Schioedtei 252 #6551 Napisano 18 Kwietnia 2020 Moje doświadczenie z wielesiarczkiem potasu. Odtłusciłem zegarek acetonem, przygotowałem roztwór - rozpuscilem wielosiarczek w ciepłej wodzie. Nalałem do osobnego naczynia bardo mała ilość bo chciałem barwić tylko bezel. Roztwór po sekundzie zabarwial brąz na czarno, ale trzymałem dłużej , ok minutę. Czyscilem wodą , wycierałem papierem i znowu zanurzałem. Tak kilka razy. Powstała gruba, czarną jak smoła patyna. O taka.efekt bardzo fajny, jak powloka pvd. Ale teraz wyszedłem na spacer z zegarkiem na ręce i po kontakcie z bluzą bardzo szybko patyna zaczyna odpadać.co zrobiłem źle? Za mocny roztwór? Za krótko leżał w nim zegarek? 0 2gwatchblog.com facebook: 2gwatchblog.com instagram: 2gwatchblog Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3574 #6552 Napisano 18 Kwietnia 2020 Dziś damka dla odmiany Sent from my iPhone using Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abir 8602 #6553 Napisano 18 Kwietnia 2020 nie wiem czy nie użyłeś za dużo tych warstw i odpada jak ciężka lamperia na źle przygotowanej ścianie.ja zanurzam tylko raz (czas jest różny oczywiście). po wyjęciu osuszam zegarek, przecieram szmatką aby uzyskać efekt jaki chcę (najczęściej jest to przetarcie aby był widoczny brąz i ciemne cieniowania.nie jestem chemikiem, więc nie wiem jaki wpływ może mieć czyszczenie acetonem. ja przygotowuję zegarek do tej operacji w soku cytryny. wcześniej myłem mydłem, detergentem w ciepłej wodzie aby odtłuścić kopertę, ale chyba słabo to mi wychodziło bo efekt "wątroby" był często mizerny. jak wymoczę w cytrynie to efekty współpracy brązu z "wątrobą" są bardzo dobre,np, tak, a potem zostawiam już dla naturalnego patynowania: jeszcze brudzenie,gdy na świeżo przecieram szmatką oczywiście brudzi bo część tej czarnej patyny schodzi - po to przecież przecieram szmatką. ale po wyschnięciu i jakiejśc godzinie nic samo nie schodzi i nie brudzi 0 Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ralfik 31 #6554 Napisano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) Hej, Dzisiaj u mnie tak:Myślałem że Rawai będzie za duży na moją mizerną witkę, ale teraz ciężko mi sobie wyobrazić że mógłby być mniejszy. Zresztą zauważyłem że ostatnio coraz rzadziej sięgam po zegarki mniejsze niż 42mm... Wrzucę więcej fotek jak skończę dziergać paski do niego - robię 3 wersje, więc zobaczymy który będzie najlepiej pasował... Miłej niedzieli! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 19 Kwietnia 2020 przez Ralfik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mie49 19 #6555 Napisano 19 Kwietnia 2020 Bardzo ładny zegarek ten Rawai.Ciekaw jestem jak szybko pokrywa się patyną w porównaniu do brązu, Oczywiście bez żadnych specyfików, tylko naturalnie.Czekam na dalsze zdjęcia i pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23195 #6556 Napisano 19 Kwietnia 2020 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abir 8602 #6557 Napisano 19 Kwietnia 2020 Gratki rawai.Miałem identycznego. Mój dość szybko patynował i bardzo fajnie. W tych pieniądzach to świetny zegar.Tylko przy nim ręka najszybciej mi się męczyła. Ani tank od ancon ani Bangla nie męczą mi ręki, a rawai tak. Generalnie miło wspominamA u mnie tak 0 Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Thomas666 7630 #6558 Napisano 19 Kwietnia 2020 Nowe gacie od Gripena: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3574 #6559 Napisano 19 Kwietnia 2020 Heroic to jeden z ładniejszych zegarków które miałem. Sent from my iPhone using Tapatalk 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Thomas666 7630 #6560 Napisano 19 Kwietnia 2020 Niby pojechał na drugi koniec świata, a w sumie tak niedaleko... C'nie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3574 #6561 Napisano 19 Kwietnia 2020 Sent from my iPhone using Tapatalk 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Schioedtei 252 #6562 Napisano 20 Kwietnia 2020 Zdjąłem mu jednak tą patynę bo odpadało coraz więcej i wyglądał nieładnie 1 2gwatchblog.com facebook: 2gwatchblog.com instagram: 2gwatchblog Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abir 8602 #6563 Napisano 20 Kwietnia 2020 spróbuj delikatnie, z jednym moczeniem w roztworze. trzeba poćwiczyć, 0 Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konax 387 #6564 Napisano 20 Kwietnia 2020 skoro już wolno do lasu... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Thomas666 7630 #6565 Napisano 20 Kwietnia 2020 A tera Majonez w nowych gaciach! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slaw 480 #6566 Napisano 21 Kwietnia 2020 Gajowy od głębin 0 "....uczymy sie cale zycie , a i tak umieramy jako glupcy ..." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 22804 #6567 Napisano 21 Kwietnia 2020 Pasują mu. Jestem na tak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 72898 #6568 Napisano 21 Kwietnia 2020 Zdjąłem mu jednak tą patynę bo odpadało coraz więcej i wyglądał nieładnie Tak, jak jest, jest dobrze. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
willek777 79 #6569 Napisano 30 Kwietnia 2020 A takie klamerki widzieli? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Thomas666 7630 #6570 Napisano 30 Kwietnia 2020 Takie klamry to se każden jeden goopi w garażu dłubnie. Ale ten pasior!!? Btw, widzieliście ile teraz emotek administracja dała?! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
willek777 79 #6571 Napisano 30 Kwietnia 2020 Paski albert villa robi, z facebookowej grupy brass and bronze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość vpyr #6572 Napisano 30 Kwietnia 2020 O nie...ta klamra bije pasiora z ćwiekami spłonkołuskowymi ? ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Odin 554 #6573 Napisano 1 Maja 2020 Pasior wypas, taki ekskluzywny menel ? Pewnie kosztuje z pół bańki? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Litus 1630 #6574 Napisano 1 Maja 2020 U mnie pojawił się taki gagatek: ... i tym samym czuję się ostatecznie pełnoprawnym uczestnikiem tego stowarzyszenia ? Pzdr dla wszystkich! 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Odin 554 #6575 Napisano 1 Maja 2020 Thomas jest? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach