Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Dokładność chodu zegarków mechanicznych

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Misiek

mam ten sam problem :( dziś mam wolne, więc noszę na jednej ręce Omege a na drugiej Pontosa wygląda to dośc absurdalnie, ale jak inaczej sprawdzic chód obu zegarków, dobrze że oddałem Atlantica , ciekawe gdzie bym go nosił :roll:

Ja już rozwiązałem problem. W Ornamencie zakupiłem urządzenie Watchturner i problem z głowy. Nakręca mi pięknie oba zegarki, więc czas na trzeciego automata!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyniki z dnia nr 5 wyglądają imponująco i naprawdę nie wiem O CO CHODZI???

Popatrzcie:

1. dzień od 18.00 do 18.00 ----> + 14 s

2. dzień od 18.00 do 18.00 ----> + 25 s

3. dzień od 18.00 do 18.00 ----> + 34 s

4. dzień od 18.00 do 18.00 ----> + 40 s

5. dzień od 18.00 do 18.00 ----> + 45 s

...TYLKO 5 s!

Wniosek z tego taki że LONGINES też powinien być dokładniejszy podczas noszenia na ręce codzień!

p.s. przepraszam za te GŁUPIE wpisy w godzinach! Oczywiście pomiar od 18 do 18!

Pozdrawiam

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...dzień nr. 6 ...przedostatni. Oto wyniki:

6. dzień od 18.00 do 18.00 ----> + 51 s

Po jutrzejszym ostatnim dniu testu i wynikach, zapowiadam juz tygodniowy test LONGINESa.

Pozdrawiam

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO I KONIEC TESTÓW!

Przypomnienie: WOSTOK TROYKA, mechanizm automat kal. 2416b

A oto wyniki:

6. dzień od 18.00 do 18.00 ----> + 51 s

7. dzień od 18.00 do 18.00 ----> + 54 s

Od dziś od 20 synchronizuję LONGINESA ze wzorcem (właściwie to odwrotnie) i przez cały tydzień testujemy w PRANIU :-)

Myślę że WOSTOK jest naprawdę NIEZŁY. Gdyby choć trochę podregulować to możliwe że dałoby się dokładniej jednak w/g mnie nie jest to potrzebne przy tym wyniku.

Pozdrawiam

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Was po (właściwie to już!) dniu testu ...ponownego testu - LONGINESa.

Dla przypomnienia dodam że poprzedni test był wykonany w pozycji statycznej z nakręcaniem o odpowiedniej godzinie. Test oparty jest na wzorcu kwarcowym.

Obiecywałem że zrobię test LONGINESa w 'noszeniu' codziennym i wczoraj zacząłem. Dobrze!

Ale przejdźmy do danych:

Zegarek: Longines, kal. 1268Z, 1929 - 1939 (dokładnej daty nie znam)

Firma Longines St. Imier informowała mnie że jest z 1939.

Po renowacji / naprawie / konserwacji

1. dzień od 22.00 do 22.00 ----> - 4 s

Przyznam szczerze że zaskoczył mnie wynik! Podczas testu statycznego zegarek robił regularne odstępy ok. 12 s po każdym dniu. A tutaj mamy ... -4 s!

Już fakt jednakowych wskazań w plusie też mnie zaskoczył bo oznacza równą pracę!

Jak będzie zobaczymy jutro. Dla zainteresowanych poprzednie statyczne odczyty są w tym temacie trochę wcześniej!

Pozdrawiam

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jarosaw !

to że zegarek w jednej pozycji pracuje podobnie nie powinno zaskakiwać. jeżeli mechanizm nie jest uszkodzony ani zanieczyszczony to jest bardzo prawdopodobne że "statycznie" będzie zachowywał się tak samo - dlatego apelowałem :wink: - inne pozycje!

jak widzisz, podczas noszenia - kiedy zegarek często poruszasz wyniki są już inne (jeszcze inne byłyby gdybyś przeprowadzał test podobny do COSC

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i już mamy drugi dzień testów. Odczyt zrobionym, zegar nakręcony... tak na marginesie ...zaczynam się do niego przyzwyczajać coraz bardziej... ma coś w sobie ...nie przeszkadza na ręce i dobrze się odczytuje czas... kurcze... jeszcze zacznę go nosić na codzień... heh...

...oto dane dna drugiego:

2. dzień od 22.00 do 22.00 ----> - 2 s

... jestem w szoku....!

...czekam z niecierpliwością na jutro...

Pozdrawiam

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...czemu jestem w szoku?

Bo to jest jak by nie patrzeć ....DZIADEK!!

...co Oni z nim zrobili??

:-)

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście miałeś rację Piotrze!

Dzięki!

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Was w dniu 3 testu... a wyniki są następujące:

3. dzień od 22.00 do 22.00 ----> 0 s

...już nic nie mówię... czekam na jutro czyli dzień 4-ty.

Pozdrawiam

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i mamy dzień 4 testu. A oto wyniki:

3. dzień od 22.00 do 22.00 ----> 0 s

4. dzień od 22.00 do 22.00 ----> 0 s

zobaczymy co jutro...

...tak na marginesie... chyba warto było oddać zegarek do St. Imier. Tylko mam jakieś dziwne odczucia teraz... wiecie czemu?

Bo jak go wywyłałem to wiem co wysyłałem ...kaliber 1268Z który miał wielkie problemy z pracą. Jak go nakręcałem to chodził ...przy pokręcaniu koronką... tak miękko pstrykając na zapadce.

A teraz przy nakręcaniu leciutko dzwoni... takie 'tin' jak puszczam koronkę i tak nowo/twardawo terkocze na zapadce.

Heh... jak wysyłałem to rozbierałem go i wiem co w środku było...

Jak przyjechał to nie dotykałem się do niego! Ma nalepę od dekielka i super polerkę... nie wpadło mi już do głowy patrzeć... inaczej ...korciło ale traktuję jak NOWY więc nie próbowałem. Oni pisali że odsyłają zegarek do noszenia na codzień... i to się ZGADZA!

Tylko czy jest możliwe aby po takim przeglądzie we własnej fabryce ...kaliber 1268Z z lat 30-40 mógł tak dokładnie jeszcze chodzić?!

Aż nie mogę uwierzyć!

...mam teraz głupie myśli... może tam nie ma już 1268Z???

...heh

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jestem w coraz to większym szoku :shock:

Aż mi się odechciewa startować do testu z moim GP :oops: :wink:

Jarek napisał:

Tylko czy jest możliwe aby po takim przeglądzie we własnej fabryce ...kaliber 1268Z z lat 30-40 mógł tak dokładnie jeszcze chodzić?!

Aż nie mogę uwierzyć!

Wydaje mi się, że jest to możliwe, w końcu tam (czyt. Szwajcaria) mają troszkę lepszych zegarmistrzów od tych, do których zdążyliśmy się przyzwyczaić :wink:

Z pozdrowieniami

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Witam.

Muszę przyznać, że z zainteresowaniem śledziłem zmagania Waszych zegarków z czasem. Tym razem również i ja postanowiłem wziąć udział w zabawie. Czasomierz będzie żył moim życiem :wink:, to znaczy w dzień będę go nosił, a w nocy będzie sobie leżał. Do porównania wykorzystam wskazania aplikacji Time Sync Pro, która synchronizuje czas komputera z atomowym serwerem czasu. Test zacząłem o godzinie 23.00.

1. Dzień od 23.00 do 23.00 ----> (czekam na rezultat)

Pozdrawiam

Mariusz

PS. Testuję IWC Portofino. Czas trwania testu: 7 dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

:?

Załamka, minęło 11 godzin testu, zegarek późni się o 12 sekund.

:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz napisał:

Testuję IWC Portofino. Czas trwania testu: 7 dni

oraz

Załamka, minęło 11 godzin testu, zegarek późni się o 12 sekund

Mariusz napisz coś o Twoim nowym "dziecku" :wink:

Czy jest to nowy zegarek, jaki dokładnie to model, co ma w środku, pochwal się po prostu :(

Z terażniejszego wyniku dużo bym postawił, że to nowy zegarek :roll:

Z pozdrowieniami

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAriusz_W... nie łam się!

Po pierwsze to NOWY ZEGAR!

Po drugie zacząłeś test o 23 oczywiście w nocy przed spaniem :-)

Dobrze ale wiedz że w nocy na STATYKU zawsze pójdzie w przód / tył!

Sprawdziłeś rano i co?! I było dużo! Normalne... sprawdź po dniu noszenia dziś o 23!

Popatrz na moje POMIARY!

Na statyku miałem regularne 12s w plus!

Poza tym to mechanik... a nie QUARTZ!

Czekam na Twoje pomiary!

Pozdrawiam

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz_W ...przepraszam za to duże A w imieniu... jak się spieszę to zawsze A na 2 miejscu wychodzi mi duże! Pozdrawiam

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Witam.

Jarek, nie ma za co przepraszać. Co do zegarka, faktycznie, jest to nowy czasomierz, najnowsza wersja IWC Portofino. W środku pracuje modyfikowana ETA. Kaliber bazowy to 2892-A2, kaliber: 30110 automatyczny.

edit

przeprosiłem się z IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz daj mu jeszcze jakis czas niech sie dobrze rozchodzi, a potem zdecydujesz. Osobiscie mam takie doswiadczenia ze im bardziej zwracam uwage na dokladnosc tym ona jest mniejsza. Omege dalem do regulacji jakies miesiac temu i robila mi odchylki w granicach 6s na dobe gdy ja sprawdzalem. Tydzien temu nastawilem ja ze wzorcem i nic nie sprawdzalem - teraz porównujac i mam roznice 4 s :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Okay, niech i tak będzie. W takim razie poczekam i spróbuję ponowić test za jakiś czas.

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale to jednak załamujące jeśli płaci sie takie pieniądze a zegarek jest tak niedokładny :? wiadomo że jak sie kupuje mechanika to nie głównie dla jego super wskazań ale taki odchył to przesada, az ciężko w to uwierzyć :( ja tez jeszcze bym poczekał ale potem bym reklamował, nie ma co sie szczypać, firma z taka tradycją musi brac takie rzeczy poważnie, trzymaj sie ! i nie łam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Koledzy!!! NIE DENERWUJCIE MNIE!

Już spisaliście to piękne IWC na straty!

Mariusz_W.

Rób dalej TEST! Czemu nie?! Nawet gdyby to IWC miało zrobić jakiś KOSMOS to watro taką NÓWKĘ przetestować!!! RÓB TEST! Wszyscy bylibyśmy ciekawi wyniku po 7 dniach! A Ty i tak będziesz go nosił. NIe ważne ile On KOSZTOWAŁ a jak będzie niedokładny! Nie ważne jest to TERAZ! Wiedz że My z pewnością Ci podpowiemy / sasugerujemy co zrobić a Ty zrobisz jak będziesz uważał za stosowne zrobić!

ALE NIE PRZERYWAJ TESTU!

Za parę miesięcy noszenia NON-STOP ...PONOWISZ TEST!

Musisz go nosić w każdych warunkach. Ma działać na całej LINII możliwych temperatur, ciśnień etc. Ma być jak najdłużej na ręce CODZIENNIE! Po to On jest!

Mariuszu! Nie załamuj się testem i wynikami. Wiem że to IWC nie jest najtańsze ale ja też mam nadzieję że niedługo kupię Longines'a AUTOMAT i na tym samym kalibrze mechanizmu! Pisałem o nim w jednym z postów ... wiesz o co chodzi.

I CO? Mam nie wydać ponad 2 tyś złotych na zegarek który chcę mieć bo tam jest NOWY kaliber 2892-A2 i będzie niedokładny?!

Zgadzam się że za TAKIE pieniądze zegarek powinien być dokładniejszy ale są pewne parametry których NOWY mechanizm nie przeskoczy teraz!

Robiłem Mariusz tutaj też test WOSTOK TROYKA na automacie i wyniki są ogólnie znane... i co? Mam go wywalić do kubła? Mam w nim już dłubać? TOŻ TO NOWY ZEGAREK mało starszy od Twojego IWC!!! Niech chodzi ...zdrowo.

I jeszcze jedno! Jak teraz GO podregulujesz to po 'dotarciu' może pójść Ci dopiero 'ROKIEM'! I co? Znów będziesz go regulował np...w Szwajcarii?!

RÓB TESTY i nie patrz teraz na te SEKUNDY!

A jak nic się nie zmieni za np. 3 - 6 miesiący INTENSYWNEGO NOSZENIA to wtedy go oddasz do regulacji! Bo jeśli będzie robił stałe różnice to znaczy że jest do precyzyjnego wyregulowania. Oddasz sobie wtedy do Szwajcarii ...na ten przykład!

Co!

Oddasz go zaraz do salonu i KUPISZ DRUGIEGO KWARCA?!?!?

A PO CO CI DRUGI KWARC!!!???

NIE RÓB TEGO!!

Jak masz tak robić to go oddaj zabierz kasę i noś kwarcowe IWC! Możesz sobie dla SPORTU kupić w b.dobrym stanie zegarek jakiejś RENOMOWANIEJ FIRMY taki z lat 90 - 00!

Bo mam wrażenie że takie są już dotarte ;-)

To tyle z mojego APELU do Mariusza_W.

Przepraszam za te wykrzykniki ale trochę się zdenerwowałem!

A, i jeszcze jedno! Chciałbym abyś jednak zrobił teraz ten test mimo wszystko niezależnie ile będzie w przód czy w tył. To ciekawe doświadczenie bo to NÓWKA. Wostok też NOWY. A że tańszy to co?! Tu nie chodzi o KASĘ tylko o DOŚWIADCZENIE.

I już na koniec!

SZKODA ŻE TAK MAŁO OSÓB PRZYSTĄPIŁO DO TESTÓW MECHANIKÓW!

Liczę na większą AKTYWNOŚĆ bo akurat robimy TO CO W KLUBIE ZAGARKÓW POWINNO SIĘ ROBIĆ! :-)

Ja ze swojej strony obiecuję już TEST nowego LONGINESa jak już trafi do mnie! A do tego czasu będzie test jeszcze innego zegarka ale o tym w swoim czasie.

A w niedzielę będę miał już 2 testy za sobą. :-)

Pozdrawiam Wszystkich Bardzo Serdecznie

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...przepraszam jak zwykle za BŁĘDY ...bo są!

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarku nie musisz przepraszac po kazdym poscie - popatrz w prawy gorny rog swych postow masz tam mozliwosc edycji posta.

Już spisaliście to piękne IWC na straty!

Hmm mysmy po prostu napisali zeby sie Mariusz tym nie przejmowal i dal zegarkowi czas, wiec nie rozumiem irytacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz_W ...czy to TAKIE IWC?

iwc8mm.jpg

...daj FOTKĘ...

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi