Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
22 minuty temu, Bugs napisał(-a):

Masz inne podejście, nie podzielam go ale akceptuję i pozostanę przy swoim.

Być może mój słuch jest już tak tępy że nie odróżniłbym nagrania z telefonu i z Passa czy innego hi-endu ale byłbym w stanie się do tego przyznać i w pewnym sensie to byłoby dobrze bo nie czułbym potrzeby kupienia nic droższego. 

Swoje sprzęty odróżniam ( fakt że trudno samemu zrobić ślepą próbę ), za pewne dopłaciłem uznając że warto, z innych zrezygnowałem bo różnica nie była dla mnie warta wydatku i wolałem to przeznaczyć na płyty.

Nie patrzę tylko na cenę - droższy Naim gra lepiej jako wzmacniacz od Audiolaba ale jako CD w niczym nie przeważa na starym Meridianem. Konstrukcyjnie też jest gorzej bo napęd szczelinowy jest niewygodny i mam obawy co do jego trwałości, jak do tej pory działa jednak bez zarzutu a cała reszta jest warta tej niedogodności.

A co to tam jest w tym moim Meridianie 506.24 ( i kultowym 508.24 też)? 

I w Naimie za 20 tysi?

Kur....., taśmy!!! 

A widzisz, sprowokowany teraz jakoś bardziej to zjadliwie napisałeś, tak bardziej zdroworozsądkowo. Także pokój wodzu.

Ja nie mówię, że Nie, że bez słuchania! Nie mówię też, że bez patrzenia pod maskę i na cyferki.

Mówię, że trzeba jakoś zdroworozsądkowo wypośrodkować i nie łykać jak pelikan.

W koło i tak jest tysiące wilków (pseudo recenzentów, tak 10 do 1), którzy będę próbowali zrobić nas w bambuko, tylko w jednym celu, żeby pozyskać nasze pieniądze, czyli zarobić.

Kończę, bo temat stał się już dla mnie męczący.

PS. A słuchawki znalazłem, znaczy tak jak napisałem wcześniej akceptuję to z ich przypadłościami, w zasadzie potraktowałem to jak zabawkę dla dużych dzieci, takie klocki lego Technic. Aczkolwiek IEM'y mają tych ograniczeń dla mnie mniej.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale smutne i nudne życie …

Ku…wa kolejny długi weekend rozprawiać o kabelkach - się nudzicie w domach co?

😂😂😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, Osmodeusz napisał(-a):

Ale smutne i nudne życie …

Ku…wa kolejny długi weekend rozprawiać o kabelkach - się nudzicie w domach co?

😂😂😂

Haha, a wiesz, że forum pokazuje historię aktywności?

Właśnie sprawdziłem jak ty masz barwne życie. Jak było na Księżycu i Marsie ?

Tak masz barwne, że i do tego żenującego tematu zajrzałeś. 🤣😂

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Sierżant Julian napisał(-a):

To popularna opinia, nie uwzględniająca jednak wyjątków od reguły, np. tego, że Sonus Faber w droższych modelach kolumn stosuje wewnętrzne okablowanie VdH.

I o czym ten wyjątek świadczy? Że ktoś zrobił to po to, żeby nie było wstydu jak ktoś otworzy obudowę? Czyli to co pisałem, czy jest w tym większy sens? Z tanimi kablami zagra gorzej, lepiej? ;-) Czy jak widac po innych - bez znaczenia? Ale przynajmniej siary nie ma i wygląda :-)

Zresztą VdH to zwykle kable - nic nazdwyczajnego oprócz ceny. Wyglądają też zwyczajnie, także bezsensowny zabieg. Kasa wywalona na napis na izolacji.

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mariusz9a napisał(-a):

I o czym ten wyjątek świadczy? Że ktoś zrobił to po to, żeby nie było wstydu jak ktoś otworzy obudowę? Czyli to co pisałem, czy jest w tym większy sens? Z tanimi kablami zagra gorzej, lepiej? 😉 Czy jak widac po innych - bez znaczenia? Ale przynajmniej siary nie ma i wygląda 🙂

Zresztą VdH to zwykle kable - nic nazdwyczajnego oprócz ceny. Wyglądają też zwyczajnie, także bezsensowny zabieg. Kasa wywalona na napis na izolacji.

Przy takim podejściu twój wcześniejszy zarzut jest pozbawiony sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo w praktyce jest (działa tak samo). O czym pisałem że nie ma to znaczenia, ale jak już wydajesz tyle kasy, to fajnie żeby coś za tym szło. Np kable poprowadzone w ładnych wiązkach a nie najtańsza tandeta czyli połączenia taśmowe. Co to smartfon żeby oszczędzać na miejscu?

Ale, co też pisałem, w zasadzie można to olać - docelowy klient takiego urządzenia, się na tym nie zna i nie będzie tego rozkręcał i naprawiał , więc można wsadzić szrot bo i tak potencjalnemu klientowi wszystko jedno. A tu nagle w internecie zaczęli to rozkręcać i pokazywać, co za pech :-P Wciska się kable audiofilskie jednocześnie "samemu" stosując taniznę :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Burns napisał(-a):

Właśnie sprawdziłem jak ty masz barwne życie. Jak było na Księżycu i Marsie ?

Tak masz barwne, że i do tego żenującego tematu zajrzałeś. 🤣😂

Nudni tu jesteśmy wszyscy 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
17 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Powyżej masz monoblok za 250 tysięcy zł. Komplet kosztuje pół miliona zł, więc producent nie musiał oszczędzać na kablach. Dlaczego zastosował "taśmy ze starego peceta"? Może jest tu ktoś, kto potrafi wyjaśnić ten "fenomen".  

Znalazłem:

https://ep.com.pl/rynek/elektronika-w-praktyce/16205-przewody-plaskie-i-tasmy-fpc-ffc-w-praktyce-konstruktora

Nie dziwię się, że niektórzy podnoszą wrzawę, bo w urządzeniach audio gdzie chcemy eliminować szumy, które później przedostają się do pasma słyszalnego jest to wysoce wskazane.

Przez to pożądane są tak układy jak najbliżej dual-mono nawet jeżeli to nadal jedna obudowa. Rozdziela się, płytki PCB, daje po dwa trafa lub jedno z podwójnym uzwojeniem...

Jak najwięcej izolowania i separacji jednego od drugiego

I nagle ktoś to łączy nieekranowanymi taśmami bo takimi są raczej te szare, najzwyklejsze, najtańsze jest b.słabe.

Czyste pójście po bandzie!

Rozumiem jakbym ktoś doczepił się do tego, że jakiś mały ekranik pokazujący poziom głośności podłączony jest taką taśma.

Ale nawet tani Denon w trybie PURE wyłącza wszystkie takie układy bo niby mogą siać zakłócenia. To Denon za 3-6k może a Ci za 20k-250k już nie muszą?

Proszę Denon model 1700 za 6k, nie widzę zadnej taśmy a ma mały wyświetlacz również.

PMA-1700NE-4.jpg

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Burns napisał(-a):

No i na tej podstawie stwierdzam, że od świąt przez Sylwestra czy też nowy rok, siedzisz i wałkujesz jeden temat, mija kolejny długi weekend nowego roku… i wciąż ten jeden @McIntosh i jego sprzęt jest ci solą w oku. 
Wydał swoje własne pieniądze, na własne przyjemności i …uj  ci do tego.

image.jpeg.cf5e9fbf80a453f1b6295f27d2ed6a2c.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Naprawdę? Ile masz lat, że próbujesz błysnąć obrazkami z poziomu krawężnika bez zrozumienia tematu ? Stare i oklepane!

Gdybyś nie zauważył rozmowa jest o zasadności stosowania taśm w sprzęcie audio a sam McIntosh wkleił kilka przykładów w formie pytającej...

Po co udzielasz się w temacie, który ciebie nie interesuje...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Burns napisał(-a):

Ile masz lat, że próbujesz błysnąć obrazkami z poziomu krawężnika bez zrozumienia tematu ? Stare i oklepane!

no widzisz, jak mówić do ciebie językiem którym się posługujesz przez ostatnie strony tego tematu (poziom krawężnika😄) to nagle czujesz się urażony ?

A udzielam się bo czytać tego nie sposób i nic konkretnego z tej dysputy nie wynika, forum (temat) nie jest jedynie w @Burns posiadaniu chyba, czy innych „bajkopisarzy” - jest publiczne i każdy chętny może zabrać głos, a że wielokroć bez ładu i składu … 🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.10.2019 o 19:40, 1947 napisał(-a):

Chcę usłyszeć kable w moim PianoCrafcie MCR N-670D. Kupiłem w dobrej cenie Melodikę MDC2400 z bananami (tak się to nazywa?). Za cholerę nie wiem jak to podłączyć bez zagniatania ich po stronie klocka. Jakieś porady?7fe7ce02315ddbeff5c864950c04d943.jpg

Tak mi się temat na pierwszej stronie otworzył. Widzę, że też rozpoczął się bardzo szybko od kabli...

Tylu specjalistów i nikt nie napisał, że czerwony i czarny plastik z zacisków  należy usunąć ze złącz przed włożeniem wtyków bananowych (to są małe plastikowe koreczki, zaślepki).

Jest to celowe zabezpieczenie dla jakiegoś kraju (chyba USA) wprowadzone jak w EU nakrętki przytwierdzone na stałe. Po prostu byli magicy, którzy bez zatyczek potrafili podłączyć wtedy do tego wtyczkę zasilającą 🤣🤪😂

Dog What GIF by MOODMAN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.01.2025 o 01:40, McIntosh napisał(-a):

spacer.png

Pokazałem te zdjęcia konstruktorowi, powiedział, że dużo zależy co tymi taśmami jest przesyłane, czy sygnał cyfrowy czy analogowy, jak ten drugi to b. kiepsko. Jaki to jednak by nie był tragedią jest poprowadzenie taśmy przy samym transformatorze. Także ten tego tamtego 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Burns napisał(-a):

Pokazałem te zdjęcia konstruktorowi, powiedział, że dużo zależy co tymi taśmami jest przesyłane, czy sygnał cyfrowy czy analogowy, jak ten drugi to b. kiepsko. Jaki to jednak by nie był tragedią jest poprowadzenie taśmy przy samym transformatorze. Także ten tego tamtego 🤣

Jeśli dobrze pamiętam, to w przypadku toroidalnego emisja EM jest mniejsza niż w klasycznym, a najgorzej byłoby powyżej i poniżej torusa. Z czego by wynikało, że niekoniecznie fajnie, ale bez kryminału. Oczywiście gdyby toroid był w puszce, byłoby lepiej, ale chyba nie jest w żadnym naczyniu, o ile da się stwierdzić z tego zdjęcia.

5 godzin temu, Burns napisał(-a):

Tak mi się temat na pierwszej stronie otworzył. Widzę, że też rozpoczął się bardzo szybko od kabli...

Tylu specjalistów i nikt nie napisał, że czerwony i czarny plastik z zacisków  należy usunąć ze złącz przed włożeniem wtyków bananowych (to są małe plastikowe koreczki, zaślepki).

Jest to celowe zabezpieczenie dla jakiegoś kraju (chyba USA) wprowadzone jak w EU nakrętki przytwierdzone na stałe. Po prostu byli magicy, którzy bez zatyczek potrafili podłączyć wtedy do tego wtyczkę zasilającą 🤣🤪😂

Dog What GIF by MOODMAN

Faktycznie rozkoszne. Ale Japończyk też trochę pograł, bo w terminalach najczęściej są pełne zaślepki, które nie zachęcają do wiercenia tak bardzo, jak za mała dziurka. Która powoduje, że w mężczyźnie budzie się owłosiony samiec pod hasłem "co, ja nie zmieszczę?".

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to nie podejrzewam ze ktoś takim kabelkiem taśmowym analog by przesyłał - chyba są jakieś granice? Czy co, nie ma? :-] jak szaleć to szaleć? Hehe.

4 godziny temu, Burns napisał(-a):

Jaki to jednak by nie był tragedią jest poprowadzenie taśmy przy samym transformatorze.

No ale co? Ktoś tam wyżej może słusznie zauważył że to ekspresowy plug&play - sobie wymienisz w 10 sekund jak się "przyjara".

Ciekawe czy ktoś to przeliczał pod kątem EMC, czy np ścieżki na płytkach, długości kabli, itd, też są na chybił trafił i niech się dzieje co chce :-]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim hegelku też są taśmy 😳🥷🏻 Nie ma pojęcia co przesyłają i nie będę wnikał. Zakładam jednak, że skoro nie dali wi-fi i bluetootha, bo "ryzyko zakłóceń", to chyba to jakoś przemyśleli 🤪

image.png.97cf71e891484ebed263137ae8520b38.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Valygaar napisał(-a):

W moim hegelku też są taśmy

E tam, olej to. Działać będzie dobrze. Tylko wygląda słabo i tak się nie godzi :-( No chyba że dałeś za to 200zł to wtedy wszystko się godzi:D

PS.

Czy po powyższych zdjęciach, ktoś nadal ma zamiar inwestować w audiofilskie kable do przesyłu sygnału cyfrowego?:rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, mariusz9a napisał(-a):

E tam, olej to. Działać będzie dobrze. Tylko wygląda słabo i tak się nie godzi :-( No chyba że dałeś za to 200zł to wtedy wszystko się godzi:D

PS.

Czy po powyższych zdjęciach, ktoś nadal ma zamiar inwestować w audiofilskie kable do przesyłu sygnału cyfrowego?:rolleyes:

Uff...dzięki człowieku 😳... już byłem dosłownie o krok od nieolania... 🙄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Valygaar napisał(-a):

Uff...dzięki człowieku 😳... już byłem dosłownie o krok od nieolania... 🙄

Uwielbiam ten Twój sarkazm🤣🤣🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawy wywiad, polecam posluchac w całości jak ktoś ma czas. Dla zagorzałych fanów pomiarów ciekawa opinia czlowieka z branży od 50min

polecam tez inne wywiady z tego kanalu min z Lipińskim,

peace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panteraz, czyli Tomasz Wróblewski, również mówi, że pomiary są po to, aby wiedzieć czego się można spodziewać - poogladaj jego filmy albo idź na jego wykłady. Każdy osobnik dźwięk odbiera inaczej, ale pomiar wykonywany tak samo ale różnych urządzeń daje jakieś wyobrażenie (układ pomiarowy mierzy tak samo, nie ocenia - mierzy) - zakładasz potem słuchawki na głowę i słyszysz co i jak, bierzesz następne o innej charakterystyke i masz odniesienie słuchowe czym to się różni, i następne i następne, itd. Bawisz się częstotliśosciami. Aż będziesz wiedział co jak brzmi. Oczywiście nie każdy będzie wiedział, tak jak nie każdy umie śpiewać.

Wywiad kiedyś posłucham - dzięki za link:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, mariusz9a napisał(-a):

Panteraz, czyli Tomasz Wróblewski, również mówi, że pomiary są po to, aby wiedzieć czego się można spodziewać - poogladaj jego filmy albo idź na jego wykłady. Każdy osobnik dźwięk odbiera inaczej, ale pomiar wykonywany tak samo ale różnych urządzeń daje jakieś wyobrażenie (układ pomiarowy mierzy tak samo, nie ocenia - mierzy) - zakładasz potem słuchawki na głowę i słyszysz co i jak, bierzesz następne o innej charakterystyke i masz odniesienie słuchowe czym to się różni, i następne i następne, itd. Bawisz się częstotliśosciami. Aż będziesz wiedział co jak brzmi. Oczywiście nie każdy będzie wiedział, tak jak nie każdy umie śpiewać.

Wywiad kiedyś posłucham - dzięki za link:-)

A sprawdzał z Was ktoś jakie częstotliwości słyszy a jakich już nie , bo to się z wiekiem i nie tylko zmienia, pracowałem swego czasu jako kierowca i wiem że mam troszkę uszkodzony słuch i inaczej słyszę na lewę a inaczej na prawe. Tak że odbiór Waszego sprzętu też się z czasem zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

A sprawdzał z Was ktoś jakie częstotliwości słyszy a jakich już nie , bo to się z wiekiem i nie tylko zmienia, pracowałem swego czasu jako kierowca i wiem że mam troszkę uszkodzony słuch i inaczej słyszę na lewę a inaczej na prawe. Tak że odbiór Waszego sprzętu też się z czasem zmieni.

Taxi, bus, tir, koparka, czy może samochód rajdowy? 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

Ja mam co 4 lata takie badanie.

Można samemu sobie zrobić - słuchawki na głowę i są pliki testowe czy tam inne generatory. Ja słyszę od ok 20Hz do ok 16,5kHz - czyli bieda😁

W smartfonach Samsunga (nie wiem czy wszystkich) jest korekcja dźwięku w zależnosci od naszej głuchoty i tam też można sobie taki test zrobić a telefon odpowiednio wzmocni pasma których nie słyszymy lub słabo słyszymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Taxi, bus, tir, koparka, czy może samochód rajdowy? 

Te trzecie 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi