Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Lukk3rs

Używany zegarek do 5000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Niedawno zacząłem poszukiwania zegarka do 5000 zł. Jak na razie szukam wśród Maurice Lacroix, Frederique Constant, Schamburg Watch, Omega (tylko Speedmaster), Longies z serii Master, Oris, MeisterSinger, Chronoswiss, Montblanc, Baume & Mercier oraz Christopher Ward. Brałem pod uwagę również kilka innych marek, takich jak Perrelet czy Sinn, lecz trafiają one do sprzedaży tak rzadko, że uznałem, iż nie ma to sensu. Moje miejsca poszukiwań to Allegro, eBay, Catawiki oraz OLX. Fakt, biorę pod uwagę już trochę marek, lecz czy ktoś jest w stanie zaproponować mi jeszcze jakąś, którą przeoczyłem? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eterna

Junghans

Jaki to ma być zegarek? Zakładam że bardziej elegancki po Master collection

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, elegancki do codziennego użytku, do koszulki polo lub koszuli, nie do garnituru. Eterna może być dobrym pomysłem, lecz Junghans ma chyba dość słaby stosunek ceny nowy-używany. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kol. tolor sprzedawal fajnego Perreleta - troche ponad zalozony budzet, ale moze spróbuj zagadac.

Troche ponad budzetem jest tez na bazarku swietny Vulcain Golden Voice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eterna może być dobrym pomysłem, lecz Junghans ma chyba dość słaby stosunek ceny nowy-używany.

Eterna jest dobrym pomysłem. jeśli szukasz zegarka używanego to nie przejmuj się stosunkiem ceny nowy - używany. im bardziej używany zegarek traci wartość tym lepiej dla Ciebie ;) stracił już większość z tego co powinien :D

w tej cenie rozumiem, że ma to być automat? klasyk czy jakaś większa ilość kompilacji na tarczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zivacz jeszcze Epos, TH, Glycine, Aerowarch, Ball, Mido, Damasko, Stowa itp, itd. Sporo firm oferujących całkiem fajne zegarki, ktore jako używane zmieszczą się w budżecie. Sprecyzuj lepiej jakiego zegarka szukasz - przeznaczenie, wielkość, kolor, czy ma mieć jakieś komplikacje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Longines Legend Diver

Oris 65

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który Schaumburg Ci się podoba?

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zivacz jeszcze Epos, TH, Glycine, Aerowarch, Ball, Mido, Damasko, Stowa itp, itd. Sporo firm oferujących całkiem fajne zegarki, ktore jako używane zmieszczą się w budżecie. Sprecyzuj lepiej jakiego zegarka szukasz - przeznaczenie, wielkość, kolor, czy ma mieć jakieś komplikacje?

Eterna jest dobrym pomysłem. jeśli szukasz zegarka używanego to nie przejmuj się stosunkiem ceny nowy - używany. im bardziej używany zegarek traci wartość tym lepiej dla Ciebie ;) stracił już większość z tego co powinien :D

w tej cenie rozumiem, że ma to być automat? klasyk czy jakaś większa ilość kompilacji na tarczy?

Zegarek ma być do codziennego użytku, styl elegancki lub tak zwany casual, rozmiar 38-44 mm, kolor bez znaczenia, komplikacje mile widziane, najbardziej fazy księżyca. Stylistycznie najbardziej podobają mi się zegarki Federique Constant, takie jak Slimline Moonphase.

Kol. tolor sprzedawal fajnego Perreleta - troche ponad zalozony budzet, ale moze spróbuj zagadac.

Troche ponad budzetem jest tez na bazarku swietny Vulcain Golden Voice.

Widziałem tego Perreleta, ale nie znalazłem tego modelu na innych stronach do porównania. Vulcain jest fajny, ale 1000 zł ponad budżet, także ciężko będzie coś stargować. Patrzyłem również ile kosztuje ten model na Chrono24 i znalazłem w innym kolorze nówkę za około 9000 zł, więc 6000 za używany to nie jest jakaś okazja. 

Longines Legend Diver

Oris 65

Dzięki, ale chodziło mi bardziej o same marki, a nie konkretne modele, poza tym nie chcę divera. 

Który Schaumburg Ci się podoba?

Z tej marki to praktycznie każdy prócz diverów, ale w grę wchodzą tylko używane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epos,Certina, Longines.Obserwuje od dłuższego czasu i na allegro sporo zegarków wystawionych przez handlarzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez nie sądzę, zeby Vulcain czy Perrelet byly do kupienia za 5k, ale wolalbym trochę podniesc budżet i kupic jeden z nich. Są w dobrych cenach i stanie - zreszta sam oba te zegarki kilka miesiecy temu rozważalem i bylo bardzo blisko, by jeden z nich był teraz moj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyższy model Eposa faktycznie ma sens, będę je obserwować. Niestety budżetu już nie podniosę, gdyż jak na mój wiek to i tak myślę, że jest dość duży, a Vulcain za 6k , czyli 2/3 ceny nowego to po prostu według mnie słaby biznes. Zegarki taki marek jak ML czy FC zdarza się na licytacji kupić za 1/4 ceny nowego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A rolexa sub bywa że kupisz drożej niż nowego bo nie trzeba czekać ;). ML ha akurat duża utratę wartości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lulk3rs - Twoje pieniadze i nadgarstek :-) Powodzenia w zakupie i pochwal sie na koniec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem i poczułem się pośrednio wywołany do odpowiedzi.

Perrelet w tej konfiguracji to bardzo rzadki zegarek, co do jego wyceny to jedynie napiszę, że na chrono 24 jest jeden zegarek w Holandii w tej samej wersji, w podobnym stanie, tylko że w kopercie toneau. Cena z tego co pamiętam około 7,5 tys.

Natomiast w zeszłym roku widziałem dwa podobne Perrelet w wersji dual Time, czyli z jedną dodatkową czerwoną wskazówką, bez bransolety. Pamiętam, że wrzeciono czasu wystawiało jeden najpierw za 9 tys., powoli schodząc z ceny. Ostatni raz widziałem za 7,5 tys. jednak nie wiem za ile został sprzedany. Z drugim nie wiem co się stało.

Co do Eposa to znam dobrze tę markę, wykonanie zegarków bardzo dobre, jednak mam wrażenie, że nic nie robią z mechanizmami, najwyżej dekorują rotory, niestety nie usprawniają nic, już nie mówiąc o produkcji własnego mechanizmu.

Co nie zmienia faktu, że mimo niszowosci marki gorąco ja polecam, zwłaszcza jeżeli lubisz cienkie zegarki to teraz mają sporo 6 mm. na Passeauxach.

Ml czy FC wcale nie tracą tyle na wartości, różnica wynika że znacznego zawyzenia ceny Ml w Polsce przez działania jednej z sieci jubilerskich, a FC jest łatwo dostępny na grey markecie w cenach duuuzo niższych niż te w salonach w Polsce.

Niektóre marki z grey marketu (np. jeanrichard, glycine) możesz nabyć sporo taniej sprowadzając że sklepów w USA, co ciekawe ostatnio przoduje w tym marki przejęte przez azjatyckie korporacje (glycine, alpina, FC).

Ps.Eposa czasem można trafić w dużo niższej cenie, zwłaszcza gdy dystrybutor pozbywa się ostatnich modeli to widziałem przeceny nowych zegarków sięgające 70%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, dodałem dzięki Wam kilka marek do przeszukiwania i myślę, że trudno będzie podać jeszcze jakąś trafiającą w moje preferencje, ale jeśli ktoś zna takową, to chętnie rozważę. Poza tym dziękuję za odpowiedzi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodałbym Nomosa i mimo wszystko rozważył Junghansa Meister Diver lub Pilot. Stosunek jakość cena nie jest wysoki, ale mają bardzo fajny design.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Junghansy mają piękny design, ale relatywnie ciężko spotkać wyższe modele używane. Nomosa rozważam od początku i będę je obserwować, ale używane modele osiągają bardzo wysokie ceny. Pewnie przez to, że dużo jest na nie chętnych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że ktoś napisał bym pochwalił się ostatecznym wyborem, to najpierw zakupiłem Eposa 3377, a kilka dni później Schaumburg Watch Siding Spring GMT z kolekcji Trilogy. Oba robią wrażenie, ale Schaumburg szczególnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

Niedawno zacząłem poszukiwania zegarka do 5000 zł. Jak na razie szukam wśród Maurice Lacroix, Frederique Constant, Schamburg Watch, Omega (tylko Speedmaster), Longies z serii Master, Oris, MeisterSinger, Chronoswiss, Montblanc, Baume & Mercier oraz Christopher Ward. Brałem pod uwagę również kilka innych marek, takich jak Perrelet czy Sinn, lecz trafiają one do sprzedaży tak rzadko, że uznałem, iż nie ma to sensu. Moje miejsca poszukiwań to Allegro, eBay, Catawiki oraz OLX. Fakt, biorę pod uwagę już trochę marek, lecz czy ktoś jest w stanie zaproponować mi jeszcze jakąś, którą przeoczyłem? 

Eterna Moonpfaze

Na bazarku są 2. 

np

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/166210-iwc-oris-eterna/

Zegarek jest piękny! Gdyby nie to że nie potrzebuję zegarka do garnituru sam bym go kupił :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież kolega napisał, ze już kupił 2 zegarki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.