Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, GostRado napisał(-a):

Słuchałem 👎

@McIntosh

Półtora roku temu wszedłem ma forum w związku z zakupem  zegarka, a zacząłem zmieniać sprzęt pod wpływem tego wątku i Was, a szczególnie dzięki Tobie, gdzie najwięcej Cię  meczyłem, a Ty cierpliwie tłumaczyłeś, za co jestem Ci wdzięczny. 

Kupiłem odtwarzacz SACD, kolumny, wzmacniacz (kupię), słuchawki, płyty SACD/CD,  akcesoria wydając ze 30.000 złotych i nie mam zamiaru już więcej, jedynie na płyty, ponieważ z tym co miałem, a tym co będę miał jest kolosalna przepaść, która w zupełnościi mi wystarczy. Żona odkryła na nowo swoje ulubione płyty, a i zaczyna jej się podobać jazz i "hity" muzyki klasycznej.  Oglądamy mniej telewizji słuchając muzyki, więc jestem usatysfakcjonowany tym, co zrobiłem ze swoim sprzętem. Zmiana wzmacniacza, to potem kolumny, etc, to nie ja,  nie będę gonił królika. Potrafię cieszyć się i sprawia mi radość z tego, co mam i co osiągnąłem w kwestii moich trzech pasji: kawa, zegarki i muzyka.

NAD to ta sama półka co Rotel tylko Rotel bardziej pasuje do B&W. W zestawieniu z zespołami głośnikowymi grającymi nieco zaokrąglonym, ciepłym dźwiękiem, NAD mógłby sprawdzić się lepiej niż Rotel. To kwestia dopasowania. 30 tys zł to kwota za którą można złożyć zestaw lepszy niż ten z Rotelem w składzie, ale spoko. Jeżeli Tobie dźwięk pasuje, to nie ma co rzeźbić, bo to Twoja kasa i to Tobie ma się podobać. 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja za jakieś 2 miesiące będę wymieniał swój zestaw.  Budżet trochę mniejszy niż poprzednika na wzmacniacz, odtwarzacz cd i trojdrozne podłogówki.

Początkowo myślałem też o rotelu. Z młodości zostało mi przekonanie,  że w elektronice Japończycy są lata przed resztą świata.  Problem jest taki, że top hi fi ma ograniczony wybór kolumn. Na Ochocie jest salon z mnóstwem szpeju, ale akurat rotela nie mają. Pojadę,  przedstawię koncepcję,  posłucham,  kupię. Nie poświęcę temu tygodni,  bo są ważniejsze sprawy.  Jestem melomanem, większość wolnego czasu poświęcam słuchaniu płyt.  Zachwycam się muzyką, potem jakością.  Jeżeli okaże się,  że za połowę budżetu dostanę system grający nieco tylko gorzej to kupię tańszy,  a jest duże prawdopodobieństwo, że tak może być.  Każda niewielka poprawa generuje zwykle niewspolmierne koszty. Kupię nie po to żeby zaoszczędzić na np. płyty . Mam ich sporo.  Tylko w imię skromności, przyzwoitości i w imię protestu przeciw hedonizmowi. Mnie wystarcza przyzwoity poziom hi fi, t.j taki, który umożliwia koncentrację na sednie, czyli muzyce. Prawda jest taka,  że nagrania i tak są podrasowane i zwykle brzmią lepiej niż w Filharmonii. 

Ale rozumiem też inne podejście i w żaden sposób ani jednego,  ani drugiego nie oceniam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 godzin temu, Henizz napisał(-a):

Ja za jakieś 2 miesiące będę wymieniał swój zestaw.  Budżet trochę mniejszy niż poprzednika na wzmacniacz, odtwarzacz cd i trojdrozne podłogówki.

Początkowo myślałem też o rotelu. Z młodości zostało mi przekonanie,  że w elektronice Japończycy są lata przed resztą świata.

Japończycy? Rotel ma dział projektowy w Wielkiej Brytanii, a produkuje w Chinach. Jak chcesz prawdziwe japońskie audio, to do wyboru masz np. Accuphase, Esoteric, Reymio, Leben.

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Gdybym teraz wymieniał sprzęt audio, poszedłbym we włoszczyznę (Sonus Faber + Unison Research) albo rodzime produkty (Pylon Audio + Fezz) ewentualnie połączenie obu tych światów.

Mam Sonus Faber Luminy V podpięte do Magnata MR780 z lampami Valvo. Jest bardzo muzykalny. Nie jest zestawem audiofilskim, nie ma chropowatości klasy D, ale też wybredny co do niego wchodzi, nie wybacza kiepskim plikom audio, fatalnie nadawanym filmom w większości polskich stacji telewizyjnych. Spokojnie wypełnia dźwiękiem pokój o pow. 28m2.

Edytowane przez KWF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, KWF napisał(-a):

Gdybym teraz wymieniał sprzęt audio, poszedłbym we włoszczyznę (Sonus Faber + Unison Research) albo rodzime produkty (Pyle + Fezz) ewentualnie połączenie obu tych światów.

Mam Sonus Faber Luminy V podpięte do Magnata MR780 z lampami Valvo. Jest bardzo muzykalny. Nie jest zestawem audiofilskim, nie ma chropowatości klasy D, ale też wybredny co do niego wchodzi, nie wybacza kiepskim plikom audio, fatalnie nadawanym filmom w większości polskich stacji telewizyjnych. Spokojnie wypełnia dźwiękiem pokój o pow. 28m2.

Jest za co lubić włoskie audio. Wyróżniłbym tu przy okazji Normę i zespoły głośnikowe Zingali - piękny, namacalny dźwięk. Posłuchaj Zingali jak będziesz miał okazję. Polecam. 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest, a teraz zabawa z podłączeniem 😊

20260526_144423.jpg

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, GostRado napisał(-a):

20260526_144423.jpg

Gratuluję, niech dobrze służy. 👍 Masz tam wejście gramofonowe dla wkładek MM, więc życzę Ci, abyś kiedyś z tego skorzystał. :) 

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, GostRado napisał(-a):

20260526_144423.jpg

Gratulacje! Napisz proszę,  czy spełnienia oczekiwania. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, GostRado napisał(-a):

20260526_144423.jpg

Ładne pudełko ;) no i nie zapomnij o audiofilskich podstawkach pod kable głośnikowe ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, KWF napisał(-a):

Ładne pudełko ;) no i nie zapomnij o audiofilskich podstawkach pod kable głośnikowe ;)

Najpierw to wzmacniacz trzeba ustawić na takiej podstawie, żeby nie przenosił drgań gdy wytwarza moc do kolum 🙃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tylko bezpieczniki audiofilskie na obwodzie zasilającym wzmacniacz. Żadnych wyłączników instalacyjnych i różnicowoprądowych wymagających prawem 😜 A najlepiej dedykowana linia zasilająca prosto z generatora w elektrownii, żyłami ze splotem audiofilskim z czystego srebra.;) inaczej będziesz miał dźwięk zniekształcony, którego nie będzie można słuchać.

Ach, zapomniałem o audiofilskim LAN switchu i do podpięcia wzmacniacza do sieci globalnej. 

[sarkazm off]. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Henizz napisał(-a):

Gratulacje! Napisz proszę,  czy spełnienia oczekiwania. 

Gdyby mi ktoś kiedyś powiedział, że sam wzmacniacz zrobi tak dużą różnice w jakości dźwięku, to bym nie uwierzył. Wczoraj na pierwszy ogień poszła świetnie nagrana płyta Gentle Blues Tsuyoshi Yamamoto Trio i od razu zauważyłem, że dźwięk jest bogatszy, pełniejszy, zniuansowany, czego nie było słychać z Onkyo w trybie Pure Audio (zdaję sobie z ograniczeń tego sprzętu), bo tam był jakby przytłumiony, przygaszony bez tej namacalnej szczegółowości Rotela. Nie potrafię tak kwieciście opisywać jak recenzenci sprzętu Hi-Fi, ale każda płyta, którą do tej pory słuchałem brzmi lepiej, więc jestem zadowolony z zakupu Rotela. Takie porównanie z mojej największej pasji => kawowej: espresso z ekspresu automatycznego jest płaskie, uśrednione, bez fajerwerków w ustach, często nijakie, za to prawidłowo zrobione z ekspresu kolbowego jest bogactwem, eksplozją aromatów i smaków.

@McIntosh dzięki. Raczej w stronę winyli nie pójdę. Za dużo z tym ambarasu, z CD dużo prościej. 

@KWF

Na pewno nie pójdę w tym kierunku 🙂

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro słyszysz więcej niż z Onkyo, nie dziwię się. Wymieniłeś amplituner wielokanałowy na stereo, stąd ta różnica. Ogólnie dwa różne światy audio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, KWF napisał(-a):

Skoro słyszysz więcej niż z Onkyo, nie dziwię się. Wymieniłeś amplituner wielokanałowy na stereo, stąd ta różnica. Ogólnie dwa różne światy audio.

Zgadza się, dlatego też napisałem o ograniczeniach Onkyo, jednakże to Pure Audio Onkyo jest niezłe. Pamiętam, jak byłem zdziwiony lepszą jakością dźwięku Onkyo w porównaniu do mojego wcześniejszego amplitunera AV Sony. Reasumując, adekwatne jest to powiedzenie: jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No to super.  Jeszcze raz gratulacje,  życzę niezapomnianych wrażeń i zachwytów i - last but not least - czasu na Muzykę. 

Edytowane przez Henizz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, Henizz napisał(-a):

czasu na Muzykę. 

Mam 😇

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, potrzebuje pomocy! Chciałbym kupić "bylejaki" wzmacniacz słuchawkowy (do max 3k) do swoich Ultrasone edition 10 i słuchać na nim płyt cd. Jedak wolę słuchać muzyki z kolumn, a ze słuchawek sporadycznie. Dobór wzmacniacza to "drobnostka", ale większy problem to jak go mam podłączyć do Denona (zdjęcie nr 1), który jest połączony czinczami z Rotelem (zdjęcie nr 2) do słuchania płyt na kolumnach. Czy w takim przypadku pozostaje wyłącznie kabel cyfrowy: Denon z takim np wzmacniaczem (zdjęcie nr 3)? Czy coś można zrobić za pośrednictwem Rotela?

Screenshot_20260602_072241_Allegro.jpg

Screenshot_20260602_072220_Samsung Browser.jpg

Screenshot_20260602_072318_Samsung Browser.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Panowie, potrzebuje pomocy! Chciałbym kupić "bylejaki" wzmacniacz słuchawkowy (do max 3k) do swoich Ultrasone edition 10 i słuchać na nim płyt cd. Jedak wolę słuchać muzyki z kolumn, a ze słuchawek sporadycznie. Dobór wzmacniacza to "drobnostka", ale większy problem to jak go mam podłączyć do Denona (zdjęcie nr 1), który jest połączony czinczami z Rotelem (zdjęcie nr 2) do słuchania płyt na kolumnach. Czy w takim przypadku pozostaje wyłącznie kabel cyfrowy: Denon z takim np wzmacniaczem (zdjęcie nr 3)? Czy coś można zrobić za pośrednictwem Rotela?

Screenshot_20260602_072241_Allegro.jpg

Screenshot_20260602_072220_Samsung Browser.jpg

Screenshot_20260602_072318_Samsung Browser.jpg

Do wzmacniacza słuchawkowego musisz zabrać kable analogowe, którymi połączyłeś się teraz z Rotell. CD z Rotel łączysz kablem cyfrowym Coax. Niuans tego jest taki, że na słuchawkach będziesz miał dźwięk zdekodowany przez wbudowany DAC w CD, a na kolumnach to DAC wbudowany w Rotell będzie dekodował ( oczywiście trzeba sprawdzić instrukcję tych urządzeń co dzieje się przy dekodowaniu SACD przy wychodzeniu kablem cyfrowym z CD na wzmacniacz lub po prostu sprawdzić czy jest dźwięk).

Niestety Rotell nie ma wyjścia line out (może można pokombinować z pre out mocno ściszonym gdyby tam podłączyć wzmacniacza słuchawkowy).

Albo kupić taki przełącznik

https://www.amazon.pl/dp/B0C89GB3W4?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi