Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Dorian06

Klub Miłośników Zegarków TISELL

Rekomendowane odpowiedzi

Jubille w SKX jest moim zdaniem bardzo wygodna. Tylko trochę "szeleści". Co mi nie przeszkadza. Na pewno wygodniejsza niż w Tisllu.

Wygody nie można skx odmówić.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragraf22

Też jestem humanistą, do tego w zawodzie pracującym, ale jakość podstawowej bransy w SKX jest, dla mnie, żałosna do kwadratu ;)

Nie neguję, gdyż się nie znam. Z mojego punktu widzenia funkcjonalnie robi to co do niej należy, tj. utrzymuje zegarek na nadgarstku i rzeczywiście wygodna, bo od nowości rozciągnięta jak w Brajtku mojego kumpla po 25 latach noszenia w systemie jednozegarkowym ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygody nie można skx odmówić.

No to jestem jakiś inny  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo nowy :) . Poza tym ja mam dysfunkcję rzeczy lepszych od dobrych nie rozróżniam. Może to kwestia humanistycznego wykształcenia ale Rolek i Tisell różnią się, dla mnie jedynie napisem, a nie zewnętrzną jakością wykonania. Naprawdę nie rozumiem, choć chciałbym, o co chodzi z przepaścią w wykonaniu bransolety Rolexa I Tisella o której pisał autor sławetnej recenzji i wspominało wielu użytkowników

Szacun za odwagę ;) Od dawna zauważam, że dobra luksusowe, są przeszacowane ;) To  pogląd nawet rzkłbym zwalczany, na forum. Niemniej podzielam zdanie :)

Edytowane przez worientom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragraf22

Mialem skx i 2 Tiselle. Oba Submersible. SkX przy nich jest poprostu slaby.

Zgadzam się całkowicie choć mam porównanie tylko z jednym Tisellem, który zjada SKXa.

Szacun za odwagę ;) Od dawna zauważam, że dobra luksusowe, są przeszacowane ;) To  pogląd nawet rzkłbym zwalczany, na forum. Niemniej podzielam zdanie :)

Na forum istnieje silne wyparcie snobizmu. Sam je żywię  :), bo przecież jestem miłośnikiem zegarków, piękna, tradycji zegarmistrzowskiej i kunsztu, jak też "mam w tyle" co myślą o mnie inni albowiem zegarek kupuję tylko dla siebie, a sytuacje w których ktoś w pracy, czy w okolicznościach towarzyskich pochwali mój wybór, są mi całkowicie obojętne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś może będzie chętny na Tisella "Hulka" bez daty - zielony? Chyba będę go gonił na razie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś może będzie chętny na Tisella "Hulka" bez daty - zielony? Chyba będę go gonił na razie ;)

Cześć, Ja mogę być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja gdybym miał zostawić SKX vs Tisell, wybrałbym SKX. Wykonanie i materiały faktycznie są na plus w Tisellu, ale dla mnie SKX i jego bransoleta, to projekt genialny w swej prostocie i wygodzie, do tego dla mnie zwyczajnie ładniejszy. Żeby nie było,... mam obydwa zegarki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragraf22

Ja gdybym miał zostawić SKX vs Tisell, wybrałbym SKX. Wykonanie i materiały faktycznie są na plus w Tisellu, ale dla mnie SKX i jego bransoleta, to projekt genialny w swej prostocie i wygodzie, do tego dla mnie zwyczajnie ładniejszy. Żeby nie było,... mam obydwa zegarki ;)

Dlatego też skoro mam oba, Tisell jest do ciorania i jazdy na moto a SKX dla posiadania.

Na marginesie o 10.00 upłynie tydzień od pierwszego rozruchu i bez kombinacji alpejskich z odkładaniem na odpowiedni bok mam odchył 1 s in plus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, że tak nie w temacie, ale mam Hulka z lupka do zbycia. Stan bdb. Pozdrawiam PS. Wiem od tego jest bazarek, ale tutaj w tym temacie jest grono ludzi, którzy wiedzą, co to tisell i chyba o kupca łatwiej... ????

Edytowane przez worientom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, że tak nie w temacie, ale mam Hulka z lupka do zbycia. Stan bdb. Pozdrawiam PS. Wiem od tego jest bazarek, ale tutaj w tym temacie jest grono ludzi, którzy wiedzą, co to tisell i chyba o kupca łatwiej... ????

poszedł priv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam informacje na temat dokładności tego mechanizmu - od trzech tygodni zrobił 16 sekund.

D4B7DId.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś na zbyciu czarnego suba? :)

"Mam bardzo nieskomplikowany gust. Zawsze zadowala mnie najlepsze". Oscar Wilde.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jacek A. R.

- czy zdaniem Osób Doświadczonych różnica długości świecenia, jasności i wogóle jakości działania lumy pomiędzy Tisell'em Submersible a Tisell'em Marine Diverem jest znaczna, wyraźnie odczuwalna ?   Będę wdzięczny za opinie, z góry dziękuję

Jacek A. R.

Edytowane przez Jacek A. R.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jacek A. R.

Piękne dzięki za rychły respons. Zatem będę w szczególnie uważny sposób śledził oferty na bazarku, może się jakiś fajny Submersible pokaże. A skoro już mowa o dobrej lumie, to interesuje mnie jak by wyglądało porównanie lumy z Submersible (C3) z wielce cenioną lumibrite z Seiko, np. serii skx - powszechnie szanowany model 007 albo bardziej by mi odpowiadający rozmiarem model 031. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne dzięki za rychły respons. Zatem będę w szczególnie uważny sposób śledził oferty na bazarku, może się jakiś fajny Submersible pokaże. A skoro już mowa o dobrej lumie, to interesuje mnie jak by wyglądało porównanie lumy z Submersible (C3) z wielce cenioną lumibrite z Seiko, np. serii skx - powszechnie szanowany model 007 albo bardziej by mi odpowiadający rozmiarem model 031. 

Na pewno MD jest znacznie słabszy od Seiko. W mojej opinii. Trzyma długo to fakt, aczkolwiek jasność nie jest w mojej opinii zadowalająca. Dlatego dobrałem do kolekcji Citizena BN0151, którego luma jest obłędna i na poziomie Seiko spokojnie (kolorystycznie dla mnie także dużo lepsza).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tymczasem cena Diverów w europejskiej dystrybucji została podniesiona z 296 do 309 euro :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jacek A. R.

@Vonziej: dzięki za opinię, a jak by wyglądało porównaniu Tisell'a Submersible z Seiko lub przywołanym Citizenem BN0151 ? Czytałem dobre opinie o tym Citizenie, ale jego rozmiar 44 mm powoduje iż jest on poza zakresem moich obecnych zainteresowań; Mam dwa zegarki 44 mm i obecnie interesują mnie takie 40 mm z tolerancja minimalna - 1 mm.

A fakt, na europejskich stronach Tisella widać podwyżkę cen; ciekawe czy i jaka jest ona u źródła w Korei. Ale i tak będę czekał aż się coś znajdzie u nas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Vonziej: dzięki za opinię, a jak by wyglądało porównaniu Tisell'a Submersible z Seiko lub przywołanym Citizenem BN0151 ? Czytałem dobre opinie o tym Citizenie, ale jego rozmiar 44 mm powoduje iż jest on poza zakresem moich obecnych zainteresowań; Mam dwa zegarki 44 mm i obecnie interesują mnie takie 40 mm z tolerancja minimalna - 1 mm.

A fakt, na europejskich stronach Tisella widać podwyżkę cen; ciekawe czy i jaka jest ona u źródła w Korei. Ale i tak będę czekał aż się coś znajdzie u nas.

Jacku, na Twoje pytanie Ci nie odpowiem, to kol. Jarosław będzie wiedział bardziej, bo On właśnie na Subie śmigał. Citizen Prime to świetny zegarek i jeżeli masz pewną kolekcję to nie ma co się obawiać rozmiaru, bo to jeden z kilku (ja mam rączkę 17 cm w porywach i nie martwię się rozmiarem - jak mam ochotę to noszę 36 mm, a jak chcę większy to 44). To właśnie jest piękno kolekcji :)

Z tego co wiem Sub jest aktualnie dostępny bezpośrednio u Pana Oh, w przeciwieństwie do MD

Edytowane przez Vonziej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi