Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Recommended Posts

Guest Yakovlev

O człowieniu, co to za piękna Pobieda? Że też 3 stów luzem nie mam.

No,co to za Pobieda ? Opowiadaj ;)

Takiej Pobiedy niestety nie mam i....... miał nie bedę :D :D :D

Chyba że sobie namalujesz z nudów :D

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

ta Pobieda jest nowatorskim projektem na epokę Igrzysk w Pjongczangu promującym zmianę olimpijskiego logo (odwróconego o 180°) Panowie! trzy stówki to naprawdę zarąbista okazja :)

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Witam wszystkich bardzo serdecznie!

Ostatnio przeglądając z mamą stare pamiątki natrafiliśmy na zegarek dziadka.

Jest to POLJOT, ponoć z jakiejś limitowanej edycji (tak twierdzi mama), ale nie działa.

Niestety, mechanizm nie działa. Gdy ruszam zegarkiem słychać, że coś w środku próbuje pracować, ale mu nie wychodzi.

Chciałbym się zapytać co to jest za model, czy jest rzadki, ile jest wart (i tak nie sprzedam, ale mama się ucieszy, jeśli dowie się, że dużo :) ) oraz ile mogłaby kosztować naprawa. Boję się otwierać stąd brak zdjęć mechanizmu.

PS może ktoś wie czy w Szczecinie jest jakiś zegarmistrz o dobrej reputacji, który podjąłby się zdania naprawienia go?

http://imgur.com/a/nlsrB

Pozdrawiam!

Guest Yakovlev

Poljot De Luxe Automatic, czyli taki, którego nie trzeba nakręcać tylko założyć na nadgarstek i nosić. Sam będzie się nakręcał.

Zanieś do majstra, niech zrobi porządny serwis i ciesz się rodzinną pamiątką.

Co do wartości - ile jest wg Ciebie warta pamięć o Dziadku ? Dycha, dwie, trzy, pięć ?

Poljot De Luxe Automatic, czyli taki, którego nie trzeba nakręcać tylko założyć na nadgarstek i nosić. Sam będzie się nakręcał.

Zanieś do majstra, niech zrobi porządny serwis i ciesz się rodzinną pamiątką.

Co do wartości - ile jest wg Ciebie warta pamięć o Dziadku ? Dycha, dwie, trzy, pięć ?

Nie wiem ile jest warta dla mnie, bo dziadek zmarł zanim się urodziłem.

Chciałem mamie poprawić humor, że zegarek dziadka, który kosztował całą wypłatę kiedyś, jest wart więcej niż paczka fajek.

Nie trzeba się od razu spinać.

W każdym razie dziękuję za odpowiedź.

Guest Yakovlev

Nie wiem ile jest warta dla mnie, bo dziadek zmarł zanim się urodziłem.

Chciałem mamie poprawić humor, że zegarek dziadka, który kosztował całą wypłatę kiedyś, jest wart więcej niż paczka fajek.

Nie trzeba się od razu spinać.

W każdym razie dziękuję za odpowiedź.

Ależ nikt się nie spina.

O tym, że nie należy pytać o wycenę oraz wyceniać zegarki mówi regulamin, którego oczywiście nie przeczytałeś.

Tak, że luzuj rajtuzy i leć do majstra.

Yakovlev  dobrze ci radzi ja też nie odczułem żeby się spinał. Pewnie trzeba go tylko przeczyścić i mama na pewno będzie zadowolona 

Dobrze, przepraszam, że się uniosłem :)

EDIT a jeszcze w kwestii ewentualnej limitacji - ponoć wtedy to była jakaś limitowana edycja do 1000 sztuk. Czy to jest jakiś wybitny egzemplarz czy po prostu jeden z wielu? I tak będę nosił, ale chciałbym wiedzieć, bo ponoć dziadek lubił "koloryzować", zważywszy na to, że po spożyciu sprzedał prawie wszystkie swoje rzadkie książki za grosze... :)

Edited by savagetommy

w kwestii ewentualnej limitacji - w Związku Sowieckim zegarki produkowane były (w latach 70-tych) na masową skalę nie kierowano się takimi "mykami" marketingowymi jak limitacja ect...

Poljot Twojego dziadka jest zegarkiem z "najwyższej półki" tamtego okresu... wyżej leżały już tylko poljoty w kopertach z litego złota. Jest dzisiaj w naprawdę świetnym stanie więc nic tylko zafundować mu serwis - i mucha nie siada! :)

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

w kwestii ewentualnej limitacji - w Związku Sowieckim zegarki produkowane były (w latach 70-tych) na masową skalę nie kierowano się takimi "mykami" marketingowymi jak limitacja ect...

Poljot Twojego dziadka jest zegarkiem z "najwyższej półki" tamtego okresu... wyżej leżały już tylko poljoty w kopertach z litego złota. Jest dzisiaj w naprawdę świetnym stanie więc nic tylko zafundować mu serwis - i mucha nie siada! :)

Super, dziękuję za odpowiedź :)

Przekazałem mamie, widać, że kamień spadł jej z serca. Widocznie potrzebowała pewnej "rehabilitacji" ojca. Chyba taki okres w życiu.

Z pewnością go naprawię jak tylko pojadę w najbliższym czasie do większego miasta.

Planowałem naprawę mechanizmu, pozbycie się zanieczyszczeń na kopercie bez większej ingerencji i może zmianę szkiełka, bo jest trochę porysowane, ale tutaj nie mam pewności, czy wymieniać.

W dobrym kierunku idę? Czy to może za dużo i zrobić tylko mechanizm?

szkiełka takiego z lupką raczej nie znajdziesz szybko,wystarczy zrobić lekką polerkę  i będzie git 

Edited by daniels36

Start w amelinowej kopercie, wskazówki oryginalne, tarcza warsiawska. Dzisiaj mogłem kupić takiego za 5zł.

Super, dziękuję za odpowiedź :)

Przekazałem mamie, widać, że kamień spadł jej z serca. Widocznie potrzebowała pewnej "rehabilitacji" ojca. Chyba taki okres w życiu.

Z pewnością go naprawię jak tylko pojadę w najbliższym czasie do większego miasta.

Planowałem naprawę mechanizmu, pozbycie się zanieczyszczeń na kopercie bez większej ingerencji i może zmianę szkiełka, bo jest trochę porysowane, ale tutaj nie mam pewności, czy wymieniać.

W dobrym kierunku idę? Czy to może za dużo i zrobić tylko mechanizm?

Tak jak podpowiada kolega daniels36 - wypoleruj szkiełko. Zorganizuj sobie bardzo drobny papier ścierny 1500>2000>2500 i na koniec bawełniana szmatka i pasta polerska np. Turbo (kiedyś Tempo) aż się zacznie świecić. Będzie jak by je wczoraj zamontowali w fabryce w Moskwie. Uważaj przy tym, żeby nie porysować koperty, ani nie dociskać mocno szkiełka bo Ci może pęknąć. Oryginalne szkiełko z lupką to już absolutna rzadkość.

Uważaj z czyszczeniem koperty - Twoja już ma widoczne przetarcia. Warto ją lekko wypolerować (fajne są chusteczki polerskie, albo polerka do paznokci) - ale czasu jej nie cofniesz. 

Edited by Łukasz Radziszewski