Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Dokładność chodu zegarków mechanicznych

Rekomendowane odpowiedzi

tak... PRAWDA!

Jednak ja patrzę na te testy z czysto użytkowego punktu widzenia i oceny.

Ja nie robię 'wyścigów marek' bo mnie to nie interesuje. W tej materii VOSTOK wg. tabeli leje wszystkich :-)

Mi chodzi o ukazanie parametrów użytkowych na codzień a małe odchyłki spowodowane tym że:

- inna osoba

- częstotliwość ruchowa

- miejsca

...nie ma już takiego znaczenia.

Może się źle wyraziłem... może tabela będzie pomocowym dodatkiem dla zegarmistrzów.

Zresztą Panowie Mistrzowie też wszystkiego nie wiedzą bo się nie da.

Pozdrawiam

(chciałbym aby jednak pomijając CZYSTO ZABAWOWĄ formę, test jednak choć trochę wnosił czegś ciekawego i pomocnego)

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz dzięki !

szkoda tylko że nie podzieliłeś na testy "statyczne i dynamiczne"

dało by to większą przejrzystość !

... no i moja omega w całym teście ma kal 1120 a nie 1020 - ale to wynika pewnie z błędnego podania przeze mnie kalibru za pierwszym razem.

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie bede upierał. Ten test mówi tylko o konkretnych zegarkach jakie mamy na rece i nic poza tym

To tak jakbysmy kupili kilka samochodow roznych marek (jedne z komisu inne z salonu) i powiedzieli zeby jezdzily po Polsce a potem sprawdzimy wyniki. No i po tygodniu widzimy ze jeden ma uszkodzana powiedzmy felge. I co to mowi o marce czy o danym modelu? Nic poza tym ze prawdopodobnie wpadl w dziure.

Aby wyciagac wnioski z pomiarów nalezy ograniczyc wpływ błędu przypadkowego, a taki w przypadku naszych testów jest wysoce prawdopodobny.

Ta zabawa bardzo mi sie podoba ale powtarzam ze nie nalezy jej traktowac w kategorii "oficjalny test mechanizmów".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety GP podchodzi po raz kolejny do testu :( Musiałem wyjechać, myślałem, że wyjazd potrwa krócej, a nie miałem ze sobą GP, no i zegarek zatrzymał się :)

Jestem zły, dzień trzeci zapowiadał się naprawdę dobrze, ale teraz nie jestem w stanie tego sprawdzić.

Cóż. Zaczynam, mam nadzieję po raz ostatni. Nie gniewajcie się, obiecuję, że teraz będę spał z GP po to żeby i podczas snu go trochę nakrecić :wink:

Startuję ponownie dziś, muszę się tylko zastanowić jaką wybrać godzinę :roll:

Pozdrawiam

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
... o a gdzie podziała się tabela Mariusza ?

Tabela jest cały czas dostępna. Oczywiście w momencie pojawienia się nowych testów, postaram się ją zaktualizować. Natomiast co do wcześniejszych wypowiedzi to myślę, że powinniśmy te wyniki potraktować jako ciekawostkę, formę zabawy. Jeżeli natomiast chodzi o certyfikat COSC, to dla mnie nie ma on większego znaczenia choć mam świadomość tego, że są osoby zwracające na to uwagę. Z czystej ciekawości sprawdziłem przed chwilą swój zegarek. Na ten moment spieszy się on o 1 sekundę. Yargoth napisał:

Mariusza zegarek z przyspieszania o 2 sekundy nagle zwalnia o 4. Czym to jest spowodowane?

Myślę, że ma to związek z gorszym nakręceniem zegarka. Są takie dni w których przez 8-9 godzin nie odchodzę od komputera, a przez ten czas nie wykonuję zbyt wielu ruchów ręką, a więc czasomierz się nie nakręca. Kiedy jest natomiast dobrze nakręcony koronką w teście statycznym przyspiesza o 1 - 3 sekundy, a podczas noszenia zwalnia o 1-2 sekundy. Stąd takie wyniki. Spadek dokładności o 4 sekundy musiał być spowodowany mniejszym naprężeniem sprężyny. Tak to widzę.

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mysle ze moglo to byc spowodowane naciagiem choc jak pisal kiedys Adam (w tym temacie http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic.php?t=614) w dobrych zegarkach nie powinno to miec wplywu (pytanie tylko gdzie zaczynaja sie dobre zegarki :().

Co do C.O.S.C u to oczywisie najlepszym firmom zalezy na najwyzszej jakosci bez wzgledu czy posiadaja certyfikat czy nie, jednak moja natura wichrzyciela spisków sprawia, ze wole gdy jakość sprawdza instytucja zewnętrzna :)

A jeszcze co do tabelki to mysle ze wygodnie by bylo gdyby zegarki poukładać markami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
w dobrych zegarkach nie powinno to miec wplywu

Hm, nie powinno co wcale nie oznacza, że nie ma. Poza tym, to były tylko moje domysły. Ten czterosekundowy spadek wystąpił tylko raz i później w trakcie trwania testu już się nie powtórzył. Przestałem też dokręcać zegarek koronką - Adam napisał, że sprężyna musi mieć czas żeby się rozprężyć, a poza tym manualne dokręcanie automatycznego naciągu w dłuższej perspektywie może mieć negatywny wpływ na mechanizm.

A jeszcze co do tabelki to mysle ze wygodnie by bylo gdyby zegarki poukładać markami

Jasne, przy następnej aktualizacji posortuję marki w kolejności alfabetycznej oraz poprawię drobne błędy związane z kalibrami zegarków.

Pozdrawiam

Mariusz :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a poza tym manualne dokręcanie automatycznego naciągu w dłuższej perspektywie może mieć negatywny wpływ na mechanizm

Gdzie to wyczytałeś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Powiedział mi o tym znajomy zegarmistrz.

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm. Jak to napisał Adam:

Automatyczny naciąg najczęściej wykonywany jest jako "przystawka"

tzn. można odkręcić automat a zegarek będzie działał nadal.

Wiec skoro to przystawka to nie wiem czemu mechanizm miałby sie niszczyć przy nakrecaniu koronką.

Omega np w oficjalnym FAQ'u pisze :

...its power reserve has thus run low, we recommend you wind the watch manually for around 15 rotations of the crown (clockwise) to ensure the best possible rate from the outset

Nigdzie nie ma wzmianki o tym że czynnośc ta nadwyreza mechanizm

Rozmowa o tym toczyła się tez tutaj:

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic....ci%E6+koronk%B1

Więc nie wiem... mam nadzieję, że ktos ponownie rozwieje watpliwosci :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koniec testu. Omega Seamaster oparta o kal.1020

Dzień pierwszy -2 (od wzorca -2)

Dzień drugi -2 (od wzorca -4)

Dzień trzeci +1 (od wzorca -3)

Dzień czwarty +2 (od wzorca -1)

Dzień piąty -1 (od wzorca -2)

Dzień szósty +1 (od wzorca -1)

Dzień siódmy -1 (od wzorca -2)

Ogólnie w maksymalnym momencie odchyłka wynosiła ok 6 sekund od wzorca ale w momencie pomiaru ostatecznie była mniejsza. Tak jak już pisałem w nocy zegarek zwalniał podczas gdy w dzień (podczas noszenia) przyspieszał. Z początku myślałem, że było to spowodowane temperaturą ale podczas chodzenia na dworze zegarek dalej potrafił przyspieszyć. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z wyniku, który jest zasługą zakładu zegarmistrzowskiego z Bytomia (to taka kryptoreklama :()

No to teraz Geneve...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzenie chodu w odpowiednich pozycjach powinno dać odpowieź !

gdy zegarek nosimy to najwięcej czasu "spędza" on w pozycjach :

korona w dół

korona z prawej

trochę też korona z lewej

przy biurku lub komputerze :

korona z prawej

cyferblat na górze

... no a jak leży to zależnie :

cyferblat na górze

cyferblat na dole

jak pokazał test "COSC" mechaników odchyłki pomiędzy poszczególnymi pozycjami mogą być znaczne.

... ale to tylko takie moje dywagacje , a nie czysta potwierdzona praktyką wiedza.

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry, cześć :!:

Przyglądając się wynikom testów popieram zdanie Yargoth z dnia 20.03.

Skoro mamy przypadki zmienności odchylek na + i - , to znaczy, że wystepują nieznane i nie kontrolowane czynniki wplywające na wynik testu. Z tego też względu proponowałbym autorom testów kontynuowanie ich równiez powyżej 7 dni. W sumie ustalony termin jest bardzo umowny. Prowadząc test powyżej 7 dni na pewno przekonacie się, że jego wyniki będą w dalszym ciągu cechowały się równiez nieznaną zmiennością. Dla przykładu proszę obejrzeć wyniki testu Pagaja z pierwszej strony, w ciągu trwania testu rozbiezność odchyłek wyniosla od - 3 do + 1, natomiast w 20 - tym dniu testu = 0, to znaczy, że również średnie odchylki dzienne też równały się 0.

Nie chcę być źle zrozumiany, że namawiam do zmiany ustalonych zasad, ale test 7 dniowy wydaje się stanowczo za krótki. Prowadząc test co najmniej 2 tygodnie napewno będzie można w pelniejszy sposob poznać zmienność chodu zegarka i zdobyć większe doświadczenie w ocenie problemu.

Pozdrowienia - TS, Tomek :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i GP po raz kolejny wystartował do testu. Czas sprawdzany o godzinie 9.00. Myślę, że tym razem nie będzie problemu z tym, że zegarek się zatrzyma, noszę go cały czas :(

Z oczekiwaniem na pierwsze wyniki pozdrawiam testujących i nie tylko :)

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień pierwszy: od 9:00 do 9:00 ---> - 5 sek

Z niecierpliwością czekam na rezultaty dnia drugiego :(

Z pozdrowieniami

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień pierwszy: od 9:00 do 9:00 ---> - 5 sek

Dzień drugi : od 9:00 do 9:00 ---> - 5 sek

Suma: - 10sek

Praktycznie już jestem pewien, że odchyłki kolejnych dni będą bardzo podobne. No nic, testuję dalej i niedługo będziemy mieć wszystko na piśmie :wink:

Z pozdrowieniami

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość defabbro

Przylaczam sie do zabawy z wynikami mojego Zenitha cal.405 rok prod. 1970 automat 36000 polwachniec na minute. Ostatni przeglad grzudzien 2004. W dzien nosilem w nocy lezal tarcza do gory. Nigdy nie dokrecalem.

1 dzien +1s

2 dzien -2s

3 dzien -3s

4 dzien -5s

5 dzien -3s

6 dzien -2s

7 dzien -1s

- 15s na koniec testu

pozdrawiam,

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Za to mój zegarek w kolejnym tygodniu użytkowania (po zakończeniu testu) późni się o 7 sekund. Taki to już urok tych "mechaników". Jednak ogólnie rzecz ujmując, czasomierz jest (jak na zegarek mechaniczny) bardzo dokładny. Potwierdza się również teza, że zmodyfikowana ETA może być równie dobrym mechanizmem co werk własny marki z wysokiej półki.

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...to prawda ...Mariusz :-)

Ja zaś musiałem przerwać TEST Wostok-a 2602 bo niestety zatrzymał się w dniu kolejnym a ja nie nakręciłem go. Musiałem jechać w pewne miejsce daleko od domu i musiałem zmienic zegarek. Ponowię test niebawem!

Pozdrawiam

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Marcus

Glycine automatic ref. 3299 mechanizm ETA 2824-2 regulowany 22 marca .Wzorzec : http://www.metas.ch/de/labors/official-tim...time/index.html Zegarek noszony w dzień w różnych warunkach , na noc na stoliku cyferblatem do góry.

Wyniki:

23/24 9.30-9.30 (24h) -3sek "reset "o 9.40

24/25 9.40-9.40 (24h) -4sek "reset" o 9.45

25/26 9.45-9.45 (24h) -6sek "reset" o 9.50

26/27 9.50-9.50 (24h) -6sek

27/28 9.50-9.50 (24h) -2sek

28/29 9.50-9.50 (24h) -5sek

29/30 9.50-9.50 (24h) -5sek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test zakończony dla Omegi Geneve

1 dzień -1(-1)

2 dzień -2(-3)

3 dzień 0(-3)

4 dzień 1(-2)

5 dzień -1(-3)

6 dzień -1(-4)

7 dzień 0(-4)

No wreszcie mogę go przestawić na czas letni :(. Tak dla informacji Seamaster przez ten czas leżąc przyspieszył od wzorca o 3s.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.mechanikus.hu

Świetna strona miłośnika zegarków z Węgier.

Ma on piękną kolekcję - świetne zdjęcia+opisy kalibrów.

Język - węgierski/angielski

Poza tym kompleksowy ranking dokładności zegarków

mechanicznych.

szczerze polecam.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie testuje swoją Doxę.

Postaram się za niedługo zamieścić wyniki na forum.

Może, jak się uda zamieszczę zdjęcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponownie testuje swoja Omegę Seamaster 300 m chronometr, po 3 dobach nadal jest idealnie, na oko nie jestem w stanie stwierdzić odchyłu, może jest 1, 2 sek na dobę (testuje wg atomic clock) natomiast ML Pontos nadal równo przyśpiesza :oops: jakies 8 - 10 sek na dobę, ale lubie go tak bardzo i tak bardzo mi się podoba że mu odpuszczam ten grzech :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi