Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Waldeusz

Co noszą znani ludzie?

Rekomendowane odpowiedzi

AP RO jest stylistycznie szalenie podobny do Omegi Constellation. Aż zaczynam ją rozważać. Bardzo nietuzinkowa stylistyka.

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Ciekawe kiedy zawita ponawracać do Omegi?  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Facjata Sylwestra i Omega ?  No , nie wiem . To już Rolek bardziej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AP RO jest stylistycznie szalenie podobny do Omegi Constellation. Aż zaczynam ją rozważać. Bardzo nietuzinkowa stylistyka.

Mają wspólny element z przeszłości...

Edytowane przez meXy

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolfgang Durheimer, CEO Bentley'a i Bugatti

Chopard z Bentleyem lub Bugatti? Fajne połączenie.

Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mają wspólny element z przeszłości...

"Element"? ;)

Charles Gérald Genta

220px-Gerald_Genta.jpg

Constellation Omegi (1959)

Audemars Piguet Royal Oak  (1970)

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie

Nurtuje mnie ten zegarek - na nadgarstku Marcina Mellera

momo.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za naprowadzanie.

Edit mod;

Nie cytujemy zdjęć, na dokładkę post  postem...

Wystarczy kliknąć w strzałkę znajdującą sie po prawej, u góry cytowanego postu-a zostaniesz przekierowany do oryginału ze zdjęciem, nawet jak znajduje się kilka stron dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Sly wie co dobre, przyszedl nawracac niewiernych :D

Sly wie co dobre dlatego przyszedł wysępić zegarek AP  :). Dalsza część tej rozmowy wygląda tak...

bennahmiasstallone2.jpg

Sly zrozumiał, że Rolex nie taki fajny jak myślał  :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już myślałem, że ma taką bidę jak moja a tu pepsi

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sobie więcej podciągnie powieki to tylko wieżowe bedzie widział zegary ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blancpain FF i Daytona.

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc, z tych ostatnich fotek kilku CEO samochodowych marek, które zaprezentowałem, chyba nikt albo prawie nikt nie trzyma się tradycyjnej konwencji zegarkowo-garniturowej. ;) Sam nie wiem już, czy to dobrze, czy źle...  :wub:

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie do końca rozumiesz tę konwencję?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na czym polega ta konwencja? Chcę dobrze zrozumieć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postrzegam zagadnienie jak kolega @LSE, zaden z prezentowanych zegarków nie wykazuje znamion klasycznego "garniturowca"

Raczej prezentują 'lużną elegancję"

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie wszystko zależy od tego co masz na sobie. Trochę ciężko wytłumaczyć to przez pryzmat naszego kraju, bo założenie czystej koszuli czy zwykłej marynarki sprawia, że znajomi pytają "coś Ty taki elegancki", a wiedza społeczeństwa nt stroju klasycznego jest bardzo niska - dobrym przykładem jest właśnie wałkowany na forum temat "zegarka garniturowego", "jaki zegarek do garnituru? itp. - dla Polaków garnitur to jest super wyjściowy ubiór i nie noszą go najczęściej na co dzień, także nie wiedzą jakie kroje są formalne, jakie materiały są nieformalne (np. flanela), wzory (krata) itp. Nie wiedzą, że prążek (jak na powyższych zdjęciach) jest wzorem biznesowym, do pracy (czyli codziennym). itp.itd. stąd przeświadczenie że zegarek garniturowy to ma być np. płaski Chopard, brak chrono. Nie ma czegoś takiego jak zegarek garniturowy w ogólnej konwencji. Można dobrze wyglądać z chrono AP do marynarki, a można słabo z Patkiem Officer, całokształt nie jest określony jedną regułą, tak jak garnitur ma wiele obliczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że nie chodzi tu o Polaków, Niemców czy Francuzów....

Elegantów znajdziemy w każdej nacji, jak i "mało eleganckich' ;)

P.S W srodowisku w którym ja się obracam nikogo nie dziwi czysta koszula, czy marynarka.....

Edit

No i w jakim kraju garnitur jest strojem codziennym?, bo sądzę ze tu chodzi raczej o status społeczny, rodzaj wykonywanej pracy a nie kraj .....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie wszystko zależy od tego co masz na sobie. Trochę ciężko wytłumaczyć to przez pryzmat naszego kraju, bo założenie czystej koszuli czy zwykłej marynarki sprawia, że znajomi pytają "coś Ty taki elegancki", a wiedza społeczeństwa nt stroju klasycznego jest bardzo niska - dobrym przykładem jest właśnie wałkowany na forum temat "zegarka garniturowego", "jaki zegarek do garnituru? itp. - dla Polaków garnitur to jest super wyjściowy ubiór i nie noszą go najczęściej na co dzień, także nie wiedzą jakie kroje są formalne, jakie materiały są nieformalne (np. flanela), wzory (krata) itp. Nie wiedzą, że prążek (jak na powyższych zdjęciach) jest wzorem biznesowym, do pracy (czyli codziennym). itp.itd. stąd przeświadczenie że zegarek garniturowy to ma być np. płaski Chopard, brak chrono. Nie ma czegoś takiego jak zegarek garniturowy w ogólnej konwencji. Można dobrze wyglądać z chrono AP do marynarki, a można słabo z Patkiem Officer, całokształt nie jest określony jedną regułą, tak jak garnitur ma wiele obliczy.

Jako laik, wyobrażałem sobie (zapewne błędnie), że zegarek tzw. garniturowy, ma wygląd raczej klasyczny, z raczej minimalistyczną, elegancką tarczą (na pewno bez chrono i innych tego rodzaju dodatków) i raczej na pasku. Przy odpowiednio eleganckiej bransolecie i stylu zegarka zbliżonym do klasycznego, byłem w stanie rozważyć jeszcze i taką opcję (tzn. bez paska). To, że komuś coś bardziej lub mniej pasuje to chyba truizm. Garnituru nie mylę z "czystą koszulą" albo "zwykłą marynarką". Mimo, że nie jestem krawcem. Ale cieszę się, że mogę się uczyć od znawców. Dowiedziałem się dzięki temu m.in., że może nie do końca rozumiem coś, czego... nie ma.  :P

Edytowane przez Lincoln Six Echo

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LSE, Twoje wyobrażenie dotyczyło raczej zegarka wieczorowego, niż garniturowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie pojawiające się często na forum sformulowanie -'typowy garniturowiec' jest nieprawidłowe ?

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi