janekp 516 #1 Napisano 23 Czerwca 2018 Prosze o pomoc z ciekawosci ,jaka to sygnatura ?Nie moge znalezc w mikrolisku. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #2 Napisano 23 Czerwca 2018 Jest. Firma nazywa się Unbekannt 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #3 Napisano 23 Czerwca 2018 Janek, miałeś już nic nie kupować? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #4 Napisano 23 Czerwca 2018 Dziekuje Piotr,Tomek potrzebowalem tylko sekcje bicia ,brakuje zespoly wychwytu ,jako ciekawostka . 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #5 Napisano 16 Grudnia 2019 Witam!Istnieje temat dla tego producenta https://uhrforum.de/threads/johann-j-ott-hofuhrmacher-mainz.111244/W Microlisk sygnatura wygląda następująco: Johann Josef Ott & Co. Widziałam tę sygnaturę na mechanizmach Mauthe и Kienzle: Pozdrawiam, Tatyana 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #6 Napisano 16 Grudnia 2019 Moim zdaniem są pewne podobieństwa, ale nie jest to ten sam symbol (?).Ott używa herbu Moguncji. Ale tamte gwiazdy? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #7 Napisano 16 Grudnia 2019 Przypuszczam, że małe mechanizmy Johann J. Ott robił sam, a mechanizmy do zegarów wiszącech kupował od innych firm. Dlatego sygnatury są różne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #8 Napisano 17 Grudnia 2019 Mam 3 mechanizmy z tą sygnaturą.Od dawna szukałem cokolwiek na jej temat i tylko "unbekannt", a tu zaczyna się coś klarować. Też uważam, że sygnatury ze zdjęć Tatyany są różne.Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #9 Napisano 17 Grudnia 2019 Nie wiem czy jedne i drugie nabijał Ott, ale obie to ewidentnie element herbu Moguncji. Koła biskupa Willigisa, którego przodkowie byli kołodziejami. Ponoć jego przeciwnicy malowali mu je na ścianach pałacu aby mu przypomnieć nikczemne pochodzenie, a on wziął je za motto "Pamiętaj skąd się wywodzisz" (ale wymyślili to dopiero bracia Grimm). Jest też starsze tłumaczenie, iż są to kręgi solarne celtyckiego boga Mogonsa. Na niektórych obrazach koła wyglądają podobnie. Czy Ott miał "monopol" na używanie herbu Moguncji? Nie wiem... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #10 Napisano 17 Grudnia 2019 W jednym przypadku Mikrolisk zobaczył sygnatura jako J. J. O & C. (in Form / Schild mit Blüten / Blumen)w innym (Stern im Kreis mit Kreuz).Microlisk nigdy nie rozpoznał kół Mainza. Tatyana 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #11 Napisano 17 Grudnia 2019 Dzięki Tatyana.Mam jeszcze pytanie, czy mechanizmy, które pokazałem to Mauthe? 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #12 Napisano 17 Grudnia 2019 Dzięki Tatyana.Mam jeszcze pytanie, czy mechanizmy, które pokazałem to Mauthe?Tak, to wszystko Mauthe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #13 Napisano 17 Grudnia 2019 Ok. Dziękuję i pozdrawiam Jacek. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3801 #14 Napisano 19 Lutego 2022 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach