katerina 0 #1 Napisano 23 Sierpnia 2018 Witam. Zakupiłam zegar, który posiada nazwę pod cyfrą 12 na cyferblacie, ale widoczną tylko pod pewnym kątemNiestety nie mogę odczytać. Zaczyna się od liter BWF najprawdopodobnie. Może ktoś kojarzy producenta? Załączam zdjęcie. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #2 Napisano 23 Sierpnia 2018 Odsyłam do tego tematu:http://zegarkiclub.pl/forum/topic/48800-identyfikacja-zegar%C3%B3w-jak-zada%C4%87-pytanie-aby-otrzyma%C4%87-odpowiedzi/ 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katerina 0 #3 Napisano 23 Sierpnia 2018 Dziękuję. Czytałam, ale również czytałam ze był tworca, który zapisywal na tarczy swój znak rozpoznawczy i ja to mam spoglądając pod odpowiednim kątem, ale nie mogę odczytać całości, wiem, ze ktoś dysponował tą wiedzą,ze ktos tak sygnowal swoje zegary i moje pytanie brzmi jeśli ktoś kojarzy wątek, to proszę o pomoc, bo musiałabym jeszcze raz od początku wertowac cały Internet, a nie pamiętam, gdzie to czytałam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #4 Napisano 23 Sierpnia 2018 Ale co się ma komu skojarzyć, skoro nawet nie jesteś pewna, jakie tam widać litery? Widać imię i nazwisko czy trzy litery? Jeżeli jest to francuski wyrób z początku XX wieku z cynkalową figurą, to na tarczy będzie co najwyżej zegarmistrz, który sprzedał ten zegar. Nie spotkałem się z firmą używającą oznaczenia BWF,Obróć ten zegar, zdejmij dekielek, odkręć dzwonek i zrób zdjęcie mechanizmu. Nadto zdjęcie tarczy z bliska. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katerina 0 #5 Napisano 23 Sierpnia 2018 Hm. Przepraszam jestem laskiem, ale, tak jak wspomniałam był ktoś kto sygnowal swoje zegary na cyferblacie, ale to jest widoczne tylko pod odpowiednim kątem nie wiem mogę to jedynie porównać tylko do hologramu. Z tyłu natomiast jest jedynie numer wybitny. Sprawdzałam. Jeśli nie wie Pan kto tak oznaczał swoje zegary to trudno, ale wierzę, ze wśród miłośników znajdzie się ktoś, kto kojarzy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #6 Napisano 23 Sierpnia 2018 Jak nie, to nie. Powodzenia... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katerina 0 #7 Napisano 23 Sierpnia 2018 Skoro jednak dysponował, by Pan jakimiś wskazówkami, chętnie wstawię zdjęcia zegara od strony mechanizmu, jak tylko światło na to pozwoli, powiedzmy, jutro z rana. Mimo wszystko dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiają 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #8 Napisano 23 Sierpnia 2018 Ale dziwnie czasami ten google tłumaczy. Witamy koleżankę zza granicy... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katerina 0 #9 Napisano 23 Sierpnia 2018 Witam. Fakt mieszkam w Holandii, ale piszę bez pomocy Google Po prostu słownik w telefonie czasem coś zmieni. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #10 Napisano 23 Sierpnia 2018 Aaa...ok.... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katerina 0 #11 Napisano 23 Sierpnia 2018 Ponawiam swoje pytanie. Interesują mnie informację, kto zapisywal swoją sygnature na cyferblacie w specjalny sposób, tak, że widoczna jest tylko pod odpowiednim kątem. Może teraz sprecyzowalam swoje pytanie wystarczająco. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #12 Napisano 23 Sierpnia 2018 Zamiast ponawiam napisz że żądasz będzie łatwiej.Może telefon przekształca to co piszesz ale to co czytasz jest napisane poprawnie. . Jeśli nie wie Pan kto tak oznaczał swoje zegary to trudno, ale wierzę, ze wśród miłośników znajdzie się ktoś, kto kojarzy. Jak nie, to nie. Powodzenia... Kochana jeśli ten Pan nie wie jesteś w du.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 989 #13 Napisano 23 Sierpnia 2018 Sygnatura zapisana była tradycyjnie ale została starta/zmyta i pozostał tylko odbarwiony ślad po niej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #14 Napisano 23 Sierpnia 2018 Ponawiam swoje pytanie. Interesują mnie informację, kto zapisywal swoją sygnature na cyferblacie w specjalny sposób, tak, że widoczna jest tylko pod odpowiednim kątem. Może teraz sprecyzowalam swoje pytanie wystarczająco. Pozdrawiam Da Vinci? Serio. Starła się biała farba i jej resztki widac tylko pod pewnym kątem...Raz dwa, pisalimy na raz obydwa 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katerina 0 #15 Napisano 23 Sierpnia 2018 Dziękuję zatem za wszystkie uwagi. Postaram się jeszcze raz przejrzeć Internet, a jeśli znajdę interesującą mnie informację, napewno ją zamieszczę dla innych,których mogło by to jednak zainteresować. A te uwagi to trochę nie na miejscu. Kiedyś pewien wielki myśliciel powiedział, wiem, że nic nie wiem. A niektórzy nie wiedzą i myślą, ze wszystko wiedzą. Stąd ten sarkazm w ich wypowiedziach. Mimo wszysto dobrej nocy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #16 Napisano 23 Sierpnia 2018 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------(Thin red line...) 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #17 Napisano 23 Sierpnia 2018 Katerino droga,Pewien wielki mistyk powiedział: "Ty Szmul Rosenbaum daj mnie szansę, ty kup los! ".Nie pokazałaś dobrych zdjęć tarczy, mechanizmu, wahadła etc. Z chęcią bym spróbował coś napisać, ale nie miałem szansy . Jeśli jednak chodzi o pokazywanie właściwego miejsca, oraz stanowczą ocenę bezradnych dosyć kolegów- dałaś radę na 100%. Proponuję rzecz odwrócić. Mocno się zaangażuj w przyzwoite zdjęcia, a potraktuj lekko bywalców. Może się uda?Dobranocuszki serdeczne! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katerina 0 #18 Napisano 24 Sierpnia 2018 Witam serdecznie o poranku.☺ Tak jak obiecałam wstawiam więcej zdjęć.Chetnie wyslucham każdej choć drobnej podpowiedzi. Pozdrawiam i życzę miłego dnia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #19 Napisano 24 Sierpnia 2018 A nie jest to czasem tłoczenie na blasze pod porcelanką (jakieś oznaczenie literowe - może do typu, modelu, serii zamówionej do zegara) Po zalaniu i wypaleniu pozostało minimalne obniżenie. W ramach czyszczenia i przecierania tarczy (czarnej) powierzchnia wyższa lekko się zmatowiła i napis zaczyna się pojawiać. Nie wiązał bym tego z żadnym sygnowaniem zegara, choćby nawet ze względu na usytuowanie (nie pasujące do symetrii tarczy) jak i sam kierunek ciągu liter też nie wskazuje na chęć rozmieszczenia napisu związanego z producentem na tarczy. Ja bym założył, że jest to oznaczenie techniczne tylko tarczy wykonane przez jej producenta (zegarmistrzowie, zakłady produkujące zegary, zamawiali tarcze w emalierniach). Ale oczywiście to tylko przypuszczenie, więc może się mylę. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #20 Napisano 24 Sierpnia 2018 Na trawionej tarczy widoczne są ślady podpisu sprzedawcy zegara. Moim zdaniem B. (imię) oraz z nazwiska W oraz fragment A lub I.Najobszerniejszym spisem zegarmistrzów europejskich jest publikacja Briana Loomesa Watchmakers and Clockmakers of the World (ISBN 978 - 0 - 7198 - 0330-7). Lista zegarmistrzów o nazwisku rozpoczynającym się na Wi znajduje się na stronach 836 - 853 (około 100 nazwisk na każdej stronie), zaś spis na W - około 85 stron. Przykro mi, ale ja się nie podejmę szukania.A werk jest porządny, z precyzyjną regulacją długości wahadła, ze sprężynką w mocowaniu typu "wallet", lata produkcji - bardzo orientacyjnie II połowa XIX wieku. Forma obudowy sugeruje koniec tego stulecia. Producent werku anonimowy. Numery seryjne, zwykle nabijane przez końcowego sprzedawcę (który wykańczał werk, dodawał wychwyt lub więcej części i oczywiście oprawiał go w obudowie) sugerują dość dużą firmę. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #21 Napisano 24 Sierpnia 2018 Patrz fakt nie zauważyłem że tarcza trawiona... starzeje się bezkompromisowo... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 297 #22 Napisano 24 Sierpnia 2018 Typowy "francuz", jakich są tysiące "w obiegu". Liczby 8-1 to długość wahadła wg specjalnego wzoru (było to omówione na forum). Tak jak kol. tarant typuję koniec 19 wieku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #23 Napisano 24 Sierpnia 2018 Miałem trzy francuzy z czarnymi tarczami, nazwiska sprzedawców (oraz czasami miasta) na dwóch były wypisane białą, a na trzecim- złotą. Jeden z nich zachował tej białej jedynie resztki, punkciki, reszta napisu była widoczna tylko pod odpowiednim kątem, jako ślad po odpadniętej farbie- zupełnie tak samo. Fajne mechanizmy to są. Po przeglądzie, myciu, smarowaniu, powinien znowu długo cieszyć oko i ucho. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #24 Napisano 25 Sierpnia 2018 Tarcza wykonana jest z kamienia. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 119 #25 Napisano 25 Sierpnia 2018 Położenie liter wskazuje, że mogło ich być 6 lub 7. Te co widać to zapewne B.WE???. Trzecia litera to chyba E a nie F, bo z F byłaby głoska nie do wymówienia - jeśli to nie byłby skrótowiec. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach