Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Burns napisał(-a):

Konbinuj dalej, to bardzo duży salon, peenie nie oglądasz TV z jego końca, ale żeby to się trzęsło w filmach to potrzebowalbyś coś takiego z ich największym subem s6000, a nie mają takiego zestawu z soundbarem

https://teufelaudio.pl/ultima-40-active-club-edition-surround-41-set-107002447

Trzebaby kupić osobno soundbar i osobno suba, ale w życiu nie zmieścisz się w tej kwocie.

Od ekranu do głowy opartej na zagłówku kanapy jest jakieś 5,5m. Kwotę mogę minimalnie zwiększyć. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klipsch The Fives?

można by się pokusić o chińczyka typu Argon Audio - bo wymagania spore, budżet słaby - cudów nie będzie 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie musi być sala kinowa. Wystarczy w miarę przyzwoity sprzęt poprawiający jakość odsłuchu w trakcie oglądania filmów. Co prawda skończyłem szkołę muzyczną, ale nie jestem audiofilem.

Edytowane przez mario1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, mario1971 napisał(-a):

To nie musi być sala kinowa. Wystarczy w miarę przyzwoity sprzęt poprawiający jakość odsłuchu w trakcie oglądania filmów. Co prawda skończyłem szkołę muzyczną, ale nie jestem audiofilem.

Nawet soundbar za 1k zagra pokornie "leoiej" niż głośniki wbudowane w telewizor. Natomiast musisz patrzyć na inne rzeczy. Są problemu, że urządzenia nie dogadują się przez HDMI (eArc, Arc itd) ale załóżmy, że wszystko zadział po wyjeciu z pudełka. HDMI odetnie dźwięk z telewizora i przekieruje to do soundbara, połączenie przez optyka pozwala osobno sterować głośnością telewizora i osobno soundbara, sciszasz sobie telewizor do 0 i włączasz soundbar. Przydatne jeżeli domownicy nie lubią słuchać przez soundbar, bloototh to tak po środku dwóch poprzednich. Jak soundbara włączony to przekieruje dźwięk do niego i odetnie głośniki telewizora, ale jak wyłączysz soundbar i go nie wykryje to nie będzie przekierowania. Musisz też zdecydować czy subwoofer będzie przewodowy czy chcesz go postawić gdzieś daleko, z tyłu pokoju, wtedy musisz szukać z bezprzewodowym, lub możliwością rozszerzenia jako oocja. Te tanie mają kable złączone na stałe, nie na wejścia na adapter.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Burns napisał(-a):

Nawet soundbar za 1k zagra pokornie "leoiej" niż głośniki wbudowane w telewizor. Natomiast musisz patrzyć na inne rzeczy. Są problemu, że urządzenia nie dogadują się przez HDMI (eArc, Arc itd) ale załóżmy, że wszystko zadział po wyjeciu z pudełka. HDMI odetnie dźwięk z telewizora i przekieruje to do soundbara, połączenie przez optyka pozwala osobno sterować głośnością telewizora i osobno soundbara, sciszasz sobie telewizor do 0 i włączasz soundbar. Przydatne jeżeli domownicy nie lubią słuchać przez soundbar, bloototh to tak po środku dwóch poprzednich. Jak soundbara włączony to przekieruje dźwięk do niego i odetnie głośniki telewizora, ale jak wyłączysz soundbar i go nie wykryje to nie będzie przekierowania. Musisz też zdecydować czy subwoofer będzie przewodowy czy chcesz go postawić gdzieś daleko, z tyłu pokoju, wtedy musisz szukać z bezprzewodowym, lub możliwością rozszerzenia jako oocja. Te tanie mają kable złączone na stałe, nie na wejścia na adapter.

Pogadamy o tym przy piwie. 

Ty stawiasz! 😜

A np. JBL BAR 1000? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, mario1971 napisał(-a):
5 godzin temu, Valygaar napisał(-a):
Devialet Dione. MEGA!
Uwaga - rzadki przypadek na tym forum - wymądrzam się nt. sprzętu, który miałem i służył mi kilka miesięcy emoji6.png

Czemu tak krótko i czy masz jakiś nr referencyjny?

Podałeś ref. drogiego, wysokiej klasy tv. Gdybyś napisał, że masz budżetowy tv za kilka tys. to bym nie wyskakiwał z Devialetem ;)

Ja przez pół roku przetestowałem kiedyś wiele barów i zestawów z subem i żaden nie miał startu do Devialeta z wyjątkiem jeszcze większego/droższego Sennheisera Ambeo (świetny pod każdym względem) oraz JBL 9.1 (sub, listwa i odpinane satelity - dźwięk potężny ale jakościowo przeciętny).

Devialet wyczynia cuda z kalibracją w pomieszczeniu i odtwarzaniu dźwięków przestrzennych nawet w totalnie nieprzyjaznym pomieszczeniu. To jest liga mistrzów i tyle w temacie 🤷‍♂️

Sprzedałem bo moja ściana z nowymi Sonetto i wzmacniaczem wygladała już na przeładowaną. Okazało się dodatkowo, że stereo świetnie nadaje się do 99% wsparcia dla TV i przestałem włączać Dione.

Radziłbym poszukać i potestować cos pod producenta TV. To zazwyczaj dobry wybór, a Samsung ma dobre opinie dotyczące swoich topowych barów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po Świętach odwiedzę parę salonów ze sprzętem, aby się lepiej poznać wszystkie technikalia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Po Świętach odwiedzę parę salonów ze sprzętem, aby się lepiej poznać wszystkie technikalia. 

Bardzo lubię ekipę z rtings. Dużo konkretnej wiedzy i lubią nawywijać oscylatorem więc nawet grono polskich miłośników "dowodów na wszystko i wszędzie" nie ma powodu do narzekania.

Bardzo zachwalają jak widzę takiego Samsunga:

https://www.rtings.com/soundbar/reviews/samsung/hw-q990d

W PL widzę poniżej 4 tys. To może być dobry strzał 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zważywszy, że telewizor kupuje się na kilka lat jak nie wysiądzie dzień po gwarancji, gdybym ja kupowałem soundbara pod warunkiem, że bym go chciał skorzystałbym z podpowiedzi Valygaar w myśl zasady, że nie stać nas na oszczędzanie. 8k min na 8lat (nie mówię o ratach, tylko czasie użytkowania tego sprzętu), to nie jest masakryczny wydatek.

Jednak przy tak dużym salonie a nawet mniejszym szedł bym w duże stereo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że dalej naparzacie się o kabelki i inne pierdolety więc wracam do słuchania.

Wesołych Świąt!
738538870_ZdjcieWhatsApp2024-12-15o12_30.51_98d23c2a.thumb.jpg.9098c8d476d71a02b0049267dc23cc83.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Annihilator napisał(-a):

Widzę, że dalej naparzacie się o kabelki i inne pierdolety więc wracam do słuchania.

Wesołych Świąt!
738538870_ZdjcieWhatsApp2024-12-15o12_30.51_98d23c2a.thumb.jpg.9098c8d476d71a02b0049267dc23cc83.jpg

No w końcu ktoś coś pokazał, pozazdrościć 👍👍👍

Godzinę temu, Annihilator napisał(-a):

Wesołych Świąt!

Ja taki trochę laik jestem , te dwa po bokach to monobloki 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Annihilator napisał(-a):

Wesołych Świąt!

Elegancko. 👍 Uważaj na "specjalistów" od zniekształceń w głośnikach tubowych. Zaraz ktoś tu wpadnie z wykresem wyprodukowanym przez jakiegoś "no name'a", żeby Ci udowodnić, że to "nie gra". 😉 Wesołych Świąt. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Elegancko. 👍 Uważaj na "specjalistów" od zniekształceń w głośnikach tubowych. Zaraz ktoś tu wpadnie z wykresem wyprodukowanym przez jakiegoś "no name'a", żeby Ci udowodnić, że to "nie gra". 😉 Wesołych Świąt. 🙂

Jeszcze Cię piecze ? I gdzie się podział ten stoicki spokój ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, McIntosh napisał(-a):

Ciekaw jestem czy to też ma zniekształcenia liniowe 😉😉😉

d70228fd0182ea7954d06605cffd0569.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Burns napisał(-a):

Jeszcze Cię piecze ? I gdzie się podział ten stoicki spokój ?

A gdzie się podział wykres obrazujący zniekształcenia nielinearne + zniekształcenia wynikające z konstrukcji głośników tubowych? Avantgarde Acoustic... Dawaj. Na pewno w sieci znajdziesz jakiś "paszkwil".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka tuba w głośniku ma jedno zadanie - dopasowanie impedancji akustycznej --> więcej energii zostanie wypromieniowanej bez odbicia. Analogiczne zjawisko do dopasowania impedancji w falowodach mikrofalowych. ;) 
Żadna magia, ale fakt że wygląda imponująco. :) 

Edit:
Tu skrócony opis:
http://www.dydaktyka.cba.pl/Reflect.htm

Edit2:
Ucho ludzkie też pełni tę funkcję dopasowania impedancji między powietrzem, a błoną bębenkową. :) 

Edytowane przez machlo

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, McIntosh napisał(-a):

A gdzie się podział wykres obrazujący zniekształcenia nielinearne + zniekształcenia wynikające z konstrukcji głośników tubowych? Avantgarde Acoustic... Dawaj. Na pewno w sieci znajdziesz jakiś "paszkwil".

Weź sibie na luz, nie krytykowałem Cię za McIntosha, jemu napisałem wcześniej miłe słowa o tych kolumnach z tubami, nie pogardził bym takim sprzętem.

Natomiast jeżeli liczysz na to, że poklepię Cię za kable, wzmacniacz słuchawkowy tylko z tego powodu, że to kosztuje dużo po kilkadziesiąt tysiecy i to ma być jedyny argument, że coś wtedy musi być dobre to pomyliłeś adresy. No ew. może pojawić się drugi, przecież ja to słyszę... Tych co łykają jak pelikan audiofilskie slogany poszukaj sobie pod innym adresem. Skończyłem!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, machlo napisał(-a):

Taka tuba w głośniku ma jedno zadanie - dopasowanie impedancji akustycznej --> więcej energii zostanie wypromieniowanej bez odbicia. Analogiczne zjawisko do dopasowania impedancji w falowodach mikrofalowych. ;) 
Żadna magia, ale fakt że wygląda imponująco. :) 

Edit:
Tu skrócony opis:
http://www.dydaktyka.cba.pl/Reflect.htm

Edit2:
Ucho ludzkie też pełni tę funkcję dopasowania impedancji między powietrzem, a błoną bębenkową. :) 

https://livesound.pl/tutoriale/4410-glosniki-tubowe-budowa-i-zasada-dzialania

8 minut temu, Burns napisał(-a):

Weź sibie na luz, nie krytykowałem Cię za McIntosha, jemu napisałem wcześniej miłe słowa o tych kolumnach z tubami, nie pogardził bym takim sprzętem.

Natomiast jeżeli liczysz na to, że poklepię Cię za kable, wzmacniacz słuchawkowy tylko z tego powodu, że to kosztuje dużo po kilkadziesiąt tysiecy i to ma być jedyny argument, że coś wtedy musi być dobre to pomyliłeś adresy. No ew. może pojawić się drugi, przecież ja to słyszę... Tych co łykają jak pelikan audiofilskie slogany poszukaj sobie pod innym adresem. Skończyłem!

Nie musisz. Ja mam świetny dźwięk, a Ty teorię. Co, kto lubi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

Ja taki trochę laik jestem , te dwa po bokach to monobloki 🤔🤔🤔

Tak, Soulution 511, które mogą pracować w trybach stereo, mono, dual. Przy moich kolumnach (103dB i minimum 8ohm) konfiguracja mono to totalny overkill. Różnica w dżwięku jest ale nijak ma się do zainwestowanych środków w drugą końcówkę. Znacznie większą różnicę spowodowała wymiana kabla głośnikowego na Furutech Nanoflux... :)

Teraz możecie się na mnie powyżywać, trzymajcie się, Wesołych Świąt! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Annihilator napisał(-a):

Tak, Soulution 511, które mogą pracować w trybach stereo, mono, dual. Przy moich kolumnach (103dB i minimum 8ohm) konfiguracja mono to totalny overkill. Różnica w dżwięku jest ale nijak ma się do zainwestowanych środków w drugą końcówkę. Znacznie większą różnicę spowodowała wymiana kabla głośnikowego na Furutech Nanoflux... :)

Ja jestem laik ja tylko słucham muzyki. Pozdrawiam i Wesołych świąt Bożego Narodzenia 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Annihilator napisał(-a):

konfiguracja mono to totalny overkill. Różnica w dżwięku jest ale nijak ma się do zainwestowanych środków w drugą końcówkę. 

A ja bardzo doceniam taki szczery wpis i chętnie przeczytam jego rozwinięcie (poza ceną, którą można sprawdzić w Internecie).

Czy to też pokłosie tego, że obecne kolumny mają własne wzmacniacze dla niskotonowych i końcówki nudzą się a separacja na dwa nijaki ma się do olbrzymiej ceny w tym zestawieniu?

To może trzeba drugą 511 spróbować sprzedać?

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Annihilator napisał(-a):

Hmmm intrygujące zestawienie

. Napiszesz cos wiecej, dlaczego taki wybór? Co testowales wczesniej ? Ja sluchalem tych kolumn z Wzmacniczem lampowym 3.5W i mocu im nie brakowało, a tutaj widze 300W na kanał 😱

Sprawdzales jakies zestawienia z monoblokami single ended ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.12.2024 o 14:47, TomcioMiki napisał(-a):

Ja jestem laik ja tylko słucham muzyki. Pozdrawiam i Wesołych świąt Bożego Narodzenia 🤗🤗🤗

I o to chodzi. Pozdrawiam.

W dniu 24.12.2024 o 14:55, Burns napisał(-a):

A ja bardzo doceniam taki szczery wpis i chętnie przeczytam jego rozwinięcie (poza ceną, którą można sprawdzić w Internecie).

Czy to też pokłosie tego, że obecne kolumny mają własne wzmacniacze dla niskotonowych i końcówki nudzą się a separacja na dwa nijaki ma się do olbrzymiej ceny w tym zestawieniu?

To może trzeba drugą 511 spróbować sprzedać?

Drugiej końcówki rzeczywiście prawdopodobnie się pozbędę. Różnica jest ale subtelna i to głównie w kontroli niskich tonów, ogólnej precyzji i separacji. Przy bezpośrednim porównaniu można to wychwycić ale długodystansowo spokojnie z jedną 511 można żyć.

W dniu 24.12.2024 o 21:31, Muzzy napisał(-a):

Hmmm intrygujące zestawienie

. Napiszesz cos wiecej, dlaczego taki wybór? Co testowales wczesniej ? Ja sluchalem tych kolumn z Wzmacniczem lampowym 3.5W i mocu im nie brakowało, a tutaj widze 300W na kanał 😱

Sprawdzales jakies zestawienia z monoblokami single ended ? 

Poprzednio miałem monobloki lampowe Line Magnetic LM-503PA na 845. Świetne końcówki w swojej cenie ale już raczej nigdy nie wrócę do lampy. Nie moja bajka ale to długa historia.
Testowałem w listopadzie Pass X 250.8 oraz Burmestery 911 mkIII fabrycznie w trybie mono ale połączenie Soulution było bezkonkurencyjne.
Trochę szkoda było pozbyć się Burmesterów, bo to piękne klocki...

IMG_20241205_225554.jpg

Edytowane przez Annihilator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi