Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

post-93927-0-60609300-1478464647_thumb.jpgpost-93927-0-28923200-1478464716_thumb.jpg

witam chciałbym zapytac czy ktoś wie co to za zegarek? z którego roku moze pochodzic? i czy mozna o nim cos powiedzieć? Mechanizm na 15 kamieniach napis na tarczy swiss made.z gory dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

attachicon.gif20161025_202729.jpgattachicon.gif20161029_094959.jpg

witam chciałbym zapytac czy ktoś wie co to za zegarek? z którego roku moze pochodzic? i czy mozna o nim cos powiedzieć? Mechanizm na 15 kamieniach napis na tarczy swiss made.z gory dziękuję.

Pytanie powinienneś zadać tu: http://zegarkiclub.pl/forum/forum/43-zegarki-szwajcarskie-i-niemieckie/

Ale mechanizm to ETA 1015 lub pochodny z tej rodziny 10XX. Może byc z lat 40-tych raczej koniec 40-tych początek 50-tych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZŁOTY POLJOT

Mam w kolekcji złotego Poljota (Polet-cyrylicą). Złoty, 30kamieni, próba 583, nabyty w czasach PRL. Nienoszony. Działa. Jakby ktoś coś wiedział na temat tego egzemplarza to proszę dać znać. Dzięki.

post-87993-0-00768500-1478465753_thumb.jpg

post-87993-0-63219300-1478465757_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny złoty Poljot na niesamowicie brzydkim pasku, ciężko będzie coś więcej o nim powiedzieć ;). Z tego co się orientuję to takie przedmioty były kupowane głównie jako inwestycja w złoto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaak pasek też mi się nie podoba, nie pasuje kompletnie do niego, z tego co wiem to tak jak piszesz to miała być inwestycja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Ale pasek to oryginalne "Safari" z epoki. W czasach PRL-u najczęściej na takich bywały Ruhle ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale pasek to oryginalne "Safari" z epoki. W czasach PRL-u najczęściej na takich bywały Ruhle ;)

mam jedną Ruhle i właśnie jej brakuje paska :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolegów Fachowców z dziedziny zegarków i wszystkiego, c z nimi związane:) 

Zwracam się z prośbą o zerknięcie okiem na załączone zdjęcie. A mianowicie pytanie brzmi, czy Ty zegarem może być pozłacany? Kilka z tego typu starych radzieckich damskich zegarków już mam i na każdym widnieje próba. Ten obejrzałam z każdej możliwej strony i brak jakiegokolwiek oznaczenia Au itp. Oznacza to zatem, że zegarek pozłacany nie jest? 

Z góry dziękuję za odpowiedz.

post-69972-0-05539500-1478521151_thumb.jpg

post-69972-0-07439000-1478521164_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Wiktorio, znaki probiercze czyli "próby" są bite na kopertach i dekielkach wykonanych z litego złota. Punce "Au..." co oglądałaś na starych radzieckich zegarkach, to oznaczenia złocenia (mosiężna koperta pokryta warstewką złocenia - liczba mówi o jej przybliżonej grubości w mikronach)

Z tego co się orientuję, złocone koperty były oznaczane puncą do końca lat siedemdziesiątych, później już niekoniecznie. Zegarki w złoconych kopertach produkowane w latach osiemdziesiątych często nie mają już tych oznaczeń. Jednocześnie gdzieś w początkach lat 90-tych pojawiają się zegarki o złotopodobnym kolorze kopert lecz nie są one złocone tylko powleczone jakąś inną technologią nie mającą nic wspólnego z Au.

Z fotek powyżej trudno ocenić w jaki sposób nadano kolor kopercie tej czajki

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tych zegarkach au było bite często na zapięciu bransoletki. Zobacz tam.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem takiego de luxa na aukcji. I chciałbym spytać czy wszystko z nim Ok. A najbardziej o jednoznaczne określenie, czy w takim zestawieniu tarcza-koperta występowały czarne wskazówki ? Ze względu na mnogość składaków, przeróbek, podróbek... to już każdy de luxe którego zobaczę budzi moją niepewność

post-93540-0-65644300-1478556724_thumb.jpg

Edytowane przez Gedeon1974

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem takiego de luxa na aukcji. I chciałbym spytać czy wszystko z nim Ok. A najbardziej o jednoznaczne określenie, czy w takim zestawieniu tarcza-koperta występowały czarne wskazówki ? Ze względu na mnogość składaków, przeróbek, podróbek... to już każdy de luxe którego zobaczę budzi moją niepewność

attachicon.gifde luxe.jpg

Tarcza współczesna a wskazówki od czapy. Może dałoby się coś więcej powiedzieć gdyby były zdjęcia od tyłu i mechanizmu.

Ale konkluzja jest taka że daruj sobie choćby ze względu na tarczę. :)

Tu masz poglądowo oryginał:

post-49869-0-24640400-1478557556_thumb.jpg

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza współczesna a wskazówki od czapy. Może dałoby się coś więcej powiedzieć gdyby były zdjęcia od tyłu i mechanizmu.

Ale konkluzja jest taka że daruj sobie choćby ze względu na tarczę. :)

Dziękuję, tak myślałem (mechanizmu sprytnie nie pokazano, tylko górniczy dekiel http://allegro.pl/zegarek-poljot-deluxe-i6594030367.html#thumb/1).Ale ostatnio jeden zegarmistrz (nie mój mistrz), powiedział mi, że czarne wskazówki występowały w de luxach tylko w zestawieniu z chromowaną kopertą. No i teraz mam zgryz, sam nie wiem co myśleć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję, tak myślałem (mechanizmu sprytnie nie pokazano, tylko górniczy dekiel http://allegro.pl/zegarek-poljot-deluxe-i6594030367.html#thumb/1).Ale ostatnio jeden zegarmistrz (nie mój mistrz), powiedział mi, że czarne wskazówki występowały w de luxach tylko w zestawieniu z chromowaną kopertą. No i teraz mam zgryz, sam nie wiem co myśleć :)

I miał rację, przy czym nie było chromowanych De Luxów tylko złocone i stalowe:

post-49869-0-86436900-1478557774_thumb.jpg

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, racja ze stalową. Przepraszam, mój błąd. Ale widziałem też kilka z czarnymi wskazówkami w złoconej kopercie i wydawały mi się autentyczne. Np. taki: https://get.google.com/albumarchive/107247623220063053982/album/AF1QipO2JWyTHCYR86wcnXu3ZP6Ba9Nf8XQ61PQvyQnE/AF1QipMXQsgv80_HY1ZxB6n60CmQqF-FFRIXh0E8P0zy

edit: Chyba, że to już nie "de luks" :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, racja ze stalową. Przepraszam, mój błąd. Ale widziałem kilka też z czarnymi wskazówkami w złoconej kopercie i wydawały mi się autentyczne. Np. taki: https://get.google.com/albumarchive/107247623220063053982/album/AF1QipO2JWyTHCYR86wcnXu3ZP6Ba9Nf8XQ61PQvyQnE/AF1QipMXQsgv80_HY1ZxB6n60CmQqF-FFRIXh0E8P0zy

Ale to już inny model :) Jak najbardziej prawidłowy :)

Dobór indeks - wskazówki, złocone ze złoconymi i czarne z czarnymi

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to już inny model :) Jak najbardziej prawidłowy :)

Dzięki ci Panie za to forum i pęd do wiedzy! Inaczej miałbym już w domu wiadro złomu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Przepraszam za to że przykleiłem do posta powyżej.

Zakupiłem w lombardzie ten oto model zegarka.

post-93814-0-33843500-1478722951_thumb.jpg

Dużo informacji na jego temat znalazłem już w internecie.

Że jest prawie nic nie wart to też wiem. :P  :lol:  :lol:

Interesuje mnie jego rok produkcji  chociaż w przybliżeniu to po pierwsze a po drugie czy jest autentykiem czy to jakiś składak.

Maało jest chyba komandirskich z pozłacaną kopertą a jeśli już są to mają inny wzór tej obręczy z liczbami wokół zegarka.

proszę o odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://get.google.com/albumarchive/113098239036073221216/album/AF1QipOo_sF0z7DmOaV9osqHP1Aq35S5aqAuq3_xUUXA/AF1QipORzGnl2XIZvYxLWi6qkeEFveXp2SopS0FqlB5r

Jest w katalogu z 2001 roku, co nie wyklucza, że był już wcześniej produkowany.

ed. Chociaż dokładnie nie widzę czy to ten sam bezel, sugeruję się złoceniem.

Edytowane przez Mike S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

no wg mnie nie wgląda jak ten z tego zdjęcia z katalogu

Bo Twój jest w innej kopercie i z innym bezelem ;)

W kopercie typu 43X (mosiądz chromowany) z bezelem, którego nie ma w tym katalogu. ;)

Ale Mike S ma rację, lata 2001 i dalej. Na pewno już noworus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że koperta, bezel i chyba wskazówki są z Vostoka Prestige

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi