Widać, że masz mocne pojęcie i Ci pięknie wychodzi . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #84 Napisano 6 Kwietnia 2017 Umieszczam bo staram się trochę zainteresować ... a mnie strasznie bawi taka restauracja zegara.Ok mam takiego filipka Lenzowego w dębie, skrzynia popękana, mechanizm do zrobienia, brak paru rzeczy wag, toczeń, korony. Mam już prawie cały materiał. Zwieńczenie korony postaram się "wydłubać"samemu . Będzie robiona na wosk. Potem miniatura Rescha jasny jesion, na błysk z politurą , zakres podobny.Zrobię z tego kompleksowe obrazy / reportaże naprawy. `pozdrawiam Leszekk 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #85 Napisano 7 Kwietnia 2017 Jakoś w piątek tak kolejny dzień cicho na forum. Ja dziś systematycznie kontynuowałem pracę nad maluszkiem z Wiednia. Po napastowaniu woskiem wczoraj, dziś delikatną szczotką stylonową doprowadziłem do usunięcia nadmiaru wosku i wypolerowania . Zamontowałem świeżo umyty mechanizm na doczyszczone sanki , powiesiłem doczyszczone wahadło nad ... srebrnym wychylnikiem i puściłem w ruch . Aby usłyszeć prawidłowy chód musiałem założyć stetoskop ... bo jak moja żona mi mówi "ty głuchy jesteś jak nie słyszysz bicia tych zegarów..." - chyba fakt .Guliwer w krainie olbrzymów ... tak wygląda na tej ścianie.Sami zobaczcie jak to wyszło . Kilka wypowiedzi wstecz - dla porównania w stanie pierwotnym/ strychowym.Pozdrawiam Ps. Concordia czeka ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #86 Napisano 7 Kwietnia 2017 Gratulacje. Bardzo fajnie wyszło i dobrze się prezentuje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #87 Napisano 7 Kwietnia 2017 A dlaczego go tak nisko powiesiłeś ,że co że mały jest ,małe jest piękne jak to mówią , do góry z nim -----domyślam się że już ci brakuje ścian , 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #88 Napisano 7 Kwietnia 2017 niestety totalnie ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #89 Napisano 7 Kwietnia 2017 Czas na dobudowę galerii z zegarami... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #90 Napisano 7 Kwietnia 2017 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ondra1955 18 #91 Napisano 7 Kwietnia 2017 LESKOS, Fibo napisal.Może byś napisał jakiś reportażyk z takiej naprawy? Przed- po. Jakie materiały, użyte drewno, sposobiki na te sztukówki, zaprawki? Widać, że masz mocne pojęcie i Ci pięknie wychodzi . No wlasnie, bardzo piekny efekt koncowy, interesuje mnie ( a chyba nie tylko mnie) barwienie tychubytkow do pierwotnego jednolitego koloru i metoda woskowania, bo to chyba politura nie jest,tez dorabiam elementy brakujace ale efekt czasami jest inny, gdybys znalazl troche czasui zrobil taki reportazyk to bylo by super :Dpozdrawiam, ondra1955 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #92 Napisano 7 Kwietnia 2017 ok, postaram sie 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #93 Napisano 8 Kwietnia 2017 Niedawno kupiłem miniaturę Gronemana (najprawdopodobniej), ale kotwica niestety była w stanie opłakanym. Nie jestem zegarmistrzem , ale zabrałem się za naprawę . Chodzić chodzi. do mycia mam jeszcze cały mechanizm .To tak z innego gatunku napraw miniaturek . Jak to wygląda ?Prośba o opinię bo nie ma za dużego doświadczenia. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #94 Napisano 9 Kwietnia 2017 Tak jak wspominałem kołatek wybity (większości pozbył się poprzedni właściciel Conkordii) ale dla pewności . Obraz zniszczeń na obrazku. Tragicznie nie jest ale sporo pracy aby to znikło ... Trzena będzie powypełniać ubytki , zabarwić , potraktować paraloidem , wyszlifować zrobić korektę barwienia , o pod politurę... a gdzie reszta ... Ps mam nadzieję że dyskusja o drewnie nie zanudzi wszystkich ... Kontynuując temat relacji z pola bitwy z kołatkami . Cztery dni kampanii za mną ... Broda okazała się jednym wielkim próchnem, a zatem stałem przed dlematem wymiany dołu skrzynki versus walki o oryginał. Drobne odwierty dla wprowadzenia igły z paraloidem pozwoliły na wstrzyknięcie blisko 120 ml tego specyfiku i wzmocnienie elementu. Nie jest to skała ale palec już nie wpada sam do środka Spore ubytki trzeba było uzupełniać szpachlą drewnianą, niestety zajęło to w sumie trzy dni . Dziś skleiłem całość i wyszlifowałem skrzynkę. Umyta spirytusem poczeka do jutra, kiedy to zacznę krycie bejcami. Trochę z tym zabawy , korzystam z w sumie z 16 tonacji barw, nakładając kolejne warstwy punktowo lub na większej powierzchni, nawet drobnym pędzelkiem korekcyjnym, do uzyskania jednolitej barwowo płaszczyzny. Trochę z tym zabawy. Nieraz jestem zmuszony zmywać acetonem niesatysfakcjonujący efekt wykonanej pracy . Niestety trzeba czekać aż bejca ustabilizuje kolor docelowy , co trwa kilka godzin, stad to zabawa na parę dni. Potem politura . Poniżej skrzynka już bez kołatania , naprawiona, sklejona ...cdn ...Pozdrawiam Leszekk 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #95 Napisano 9 Kwietnia 2017 Niedawno kupiłem miniaturę Gronemana (najprawdopodobniej), ale kotwica niestety była w stanie opłakanym. Nie jestem zegarmistrzem , ale zabrałem się za naprawę . Chodzić chodzi. do mycia mam jeszcze cały mechanizm .To tak z innego gatunku napraw miniaturek . Jak to wygląda ?Prośba o opinię bo nie ma za dużego doświadczenia. Bardzo ładnie sobie poradziłeś... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #96 Napisano 9 Kwietnia 2017 Ale Gronemann z takim mocowaniem? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #97 Napisano 10 Kwietnia 2017 No właśnie nie potrafię rozpoznać, taką informację otrzymałem ale nie jestem przekonany. Czy masz jakieś sugestie ? za chwilę prześlę jeszcze zdjęcia mocowania i tarczy ... please help pozdrawiam Leszekk PS.Niestety ... z powodu sklerozy mózg chwilowo nieczynny .. powiniene z takim napisem chodzić. Chwila przeciągnie się do 18:00... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #98 Napisano 10 Kwietnia 2017 No już jest 28 minut po... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #99 Napisano 10 Kwietnia 2017 Sorki , jestem . Po kolei mechanizm , tarcza i mocowanie do skrzynki - jak na wiedeńczyka przystało ... brak sprężynki do powieszenia no i nie jestem przekonany do wslazówek.Prośba o pomoc ... CO TO JEST ? 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #100 Napisano 10 Kwietnia 2017 Jeszcze kotwicy nie pokazałeś. Ale wstępnie można powiedzieć. Miniaturowy mechanizm wykonany w CK. Autor nieznany 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach