Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Kosma

Panerai vs Tudor

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem Koledzy.

Znalazłem się na forum parę ładnych lat temu przypadkiem, szukając konkretnej Certiny i google sprowadził mnie tutaj. Zegarek kupiłem, dalej go mam :) Przez te lata zawsze maślanymi oczami patrzyłem na ofertę Panerai, czy Tudora. Jednak zawsze mówiłem sobie - za drogo, nie stać mnie. Przez te lata parę zegarków przybyło, kilka poszło w świat. Niemniej tak sobie ostatnio spojrzałem w pudło i mnie tknęło. Przecież te zegarki zbudują budżet, który pozwoli spełnić marzenie, a i z ich upłynnieniem nie powinno być problemu. I teraz moje pytanie, zegarki jednej i drugiej marki to moja bajka, z lekkim wskazaniem na Panerai - spory ze mnie chłop, więc gabarytowo bliżej mi do 44mm niż do 42/41mm. Wiem, że mamy tu wieloletnich posiadaczy zegarków obu marek, rotujących nimi na przestrzeni czasu. Co jest bezpieczniejszym zakupem, w kontekście dalszej odsprzedaży, gdy np. dojrzeje do czegoś pozycjonowanego wyżej, bo jak wiadomo choroba raczej postępuje a nie ustaje ? Budżet, którym powinienem dysponować to15k pln. Wiem, że w kontekście Panerai, wybór jest bardzo skromy. Z Tudorem można za to już bardziej poszaleć. Chcę nabyć zegarek z drugiej, pewnej ręki. Zrobiłem wstępny research na ch24.

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że teraz jest dobra chwila aby kupić 3 cyfrową referencje panerai bo będą tylko droższe.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że teraz jest dobra chwila aby kupić 3 cyfrową referencje panerai bo będą tylko droższe.

380 jest w moim zasięgu, mówiąc 3 cyfrową masz na myśli np. właśnie taki model ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, 380 to świetny model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się podoba :) Podobnie jak Heritage Chrono :P Jak pisałem, z jednej i drugiej oferty mam co wybrać, najchętniej z obu, wiadomo. Niestety tylko jeden jest w moim zasięgu, więc do tego zakupu trzeba oprócz $ zainwestować trochę rozsądku i chłodnej kalkulacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panerai i Tudor, zupełnie inne zegarki. Nie wiem jakiego Tudora masz na myśli, ale pewnie jakiś diver. Diverów zapewne trochę przerobiłeś, więc pora spróbować czegoś innego. Panerai ma nietuzinkowy dizajn, jeśli już teraz Cię do niego mocno ciągnie, to jest duża szansa, że pokochasz tę markę.

Wziąłbym coś z Unitasem. Np. tak jak radzi Filip, 380-tkę, wydaje się, że powinieneś jeszcze ustrzelić nowego. Albo poszukaj Luminora 000, 005, 111, 112 w bardzo dobrym stanie. Tu jest też fajny (mało powiedziane, jest świetny), ale na prawą rękę: https://www.watchfinder.co.uk/Panerai/Luminor%20Base/PAM00219/4451/item/102629

Fajne są też Luminory 8-dniowe na inhousowym P.5000, chociaż mimo wszystko większe zaufanie mam do Unitasa, który powinien też trzymać cenę. Inhouse jako "sztuka dla sztuki" mnie nie kręci, IMO Unitas ma lepsze walory praktyczne.

Natomiast omijaj z daleka nowe "wykastrowane" Luminory (00773, 00776), tragedia, za to co zrobili z cyframi "6" i "9" ktoś powinien siedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Panerai i Tudor, zupełnie inne zegarki. Nie wiem jakiego Tudora masz na myśli, ale pewnie jakiś diver. Diverów zapewne trochę przerobiłeś, więc pora spróbować czegoś innego. Panerai ma nietuzinkowy dizajn, jeśli już teraz Cię do niego mocno ciągnie, to jest duża szansa, że pokochasz tę markę.

Wziąłbym coś z Unitasem. Np. tak jak radzi Filip, 380-tkę, wydaje się, że powinieneś jeszcze ustrzelić nowego. Albo poszukaj Luminora 000, 005, 111, 112 w bardzo dobrym stanie. Tu jest też fajny (mało powiedziane, jest świetny), ale na prawą rękę: https://www.watchfinder.co.uk/Panerai/Luminor%20Base/PAM00219/4451/item/102629

Fajne są też Luminory 8-dniowe na inhousowym P.5000, chociaż mimo wszystko większe zaufanie mam do Unitasa, który powinien też trzymać cenę. Inhouse jako "sztuka dla sztuki" mnie nie kręci, IMO Unitas ma lepsze walory praktyczne.

Natomiast omijaj z daleka nowe "wykastrowane" Luminory (00773, 00776), tragedia, za to co zrobili z cyframi "6" i "9" ktoś powinien siedzieć.

Więzienie to za mało... powinni ich ściąć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zupełnie inne zegarki więc ciężko doradzić. Mi się Panerai nie podoba ale to kwestia gustu.

Może lepiej zamiast podstawowego Panerai kupić Tudora Pelagos z tytanie? Ten z matowym niebieskim bezelem i cyferblatem jest piękny. Prawdziwa klasa. Wg wielu zdecydowanie lepszy niż np Omega Seamaster.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mirek i Filiip dobrze prawią i w zasadzie juz wszystko zostało napisane.Osobiscie mam zarówno Tudora bb i pamy.Ciężki wybór imo kiedy nie okreslasz dokladnie modeli jakie rozwazasz.Tudor jest mega wygodny i wcale nie mały.Z drugiej strony panerai budzi we mnie najwiecej emocjcji.Tyle i az tyle moge Ci teraz napisac. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że w kontekście ceny lepiej wyjdą starsze referencje Pama.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coż, widzę że sprawa jest dosyć prosta. Podobny wniosek można wyciągnąć z obserwacji bazarku. Tudory leżą długo, czasem miesiącami. PAM'y stosunkowo szybko znikają. Do nich też, jak pisałem, mi bliżej niż do Tudora. Widzę, że na dzień dzisiejszy mój budżet obejmie jeszcze 210tke i 632. Wszystko to manuale i to wielki plus. Serwis, wytrzymałość, z tego co piszecie trzymanie ceny. Chociaż nie jest to tak istotne (trzymanie ceny), bardziej mi zależy na łatwości odsprzedży, jak do łba srzeli jakiś Rolex :) Jak kupuje zegarek z drugiej ręki, to i tak zakładam 10-15% w plecy. Tudor - BB, Pelagos, ewentualnie Chrono 70330N (kiedys kupilem podobnego Steinharta żeby podkarmić łaknienie posiadania, Stenek to nie Tudor jednak :) ) Te mi wpadły w oko, ale przy Panerai wygladają tak delikatnie i subtelnie, rzekłbym zniewiesciale.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli Panerai siedzi Ci w głowie, to nie walcz z tym. Ja tu pewnie nie będę zbyt obiektywny, bo sam ma dwa modele, ale ta marka ma coś w sobie i wciąga. Niepowtarzalny design, historia, solidna budowa i stare sprawdzone Unitasy. Można coś trafić z Luminorów lub jakiegoś Radiomira na Unitasie i to będą trafne wybory i jak wspomniał Filip będą z czasem poszukiwane jeszcze bardziej.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam mam zegarki jednego i drugiego producenta i to nie jest oczywisty wybór. 41 mm BlackBay w wersji na bransolecie to współczesny diver doskonale nawiązujący do swojej własnej ( SUB i snow flake ) jak i Rolexowej historii ( Big crown) w dodatku oferowany w nieskończonej liczbie wariantów kolorystycznych , z datą lub bez, z inhousem lub ETĄ a ostatnio nawet w dwóch rozmiarach. Nie bez znaczenia jest fakt że dobrze wygląda też na NATO i customowym ( bo oryginalny jest za cienki ) pasku. Poza tym w zakładanym budżecie bez naciągania możesz przebierać w Tudorach czego nie da się powiedzieć o PAMAch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy serwisowanie Unitasa w OP, to jakas grubsza mayematyka, czy robota jak przy każdym innym w zegarku za 1500pln?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwis Unitasa w Monachium to koszt 460€ + 350 zł ubezpieczona wysyłka w obie strony (info od Pani Jansen)

Oczywiście jakiś dobry zegarmistrz w kraju zrobi to znacznie taniej.

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy serwisowanie Unitasa w OP, to jakas grubsza mayematyka, czy robota jak przy każdym innym w zegarku za 1500pln?

Zwykła robota za parę stowek maks.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Git :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.