Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Kurzy napisał(-a):

Dodam, zestaw i akustyka (to też wzmacniacz)

Warunki testowe muszą być stałe, nie zmieni się pomieszczenie ( powinna to być komora bezdechowa), nie mogą zmienić się głośniki.

Mogą zmienić się wzmacniacze, powinny grać one z tą samą mocą testową.

Także nie tędy twoja droga.

5 minut temu, Kurzy napisał(-a):

Którą uważasz za tą dobrą, a, a-b, g, d?

😉 nie liczyłem na odpowiedź.

G jak ...

D jak ...

I dla ciebie S jak ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Burns napisał(-a):

No to może zaraz dojedziemy do konsensusu.

Mamy jedno ustalenie, w wyniku twojego punktu zaczepienia 

To ustalmy drugą. Czy uważasz w takim razie, że wzmacniacze ze złymi zmierzinymi parametrami ( poniżej specyfikacji dla danej grupy urządzeń (bo inną ma lampa a inną tranzystor i w zależności też od tego w jakiej klasie pracują)) może brzmieć dobrze  ?

No jeżeli mówimy o jakichś drastycznych odstępstwach to uważam, że nie. Tylko że nie tego dotyczy temat. Temat dotyczy sformułowania, że parametry załatwiają sprawę jakości dźwięku i to jest właśnie mit do którego odniósł się Reduktor Szumu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, McIntosh napisał(-a):

No jeżeli mówimy o jakichś drastycznych odstępstwach to uważam, że nie. Tylko że nie tego dotyczy temat. Temat dotyczy sformułowania, że parametry załatwiają sprawę jakości dźwięku i to jest właśnie mit do którego odniósł się Reduktor Szumu. 

Czy ja kiedyś tak stwierdziłem, bo nie zgrywajmy się, filmik linkowałeś i skomentowałeś raczej mając mnie na myśli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Burns napisał(-a):

Czy ja kiedyś tak stwierdziłem, bo nie zgrywajmy się, filmik linkowałeś i skomentowałeś raczej mając mnie na myśli?

No skoro pytasz... Mojego Passa uznałeś za barachło (chyba takiego stwierdzenia użyłeś i sugerowałeś zwrot sprzęt do salonu), a wzmak wymiata aż miło. Dźwięk - petarda. Właśnie teraz słucham debiutanckiego albumu Kobonga i aż trudno usiedzieć w miejscu. Wykop jest niemiłosierny, barwa doskonała. Zresztą wszystko jedno czy metal, jazz, muzyka klasyczna - w każdym stylu daje radę różnicując przekaz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Burns napisał(-a):

Warunki testowe muszą być stałe, nie zmieni się pomieszczenie ( powinna to być komora bezdechowa), nie mogą zmienić się głośniki.

Mogą zmienić się wzmacniacze, powinny grać one z tą samą mocą testową.

Także nie tędy twoja droga.

G jak ...

D jak ...

I dla ciebie S jak ...

Mówimy o przeciętnym użytkowniku w warunkach domowych? „Komora bezdechowa”?🙂

P.s. strzemienny i do spania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

No skoro pytasz... Mojego Passa uznałeś za barachło (chyba takiego stwierdzenia użyłeś i sugerowałeś zwrot sprzęt do salonu), a wzmak wymiata aż miło. Dźwięk - petarda. Właśnie teraz słucham debiutanckiego albumu Kobonga i aż trudno usiedzieć w miejscu. Wykop jest niemiłosierny, barwa doskonała. Zresztą wszystko jedno czy metal, jazz, muzyka klasyczna - w każdym stylu daje radę różnicując przekaz. 

Czyli wróciliśmy do punktu wyjścia z jakiś dwóch tygodni temu.

Nie chce mi się wertować po cytowanie, ale napisałem Ci wyraźnie z uzasadnieniem, że dla mnie temat jest zamknięty.

Znowu zmarnowałem czas na twoje pierdoły, ale już postaram się nie dać więcej nabrać. Pass ma w opercie naprawdę górnolotne urządzenia, ale nie jesteś tego posiadaczem.

Co mam począć, że nadal do tego tak usilnie wrwcasz bo coś cię boli, piecze i podżega twoją psychikę?

Wiesz, że to było takie proste do przewidzenia, jak zmieniłeś sobie Avatar? (Słabe to i dziecinne strasznie).

Zupełnie niepotrzebna dziecinada bo wracając do rzeczy rzeczywiście dobrych zarówno w pomiarach jak dźwięku słyszanym podobno nie doszło do fuzji McIntosh z Bose. Nie dogadali się, zbyt rozbieżne wizje i strategie. McIntosh postanowił zachować swoje DNA. Nie mniej na stronie Bose nadal jest info, że kupili McIntosh - dziwne.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie umknęło @Valygaar mam nadzieję, że wrócisz z odpowiedzialni na moje pytania z poprzedniej strony i tych gniazdach Direkt ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Burns napisał(-a):

Znowu zmarnowałem czas na twoje pierdoły, ale już postaram się nie dać więcej nabrać. Pass ma w opercie naprawdę górnolotne urządzenia, ale nie jesteś tego posiadaczem.

Co mam począć, że nadal do tego tak usilnie wrwcasz bo coś cię boli, piecze i podżega twoją psychikę?

Wiesz, że to było takie proste do przewidzenia, jak zmieniłeś sobie Avatar? (Słabe to i dziecinne strasznie).

No i co z tego? Mam w swoim torze MC901, a HPA-1 daje mi wysoką jakość dźwięku ze słuchawek (również McIntosh). Mam też streamer McIntosha, gramofon VPI oraz cedek ATC. Czy naprawdę uważasz, że mnie cokolwiek boli? 😀 Bądźmy poważni. A Avatar, jak Avatar. Równie dobrze mogłem tam wstawić grafikę z płytą winylową, jak mam na Insta albo wrzucić zdjęcie zegarka Patek Philippe. Bez znaczenia. EOD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Burns napisał(-a):

Żeby nie umknęło @Valygaar mam nadzieję, że wrócisz z odpowiedzialni na moje pytania z poprzedniej strony i tych gniazdach Direkt ?

Tak, wiem jak to nomen omen brzmi... 🤷‍♂️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Tak, wiem jak to nomen omen brzmi... 🤷‍♂️

Ja przepraszam za idiotyczne pytanie, ale jak już pisałem, ja się nie znam. Kupiłeś, jak rozumiem listwę, do której wpina się wtyczki od sprzętu i owa lista dała ci o wiele lepszą jakość dżwięku? Dobrze rozumiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z audio jest jak z szamanizmem, a muzyka działa jak opium, po której powstają niestworzone historie o zjawiskach, które odurzeni nie są w stanie wyjaśnić z powodu ograniczonej wiedzy o fizyce. default_wink.png
Nie jest to zarzut, ani raczej krytyka, a nazwanie nieszkodliwego zjawiska. default_smile.png

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, beniowski napisał(-a):

Ja przepraszam za idiotyczne pytanie, ale jak już pisałem, ja się nie znam. Kupiłeś, jak rozumiem listwę, do której wpina się wtyczki od sprzętu i owa lista dała ci o wiele lepszą jakość dżwięku? Dobrze rozumiem?

Ty potrafisz czytać a ja potrafię pisać więc na pewno się dobrze rozumiemy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, machlo napisał(-a):

Z audio jest jak z szamanizmem, a muzyka działa jak opium, po której powstają niestworzone historie o zjawiskach, które odurzeni nie są w stanie wyjaśnić z powodu ograniczonej wiedzy o fizyce. default_wink.png
Nie jest to zarzut, ani raczej krytyka, a nazwanie nieszkodliwego zjawiska. default_smile.png

Jasne... 😀 Ci samozwańczy "eksperci" od fizyki wcale nie są mądrzejsi od audiofilów. Ci tzw. eksperci operują banałami, spłycają temat, pomijają wiele zjawisk zachodzących we współpracy wzmacniacza z głośnikami, bo nie mają o nich pojęcia choć wydaje im się, że wiedzą wszystko. Audiofil powie - nie wiem, nie znam się, nie jestem naukowcem, ale słyszę że jest lepiej, gorzej lub nie słyszę żadnej różnicy. "Eksperci" twierdzą, że to psychologia, bo audiofil dał się zasugerować. Ten sam mechanizm działa w odniesieniu do mędrców od szkiełka i oka. Pomierzy taki sprzęt audio z góry uznając, że będzie ch*jowo grało, włącza i gra ch*jowo bo przecież pomiary na to wskazują, a dźwięk z głośników lub słuchawek nie ma znaczenia, bo już wcześniej "ekspert" dał się zasugerować. Ten sam mechanizm, ta sama psychologia. No i tak możemy się tu przerzucać argumentami zapominając o tym, że muzyka jest najważniejsza.

Pochwalcie się lepiej, czego ostatnio słuchaliście. Może macie jakieś dobre polecajki? Mnie już zaczyna nudzić ta bezsensowna nawalanka i udowadnianie sobie czyje jest na wierzchu. Co za dużo, to niezdrowo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Ty potrafisz czytać a ja potrafię pisać więc na pewno się dobrze rozumiemy ;)

Czytać  jako tako potrafię, po prostu zdziwiło mnie, że listwa poprawia jakość dźwięku, bo mnie się wydawało że to zależy od wzmaczniacza, odtwarzacza, gramofonu kolumn, jakości płyty i nawet kabli (sam kiedyś miałem Chord Carnival Silverscreen, ale czy to dobre to nie wiem). Ale że listwa? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Cholera... @Burns pomyłka... 😕

Wysunąłem listwę z szafki (jest schowana w takim jamniku że ma kilka cm z góry, nie da się przeczytać wówczas opisów) - popieprzyłem oznaczenia 🤦🏻‍♂️ Zajrzałem do pudełka i coś mi z instrukcją papierową się nie zgadzało. Ja podpiąłem po zmianie Hegla do filtered a nie direct - direct są wzdłuż za DC blocker, a ja przepiąłem do równoległego rzędu.

Sorry za zamieszanie 😇

3 minuty temu, beniowski napisał(-a):

Czytać  jako tako potrafię, po prostu zdziwiło mnie, że listwa poprawia jakość dźwięku, bo mnie się wydawało że to zależy od wzmaczniacza, odtwarzacza, gramofonu kolumn, jakości płyty i nawet kabli (sam kiedyś miałem Chord Carnival Silverscreen, ale czy to dobre to nie wiem). Ale że listwa? 

Namieszałem - patrz wyżej.

Ta listwa w środku jak widzę teraz wygląda jakoś tak:
image.thumb.png.e8f58b13a279c14822c54a6b1babc54e.png

Edytowane przez Valygaar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Pochwalcie się lepiej, czego ostatnio słuchaliście. Może macie jakieś dobre polecajki? Mnie już zaczyna nudzić ta bezsensowna nawalanka i udowadnianie sobie czyje jest na wierzchu. Co za dużo, to niezdrowo. 

Ja namiętnie Cigarettes After Sex z winyla - byłem też ostatnio na ich koncercie i wymiatają. To takie moje "odkrycie" z 2024, bo ja z muzyką jestem jakieś 20 (jak nie więcej) lat do tyłu. Jak ostatnio byłem kolejny raz na koncercie Stinga i okazało się że on ma 72 lata to zrozumiałem, że jednak już stary jestem 😂.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Valygaar dzięki za odpowiedź. Teraz to nbiera więcej sensu. Mam nadzieję, że sam rozumiesz skąd poprzedni wpis brzmiał jak herezja. Nie wiem czy to ta sama listwa bo tam powinny być jeszcze dwa ogromne kondensatory, ale mniejsza z tym.

Także w testach trzeba zachować metodologię i powtarzalność a nie rozpisywać się jak pijany zając w kapuście.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, McIntosh napisał(-a):

Jasne... 😀 Ci samozwańczy "eksperci" od fizyki wcale nie są mądrzejsi od audiofilów. Ci tzw. eksperci operują banałami, spłycają temat, pomijają wiele zjawisk zachodzących we współpracy wzmacniacza z głośnikami, bo nie mają o nich pojęcia choć wydaje im się, że wiedzą wszystko. Audiofil powie - nie wiem, nie znam się, nie jestem naukowcem, ale słyszę że jest lepiej, gorzej lub nie słyszę żadnej różnicy. "Eksperci" twierdzą, że to psychologia, bo audiofil dał się zasugerować. Ten sam mechanizm działa w odniesieniu do mędrców od szkiełka i oka. Pomierzy taki sprzęt audio z góry uznając, że będzie ch*jowo grało, włącza i gra ch*jowo bo przecież pomiary na to wskazują, a dźwięk z głośników lub słuchawek nie ma znaczenia, bo już wcześniej "ekspert" dał się zasugerować. Ten sam mechanizm, ta sama psychologia. No i tak możemy się tu przerzucać argumentami zapominając o tym, że muzyka jest najważniejsza.

Ja myślę, że bywają przeginki w obie strony po obu stronach barykady (taki symetryzm) - jedni odurzeni są tak mocno, że słyszą niesłyszalne rzeczy, a drudzy mierzą i nie rozumieją, po co i na co, i czy w ogóle te pomiary nie są spoza zakresu możliwości słuchu ludzkiego. ;)

3 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Ja namiętnie Cigarettes After Sex z winyla - byłem też ostatnio na ich koncercie i wymiatają. To takie moje "odkrycie" z 2024, bo ja z muzyką jestem jakieś 20 (jak nie więcej) lat do tyłu. Jak ostatnio byłem kolejny raz na koncercie Stinga i okazało się że on ma 72 lata to zrozumiałem, że jednak już stary jestem 😂.

CAS fajnie posłuchać w domu na spokojnie, ale koncert... ciężko mi sobie wyobrazić, jak na koncercie nie usnąć przy tym. 😁 Poza tym, jak zobaczyłem ceny biletów jak byli ostatnio w Warszawie, to się mocno zdziwiłem - o tyle dobrze, że dawno były wyprzedane. ;)

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, machlo napisał(-a):

CAS fajnie posłuchać w domu na spokojnie, ale koncert... ciężko mi sobie wyobrazić, jak na koncercie nie usnąć przy tym. 😁 Poza tym, jak zobaczyłem ceny biletów jak byli ostatnio w Warszawie, to się mocno zdziwiłem - o tyle dobrze, że dawno były wyprzedane. ;)

Wbrew pozorom nie było sennie 😄. Ja mam, dzięki mojej pracy, możliwość dostania biletów na praktycznie wszystkie koncerty jakie odbywają się w Mediolanie w hali która organizuje praktycznie każdy duży koncert, więc korzystam ile mogę i chodzę za darmo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, McIntosh napisał(-a):

To ja dla odmiany święconą wodą pocisnę. 😉

Kto ma uszy do słuchania, niechaj słucha.

Strasznie Ci poziom pikuje w dół, ogarniasz coś jeszcze ? Wątpię, że umiesz kulać internet a co dopiero wierzyć, że czytać, Tłumaczę:

- pokazałem urządzenie, które ma 35 lat na karku,

- pokazałem urządzenie, które nadal ma wartość około 2k,

- pokazałem urządzenie, które mimo wieku konstrukcyjnie przewyższa obecne produkty,

- pokazałem urządzenie, które waży około 17kg i ma ekranowanie z wielu kilogramów miedzi,

- pokazałem urządzenie, które mierzy bdb i to nawet na miarę dzisiejszych norm a jest cyfrowe,

- pokazałem urządzenie, gra bdb mimo marki Denon (tylko wtedy to były dla nich złote czasy a teraz ich właścicielem jest firma medyczna, która nie wie jak się z nimi obchodzić a w zasadzie sprzedać),

- pokazałem urządzenie, na które nadal warto wydać duże pieniądze, mimo że jest stare, bo za mniej uzyska się dużo więcej,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gentlemen, o ile wiem, nikt tu nikomu pieska nie otruł, więc sądzę, że można poluźnić szelki i się tak nie zaperzać. To, o czym dyskutujemy, to w końcu tylko trochę drutu i garść kolorowych paciorków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Burns napisał(-a):

Strasznie Ci poziom pikuje w dół, ogarniasz coś jeszcze ? Wątpię, że umiesz kulać internet a co dopiero wierzyć, że czytać, Tłumaczę:

- pokazałem urządzenie, które ma 35 lat na karku,

- pokazałem urządzenie, które nadal ma wartość około 2k,

- pokazałem urządzenie, które mimo wieku konstrukcyjnie przewyższa obecne produkty,

- pokazałem urządzenie, które waży około 17kg i ma ekranowanie z wielu kilogramów miedzi,

- pokazałem urządzenie, które mierzy bdb i to nawet na miarę dzisiejszych norm a jest cyfrowe,

- pokazałem urządzenie, gra bdb mimo marki Denon (tylko wtedy to były dla nich złote czasy a teraz ich właścicielem jest firma medyczna, która nie wie jak się z nimi obchodzić a w zasadzie sprzedać),

- pokazałem urządzenie, na które nadal warto wydać duże pieniądze, mimo że jest stare, bo za mniej uzyska się dużo więcej,

Martw się o swój poziom striggerowany chłopcze. Skąd wiesz, że bardzo dobrze gra? Słuchałeś? Jakie masz doświadczenie, aby to ocenić? Ci z AV Test mają i o topowej konstrukcji (też odtwarzacz CD) Denona napisali w rankingu następująco:

Fantastyczne wykonanie, tona porządnej elektroniki w środku, bardzo przyjemnie działający napęd. Wszystko super, ale dźwiękowo rozczarowuje.

Pomiary to nie wszystko, stąd mój cytat z Pisma Świętego. Ty przypuszczalnie nawet tego nie wiesz, bo byś takich pierdół nie wypisywał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi