Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

DzioneK

Pierwszy zegarek - OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jest to mój pierwszy post na tym forum, jednak czytam i przeglądam go niemal codziennie. Zegarki to temat, który interesował mnie od dawna, a dzięki temu portalowi chyba zaraziłem się na dobre.

Doszedłem do momentu w którym chciałbym zakupić swój pierwszy, wymarzony zegarek. Zegarek, który mógłby mi posłużyć na długo. Jak to  bywa przed takim poważnym zakupem pojawiają się również obawy, dlatego też chciałbym spytać o poradę bardziej doświadczonych w tym temacie forumowiczów.

Swój wybór zawęziłem do marki Omega. Nie wiem czemu, ale zawsze mnie do niej ciągnęło. Może dlatego, że jestem fanem filmów Bonda ;). Po lekturze wielu recenzji i obejrzeniu kilkunastu filmików mój wybór padł na Speedmastera model 311.32.40.30.01.001. Bardzo podoba mi się ten model. Mam mały nadgarstek 16,5-17 i jego mniejszy rozmiar mi odpowiada. Niestety nie miałem okazji przymierzyć go osobiście. Dodatkowo bardzo podoba mi się jego stylistyka (tarcza z wgłębieniami, zastosowane wskazówki, nakładane logo...itd).

Czy ktoś z kolegów na tym forum miał ten model i mógłby napisać swoje wrażenia? Czy pomimo swojej grubości nadaje się on na mniejsze nadgarstki? Czy mechanizm nie sprawia problemów? Byłbym bardzo wdzięczny za szczere opinie.

Zegarek chciałbym kupić na stronie Chrono24. Wielokrotnie czytałem na tym forum, że jest to dobra strona do zakupu zegarków. Czy kupując zegarek od np. takiego sprzedawcy (link poniżej) jest się czego obawiać? Czy nie będzie problemu z gwarancją na terenie Polski?

https://www.chrono24.pl/omega/speedmaster-moonwatch-first-omega-in-space--id3521376.htm

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję dobrego wyboru :)

Z tym że kupując na Chrono będziesz miał gwarancję "europejską", ale rękojmi to już raczej nie będziesz miał. A to jest dobra polisa dla kupującego.

Tak przy okazji, to na bazarku masz wystawiony podobny zegarek. Nie spiesz się, pooglądaj, a przede wszystkim przed zakupem przymierz na ręku. ;)

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/163911-omega-moonwatch-z-2017r-gwarancja/?hl=omega

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FOIS to fajny wybór ale nie skreślałbym klasycznego Moonwatcha ze względu na mały nadgarstek, pomimo większej średnicy jest bardzo wygodny a moim zdaniem - ładniejszy i ciekawszy, zwłaszcza w wersji z dużym pudłem. Ja mam taki sam nadgarstek a Moon 42mm na bransolecie nosił się idealnie, jest większy ale dość płaski. Minusem był dla mnie brak daty i słaba luma.

Nikt nic nie czyta, jeśli czyta to nie rozumie, jak rozumie - zapomina. St. Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Wersję Pro 42mm również brałem pod uwagę, jednak FOIS wydaje mi się bardziej elegancki, a zastosowane w tym modelu inne wskazówki, a także nakładane logo jakoś bardziej do mnie przemawiają. Martwię się jednak trochę o to jak rzeczywiście się on nosi. Przeczytałem wiele postów, również na tym forum i zdania są podzielone. Jedni twierdzą, że zegarek prezentuje się lepiej na mniejszych nadgarstkach niż wersja pro, a inni że jest odwrotnie. Zgadzam się, że zegarek najlepiej byłoby najpierw przymierzyć i chyba tak zrobię. Niestety na terenie Trójmiasta nie udało mi się go znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety na terenie Trójmiasta nie udało mi się go znaleźć.

Zapodaj w dziale Omegi, że szukasz kolegi lub koleżanki z Trójmiasta z takim zegarkiem do przymiarki. Powinien ktoś się znaleźć :P

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Wersję Pro 42mm również brałem pod uwagę, jednak FOIS wydaje mi się bardziej elegancki, a zastosowane w tym modelu inne wskazówki, a także nakładane logo jakoś bardziej do mnie przemawiają. Martwię się jednak trochę o to jak rzeczywiście się on nosi. Przeczytałem wiele postów, również na tym forum i zdania są podzielone. Jedni twierdzą, że zegarek prezentuje się lepiej na mniejszych nadgarstkach niż wersja pro, a inni że jest odwrotnie. Zgadzam się, że zegarek najlepiej byłoby najpierw przymierzyć i chyba tak zrobię. Niestety na terenie Trójmiasta nie udało mi się go znaleźć.

wejdz na wątek omegi i popytaj o odczucia kolegów, którzy mają FOISa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jest to mój pierwszy post na tym forum, jednak czytam i przeglądam go niemal codziennie. Zegarki to temat, który interesował mnie od dawna, a dzięki temu portalowi chyba zaraziłem się na dobre.

Doszedłem do momentu w którym chciałbym zakupić swój pierwszy, wymarzony zegarek. Zegarek, który mógłby mi posłużyć na długo. Jak to  bywa przed takim poważnym zakupem pojawiają się również obawy, dlatego też chciałbym spytać o poradę bardziej doświadczonych w tym temacie forumowiczów.

Swój wybór zawęziłem do marki Omega. Nie wiem czemu, ale zawsze mnie do niej ciągnęło. Może dlatego, że jestem fanem filmów Bonda ;). Po lekturze wielu recenzji i obejrzeniu kilkunastu filmików mój wybór padł na Speedmastera model 311.32.40.30.01.001. Bardzo podoba mi się ten model. Mam mały nadgarstek 16,5-17 i jego mniejszy rozmiar mi odpowiada. Niestety nie miałem okazji przymierzyć go osobiście. Dodatkowo bardzo podoba mi się jego stylistyka (tarcza z wgłębieniami, zastosowane wskazówki, nakładane logo...itd).

Czy ktoś z kolegów na tym forum miał ten model i mógłby napisać swoje wrażenia? Czy pomimo swojej grubości nadaje się on na mniejsze nadgarstki? Czy mechanizm nie sprawia problemów? Byłbym bardzo wdzięczny za szczere opinie.

Zegarek chciałbym kupić na stronie Chrono24. Wielokrotnie czytałem na tym forum, że jest to dobra strona do zakupu zegarków. Czy kupując zegarek od np. takiego sprzedawcy (link poniżej) jest się czego obawiać? Czy nie będzie problemu z gwarancją na terenie Polski?

https://www.chrono24.pl/omega/speedmaster-moonwatch-first-omega-in-space--id3521376.htm

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam.

Zegarek kultowy i zawsze wzbudza szacunek ale czy go przymierzałeś?

Ja tak i szczerze mówiąc to się mocno rozczarowałem...

Jakoś nie przypadł mi do gustu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek kultowy i zawsze wzbudza szacunek ale czy go przymierzałeś?

Ja tak i szczerze mówiąc to się mocno rozczarowałem...

Jakoś nie przypadł mi do gustu.

Nie każdemu do szczęścia potrzebny chronograf B)

Przy wyborze marki Omega można obejrzeć jeszcze Aqua Terra w rozmiarze jak się nie mylę 38 mm :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam się z Jędrula.wawa

nie spiesz się,żebyś po zakupie szybko nie zobaczył nowego marzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam się z Jędrula.wawa

nie spiesz się,żebyś po zakupie szybko nie zobaczył nowego marzenia

Dzięki za dobre słowo :)

Ja to przerobiłem na własnej skórze, bowiem na początku podobał mi się całkiem inny model Omegi. A jak zacząłem się wgłębiać w temat, padło na AT.

I jestem zadowolony z tego wyboru :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam obydwa zegarki i noszę je zamiennie. Uważam że detale ( hesalit vs szafir, malowane vs nakładane logo , malowane vs stalowe wskazówki, skręcone vs proste uszy, osłona koronki vs jej brak ) powodują że professional jest bardziej toolwatchem a FOIS ma nieco bardziej elegancki wizerunek. To drugie sprawia że odpowiednim paskiem można mu dodać lub ująć formalności.

Noszą się podobnie mimo różnych średnic ( to uszy decydują o odbiorze wielkości )

Choć ewidentnej proste uszy i brak osłon koronki nadają lekkości i vintydżowego kolorytu FOISowi. W razie czego jeden i drugi nie mają u mnie dożywocia :-)

post-55792-0-88041200-1530181987_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.