Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

panowie coz to za model? dzis przegladajac bazarek natknalem sie na jakis zegarek i przypomnialo mi sie ze gdzies juz nazwe taka jaka on byl sygnowany widzialem...zegarek nalezal do mojego swietej pamieci dziadka ,noszony przez niego odkad pamietam,przelezal w szufladzie 16 lat,dzis z niej wydobyty

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3f58911605ff382f.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a4b6f10c21e197c1.html

Edytowane przez savio23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie coz to za model? dzis przegladaja bazarek natknlame sie na jakis zegra i przypomnialo mi sie ze gdzies juz nazwe taka jaka on byl sygnowany widzialem...zegarek nalezal do mojego swietej pamieci dziadka ,noszony przez niego odkad pamietam,przelezal w szufladzie 16 lat,dzis z niej wydobyty

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3f58911605ff382f.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a4b6f10c21e197c1.html

Sława na werku 2414 z 2 Moskiewskiej Fabryki Zegarków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje serdecznie,dodam iz zegarek mimo tylu lat chodzi b.dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje serdecznie,dodam iz zegarek mimo tylu lat chodzi b.dobrze

jeśli zegarek ma dla Ciebie wartość sentymentalną to warto zainwestować w przegląd i smarowanie - 16 lat leżakowania w szufladzie swoje zrobiło a mechanizmy sławy do najtrwalszych w takich sytuacjach nie należą :o

Edytowane przez quest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK.Dziekuje za rade ,chyba tak wlasnie zrobie ,jakby nie bylo to pamiatka po dziadku i trzeba o nia zadbac.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzac po deklu jest to dość nowy Poljot, na pewno już Rosja - myślę, ze wyprodukowany około 2000 roku. Najprawdopodobniej na zamównienie firmy, której nazwa widnieje na tarczy. Mechanizm to niemal na pewno 2609N, bo Poljot innych niedużych 17-kamieniowców praktycznie nie robi. Bez otwarcia obudowy nie można jednak mieć 100% pewnosci, co siedzi w środku.

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niskie modele Poljota mozna (nowe) kupić na wschodzie za ok 100 złotych z lekkim hakiem, ładnie zachowana urzywkę za połowę tych pieniedzy. Zegarek będzie trudno sprzedać ze względu, ze jest firmowy - za nazwa poljot ktoś się jeszcze ogladnie, ale... jesli się sprzeda to od 10 do 50zł i to z wskazaniem na dolna granicę. Wiecej nie widze szans.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam stary radziecki zegarek Rakieta model 623201, stan jak nowy, ile taki zegarek może być mniej więcej warty?

x22pgw.jpg

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Poljot w stanie wizualnym bardzo średnim z tego, co widzę a i model niespecjalnie rzadki, więc od 20, do 30 zeta na alledrogo. Fajny plastikowy pasek jest przy nim, też mam identyczny  :)  

Wiesna jest całkiem ciekawa, bo rzadka, ale za to nie działa. Czyli też jakieś grosze...

Tak to jest z ruskimi maszynami, że są wciąż jeszcze tanie. Dlatego zbierać ile wlezie i nie sprzedawać! B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poljot w stanie wizualnym bardzo średnim z tego, co widzę a i model niespecjalnie rzadki, więc od 20, do 30 zeta na alledrogo. Fajny plastikowy pasek jest przy nim, też mam identyczny  :)  

Wiesna jest całkiem ciekawa, bo rzadka, ale za to nie działa. Czyli też jakieś grosze...

Tak to jest z ruskimi maszynami, że są wciąż jeszcze tanie. Dlatego zbierać ile wlezie i nie sprzedawać! B)

Dziękuje za info, chociaż teraz wiem coś więcej na ich temat. A może wiesz gdzie można tą vesne naprawić bo podejrzewam że u pierwszego lepszego zegarmistrza na pewno nie. Przynajmniej nie u tych zegarmistrzów u których naprawiam współczesny zegarek, bo podejrzewam że oni nie mają o tym pojęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez zdjęć tego konkretnego zegarka to jest to teoretyzowanie straszne, ale spróbujmy.

Zakładam, że zegarek jest sprawny.

Jeśli jest w stanie fabrycznym tj, bez jakichkolwiek śladów eksploatacji, z metką, w pudełku, z papierami (z papierami do niego, nie do jakiegoś zegarka, z fabryczną bransoletą) to można i 200 zeta wziąć. Bez bransolety reszta jw. ~150 PLN. Bardzo, bardzo fajny stan, fabryczna bransoleta, ale bez papierów, pudełka etc. ~100 PLN, wyśmienity stan bez dodatków 50 -80 PLN. Jeśli na zegarku są ślady noszenia (choćby niewielkie) to okolice 50 są osiągalne, może ciut więcej przy dobrych fotkach na allegro. Każdy stan w dół obniza cenę. Za sprawny, ale z wyraźnymi oznakami noszenia może spaść na 20zeta (lub mniej - zalezy od stanu).

Zastrzegam sobie, że to tylko teoria:

- po pierwsze nie widzimy zegarka o którym rozmawiamy a jedynie folder reklamowy (ale gratuluję, że chciało Ci się zaglądnoć do wujka google - większość idzie na łatwiznę smile.gif Podanie referencji modelu powinno byc pozytywnie odebrane przez potencjalnego kupującego.

- po drugie serwisy aukcyjne mają swoje prawa - czasami 2,3 osoby bardzo chcą jakiś przedmiot jednocześnie i cena leci ostro w górę, czasami prawdziwa okazja jest wystawiana kilkakrotnmie bo akurat nikt nie szuka tego zegarka pomimo, ze rzadki model i cena bardzo dobra - aukcje to loteria więc nie ma mozliwości arbitralnie rozstrzygnąc "ile" smile.gif.

Na koniec dodam, że majątku nie zbijesz - a jeśli jest w dobrym (naprawdę dobrym) stanie, to warto go dac do dobrego zegarmistrza, przesmarować (20-40zł) i mieć piekną i (powoli bo powoli) nabierającą wartości pamiątkę rodzinną. Nie jest to rzaden unikat więc mozna go także zostawić sobie jako zegarek do garnituru - zawsze robi o niebo lepsze wrazenie niż badziewny perfect z bazaru lub zakute w czarny matowy plastik Casio na ręku B).

Edytowane przez Voli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Jesteś z Warszawy? Ja polecam  pana Jerzego Rosiaka z Ząbkowskiej, nie jest tani, ale za to solidny i niezawodny.

Koledzy polecają jeszcze, o ile dobrze pamiętam pana Jan Dubera z Górczewskiej.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś z Warszawy? Ja polecam  pana Jerzego Rosiaka z Ząbkowskiej, nie jest tani, ale za to solidny i niezawodny.

Koledzy polecają jeszcze, o ile dobrze pamiętam pana Jan Dubera z Górczewskiej.   

Ja jestem z Katowic. Może wie ktoś gdzie w okolicach Katowic można naprawić taki zegarek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów B).

Długo szukałem jakiś informacji na temat mojego zegarka i szczerze nie widzę innej możliwości jak skorzystać z waszej wiedzy. Dostałem od ojca zegarek na maturę.

1. Bardzo ciekaw jestem historii tego zegarka. Wiem jedynie o historii firmy oraz, że należał do brata mego dziadka.

2. Ponieważ zegarek jest złoty a z boku widzę jakiś napis Au to czy jest on ze złota czy po prostu pokryty złotą warstwą?

3. Co znaczy symbol Au?

Zamieszczam zdjęcie mojego zegarka:

post-30868-0-72675300-1331567550.jpg/

post-30868-0-77117500-1331567552.jpg/

Dodałem linki ponieważ jak używam opcji grafika to podaje, że nie obsługuje tego rozszerzenia.

Edytowane przez m@teusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś to zdjęcie się nie załącza Au- http://pl.wikipedia.org/wiki/Z%C5%82oto

Wstaw lepiej przez to:

http://imageshack.us/

Z tym złotem jest kilka możliwości jak będą zdjęcia to będzie wiadomo, jeśli jest zegarek ze złota tzn. koperta to oprócz au będzie jakaś punca i ilość karatów (zazwyczaj chyba że bardzo stary zegarek)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
m@teusz - twój zegarek to Rakieta z lat '80 lub przełomu '80 i '90. Zegarek jest pozłacany warstwą poniżej 5 mikrometrów (gdyby miał grubszą pozłotę byłoby to oznaczone: Au5 - 5 mikronów, AU10 lub Au20 mikronów, samo Au oznacza pozłote bez minimalnej gwarantowanej grubości czyli poniżej 5um). Zegarki złote są oznaczane inaczej. Twój zegarek wart jest w dobrym stanie 50 -70 złotych (a na tej jednej jedynej fotce wyglada dobrze). W środku siedzi mechanizm 2609.N taki jak tu: http://www.ussrwatch...?g2_itemId=1543 to dobry werk i zegarek bardzo elegancki - zostaw go sobie jako rodzinną pamiątkę. Jeśli chcesz go nosić warto zrobić mu po tylu latach serwis u dobrago zegarmistrza (podobnie jak z samochodem - trzeba robić przeglady, wymieniacolej etc B)). Pamiętaj także, że ten zegarek nie jest wodoszczelny - krople deszczu mu nie zaszkodzą ale pod kran to raczej go nie wkładaj :). Edytowane przez Voli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za informację. Jeśli chodzi o stan zegarka to wygląda ładnie bo wymieniłem szkiełko i pasek. Co do wartości- dla mnie bezcenne(pamiątka rodzinna). Jakby co to kiedyś może się odezwę bo wiem że u Babci jest niemała kolekcja zegarków na łańcuszek po moim dziadku. Jak będę miał okazję to porobię zdjęcia i wam pokarzę. Co prawda kolekcja ta nie należy do mnie, ale przynajmniej sprawdzę i zainteresuję się tym co zbierał dziadek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś mi wyjaśnić jaki posiadam zegarek? Szukałem lecz nie wiem, z którego jest roku i jaki to typ? Na tarczy jest napis (rosyjski)Wostok, na kopercie AMFIBIA. Do czego służy ta ruchoma obręcz i jak przestawić datę? Jestem laikiem i nie mam pojęcia jak to działa. Proszę o kontakt.

Pozdrawiam.

-, a jak tu wstawić zdjęcie...???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Foto możesz wstawic np tu: http://imageshack.us/

lub porzez dowolny serwer oferujący darmowy hosting (a jest ich sporo).

Datę przestawiasz po prostu popychając zegarek.

Co to dokładnie za Amfibia to musisz foto pokazac bo to cała linia zegarków produkowana od 1967 roku do teraz (i wciąż się rozwija).

Koronki w amfibiach są zakręcane - najpierw musisz odkrecićkoronkę a następnie ustawiać godzinę.

Ta "ruchona obręcz" czyli pierścień lub jak niektórzy wolą z anglosaska bezel służy do oznaczania czasu np. wynurzenia (amfibia to zegarki nurkowe) lub w bardziej codziennym zastosowaniu do oznaczania kiedy rozpoczęły się gotować jajka i kiedy masz je wyłaczyć smile.gif

Edytowane przez Voli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Szkiełko (pleksi) wypoleruj, lub wymień, kopertę lekko doczyść i będzie git :( Zegarek pochodzi z lat 80-tych. Możesz mu zafundować czyszczenie, ale jeśli chodzi dokładnie a Ty masz zdecydowanie ograniczone fundusze, to olej i zostaw jak jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi