Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś byłby w stanie powiedzieć mi coś więcej o tym zegarku? pozdrawiam

Mołnia na bardzo popularnym, 18-kamieniowym mechaniźmie 3602. Logo na tarczy w tej odmianie pojawiło się w latach sześćdziesiątych i było używane w siedemdziesiątych. Oznaczenia na mechanizmie wskazują na lata siedemdziesiąte, wcześniej byłby wybity rok i kwartał produkcji. Śruby wyglądają na nieruszane, więc zakładam że nie jest to składak, wygląda dosyć oryginalnie. Mogę się domyślać że dekielek z tyłu jest w pasy.

Edytowane przez sowa2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Witam,

podpowie mi ktoś w temacie tego zegarka?

Z góry dziękuję.

post-69581-0-35437500-1393099587_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

podpowie mi ktoś w temacie tego zegarka?

Z góry dziękuję.

Współczesny białoruski produkt - moim zdaniem nieudana kontynuacja pięknych radzieckich łuczy, prawdopodobnie siedzi w nim "mały" werk 1801.1 w plastikowym koszu. Nic specjalnego.

СДЕЛАHО В СССР

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Współczesny białoruski produkt - moim zdaniem nieudana kontynuacja pięknych radzieckich łuczy, prawdopodobnie siedzi w nim "mały" werk 1801.1 w plastikowym koszu. Nic specjalnego.

Dziękuję bardzo tak myślałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mołnia na bardzo popularnym, 18-kamieniowym mechaniźmie 3602. Logo na tarczy w tej odmianie pojawiło się w latach sześćdziesiątych i było używane w siedemdziesiątych. Oznaczenia na mechanizmie wskazują na lata siedemdziesiąte, wcześniej byłby wybity rok i kwartał produkcji. Śruby wyglądają na nieruszane, więc zakładam że nie jest to składak, wygląda dosyć oryginalnie. Mogę się domyślać że dekielek z tyłu jest w pasy.

tak tył jest w pasy, orientujesz się jaka jest wartość takiego zegarka ? pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tył jest w pasy, orientujesz się jaka jest wartość takiego zegarka ? pozdrawiam

Tutaj nie wycenia się zegarków ( przeczytaj regulamin ) , sprawdź sobie na portalach aukcyjnych .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wart jest tyle, ile jest związanych z nim lub jego poprzednim właścicielem wspomnień. To swoista pamiątka przeszłości i związana z nim wartość emocjonalna wymyka się spod obiektywnej oceny.

Wartość historyczna, artystyczna, kulturowa, estetyczna mogłaby już podlegać dyskusji, ogólnie oceniam ją na dużą, co oczywiście nie musi się przekładać na przyziemną i prozaiczną wartość handlową.

Na tym forum użytkownicy myślą raczej przez pryzmat wszystkich wartości które ze sobą ten zegarek niesie jako świadek historii, więc już nad tak szarą i banalną sprawą jak wartość handlowa nikt nie będzie się pochylał. Podpowiem tylko jedną prostą zasadę - jest wart dokładnie tyle, ile ktoś zechce zapłacić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wart jest tyle, ile jest związanych z nim lub jego poprzednim właścicielem wspomnień. To swoista pamiątka przeszłości i związana z nim wartość emocjonalna wymyka się spod obiektywnej oceny.

Wartość historyczna, artystyczna, kulturowa, estetyczna mogłaby już podlegać dyskusji, ogólnie oceniam ją na dużą, co oczywiście nie musi się przekładać na przyziemną i prozaiczną wartość handlową.

Na tym forum użytkownicy myślą raczej przez pryzmat wszystkich wartości które ze sobą ten zegarek niesie jako świadek historii, więc już nad tak szarą i banalną sprawą jak wartość handlowa nikt nie będzie się pochylał. Podpowiem tylko jedną prostą zasadę - jest wart dokładnie tyle, ile ktoś zechce zapłacić.

Nic dodać nic ująć. Warto byłoby zapisać jako uniwersalną odpowiedź na tego typu pytania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Witam,

powie mi ktoś, coś na temat tej czajki? :)

post-69581-0-96103900-1393176891.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daje zielonego reputacyjnego plusa za tą wypowiedz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

powie mi ktoś, coś na temat tej czajki? :)

Czajka na 17 kamieniach, pozłacana (jak widać) w niezłym stanie, ale ma zaciek przy godzinie 3, którego jak się domyślam cięzko będzie się pozbyć...

Pochodzi z lat 80, w środku siedzi werk z damki.

"**wno chłopu nie zegarek..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Czajka na 17 kamieniach, pozłacana (jak widać) w niezłym stanie, ale ma zaciek przy godzinie 3, którego jak się domyślam cięzko będzie się pozbyć...

Pochodzi z lat 80, w środku siedzi werk z damki.

Dziękuję bardzo, ale niestety mi uciekła... za 26 zł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

powie mi ktoś coś na temat mojej rakiety ? Ile moze kosztować wymiana szkiełka?

post-60769-0-79597500-1393186942_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

powie mi ktoś coś na temat mojej rakiety ? Ile moze kosztować wymiana szkiełka?

attachicon.gif345.jpg

A z dychu będzie kosztowało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto się zainteresować tymi zegareczkami, czy nie? Potrzebuję opinii kogoś obeznanego w temacie. :)

Tarcza Rakiety wygląda na nową, z kolei czerwonych wskazówek w Slavie też nigdy nie widziałem.

Rakieta

Slava

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rakieta o.k. mam identyczną na zbyciu.

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w takim stanie, jak ta ze zdjęcia i w dobrej cenie, to biorę. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, nowy jestem i na forum i w temacie zegarków, choć ostatnio zapałałem uczuciem do kieszonek i nabyłem taką oto Mołnię za niewielkie pieniądze na targu staroci w Lublinie. Zegarek jest na chodzie, dewizki nie miał więc dorobiłem, będzie trzeba zmienić na coś subtelniejszego. 

Mam go niedługo, ile chodzi na jednym nakręceniu jeszcze nie miałem okazji sprawdzić. 

Co powiecie o tym zegarku? Nie znam się na mechanizmach, czy wszystko wygląda na oryginalne? Jedyne co wyczytałem to, że rok produkcji to prawdopodobnie '48? 

pozdrawiam 

post-69965-0-19394400-1393280348_thumb.jpg

post-69965-0-52351400-1393280364_thumb.jpg

post-69965-0-65263800-1393280381_thumb.jpg

Edytowane przez nocaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mołnia kieszonkowa kilka mechanizmów tam było montowanych który jest w twoim ja nie jestem w stanie powiedzieć wygląda oryginalne koperty w tych zegarkach były bardzo różne sam mam 2 takie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile za niego dałeś tak z ciekawości ?

Pięć dyszek sobie za niego krzyknęli, patrząc na ceny tych zegarków nie jest chyba tak źle. 

Które zatem cyfry w numerze seryjnym odpowiadają za datę produkcji? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten zegarek już trochę leży u mnie na półce, ale wczoraj naczytałem się na forum o poliotach de luxe starych z folią na dekielku i mnie coś tchneło, a dziś ja miałem go na sobie to aż mnie mrowiło czy aby na pewno jest orginalny

co sądzicie ?

łucz de lux
rzwb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi