Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Burns napisał(-a):

O czym rozmawiasz ? 

O życiu. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, mario1971 napisał(-a):

O życiu. 

Nie bardzo,

Stosując twoje podejście sprzed chwili, oznaczałoby, że my jesteśmy pelikanami a producent może nam wcisnąć wszystko za dowolną kasę na którą przystaniemy (i tak robią, bardzo usilnie starają się).

I w cale nie jesteś inny ode mnie, albo taki kozak jak się teraz zgrywasz bo dobrze pamiętam jak kupiłeś zegarek pod wpływem impulsu a później naprawiałeś swój błąd odsprzedażą. Np. Omega(i), ale było jeszcze kilka. I nie jeden uznał to, za pierołę, żeby przez coś takiego sprzedawać zegark to naprawdę trzeba nie mieć co w życiu robić 😜 Pamiętasz jak to założyłeś temat jaką patelnię kupić? 🤣

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patelnie po dłuższym użytkowaniu okazały się takie se. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gramofon i w pełni lampowy tor to jest to.

Płyta godna polecenia 

20241228_141450.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mario1971 Jak nie masz ograniczeń przestrzeni i/lub estetycznych (choć w moim odczuciu normalne kolumny są ładniejsze od soundbara), to nie pakuj się w udziwnienia typu soundbar. Kup parę kolumn i amplituner stereo z wejściem optycznym z TV -> będziesz miał lepszy dźwięk z TV niż jakiegokolwiek soundbara, a do tego stereo do posłuchania muzyki. Ewentualnie, jak już wcześniej było mówione, kolumny aktywne. Te dwa rozwiązania, to najsensowniejsze, co można zrobić.
Ja mam taki zestaw i jest ok:
https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-yamaha-r-n800a-indiana-line-diva-5.html

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te kolumny aktywne to...? Pytam, bo się na tym nie znam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Ponoć jak te dwie weźmiesz, to będziepanzadowolony. 😁 Masz tu wszystko, co trzeba - wejścia przewodowe wszelakie, ale też bezprzewodowe w stylu BT czy AirPlay.
https://www.kef.pl/p546,kef-ls60-wireless.html

Kolumny aktywne, to takie, które mają wbudowany wzmacniacz w obudowie - wystarczy podłączyć kabelki ze źródła (np. TV optykiem) albo bezprzewodowo wysłać sygnał do nich.
Bezprzewodowe podłączenie bym odradzał ze względu na opóźnienia (powiedzmy 100 ms), które potem trzeba skompensować w TV (opóźnić wyświetlanie obrazu), co zwykle powinno być do ustawienia w każdym TV. Jak podłączysz kablem optycznym, to nie będzie tego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Wzmacniacz wbudowany jest w kolumny tak samo jak soundbar ma wbudowany wzmacniacz, nie masz dodatkowego klocka w postaci wzmacniacza / amplitunera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, machlo napisał(-a):

Ponoć jak te dwie weźmiesz, to będziepanzadowolony. 😁 Masz tu wszystko, co trzeba - wejścia przewodowe wszelakie, ale też bezprzewodowe w stylu BT czy AirPlay.
https://www.kef.pl/p546,kef-ls60-wireless.html

Kolumny aktywne, to takie, które mają wbudowany wzmacniacz w obudowie - wystarczy podłączyć kabelki ze źródła (np. TV optykiem) albo bezprzewodowo wysłać sygnał do nich.
Bezprzewodowe podłączenie bym odradzał ze względu na opóźnienia (powiedzmy 100 ms), które potem trzeba skompensować w TV (opóźnić wyświetlanie obrazu), co zwykle powinno być do ustawienia w każdym TV. Jak podłączysz kablem optycznym, to nie będzie tego problemu.

Te są za drogie, sporo za drogie.

6 minut temu, Burns napisał(-a):

Wzmacniacz wbudowany jest w kolumny tak samo jak soundbar ma wbudowany wzmacniacz, nie masz dodatkowego klocka w postaci wzmacniacza / amplitunera.

Będę miał zajęcie. Już dostałem od Was trzy zupełnie odmienne opcje nagłośnienia mojego TV. A podejrzewam, że to jeszcze nie koniec. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, mario1971 napisał(-a):

Te są za drogie, sporo za drogie.

Lepiej wydać raz a dobrze niż wracać po kilka razy do tematu. Jak nie szkoda piniądza na takie fanaberie jak zegarki wielokrotnie więcej, to na audio też można wysupłać te 10-20k. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, machlo napisał(-a):

Lepiej wydać raz a dobrze niż wracać po kilka razy do tematu. Jak nie szkoda piniądza na takie fanaberie jak zegarki wielokrotnie więcej, to na audio też można wysupłać te 10-20k. ;)

Budżet mogę podnieść do max 5k. No może jeszcze troszkę. Ale nie wyobrażam sobie, aby sprzęt do nagłośnienia kosztował więcej niż max połowę ceny TV. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Budżet mogę podnieść do max 5k. No może jeszcze troszkę. Ale nie wyobrażam sobie, aby sprzęt do nagłośnienia kosztował więcej niż max połowę ceny TV. 

Kup se słuchawki, żeby mieć jaką fakturę pokazać żonie, kolejne 50k jakoś przemycisz przed Nią 🤣

Godzinę temu, egzo18 napisał(-a):

Płyta godna polecenia 

20241228_141450.jpg

Co to za lampowe końcówki mocy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Absolutnie normalna rzecz że audio kosztuje więcej niż TV. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, machlo napisał(-a):

Nienormalne jest mieć zegarek droższy od TV, ba od pilota do TV. Godzinę to się w telegazecie albo Tvp Info sprawdza 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Burns napisał(-a):

Kup se słuchawki, żeby mieć jaką fakturę pokazać żonie, kolejne 50k jakoś przemycisz przed Nią 🤣

Egzo sam robił 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Burns napisał(-a):

Własnej roboty monobloki na 300b i 6sn8. Tak samo preamp gramofonowy własny na ecc 81 i ecc83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, machlo napisał(-a):

Jak nie masz ograniczeń przestrzeni i/lub estetycznych (choć w moim odczuciu normalne kolumny są ładniejsze od soundbara), to nie pakuj się w udziwnienia typu soundbar. Kup parę kolumn i amplituner stereo z wejściem optycznym z TV -> będziesz miał lepszy dźwięk z TV niż jakiegokolwiek soundbara, a do tego stereo do posłuchania muzyki

I to rozwiązanie byłoby najlepsze, do tego jeszcze możliwość późniejszej rozbudowy.

Ale jeśli nie widzisz w tym większej zabawy, ewentualnie wiesz że nie będzie Ci to do szczęścia potrzebne, bo to dodatkowe graty które zabierają miejsce w salonie - para kolumn aktywnych naprawdę zrobi robotę, a i w późniejszym czasie również możesz sobie dokupić np. subwoofer jak basu będzie Ci mało 😉

Soundbar do oglądania TV i filmów jedynie, do słuchania muzyki?

dla mnie osobiście to męka. 
Ale to moje zdanie, a ja nawet nie posiadam TV, bo nie mieści mi się w głowie żeby wydać kilka tysięcy PLN żeby oglądać np. wiadomości czy innych „patoseriali” 😉 Do oglądania flimów mam projektor i podłogowy ekran - także ile ludzi, tyle punktów widzenia 😉

a tu bez wysilania się pierwsza lepsza propozycja, plus jeszcze streamer - i powinieneś być zadowolony @mario1971

https://allegro.pl/oferta/klipsch-the-sevens-aktywne-kolumny-orzech-streamer-wiim-mini-2023-15781279801?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=high-asp&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd-top_pla_pmax&ev_campaign_id=17958848607&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD24kbN0Hd2ZfD5sR26xIlHLvda_2&gclid=Cj0KCQiA4L67BhDUARIsADWrl7FqYnYaNaJpD2gbdjT1dfRpwfIbIyfH7ctcXpl5SuSFGHK3ozaf_JwaAlA8EALw_wcB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, machlo napisał(-a):

Jeszcze nie dojrzałem do tego etapu. 

25 minut temu, Burns napisał(-a):

Nienormalne jest mieć zegarek droższy od TV, ba od pilota do TV. Godzinę to się w telegazecie albo Tvp Info sprawdza 🤣

Wrócił stary złośliwy Marcin. 😆

3 minuty temu, Osmodeusz napisał(-a):

I to rozwiązanie byłoby najlepsze, do tego jeszcze możliwość późniejszej rozbudowy.

Ale jeśli nie widzisz w tym większej zabawy, ewentualnie wiesz że nie będzie Ci to do szczęścia potrzebne, bo to dodatkowe graty które zabierają miejsce w salonie - para kolumn aktywnych naprawdę zrobi robotę, a i w późniejszym czasie również możesz sobie dokupić np. subwoofer jak basu będzie Ci mało 😉

Soundbar do oglądania TV i filmów jedynie, do słuchania muzyki?

dla mnie osobiście to męka. 
Ale to moje zdanie, a ja nawet nie posiadam TV, bo nie mieści mi się w głowie żeby wydać kilka tysięcy PLN żeby oglądać np. wiadomości czy innych „patoseriali” 😉 Do oglądania flimów mam projektor i podłogowy ekran - także ile ludzi, tyle punktów widzenia 😉

a tu bez wysilania się pierwsza lepsza propozycja, plus jeszcze streamer - i powinieneś być zadowolony @mario1971

https://allegro.pl/oferta/klipsch-the-sevens-aktywne-kolumny-orzech-streamer-wiim-mini-2023-15781279801?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=high-asp&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd-top_pla_pmax&ev_campaign_id=17958848607&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD24kbN0Hd2ZfD5sR26xIlHLvda_2&gclid=Cj0KCQiA4L67BhDUARIsADWrl7FqYnYaNaJpD2gbdjT1dfRpwfIbIyfH7ctcXpl5SuSFGHK3ozaf_JwaAlA8EALw_wcB

Jadę teraz do salonu pogadać ze specjalistą od nagłośnienia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Jadę teraz do salonu pogadać ze specjalistą od nagłośnienia. 

I tak jest zawsze po takim zapytaniu - chciałeś soundbar żeby mieć po prostu trochę lepszy dźwięk niż w TV nie płacąc i nie gracąc, skończy się na specjalistach od nagłośnienia, systemie wartości samochodu i przebudowie pokoju pod odsłuch ( bo przecież" pomieszczenie też gra" )  😂

W Seiko też można pływać i nurkować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszedłem właśnie z jednego z salonów. Mam trzy wyjścia. Pierwsze i najtańsze - aktywne kolumny, które nie dadzą mi jednak efektu dzwięku przestrzennego. Drugie, zbudowanie kina domowego, ale tu mnogość sprzętu (amplituner plus minimum dwa zestawy kolumny i coś tam jeszcze) mnie odstrasza. Trzeci zaproponował parę dni temu @Valygaar - Devialet Dione. Jedno jedyne urządzenie, które ponoć załatwi wszystkie moje troski. To samo wyjście zaproponował mi doradca w salonie. https://www.tophifi.pl/kino-domowe/soundbary/devialet-dione.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA4L67BhDUARIsADWrl7FyP4coUdsWCSemL6VcUOUElraTfbqfmRpptDGDJ16qBJbxeFU32Y4aAsStEALw_wcB

Jest i czwarte, zestaw od Samsunga Q990D. 🫣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, egzo18 napisał(-a):

Płyta godna polecenia 

W pełni sie zgadzam , do pełni szczęścia jeszcze tylko magnetofon szpulowy . 

IMG_0824.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wyszedłem właśnie z jednego z salonów. Mam trzy wyjścia. Pierwsze i najtańsze - aktywne kolumny, które nie dadzą mi jednak efektu dzwięku przestrzennego. Drugie, zbudowanie kina domowego, ale tu mnogość sprzętu (amplituner plus minimum dwa zestawy kolumny i coś tam jeszcze) mnie odstrasza. Trzeci zaproponował parę dni temu [mention=60501]Valygaar[/mention] - Devialet Dione. Jedno jedyne urządzenie, które ponoć załatwi wszystkie moje troski. To samo wyjście zaproponował mi doradca w salonie. https://www.tophifi.pl/kino-domowe/soundbary/devialet-dione.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA4L67BhDUARIsADWrl7FyP4coUdsWCSemL6VcUOUElraTfbqfmRpptDGDJ16qBJbxeFU32Y4aAsStEALw_wcB
Jest i czwarte, zestaw od Samsunga Q990D. 🫣

Daruj sobie dźwięk „przestrzenny” i nie ważne czy z prawdziwego kina domowego czy udawane z soundbara. Zwykły bajer bez znaczenia. Możliwie dobre stereo zrobi robotę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, mario1971 napisał(-a):

To samo wyjście zaproponował mi doradca w salonie.

aż mnie z ciekawości zżera, że w tak renomowanym salonie Pan nie wspomniał o produktach Yamaha 🤔

Potrzymaj mi piwo- i „pa na to” 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Muzzy napisał(-a):

W pełni sie zgadzam , do pełni szczęścia jeszcze tylko magnetofon szpulowy . 

IMG_0824.jpeg

Naprawiałem parę szpul revoxa n przyklad b77 . Fajnie to gra. Ale nie dla mnie. Wolę winyl, a doraźne dac i komp :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Osmodeusz napisał(-a):

aż mnie z ciekawości zżera, że w tak renomowanym salonie Pan nie wspomniał o produktach Yamaha 🤔

Potrzymaj mi piwo- i „pa na to” 😉

Wspominał, bo to partner Yamahy, ale pod moje skromne potrzeby zaproponował co innego. Mogę także bezpłatnie wypożyczyć sprzęt na 3 dni. Jak wygospodaruję odpowiednią ilość czasu w Poznaniu, wezmę tego Devialet Dione na testy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi