Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Master Yoda

Patek, Czapek, Gostkowski, Philippe, Bandurski, Majewski...

Rekomendowane odpowiedzi

Antoni Patek 1839 r. w wraz z innym polskim emigrantem i powstańcem Franciszkiem Czapkiem (z pochodzenia Czechem), otworzył manufakturę artystycznych zegarków, w której odpowiadał za stronę handlową firmy,a Czapek za stronę techniczną którą nabył w Wiedniu i Pradze, dzięki Czapkowi, Antoni Patek zaprzyjażnił się z rodziną Moreau (Czapek prowadził wraz z Moreau manufakturę "Czapek i Moreau") i poznał ich siostrzenicę, którą pojął za żonę. W dniu 10 lipca 1839 roku w Versoix, Antoni Patek poślubił Marie Adelaide Elisabeth Thomasine Dénizart, córkę francuskiego kupca Louisa Dénizart z Turynu i jego żony Marie Jeanne, z domu Devimes.

W 1844 podczas wystawy w Paryżu, gdzie firma Czapek-Patek prezentowała swoje wyroby, Antoni Patek poznał francuskiego zegarmistrza Adriena Philippe'a, który skonstruował mechanizm naciągowy z koronką ( i opatentował-nie był pierwszym który go stosował), dzięki któremu nie potrzeba już było używać kluczyka do nakręcania zegarka. Gdy w 1845 wygasła umowa spółki Patek rozstał się z Czapkiem i założył własną firmę. Na stanowisku dyrektora technicznego zatrudnił w niej właśnie Philippe'a.

Przy okazji przypomne trzeciego, po Patku i Philippie autora sukcesu firmy, zapomnianego, Wincentego Gostkowskiego bez ktorego sukces firmy byłby niemozliwy...

Gostkowski urodził się w 1807 roku w Księstwie Warszawskim w miejscowości Grzymki w obecnym województwie podlaskim. Po upadku powstania listopadowego w 1831 roku udał się na emigrację do Francji i zamieszkał w Paryżu. Na zaproszenie Antoniego Patka przyjechał do Szwajcarii gdzie stał się głównym finansistą jego biznesowej działalności w Genewie, który w roku 1851 założył pierwszą firmę przemysłowo produkującą zegarki o nazwie Patek Philippe & Co.. Gostkowski zgromadził kapitał założycielski w wysokości 40 tys. franków, który umożliwił rozpoczęcie działalności spółki Patek-Phillippe.

30 czerwca 1847, w wieku lat 40 ożenił się z francuską Marie-Antoinette de Rabaudy pochodzącej z francuskiego miasta Brest. Świadkami na jego ślubie byli Antoni Norbert de Patek oraz Jean Adrien Philippe. Miał dwóch synów, z których jeden Wawrzyniec (Laurence?) był również zegarmistrzem.

Zatrudnienie Philippe miało zapewnić firmie niezaleznośc od zewnętrznych dostawców .

"Samodzielne" patenty Philippe to mechanizm nastawiania funkcji kalendarzowych – patenty szwajcarskie nr 1317, 46 951 i 46 827.

Pamietać tez trzeba o jeszcze jednej zapomnianj postaci w firmie i Jego udziale w sukcesie, a mianowicie zegarmistrzu Władysławie Bandurskim...konstruktorze wychwytu stosowanego w mechanizmach Patka.

(Franciszek Czapek po rozstaniu z Antonim Patkiem założył własną firmę w 1851 roku pod nazwą " Czapek & Cie ". Wszedł we współpracę z Juliuszem Gruzewskim , głównym dostawcą broni dla powstańców 'listopadowych'

W 1854 roku Czapek miał firmę w Warszawie, a 1860 roku założył spółkę zależną na ulicy Vendôme w Paryżu. Francuski cesarz Napoleon III pomógł firmie stać się dostawcą dla dworu cesarskiego. Z nieznanych przyczyn firma została zlikwidowana w 1869 roku.

W 1895 roku Franciszek Czapek zmarł w skrajnej biedzie.( jak podaje w 1895 Wielka Ilustrowana Encyklopeia Polska)

Był twórcą pierwszej książki opisującej historię zegarmistrzostwa opublikowanej w języku polskim. Praca została opublikowana w 1850 roku w Lipsku)

Podobny 'los' co Czpka, spotkał też Gostkowskiego, którego będacego w konflikcie z Philippem Patek usunał z firmy....

Człowieka ktoremu wiele zawdzięczał, ktory kierował firmą przez nieomal 30 lat, wspierał ją finansowo od momentu powstania.

Gostkowski podniósł się, i wraz synem pracujacym wczesniej w "Patek Philippe' i w zakladzie Henryka Majewskiego, też byłego pracownika Patka zaklada wlasną firme zegarmistrzowską-udaje mu się zdobyc nawet srebrny medal na Wystawie Swiatowej w Paryżu w 1878 roku, choć wiekszych sukcesów w branzy nie odnosi...

Wyidealizowana postać Antoniego Patka po zagłebieniu się w Jego historie, działalność jawi mi się jako postać zręcznego, twardego biznesmena, człowieka dążącego do sukcesu-który udaje mu się osiągnać.

Pozbycie się przyjaciół, ludzi bez których wiele by nie zdziałał, czy to jest cena sukcesu, nieśmiertelności jaką bezsprzecznie zdobył Antoni Patek?

Trudne pytanie...

( post napisany z okazji 5 lat na forum :) )

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozbycie się przyjaciół, ludzi bez których wiele by nie zdziałał, czy to jest cena sukcesu, nieśmiertelności jaką bezsprzecznie zdobył Antoni Patek?

Trudne pytanie...

Nie cena sukcesu , tylko droga ten sukces gwarantująca . Jeśli zrozumiałem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję rocznicy Marek  :)

Jak zwykle ciekawe opracowanie. 

A jakie jest pozwiązanie (o ile jest) Franciszka Czapka z obecnym brandem Czapek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

@Marek - czy ty te historie kiedyś już nie pisałeś w jakimś wątku? 

Poza tym - dziękuje za informacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję rocznicy Marek :)

Jak zwykle ciekawe opracowanie.

A jakie jest pozwiązanie (o ile jest) Franciszka Czapka z obecnym brandem Czapek?

O ile mi wiadomo -nazwa :), to pomysł kilku inwestorów, ktorzy oddali w ten sposób hołd Franciszkowi Czapkowi.

@Marek - czy ty te historie kiedyś już nie pisałeś w jakimś wątku?

Poza tym - dziękuje za informacje

Częściowo tak :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje rocznicy, ciekawy i pożyteczny post, oby takich jak najwięcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Ciekawa historia, dobrze się czytało :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super tekst :) Kilka informacji o których nie wiedziałem, choć trochę już przeczytałem. Przyłączam się również do rocznicowych gratulacji :)

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Marku kolejny ciekawy tekst...Pozwól, że odłączę się od tych pochwalnych peanów na Twój temat, bo opracowanie ciekawe, ale...z wiki. Wiem, że na wiki Ty też piszesz i pewnie informacje tam zawarte są Twojego autorstwa, ale w sumie po co pisać taki post z okazji pięciolecia na forum. Szkoda, że nie podzieliłeś się tutaj z nami większą ilością informacji (w sumie na wiki jest więcej, bo są jeszcze przypisy).

Żeby nie było, że jestem gołosłowny:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Antoni_Patek ,

https://pl.wikipedia.org/wiki/Franciszek_Czapek ,

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wincenty_Gostkowski

I żebyś nie zrozumiał mnie źle, nie mam zamiaru Ciebie oczerniać czy coś w tym stylu, a raczej zmobilizować, zdopingować do cięższej pracy a jednocześnie uzyskać więcej i móc więcej czerpać z Twojej wiedzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam sobie odpowiedziałeś :), tak piszę, a raczej uzupełniam informacje w wikipedii :), a szczególnie te dotyczace historii zegarmistrzostwa.

I by napisać np kto to był Wincenty Gostkowski, czy ze istniał ktos taki jak Wladyslaw Bandurski to najpierw trzeba to wiedzieć :), a konkretnie odnależć...

Zresztą uzupelnilem swoj wpis w wiadomosci których nie znajdziesz w wiki-z powodu ograniczeń w zamieszczaniu tresci.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście masz rację, ale ja nadal podtrzymuję swoje zdanie...przedstawiłeś parę informacji zapisanych skrótowo. Może pomyśl Marku nad jakąś serią artykułów na stronę KMZiZ, coś w rodzaju opracowania, bo takie posty jak ten, o chronografie, o chronometrze są bardzo ciekawe, ale bardzo skrótowe...można powiedzieć, że pokazujesz nam drogę, ciekawostki etc. tylko po co mamy wyważać otwarte drzwi. Jeśli już dotarłeś do ciekawych informacji - rozwiń je proszę.

Przy okazji znalazłem ciekawy artykuł (pewnie znasz :) )

http://bazhum.muzhp.pl/media//files/Kwartalnik_Historii_Nauki_i_Techniki/Kwartalnik_Historii_Nauki_i_Techniki-r1985-t30-n1/Kwartalnik_Historii_Nauki_i_Techniki-r1985-t30-n1-s131-152/Kwartalnik_Historii_Nauki_i_Techniki-r1985-t30-n1-s131-152.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skrotowe powiadasz, a czy ktoś podjął dyskusję? :)

Temat o Harrisonie uwazam za dość wyczerpujacy.

Podobnie o chronometrze.

Gdybym był bogaczem, bardzo chetnie :), wiesz ile kosztuje strona rzetelnego tlumaczenia zawilosci technicznych, bywa napisana w nieużywanym dziś jezyku angielskim, francuskim czy niemieckim?:)

Tłumaczenie umowy miasta Lublina z zegarmistrzem Woronieckim na zakup zegara do Bramy Krakowskiej pisanej odrecznie w rosyjskim jezyku z z poczatku XX wieku to koszt kilkuset pln....

A zobacz jaka popularnoscią się cieszyła :), nowy pasek do zegarka wzbudza wieksze zainteresowanie kolegów na forum ;)

https://zegarkiclub.pl/forum/topic/138225-historia-zegarmistrzostwa-w-moim-mie%C5%9Bcie/page-2?do=findComment&comment=1855644

Raz fragment zostal uzyty przez jeden z branzowych portali i...tyle.

Nie zale się :), robię to bo to lubię :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super się czytało! I ładna rocznica :)

Patki to jednak zegarki z historią firmy twardej ręki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Marku nie tyle oddali hołd co kupili brand aby nie tworzyć od zera historii marki tylko mieć już niezłego gotowca

I ten niezły gotowiec przewija się na różnych poziomach ich modelu biznesowego. Mechanizmu sami też nie zaprojektowali tylko złożyli zlecenie w firmie Chronode. Od dawna twierdzę, że z odpowiednimi zasobami finansowymi i jakimś tam pojęciem na temat zegarków, każdy może założyć taką działalność. Mnie to zniechęca do tego typu tworów. To jednak nie to samo co F.P. Journe czy Laurent Ferrier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, wciągnąłem natychmiast z zainteresowaniem, dzięki Marek.

Natomiast zdecydowanie odżegnywałbym się od negatywnie o Antonim pobrzmiewających w Twoim opracowaniu nut. Lektura poniższego opracowania...

sugeruje ostrożność w formułowaniu pewnych tez nt. aspektów moralnych towarzyszących perypetiom i rozstaniom Patka ze swoimi wspólnikami.

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, wciągnąłem natychmiast z zainteresowaniem, dzięki Marek.

Natomiast zdecydowanie odżegnywałbym się od negatywnie o Antonim pobrzmiewających w Twoim opracowaniu nut. Lektura poniższego opracowania...

sugeruje ostrożność w formułowaniu pewnych tez nt. aspektów moralnych towarzyszących perypetiom i rozstaniom Patka ze swoimi wspólnikami.

„w wypłatach zawsze najgorsza Polonia” - jakoś tak mi się skojarzyło ze współczesnymi zatorami płatniczymi między polskimi firmami ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak, znam, jest w bibliografii Gostkowskiego ( wikipedia)

Wyidealizowana postać Antoniego Patka po zagłebieniu się w Jego historie, działalność jawi mi się jako postać zręcznego, twardego biznesmena, człowieka dążącego do sukcesu-który udaje mu się osiągnać.

Trudne pytanie...

Gdzie widzisz negatywne tezy? :)

To kolejne opracowanie, wnioski wyciagamy sami, kazdy swoje :)

Nigdzie nie napisałem ze Patek pomawiał Czapka o pijaństwo, ze prosił o patronat ks.Czartoryskiego jako lidera Polskiej emigracji, to dzieki niej mógl funkcjonowac i konkurowac z innymi firmami....a wprowadzając Francuza do spólki, firma narodowa byc przestala..( wiekszość nabywcow byla Polakami,dopiero podczas Wystawy Powszechnej w Londynie ( 1851) i nabyciu zegarka przez krolowa Wiktorie Patek odbil się -ten zakup przysporzyl mu sławy i otworzył droge na rynku)

Zrzekł się Polskiego obywatelstwa na rzecz Szwajcarskiego, choc wcale nie musial...

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Genialny konstruktor, genialny sportowiec, genialny artysta to nie znaczy genialny człowiek.

Podobało mi się. Dziękuje !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Pamiętać tez trzeba o jeszcze jednej zapomnianej postaci w firmie i Jego udziale w sukcesie, a mianowicie zegarmistrzu Władysławie Bandurskim...

...

Zainteresowany tematem postanowiłem zgłębić go nieco bardziej, oczywiście w miarę moich możliwości :)

O ile o Patku, Czapku, Philippe czy Gostkowskim coś tam wiadomo, o tyle o Władysławie Bandurskim praktycznie nic. Zadziwiające jest wręcz, że w wielu publikacjach, czy raczej artykułach w internecie, bo nimi się posiłkowałem, pojawiają się jednym tchem wymieniani czterej pierwsi panowie, a o czwartym wszyscy zgodnie milczą - oczywiście poza autorem tematu Markiem.

Znalazłem jednak parę ciekawych informacji o tym wielkim zegarmistrzu, który miał spory wkład we współczesne zegarmistrzostwo.

Marek wspomniał o nim jako o

...konstruktorze wychwytu stosowanego w mechanizmach Patka...

jednakże przeglądając strony nie natknąłem się na powyższe. Znalazłem za to inną ciekawą informację, otóż pan Bandurski pracował nad kołem balansowym kompensującym działanie temperatury. Na stronie Royal Museum Greenwich zamieszczone jest zdjęcie doświadczalnego kompensacyjnego koła balansowego przeznaczonego do zniwelowania Średniego Błędu Temperatury (z ang. Middle Temperature Error - MTE).

post-87540-0-14538900-1490890526_thumb.jpg

Prezentowany balans nieznanego pochodzenia przypomina balans Kullberga z trójkątnymi elementami bimetalicznymi z mosiądzu i stali - stalowe trójkąty z podstawami po wewnętrznej stronie koła, z mosiądzu z podstawami po stronie zewnętrznej. Podobny projekt, ale z elementami bimetalicznymi umieszczonymi konwencjonalnie, czyli pionowo został wynaleziony przez zegarmistrza Henri Roberta w latach dwudziestych XIX wieku oraz zegarmistrza genewskiego Władysława Bandurskiego!, a także, niezależnie od pozostałych przez amerykańskiego zegarmistrza Charlesa Vander Woerda, który opatentował balans bimetaliczny 21 maja 1878 roku. Co ciekawe, na innej stronie czytałem o trzech zegarmistrzach pracujących nad balansem kompensującym wpływ temperatury, są to Charles Vander Woerd z Ameryki, Adrien Philippe z Patek Philippe oraz Władysław Bandurski z Genewy (czyżby nie pracował wtedy w Patek Philippe?). Wszyscy trzej pracowali niezależnie od siebie szukając sposobu na zniwelowanie wpływu temperatury na pracę balansu. Wszyscy trzej zauważyli, że wpływ temperatury nie rośnie w sposób liniowy, a paraboidalny, dlatego też próbowali wprowadzić zmiany w równowadze inercjalnej balansu. Wszyscy trzej wybrali śruby kompensacji termicznej w kształcie trójkąta.

I na koniec kolejna ciekawostka:

post-87540-0-78281100-1490890594_thumb.jpg

Zegarek Alphonse Pavid a Geneve z ok. 1983r. Jak o nim napisano: ważny i rzadki chronometr z wariacją balansu "Bandurskiego".

Podziękowania dla Master Yody za ciekawy temat oraz dla kolegi Spatz, który uraził moje ego i zmusił do wysiłku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Franciszek Czapek, (ur. 1811 w Semonicach, obecnie część Jaroměřa (Czechy) – zegarmistrz...(wikipedia).

Postanowiłem zgłębić nieco temat Franciszka Czapka, poczytać o Nim trochę, bo przecież bez Czapka nie byłoby Patka...

Uznałem, że poszukam troszkę informacji w języku czeskim, gdyż Czesi powinni być dumni z tak znamienitej osoby i...bardzo mocno się zdziwiłem.

Informacji o Czapku w języku czeskim prawie nie ma, wystarczy powiedzieć, że nie ma o nim wpisu w czeskiej wikipedi!!! Poszukałem troszkę, wszedłem na oficjalną stronkę Jaromierza - zakładka "osobistości Jaromierza" - no tutaj na pewno będzie Czapek, ale nie, nie ma http://www.jaromer-josefov.cz/miasto/osobistosci-jaromierza/ .

Na forum zegarkowym chronomag.cz jest jeden temat z 2009r. z odkryciem, że Czapek pochodzi z Czech.

Troszkę to dziwne, bo przecież każde miasto chwali się pochodzeniem znanych ludzi, Czapek jest jedną z najważniejszych osobistości zegarkowych, a Czesi się tak jakby do niego nie przyznają. Oczywiście, walczył w Powstaniu Listopadowym, był Polakiem, ale urodził się w Czechach i dziwne, że się do Niego nie przyznają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On się tylko tam urodził, pracował, mieszkał i walczył w(za) Polsce.

Wazne ze my pamietamy :)

P.S Wielu Francuzów uwaza ze Napoleon Bonaparte to wielki Francuz...wielki, ale Korsykanin ;)-to tak poza tematem.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

P.S Wielu Francuzów uwaza ze Napoleon Bonaparte to wielki Francuz...wielki, ale Korsykanin ;)-to tak poza tematem.

Dobrze, że w ogóle cokolwiek uważają. Za kilkadziesiąt lat może to już nie być takie oczywiste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.