Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

grzwro

longines CONQUEST a Epos 3401

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Jestem na forum nowy i mam prośbę o pomoc w doborze zegarka na bransolecie który mógłby być pod marynarkę (garnituru) jak i do krótkich spodni.

Chciałbym aby była to w miarę porządna Firma w budżecie do 6000 pln

Moje obecne typy to Epos Pasion 3401.132.20.56.30

3401.132.20.56.30.jpg

oraz Longines Conqest L3.687.4.99.6

zegarek-longines.jpg

Oczywiście proszę również o ewentualne podpowiedzi innych zegarków.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie na czym Ci zależy. Epos to piękny zegarek i IMO ładniejszy, jednakże za Longinesem stoi historia i dużo większa

rozpoznawalność marki.

Osobiście poleciłbym swój zegarek:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/162747-sz-perrelet-a10022/?fromsearch=1

Wykonanie dużo lepsze od poprzedników, jedyny minus, że Perrelet jest słabo rozpoznawalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależało bi mi jednak na bardziej rozpoznawalnym zegarku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To Eposa też możesz skreślić, a z rozpoznawalnych za tę sumę możesz poszukać jednego z Tagów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 6 koła szukając zegarka używanego można wręcz przebierać w ofertach firm rozpoznawalnych i dobrych oczywiście. 

A z rozpoznawaniem jest tak, jak ktoś się zna to rozpozna i rolexa i atlantica a jak ktoś pojęcia nie ma to patkiem można mu przed nosem machać i nie będzie wiedział co to.

I wskazany epos i longin są bardzo fajnymi zegarkami ale czy masz go nie kupić bo pan z widłami (nie Posejdon oczywiście ) nie będzie wiedział co to ?

Żeby nie było nie mam nic do mieszkańców wiejskich obszarów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację więc może jedna chodzi o w miarę dobrą firmę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość gość”u

Rozpoznawalność...

Najgłupszy argument przy zakupie zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozpoznawalność...

Najgłupszy argument przy zakupie zegarka.

Niektórzy kupują zegarki na pokaz i tak naprawdę wykonanie i jakość ma dla nich drugorzędne znaczenie. Liczy się to co jest napisane na tarczy, myśląc, że ktoś na prawdę na to patrzy. Każdy wydaje własne pieniądze tak jak uważa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak pisałem na wstępie zależy mi na dobrym zegarku dobrej Firmy tak rozumiałem rozpoznawalność

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wszystkie firmy produkujące dobre zegarki są rozpoznawalne.

Za to wiele firm - jeśli można je firmami nazwać rozpoznawalne są dzięki reklamie w tv, mam tu namyśli choćby zegarki z Apartu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość TigerBear

Poszperałbym w ofercie Ball'a.

Rozwazylbym też propozycje Kolegi tolor.

Są jeszcze Japońce. Przy wyższych kwotach naprawdę wyśmienicie wykonane.

Nie kieruj się rozpoznawalnoscia, bo ta nie zawsze idzie w parze z jakością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli rozumiem że nie podzielacie mojego pierwotnego wyboru z jakim się zwróciłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej kwocie polecam Seiko SARX055 "Snowflake". Sam na niego choruję, ale jest trudny do dostania. Tylko pytanie, czy jest to wystarczająco "rozpoznawalna marka" za takie pieniądze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temat "rozpoznawalnej marki" rozwinął się jakoś przypadkowo. Tak jak pisałem jestem nowym forumowiczem. Chciałbym sobie kupić zegarek automatyczny lub nakręcany. Z zegarków które oglądałem zwróciłem uwagę na te powyżej. Zegarki oglądałem w galeriach. Niestety za mało się znam abym mógł pozwolić sobie na inne zakupy. Stąd może też się wkradła rozpoznawalność. Nie wiem do końca czy Epos, Certina Longines czy inne są lepsze . Kieruję sie również ceną (wyższa lepszy zegarek????????-wiem że tak nie jest) Dlatego pozwoliłem sobie na ten wątek. 

Jeśli możecie to coś zaproponujcie. Przed zakupem chciałbym też taki zegarek obejrzeć. Dlatego niektórych nie znam ponieważ nie spotkałem sie z nimi, a tak jak  arek1a2b pisał nie kieruję się reklamą w tv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eterna kontiki w poprzedniej wersji, wg mnie bije te dwie propozycje na łeb: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim ogłoszeniu masz link do piramidy prestiżu marek zegarkowych. Oczywiście jest ona obciążona pewna wadą subiekktywizmu, jednak marki tam się znajdujące są jakimś wykładnikiem. Trudno jest Ci doradzić, gdy nie podałeś precyzyjnych oczekiwań.

Sklepy z zegarkami w Polsce mają tę wadę, że obok dobrych marek leżą majtkowce lub zegarki bardzo wątpliwej jakości (typu Aztorin, czy Bergstern).

Zarówno Epos, jak i Longines to dobre marki, jednak ta pierwsza firmą jest bardzo słabo rozpoznawalna w Polsce, więc jeżeli to jest dla Ciebie jakąś wykładnia to zrezygnuj z niej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem do 5000zł Seiko ciężko pobić, jeżeli chodzi o stosunek cena/jakość. Model SARX055 widziałem tylko na zdjęciach i filmikach a mimo to jestem w 100% do niego przekonany i w najbliższym czasie do nabędę.

Niestety wyższe modele nie są dostępne w polskich sklepach. W takim wypadku może któryś forumowicz posiada interesujący ciebie model, mieszka niedaleko i byłby w stanie pokazać do na żywo. Odnośnie "rozpoznawalności", mnie chodziło o fakt, ze spore grono osób uważa Seiko za markę produkującą "tanie" zegarki i nie wydałoby na nią takich pieniędzy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest najważniejsza rozpoznawalność Chodzi mi o dobry nowy zegarek w tym budżecie a te mi sie podobają. Na Eposa nowego mogę kupić za 4500 więc jeśli jest dobry  to może warto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest najważniejsza rozpoznawalność Chodzi mi o dobry nowy zegarek w tym budżecie a te mi sie podobają. Na Eposa nowego mogę kupić za 4500 więc jeśli jest dobry  to może warto?

Jeśli Ci się spodobał to warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten zegarek Epos 3401 i obecnie często jest na moim nadgarstku, co prawda zakupiłem na pasku a później dokupiłem na forum bransoletę. Myślę że zegarek sprawdzi się zarówno do marynarki/garnituru jak i do bardziej sportowego ubrania.

Z innych propozycji to:

- Longines Master Collection z tego linku. Do garnitury/marynarki będzie OK nie wiem jak do bardziej sportowego ubrania. Z tym że w porównaniu do Epos 3401 brak lumy i tylko 3 bary wodoszczelność poza tym cena za nowy jaką Ci się uda wynegocjować to koło 6,5k więc przekroczysz budżet a tak to zostaje 2k.

- Oris Artix Date z tego linku. Podobnie jak Epos 3401 ma lumę i 10 barów wodoszczelności myślę że za 5,5 do kupienia więc trzeba dołożyć w porównaniu do Epos 3401 1k.

Reasumując Epos 3401 w tym budżecie to dobry wybór, świeża referencja, ładny i uniwersalny zegarek w dobrej cenie.       

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektórzy kupują zegarki na pokaz i tak naprawdę wykonanie i jakość ma dla nich drugorzędne znaczenie. Liczy się to co jest napisane na tarczy, myśląc, że ktoś na prawdę na to patrzy. Każdy wydaje własne pieniądze tak jak uważa ;)

Ten Pan ma rację.

Moja propozycja https://www.zegarek.net/zegarki/seiko/zegarek_seiko_srpb41j1.html??gclid=EAIaIQobChMIkdG77I6V2wIVyhsYCh27Gw43EAQYBCABEgJv9vD_BwE

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten Longines Master Collection też mi się podoba tylko jak zauważyłeś przekracza budżet 

Ale mam pytanie czy warto dopłacić ? to jednak 2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko o jednoznaczną odpowiedź na takie pytanie. Longines marka bardziej rozpoznawalna i mechanizm oparty na ETA 2892 (jeśli się mylę to niech koledzy poprawią) czyli bardziej cenionym niż w Epos Eta 2824, chociaż podobno w Eposie składany i z mojego doświadczenia wynika że dokładniej ustawiony niż w Longines Master Collection którego posiadam z białą tarczą i niebieskimi wskazówkami. Według mnie to przemawia za Longines, natomiast za Epos większa wodoszczelność, luma na wskazówkach i indeksach więc do zegarka mającego być uniwersalnym te cechy techniczne lepiej pasują. Nie wiem czy w zegarku mającym być uniwersalnym na różne okazje obejdziesz się bez lumy i wystarczy Ci wodoszczelność 3 barów. Najlepiej przymierz oba zegarki, porównaj i wtedy dopiero zobaczysz który bardziej Ci odpowiada przy cenie za jaką są do kupienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupuj Seiko jeżeli chodzi Ci o rozpoznawalność kup longinesa jak Ci się podoba. Ja bym jeszcze rozważył jakaś alpine ale ciężko je zobaczyć na żywo.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie zdecydowałem się na Eposa lecz mam jeszcze mały dylemat bo tak jak pisałem spodobał mi sie ten Longines Master Collection   L2.893.4.92.6 tylko czy warto dopłacić 2000 pln?

Proszę o ewentualne rozwianie moich wątpliwości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.