Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

A gdzie na tym zdjęciu widzisz "wolne" gniazda ??? Przecież dolne gniazdo jest połączone mostkiem z górnym.  Zatem elektrycznie to jest pojedyncze gniazdo.

Jak usuniesz mostki to masz po dwa gniazda ale wtedy dolne służą do zasilania jednej części głośników (prawdopodobnie niskotonowe) w górne do drugiej części (średnio i wysoko tonowe)

Edytowane przez Lemax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Lemax napisał(-a):

A gdzie na tym zdjęciu widzisz "wolne" gniazda ??? Przecież dolne gniazdo jest połączone mostkiem z górnym.  Zatem elektrycznie to jest pojedyncze gniazdo.

Jak usuniesz mostki to masz po dwa gniazda ale wtedy dolne służą do zasilania jednej części głośników (prawdopodobnie niskotonowe) w górne do drugiej części (średnio i wysoko tonowe)

To nie mogę podłączyć drugiego wzmacniacza do tych samych kolumn?

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak odłączysz pierwszy to wtedy drugi. Na raz jak podłączysz dwa równolegle to będą fajne efekty - z zakresu optyki i akustyki. 

Ich finalnym efektem będzie, prawie na pewno, dwa wzmacniacze mniej i kolumny też.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Lemax napisał(-a):

No jak odłączysz pierwszy to wtedy drugi. Na raz jak podłączysz dwa równolegle to będą fajne efekty - z zakresu optyki i akustyki. 

Ich finalnym efektem będzie, prawie na pewno, dwa wzmacniacze mniej i kolumny też.

Wielkie dzięki! To rozwiązaniem będzie zaopatrzyć się w dwie pary kabli zakończonych bananami.

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje skromne stereo: Denon DM-38, Q-Acoustic Concept 20 i Technics SL-BD22.

W poprzednim mieszkaniu głośniki wisiały na ścianie pewnie dźwięk niósł się lepiej ale teraz też jest dobrze, super się sprawdza jako kino domowe z projektorem na ścianie ponad 100 cali.

IMG_2446.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Panowie, jak bym kupił wzmacniacz stereo, to mogę podłączyć drugie kable głośnikowe od tego wzmacniacza do wolnych gniazd w kolumnach (zdjęcie) i każdych innych  kolumn, które z czasem wymienię na jakieś lepsze, bo amplituner Onkyo AV bym zostawił do oglądania filmów. 

...

Czy wzmacniacz Denon PMA 1700NE jest godny polecenia? Albo co byście polecili do 6000zł.?

20251102_151846.jpg

Poczytaj o bi-ampingu, a wszystko będzie jasne. Co do wzmacniacza… Jaki dźwięk lubisz? Jakiej muzyki słuchasz? Z jakimi zespołami głośnikowymi ten wzmacniacz ma grać? Kluczowa będzie wydolność prądowa wzmacniacza w kontekście skuteczności zespołów głośnikowych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Jaki dźwięk lubisz?

Nie wiem. Nie potrafiłbym tego opisać. Może jakbym posłuchał w krótkich odcinkach odsłuchu, to bym wiedział. 

Jakiej muzyki słuchasz?

Najbardziej jazz, blues, folk, country, klasyczna/operowa oraz coraz rzadziej popularna. 

Z jakimi zespołami głośnikowymi ten wzmacniacz ma grać?

Do kupienia nowe.

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, GostRado napisał(-a):

Nie wiem. Nie potrafiłbym tego opisać. Może jakbym posłuchał w krótkich odcinkach odsłuchu, to bym wiedział. 

Najbardziej jazz, blues, folk, country, klasyczna/operowa oraz coraz rzadziej popularna. 

Do kupienia nowe.

1. Rozumiem. Brak sprecyzowanych oczekiwań, przynajmniej na razie.
2. I dobrze, unikniesz rozczarowań słabymi realizacjami.
3. Polecam do odsłuchu wzmacniacz Hegel H95 (w bonusie dostaniesz jeszcze streamer).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Polecam do odsłuchu wzmacniacz Hegel H95 (w bonusie dostaniesz jeszcze streamer

Dzięki. Posłucham. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.11.2025 o 15:37, GostRado napisał(-a):

Panowie, jak bym kupił wzmacniacz stereo, to mogę podłączyć drugie kable głośnikowe od tego wzmacniacza do wolnych gniazd w kolumnach (zdjęcie) i każdych innych  kolumn, które z czasem wymienię na jakieś lepsze, bo amplituner Onkyo AV bym zostawił do oglądania filmów. 

...

Czy wzmacniacz Denon PMA 1700NE jest godny polecenia? Albo co byście polecili do 6000zł.?

20251102_151846.jpg

W konfiguracji ze zdjęcia to jest jak jedno gniazdo, obojętnie czy wepniesz kable do górnych czy do dolnych.

Jak usuniesz zworki to możesz zasilać oddzielnie głośniki wysokotonowe i niskotonowe, w dwóch opcjach: bi-wiring ( dwa kable z jednego wzmacniacza ) lub bi-amping ( dwa kable, każdy z innego wzmacniacza, np. z dwóch końcówek mocy ). Nie wiem czy jest sens się w to bawić z tymi Eltaxami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Bugs napisał(-a):

W konfiguracji ze zdjęcia to jest jak jedno gniazdo, obojętnie czy wepniesz kable do górnych czy do dolnych.

Jak usuniesz zworki to możesz zasilać oddzielnie głośniki wysokotonowe i niskotonowe, w dwóch opcjach: bi-wiring ( dwa kable z jednego wzmacniacza ) lub bi-amping ( dwa kable, każdy z innego wzmacniacza, np. z dwóch końcówek mocy ). Nie wiem czy jest sens się w to bawi z tymi Eltaxami.

Mnie chodziło o wygodę, lenistwo, żeby korzystać z amplitunera kina domowego i drugiego wzmacniacza dedykowanego do odtwarzacza CD połączonych z tą samą, jedną parą kolumn. Czego, jak napisał Lemax, robić nie wolno, bo wszystkie elementy pójdą z dymem. Nie chcę rezygnować z kina domowego. Ten amplituner AV Onkyo TX-RZ820 zrobił dużą różnicę na plus w trybie Pure Audio w porównaniu z tym, co miałem, Sony. Żona też od razu zauważyła lepszy dźwięk z płyt swojego ulubieńca Eda Sheerana. Odtwarzacz Denona i dobrze nagrane płyty sacd robią kolosalną różnicę w słuchaniu, nawet na tych moich 25-cio letnich Eltax'ach, ale chciałbym jeszcze więcej, wymienić też kolumny.

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, GostRado napisał(-a):

Mnie chodziło o wygodę, lenistwo, żeby korzystać z amplitunera kina domowego i drugiego wzmacniacza dedykowanego do odtwarzacza CD połączonych z tą samą, jedną parą kolumn. Czego, jak napisał Lemax, robić nie wolno, bo wszystkie elementy pójdą z dymem. Nie chcę rezygnować z kina domowego. Ten amplituner AV Onkyo TX-RZ820 zrobił dużą różnicę na plus w trybie Pure Audio w porównaniu z tym, co miałem, Sony. Żona też od razu zauważyła lepszy dźwięk z płyt swojego ulubieńca Eda Sheerana. Odtwarzacz Denona i dobrze nagrane płyty sacd robią kolosalną różnicę w słuchaniu, nawet na tych moich 25-cio letnich Eltax'ach, ale chciałbym jeszcze więcej, wymienić też kolumny.

Z dymem to może nie ale albo będziesz miał na jednym wzmacniaczu same wysokie a na drugim same niskie ew zostawiając zworki to słuchając któregoś będziesz zasilał sygnałem głośnikowym wyjścia głośnikowe drugiego, pół biedy jak będzie wtedy wyłączony.

Jeśli chcesz kupić wyraźnie lepszy wzmacniacz i korzystać z obu zamiennie to proponuję rozwiązanie inne - audiofilsko heretyckie ale skuteczne - podłącz amplituner do tego wzmacniacza jako źródło np wyjściem TAPE do wejścia np. AUX wmacniacza, ew może jest opcja sparowania ich jako przedwzmacniacz ( amplituner ) + wzmacniacz mocy ( wzmacniacz ), w obu przypadkach kolumny będą zasilane z tego drugiego a pierwszy będzie źródłem. Oczywiście CD podłączasz wtedy do wzmacniacza właściwego wejściem CD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Bugs napisał(-a):

W obu przypadkach kolumny będą zasilane z tego drugiego a pierwszy będzie źródłem

Tzn jak puszczę film przez odtwarzacz dvd, który jest podłączony do amplitunera AV Onkyo,  to kolumny frontowe (połączone ze wzmacniaczem stereo np Hegel) też będą grały przy odtwarzaniu filmu razem z głośnikami surround podłączonymi do  Onkyo? 

Tył Hegla i wzmacniacza Denona 1700 oraz Onkyo AV TX-RZ720 

Screenshot_20251103_211222_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20251103_204940_Samsung Internet.jpg

20251002_230624.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, mariusz9a napisał(-a):

Tak jakby ten schemat ze zdjęcia. Chodzi o to, aby można słuchać tylko z jednych par kolumn frontowych raz ze wzmacniacza stereo, a innym razem ze wzmacniacza kina domowego Onkyo bez przepinania kabli we wzmacniaczach. 

Screenshot_20251103_215209_Samsung Internet.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, GostRado napisał(-a):

Tzn jak puszczę film przez odtwarzacz dvd, który jest podłączony do amplitunera AV Onkyo,  to kolumny frontowe (połączone ze wzmacniaczem stereo np Hegel) też będą grały przy odtwarzaniu filmu razem z głośnikami surround podłączonymi do  Onkyo? 

Nie, żeby mieć właściwy surround musisz mieć wszystkie głośniki podłączone do amplitunera.

Z przełącznika z linku też nie będziesz miał.

Teoretycznie można sam front dać z Hegla a pozostałe surround z Onkyo podpiętego do Hegla jako źródło ale raz, że to kłopotliwa regulacja a dwa że nie jestem przekonany czy sygnał stereo 2ch z wyjścia liniowego + dodatkowe surroundy da taki sam efekt jak właściwy 5.1 czy 7.1 bezpośrednio z Onkyo. Jeżeli zależy Ci na kinie domowym to może poszukać lepszego amplitunera lub zobaczyć może jest wystarczająco dobry z CD?

Hm, jak teraz patrzę to może ten przełącznik jednak da radę, tylko fronty będzie przełączać a reszta zostanie na Onkyo bezpośrednio.

Edytowane przez Bugs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to albo gotowiec, jak np ten z amazona, albo samemu można takie "druciarstwo" z przełącznikiem zrobić 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Bugs napisał(-a):

jak teraz patrzę to może ten przełącznik jednak da radę, tylko fronty będzie przełączać a reszta zostanie na Onkyo bezpośrednio.

Ja właśnie rozumiem, że ma przełączać tylko fronty 🙂 A reszta na stałe wpięta do amplitunera i nie bierze udziału w odtwarzaniu muzy z cd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Bugs napisał(-a):

Teoretycznie można sam front dać z Hegla a pozostałe surround z Onkyo podpiętego do Hegla jako źródło ale raz, że to kłopotliwa regulacja a dwa że nie jestem przekonany czy sygnał stereo 2ch z wyjścia liniowego + dodatkowe surroundy da taki sam efekt jak właściwy 5.1 czy 7.1 bezpośrednio z Onkyo. Jeżeli zależy Ci na kinie domowym to może poszukać lepszego amplitunera lub zobaczyć może jest wystarczająco dobry z CD?

I po cholerę mi to było potrzebne🤦‍♂️🤦‍♂️ Przez 25 lat słuchałem sobie płyt CD na odtwarzaczu DVD i byłem szczęśliwy. Ale nie, wszedłem prawie rok temu na forum zegarkowe, a niedawno zacząłem czytać ten wątek o Hi-Fi i zburzyłem sobie poukładany muzyczny porządek. Obecnie słuchanie muzyki z CD Denona stało się dla mnie i po cześci żony (kupiłem jej ostatnio SACD Dire Straits i ciągle słucha)  dużo większą przyjemnością, że mniej oglądamy telewizji. Chciałoby się jeszcze więcej poczuć muzycznej jakości przy tych wspomnianych przeze mnie  ograniczeniach.

...

Tak bym chciał, Mariusz. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, mariusz9a napisał(-a):

Ja właśnie rozumiem, że ma przełączać tylko fronty 🙂 A reszta na stałe wpięta do amplitunera i nie bierze udziału w odtwarzaniu muzy z cd.

No tak to by chyba faktycznie mogło działać, normalnie na Onkyo a jak CD/SACD to przełączyć na Hegla.

Można by też zamiast tego CD pójść w lepszy odtwarzacz wieloformatowy i zostać przy jednym źródle CD/SACD/BR/DVD a potem rozglądać się za amplitunerem z wysokiej półki bo się graciarnia zrobi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Bugs napisał(-a):

No tak to by chyba faktycznie mogło działać, normalnie na Onkyo a jak CD/SACD to przełączyć na Hegla.

Kurcze, chyba ma to rację bytu. Ta skrzynka tylko łączy, zamyka obwód między jednym wzmacniaczem i kolumnami, by po kliknięciu przełącznika w drugą stronę zamknąć obwód z drugim wzmacniaczem i tymi samymi kolumnami.

19 minut temu, Bugs napisał(-a):

Można by też zamiast tego CD pójść w lepszy odtwarzacz wieloformatowy i zostać przy jednym źródle CD/SACD/BR/DVD a potem rozglądać się za amplitunerem z wysokiej półki bo się graciarnia zrobi.

Przed kupieniem Denona, myślałem o takim rozwiązaniu, teraz to absolutnie nie wchodzi w rachubę. Prędzej zrezygnuję z wielokanałowego kina domowego niż stereo z CD Denona. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Przed kupieniem Denona, myślałem o takim rozwiązaniu, teraz to absolutnie nie wchodzi w rachubę. Prędzej zrezygnuję z wielokanałowego kina domowego niż stereo z CD Denona. 

Jeżeli obawiasz się słabego dźwięku to niepotrzebnie, dobrej klasy odtwarzacze wieloformatowe nie będą ustępować temu Denonowi.

Mój ojciec ma starszego NADa M55, to jest ich ówczesny topowy kombajn CD/DVD/SACD ( nie bluray ) zestawiany zwykle z wzmacniaczem M3 ( np przepiękna i bardzo pięknie brzmiąca integra ) i wierz mi że biedy nie ma, ja mam m.in. OPPO BDP-105D, ich odtwarzacz z audiofilskimi aspiracjami ( tu już CD/SACD/DVD/BR ale nie 4k ) i też jest to godny przeciwnik dla współczesnego Naima nie tylko jako CD ale tez odtwarzacz plików wszelkiego typu z DSD włącznie. Wyżej były modele serii 2xx ( jak 1xx ale 4k  ) ale to dzisiaj białe kruki i mimo wieku za ciężkie pieniądze.

Przeczytaj recenzję tego Oppo, zobacz że to są naprawdę poważne maszyny które podobno były "przepakowywane" przez innych producentów i pod inną marka sprzedawane znacznie drożej. W tym wypadku powiedzenie "jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego" nie do końca się sprawdza:

https://hifiphilosophy.com/recenzja-oppo-bdp-105d/

Ja mam na myśli nie kombajny klasy Manta tylko coś jak wspomniany Magnetar, może da się jeszcze gdzieś znaleźć Reavony ( następca Oppo ), natknąłem się też teraz na coś takiego jak Audio Block HD120 ew zaryzykować używki - pytanie tylko jak dobrej sekcji wideo potrzebujesz. Są też jeszcze lepsze/droższe konstrukcje bo i audiofil może chcieć oglądać filmy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, GostRado napisał(-a):

I po cholerę mi to było potrzebne🤦‍♂️🤦‍♂️ Przez 25 lat słuchałem sobie płyt CD na odtwarzaczu DVD i byłem szczęśliwy. Ale nie, wszedłem prawie rok temu na forum zegarkowe, a niedawno zacząłem czytać ten wątek o Hi-Fi i zburzyłem sobie poukładany muzyczny porządek. Obecnie słuchanie muzyki z CD Denona stało się dla mnie i po cześci żony (kupiłem jej ostatnio SACD Dire Straits i ciągle słucha)  dużo większą przyjemnością, że mniej oglądamy telewizji. Chciałoby się jeszcze więcej poczuć muzycznej jakości przy tych wspomnianych przeze mnie  ograniczeniach.

Dobrze, że nie ma wątku o gramofonach. Słuchanie muzyki z płyt analogowych ma słodko-gorzki smak i tu miałbyś już jazdę bez trzymanki, bo w gramofonach znacznie więcej elementów wpływa na dźwięk. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do mnie dotarła taka oto buteleczka...

spacer.png

Muszę ratować stare, japońskie wydania mini LP. Nie wiem, co jest, ale na niektórych płytach z wewnętrznej folii powstaje jakiś dziwny (nie wiem, jak to nazwać) osad. Dobre 20 minut walczyłem z debiutanckim albumem RATM zanim udało mi się płytkę tak doczyścić, żeby była w stanie idealnym. Co to za cholerstwo? 🤔

Płyta jest z 2008 r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi